Connect with us
Hirdetés

Nagyon megéri

Visszavonult Pau Gasol, minden idők talán legjobb spanyol kosárlabdázója

Negyvenegy évesen, a legmagasabb szinten eltöltött 23 szezon után visszavonult Pau Gasol, minden idők talán legjobb spanyol kosárlabdázója.:

:

Kétszer nyert NBA-t, hatszor volt All Star, a spanyol nemzeti csapattal világbajnok lett, illetve nyert három olimpiai érmet. A 213 centis center pályafutását elevenítettük fel.

A kezdetek

Pau Gasol 1980. július 6-án született Barcelonában. Hamar kitűnt a helyi utánpótlásból, így 18 évesen a Barca felnőttcsapatában találta magát. Az ismerkedés időszaka gyors volt, szinte azonnal alapemberré vált, már ennyire fiatalon is 20 pont fölött átlagolt az Euroligában. 2001-ben megnyert mindent, amit megnyerhetett hazájában, így elérkezettnek látta az időt, hogy magasabb szinten is kipróbálja magát. Természetesen ez a kosárlabdában az észak-amerikai profi bajnokságot, az NBA-t jelentette.

Az év újonca

A Memphis Grizzlies lett az első állomása, itt hat és fél szezont töltött el. Alaposan bekezdett, már első évében 17,6 pontot átlagolt az alapszakaszban, az év újonca lett, ám csapata ekkor még gyengélkedett, így a rájátszással 2004-ig nem ismerkedhetett meg testközelből. Hiába vált szupersztár belőle, a Grizzlies mezében nem volt esélye sikerekre – fogadni mernénk rá, hogy a hamarosan rajtoló szezonban sem számíthatnak sok jóra a klub szurkolói. Apropó fogadás: erre egy rövid regisztrációs folyamat után van is lehetőség!

Az áttörés

Az áttörést az jelentette, hogy 2008 elején megszerezte a játékjogát a Los Angeles Lakers. Az egyik, ha nem a legnagyobb kosaras brand részeként sem lassított, ipari mennyiségben termelte a pontokat, ám itt már társai is akadtak. Hogy ez mit jelentett? Azt, hogy a Kobe Bryant vezette együttes 2009-ben megszerezte a bajnoki címet, majd egy évvel később meg is védte azt. Gasol mindkét rájátszás mind a 23 meccsén kezdő volt, előbb 18,3, majd 19,6 pontot átlagolt, amelyhez 10 fölötti lepattanót is hozzátett. Nem kérdés: itt volt a csúcson a spanyol legenda.

Az NBA-végjáték

A Lakers dinamikája aztán elfáradt, elmaradtak az eredmények, a center pedig egy másik szupercsapathoz, a Chicago Bulls együtteséhez irányították. Csak hát ez a Bulls nem az volt már, mint Michael Jordan idejében, így az is sikernek számított, ha elérték a playoffot. Gasol továbbra is termelte a pontokat a palánk alatt, ahogyan így tett 2016 és 2019 között új állomáshelyén, a San Antonio Spursnél is. A teste egyre kevésbé bírta a strapát, sérülések hátráltatták, így lassan elmaradt attól a topszinttől, amit megszokhattak tőle a szurkolók. Az utolsó csapata az NBA-ben a Milwaukee Bucks volt, amelynél lehetett volna esélye egy harmadik gyűrűre, ám sérülés miatt csak három meccs jutott neki, így Antetokounmpóék nélküle értek fel a csúcsra.

A válogatott

Az NBA-karrierrel párhuzamosan Gasol szinte mindent megnyert a spanyol nemzeti csapattal. Európában nincs hozzájuk fogható kosárlabdanemzet az utóbbi két évtizedben, hiszen háromszor ültek fel a kontinens trónjára, kétszer lettek másodikak, valamint két bronzérmet is bezsebeltek. A világbajnoki cím is összejött, azt 2006-ban hódították el, egyedül az olimpia miatt maradhatott bennük hiányérzet, hiszen a 2008-as pekingi, illetve a 2012-es londoni finálét is elbukták az amerikaiak ellen. Mindkettő szoros volt: előbbiben 118–107-re maradtak alul, utóbbiban pedig 107–100-ra buktak el. Négy évvel később is összejött nekik az érem, de akkor már az elődöntőben útjukat állta a Team USA, így egy bronzzal gazdagodtak.

A csaknem tökéletes búcsú

Gasol hattyúdala nevelőegyesületénél, a Barcelonánál jött el, ahová hosszú kihagyás után, a sérülését pihentetve tért vissza 2021-ben. Ekkor magyar csapattársa is volt, Hanga Ádám mellett szerepelt, ám csak néhány meccs jutott neki, mielőtt ismét fájdalmai lettek. Azért így is belefért neki egy újabb spanyol bajnoki cím, valamint egy Euroliga-döntő, amit elbuktak a török Anadolu Efes ellen.

A jövő

A spanyolok világklasszisa október elején jelentette be, hogy nem kínozza tovább a testét, és felhagy a profi sporttal. Persze nem kell félteni, a sportban képzeli el a jövőjét, ezt bizonyítja, hogy augusztusban beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés