Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Mesebeli jubileum – csodás ünnepi fogadást tartott a 10 éves kecskeméti Kosárlabda Akadémia

Az eseményen két akadémista élete is fordulóponthoz érkezett. :

:

Március 17-én, pénteken tartották meg a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia ünnepi fogadását. Ahogyan az minden évben lenni szokott, idén is különleges tematika és meglepetések fogadták a közönséget, az Akadémia támogatóit. Az eseményen két akadémista élete is fordulóponthoz érkezett.

A vendégek már a meghívóból sejthették, kissé szokatlan estre várja őket az Akadémia vezetősége. Vajon hogyan kapcsolódik a kosárlabdához a Vízipók-csodapók vagy Toldi Miklós? Már a hotel előterében a Magyar népmeséket ábrázoló montázsok és képek várták a meghívottakat.  

A vendégeket elsőként az Akadémia vezetője, Ivkovicné Béres Tímea köszöntötte, aki választ adott a nagy kérdésre: miért a mese?

– A világhírű kecskeméti rajzfilmstúdió az Akadémiához hasonlóan a gyerekekhez, a gyerekneveléshez kötődik és minőséget teremt. Az elmúlt tíz évünk csodálatos volt, melyet szeretnénk elmesélni, bemutatni a hőseinket – mondta az Akadémia vezetője, akit a Kecskemétfilm Kft. igazgatója, rengeteg szakmai díj és állami kitüntetés tulajdonosa, az Akadémia társadalmi tanácsadó testületének tagja, Mikulás Ferenc követett, aki 15 évesen ott volt az 1955-ös budapesti kosárlabda Európa-bajnokságon, ahol a magyar válogatott legnagyobb sikerét elérve aranyérmes lett. Akkor még nem gondolta, hogy egykoron rajzfilmstúdiója lesz, amelynek legnagyobb alkotása, a Magyar Népmesék angol változatát 150 millióan nézik meg szerte a világon. 

Miután a közönség egy részletet is megtekinthetett a Toldi című filmből, jött az Akadémia saját meséje. A tíz év elmesélése a kezdetektől a fejlődésen, az építkezéseken át egészen odáig, hogy a kis növendékekből válogatott és felnőtt szintű játékosok válnak. Az Akadémia kisfilmje az elmúlt évtizedet mutatta meg, hanem azt is, merre tart az Akadémia útja, hogyan lesz a mesés kezdetektől jövőformáló minőségi utánpótlásnevelés. 

A meglepetések sora egy bejelentéssel folytatódott. A színpadon dr. Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke azzal kezdte, hogy az Akadémia meséje azért végződhet az álom beteljesülésével, mert ezért Kecskeméten sokan rengeteget dolgoznak. Az elnök szót ejtett az elmúlt években Magyarországon tapasztalható példátlan sportfejlesztési programról, a magyar sport egyesületi támogatási rendszeréről, az utánpótlásnevelés kulcsfontosságáról. Ezután bejelentette, hogy 2023-ban 200 millió forint állami támogatásban részesül a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. A beszédét dr. Deutsch Tamás azzal zárta, hogy az álmodáshoz bátorság kell, míg a megvalósításhoz erő, és ez Kecskeméten a sportot támogató önkormányzattal és helyi vállalkozásokkal együtt adott. 

A rendezvény pódiumbeszélgetéssel folytatódott. Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, több szálon is érintett az Akadémiát illetően. Kislánya ugyanis hétről hétre részese a Családi kosár elnevezésű programnak, amelyen a legkisebb korosztály ismerkedik meg a labda szeretetével, valamint városvezetőként az elmúlt tíz évben az Akadémia elindulásától kezdve végig kísérte az intézmény életét. Hangsúlyozta, országosan is egyedülálló utánpótlásképző modellt alakítottak ki közösen a hírös városban. A pódiumbeszélgetésen részt vett Szalay Ferenc is. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke elmondta, a 2010-es évek elején 24 ezer, most 100 ezer igazolt kosaras van az országban. Az utánpótlásban a fő cél, hogy egészségesen, jó közösségekben nőjenek fel a gyerekek. – Ha valahol, akkor Kecskeméten ez így van – mondta az elnök. A célokhoz kapcsolódva Ivkovicné Béres Tímea is kifejtette gondolatát. A vezető elmondta, mikor abbahagyta aktív pályafutását, az a cél lebegett a szeme előtt, hogy segítse a gyerekeket álmaik megvalósításában. 

Ahogyan a pódiumbeszélgetésen is többször elhangzott, a minőségi nevelés a legfőbb. Az utánpótlásban a minőséget legjobban az jellemzi, amikor a fiatal gyerekekből profi sportoló lesz. Így jött el az est egyik fénypontja, ugyanis két akadémista élete fordulóponthoz érkezett. Az edzők a támogatók és a városvezetés összefogásának közös eredményeként Ivkovic Milán profi szerződést kötött a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét csapatával, míg a 16 éves Sinka Pálinkás Szofi a következő szezontól a Soproni Darazsak és az Euroliga-győztes, 15-szörös magyar bajnok Sopron Basket játékosa lesz. Az egyesületek képviseletében Fazekas Mihály, a kecskeméti klub tulajdonosi tanácsának elnöke, valamint Czukorné Hollós Anna, a soproniak szakmai vezetője írta alá a megállapodást. 

A bejelentést, miszerint Sinka Pálinkás Szofi Sopronban folytatja, egy-két edző meg is könnyezte, ez is mutatja, mit jelent a kemény munka és annak beérett gyümölcse egy jól működő utánpótlásképző intézmény és a szakemberek számára. 

A megható pillanatokból azonban még az esemény hátralévő részében sem volt hiány, díjátadással folytatódott ugyanis a rendezvény, amelyről – természetesen – a díjazottak mit sem sejthettek.  

Szokás, hogy az ünnepi fogadáson a kiemelkedő munkát végző kollégák Nívó-díjat kapnak. A vezetőség azonban úgy döntött, hogy a jubileumi évtől kezdődően, utalva az Akadémia törekvéseire, átkereszteli a szervezet legmagasabb rangú kitüntetését, amelynek neve MINŐSÉG-díj lett. A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia 2023-as MINŐSÉG-díjasa az Akadémia jelenlegi U13-as csapatának edzője, az idén 60 éves Lakosa Zsolt lett. 

Ivkovicné Béres Tímea sportkarrierjét a kosárlabdabarátok jól ismerik. 108-szoros magyar válogatott, 8-szoros magyar, egyszeres francia és cseh bajnok volt. Megnyerte az Euroligát és a Ronchetti Kupát, illetve 1996-ban aranyérmet szerzett a válogatottal a Streetball világbajnokságon. Jelenleg is tagja az MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottságának. Szalay Ferenc elnök és Bodnár Péter főtitkár a kecskeméti Akadémia 2013-as megalapítása óta folytatott kivételes szakmai és vezető munkája elismeréseként, az Akadémia tizedik évfordulója alkalmából MKOSZ Emlékérem kitüntetésben részesítette Ivkovicné Béres Tímeát, aki két gyermeket szült, de hitvallása szerint sokkal több gyermekről gondoskodik. 

A vacsora előtt a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan mondott pohárköszöntőt. Kecskeméti polgárként szólt az egybegyűltekhez. Hangsúlyozta, boldog, hogy ebben a városban él és hogy az Akadémia mindannyiuk életének a részévé vált. 

Az ünnepi fogadás a támogatók köszöntésével és megajándékozásával zárult. Kapcsolódva a rendezvény tematikájához, az Akadémia a Fele Királyságát adta oda a támogatóknak – egy egyedi emlékplakettet egy fél kosárlabdát és a Q betűt, azaz a minőséget ábrázolva. 

 

 

13 hozzászólás

13
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
10 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
LuciferbakibaBorbély LajosRózsabimbóArtur Doki Recent comment authors
Lucifer
Olvasó

Csodálatos írás. Ami még a cikkből kimaradt… D(német) Tamás sajnálatát fejezte ki, hogy csak 200 millát tudott intézni, de természetesen ahogy jönnek a pénzek, még egy 0-át az összeg végére nyomorítanak. Desszert helyett mindenki egy Mercedes-Benz slusszkulcsot kapott. (valakit inzultáltak a női mosdóban, mert Győrből érkezett @udival) Ivkovics Milán elmondta, hogy óriási volt érte a harc a Dubrovnyik II csapatával, de érzelmileg és a családi múltjára tekintettel a KTE csapatát választatták vele. A sikerre már Stuttgart-ban is felfigyeltek, és úgy döntöttek, lebontják a Mercedes-Benz gyárat. A helyére épülő 4000 fős akadémia vezetésére felkérték Béresné Stojan Ivkovicot. Beesteledett mire ez a… Olvass tovább »

bakiba
Olvasó

Minden nagyon jó, minden nagyon szép! Lehet menni tovább! Felfoghatatlan, ami az akadémiáknál megy. Ellenőrizetlenül. Van ez az ördögi körforgás: jobb a hazai bajnokság, mert több a pénz a TAO miatt, ami az utánpótlásra kéne, hogy menjen, de nem oda megy, hanem a jobb és drágább magyar és légiósokra, de közben folyamatosan ajnározni kell az utánpótlást, mert kiderül, hogy nagy nulla! Olyan önbecsapásban vannak egyesek, hogy szomorú.

Borbély Lajos
Olvasó

Valamit felmutatott már ez az akadémia? Ha olyan nagyra vannak vele, miért “öregemberek” játszanak az első csapatban? Kicsit olyan Puskás Akadémia érzéseim vannak.

GézukaReborn
Olvasó

a Gyakadémia az a Rátgéber féle pénzmosoda.

Rózsabimbó
Olvasó

A mindiGO TV közvetíthette volna az eseményt!

Artur Doki
Olvasó

Broáf?

Vulcano
Olvasó

Micsoda illusztris társaság.
Ivkovics, Szalay, Deutsch…

GézukaReborn
Olvasó

a kötsögüket ne felejtsd ki Bodnár személyében… na ezért megint kitiltanak ????

Ellenív
Olvasó

Tegnap leírtam amit gondolok az egész akadémiáról,Milivojnak meg azt üzenem nyelezd be a Feri bácsit!Úgy látszik felületesen ismered a politikus kosár fenomént!

Milivoj
Olvasó

Szánalom az egész, de a legnagyobb szégyen, hogy Feri bácsi ehhez a nevét adja…, egyébként májusban tisztújítás lesz a Szövetségben és minden marad a régiben

Vulcano
Olvasó

Nem szégyen az. Tőle ezt várja az ember.
Karakter idegen lenne ha nem asszisztálna ehhez is.

Pojaca
Olvasó

Az alvilágnak nincs romantikája, az alvilág vérengző fenevad…

attip
Olvasó

Rongyrázás,öntömjénezés ezerrel…

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés