Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Bronzérmesek az U17-es fiúk a 3×3-as Európa-bajnokságon

Szép magyar siker.:

:

Záró játéknapjához érkezett a lisszaboni 3×3-as U17-es Európa-bajnokság, a kontinensviadallal egyben véget értek az idei korosztályos válogatott programok is az „utcai” szakágban. A Lekli József – Halmai Norbert edzőpáros által vezetett fiú válogatottunk révén volt is kiért szorítanunk a helyosztók napján, hiszen a Kőházi Bence – Ságodi Róbert – Szabó Dániel – Horváth Ádám összeállítású gárda tegnap nagy izgalmak közepette kiharcolta a továbbjutást a csoportból.

A negyeddöntőben Németország várt nemzeti csapatunkra, egy, a spanyolokhoz hasonlóan atletikus, magas játékosokkal bíró együttes. Azt azonban mind a szolnoki selejtezőben, mind az Eb-n megtapasztalhatták ellenfeleink, hogy a centik hiányát hatalmas akaraterővel, időnként finesszel, vagy akár agresszivitással kompenzálják a magyar fiúk, ne tévesszen meg tehát senkit, ha időnként magasabb játékosokkal kell szembenézniük.

Német kosárral indult a negyeddöntő, hamar kiütköztek az ellenfél magasembereinek fizikai kvalitásai – két nagy sapkát is kiosztottak a mieinknek, jelezve, hogy nem lesz könnyű dolgunk a betöréseknél (2-3). Három perc elteltével már négy személyinél jártunk, a másik oldalon még nem ütöttek faultot – ennek ellenére tartottuk a lépést a németekkel, Ságodi szép dobócsellel küldte el védőjét (3-4). Kevés volt a pont, minden helyzetért meg kellett küzdeniük a csapatoknak – féltávnál az eredmény nem, csak a faultarány változott, számunkra kedvezőtlenül (6-0). Őrizte szűk előnyét Németország, az utolsó másfél percre 9-8-as hátrányban fordultunk, de a kigyűlt személyik miatt 9-5-ös hátrányban is voltunk. Ságodi süllyesztett el egy hatalmas duplát, védőjét egy oldalra lépéssel lerázva, a magyarokat pedig átlendítve a holtponton (10-9). Ezt megfejelte még egy távoli találattal, ami már valósággal bénítólag hatott az ellenfélre – 5-9-ről egy 8-0-s etappal óriásit hajrázott válogatottunk, így 13-9-es sikerével bejutott a torna legjobb négy csapata közé.

Néhány óra pihenőt követően a Fehéroroszországot thrillerbe illő körülmények között kiejtő Ukrajnával csaptak össze fiaink a döntőért. Az előző mérkőzésen is remeklő Ságodi kosarával indult a derbi, de sajnos fél perc alatt két személyi hibát vétettünk. Ságodit ez nem zavarta meg, távoli dobása bepattogott a gyűrűbe, 4-3-ra vezettünk az első perceket követően. Egy duplával fordított Ukrajna, sőt egyhuzamban öt pontot elérve 7-4-re fordítottak északkeleti szomszédaink – rengeteget vetődtek, kaparós, hajtós stílusok hasonlított a miénkhez. Horváth pöcizett vissza egy támadólepattanót, féltávnál 8-5-ös ukrán fórt jegyezhettünk fel. Ezzel jól is sáfárkodtak a sárga-kékek, bár Ságodi igyekezett ismét húzóemberré előlépni, mindenre volt válasza az ukránoknak. Három perc volt hátra, Ságodi betörésével 12-9-re zárkóztunk, de dupláink nagyon nem ültek. Szabó kétszer is visszatette megszerzett támadópattanóját, 13-12-ig jöttünk vissza, ám ziccert dobott az ellenfél. Másodpercek voltak már csak hátra, Ságodi kísérletezett távolról, de szabálytalankodtak vele szemben. Első büntetőjét azonban kihagyta, így a másodikat már le sem kellett dobnia – 14-12-re, kiélezett, küzdelmes mérkőzésen győzte le a magyar fiúkat az ukrán válogatott, így Lekli József tanítványai a bronzéremért játszhattak.

A harmadik helyért a Szlovéniától 15-12-es vereséget szenvedő házigazda Portugália volt az ellenfél a késő estébe nyúló derbin. Villámrajtot vettek a mieink, a bombaformában pattogtató Ságodi két távoli kosarával – az egyik sajnos csak egy pontot ért – 3-0-ra vezettünk, majd Horváth toldotta meg az előnyt egy egységgel. Nem hagyták annyiban a portugálok, rövid időn belül visszajöttek 4-3-ra, Horváth nehéz középtávolija szakította meg sorozatukat. Ságodi második kétpontosával tovább nőtt a magyar fór, de a házigazdák válaszoltak kintről. Féltávnál 8-5-re vezettünk, és ami üdítő színfolt volt az addig látottakhoz képest, hogy mindössze egy személyi hibánk volt. Horváth vágott be egy duplát, de 10-5-nél újabb rohamot vezényeltek a délnyugatiak, 10-9-nél újfent nyílt lett a találkozó. Szabó sarkazta ki magának a helyzetet, és értékesítette is a közelit, majd Ságodi betörése jött jól a magyaroknak (12-9). Ahogy a németek ellen Ságodi, úgy ezúttal Horváth keze sült a legjobbkor, gyors egymásutánban behintett két kétpontost – egy perc volt már csak hátra, 16-11-nél úgy tűnt, kézben van a mérkőzés, és vele együtt a bronzérem. Így is volt, harmadjára már nem tudtak visszakapaszkodni a portugálok, 16-12-es magyar siker született – így az U17-es fiúk megismételték az U18-as lányok világbajnoki sikerét, és éremmel gazdagodtak a kontinensviadalon.

A szívvel-lélekkel küzdő játékosok, Kőházi Bence, Szabó Dániel, Horváth Ádám és Ságodi Róbert mellett a Lekli József – Halmai Norbert fémjelezte szakmai stábnak is jár a gratuláció, remek csapatot kovácsoltak a fiatalokból. Jövőre ez a korosztály az U18-as vb-n bizonyíthat, bizakodva várjuk az együttes szereplését – írja az MKOSZ honlapja.

Ságodi Róbert bekerült az All Star csapatába is.

7 hozzászólás

7
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
HajrásoronMivanmivanBuborkamajerle09ldd Recent comment authors
Mivanmivan
Olvasó

Gratulálok nekik, szép teljesítmény! Hajrá Magyarok!

majerle09
Olvasó

Melyik csapat(ok)nál játszanak amúgy ezek a legények?

Buborka
Olvasó

Kőházi Bence – KTE, Ságodi Róbert – DEAC, Szabó Dániel – KTE, Horváth Ádám – Falco

Hajrásoron
Olvasó

Szabó Dani szerencsére már a Soproni Sportiskolát erősíti.. ?

Nagy gratula mindenkinek!

Hajrásoron
Olvasó

Szabó Dani szerencsére a Soproni Sportiskolát segíti… ?

Nagy gratula mindenkinek!

Buborka
Olvasó

Köszönöm a javítást!

ldd
Olvasó

Gratulálok!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés