Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Veretlenül csoportgyőztes férfi U20-as válogatottunk!

Három játékosunk is elérte a dupla számjegyet.

Fehéroroszország - Magyarország 71-93 (14-21, 24-20, 14-17, 19-35)

FIBA U20 European Challenger
Sopron

Fehéroroszország: Hests 15, Sekushenka 5, Marynin 6, Barysevich 15/3, Shcherbakov 2. Csere: Kasko 2, Matsal 11, Vaskautsou 2, Hadun 6, Pasko 2, Milasheuski 2, Navoichyk 3. Edző: Heorhi Kandrusevich

Magyarország: Balogh 7/3, Pallai 2, Filipovity 23/6, Valerio-Bodon 13/3 Krasovec 13/9. Csere: Takács 4, Kass 5/3, Radics 8, Kármán 4, Neuwirth 3/3, Scherer 3/3, Kovács 8.. Edző: Kovács Adrián

A csoportelsőség volt a tét a FIBA U20 Challenger soproni tornáján a Fehéroroszország – Magyaroroszág derbin – pontosabban az E csoport első helye, mivel a D jelű négyesben már kialakult a sorrend. Eszerint Svájc nyerte a kvartettet, a második Észak-Macedónia, a harmadik Luxemburg, a negyedik pedig a két mérkőzését is egyetlen ponttal elbukó Románia lett. A három 2-1-es csapat versengéséből a svájciak jöttek ki tehát győztesként, vereség esetén velük, győzelem esetén pedig az Észak-Macedónokkal játszhat tehát Kovács Adrián együttese – írja beszámolójában a hunbasket.hu.

A tegnapi mérkőzést bombaformában kezdő Krasovec büntetője vezette fel a derbit, majd a kezdőbe bekerülő Filipovity is értékesített két szabaddobást. Mindkét csapat igyekezett a gyűrűig eljutni az első percekben, ez a mieinknek sikerült jobban, érezhetően keresték a másikon a fogást a felek (2-7). Sok személyi hiba szabdalta a játékot, ebben a szegmensben 6-5-re a fehéroroszok vezettek – ekkor még alig 4 perc telt el a negyedből, a játék fizikális természetét jól mutatta, hogy a játékvezetőknek néhányszor „békebíróként” kellett fellépniük. Kass és Kovács pontjaival lépdeltünk el lassacskán ellenfelünktől, 6-12-nél Heorhi Kandrusevich magához is rendelte fiait. A játék képe azonban nem változott számottevően, továbbra is a küzdelem dominált – Krasovec hármasával kilenc ponttal is elhúztunk, a jó 25 perces, 18 szabálytalanságot hozó játékrész végén 21-14-re vezettünk.

A második tíz percet egy gyors 5-0-s futással kezdték az északkeletiek, de Krasovec második trojkája helyreállította a világ rendjét. Filipovity nem először volt agilis a palánk alatt, visszaszedett egy támadópattanót, és faulttal együtt tette azt vissza, tízre növelve a magyar fórt (19-29). Némileg felpörgött a játék, ha tudtunk indulni, többnyire eredményesek voltunk, felállt védelem ellen azonban időnként akadozott a gépezet. Barysevich révén próbáltak zárkózni a fehéroroszok, 27-35-ről egy 7-2-t futottak, így ezúttal Kovács mester volt kénytelen időt kérni (34-37).

Nagyjából egyenlő erők küzdelmét láthattuk a pályán, egy hajszálnyival talán a magyarok voltak az agresszívebbek, ezért a félidei 38-41-es állás megfelelt a játék képének. A fehéroroszok dobtak pontosabban (39.3% a mi 31.6%-unkhoz képest), ám lepattanózásban 28-20-ra vezettünk. A faultarány 17-17-re állt, és érdekesség, hogy mindkét gárda 15 büntetőt értékesített 20 egyaránt kísérletből (75%). Barysevich 15 egységgel húzta övéit, nálunk Filipovity 13 ponttal volt a legeredményesebb dobó.

Balogh volt jókor jó helyen a térfélcserét követő első akció során, így magyar kosárral indult a harmadik tíz perc. Filipovity szép betörésével 47-40-re vezettünk, de tartotta magát a szívós ellenfél. Felállt védelem ellen továbbra is hezitáltunk, ami nem is volt csoda 2/16-os triplázásunk fényében, szerencsére a Kandrusevich-legénység sem dobta szét a gyűrűnket (1/7). Visszatért az első negyed „szelleme” – bár talán kevesebb faulttal, de töredezett játékkal. Filipovity szórt trojkát, de Navoichyk is értékesített egy nehéz dobást a dudaszó pillanatában, így 58-52-es magyar előnnyel fordulhattunk a záró felvonásra.

Ezt Filipovity hármasa vezette fel, majd Pallai blokkja után ismét a Utah State bedobója volt eredményes, újfent tíz fölé növelve a különbséget (52-63). Az időkérés sem segített, tovább nyílt az olló – Valerio-Bodon remekül találta meg Pallait ziccerben, egyértelműen a mieink akarata érvényesült (52-67). Elkészültek erejükkel a fehéroroszok, Krasovec hárompontosával húsz fölé kúszott a differencia – mivel alig öt perc volt már csak hátra a mérkőzésből, ezért talán nem volt korai kijelenteni, hogy megszerezte a csoportelsőséget válogatottunk (52-74). Bár a mérkőzés addigi képében nem igazán volt benne, valóságos dobófesztivált rendeztek honfitársaink az utolsó tíz percben – 35 pontot szórtak, így végül 93-71-es győzelmet arattak, és veretlenül megnyerték csoportjukat.

A szombati elődöntőkben így Svájc – Fehéroroszország (16:30) és Magyarország – Észak-Macedónia (19:30) derbiket rendeznek.

Fotó: hunbasket.hu

10 hozzászólás

10
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
5 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
IQBasketMiloKendeffy BotondKPSVRKKSopronKCfan Recent comment authors
IQBasket
Olvasó

Remek munka volt! Bár ha a dobáspontosságot még gyakorolnák az éljátékosaink, még akár több pont is születhet a jövőben!

KPSVRKK
Olvasó

Filipovity Peti is egy szép karrier küszöbén.
Hajrá srácok!

Kendeffy Botond
Olvasó

Ő mióta van Amerikában?

KPSVRKK
Olvasó

A választ már mások megírták, nem voltam gyors.
Nagyon tehetségesnek tűnt már itthon is.
Csak a legjobbakat tudom neki kívánni és ezzel együtt elfogadom, h csak a Deseda körül látjuk majd bringázni, mint Szilit, ha hazajön, pattogtatni nem.

Kendeffy Botond
Olvasó

Most néztem meg, hogy 3 éve. Két év high school+1 év Utah State Eastern. Látszik is rajta. 12 pontos átlaga van az egyetemi csapatban. Mondjuk azt nem tudom, hogy mennyire erős az USU. A mai mezőnyben Mócsán Bálinton látszik az amerikai egyetemi karrier. Filipovity is jónak tűnik.

Milo
Olvasó

Golománra lennék kíváncsi, hogy mit tudna csinálni itthon, ahogy hírlik lehet ki is derül idén. Még Pápai Máté van kint, akinek szerintem most kellett volna végeznie az egyetemen, vagy talán jövőre, nem tudom vele jelenleg mi van, de ő egy alacsony növésű center, szerintem ő nem fog nagy karriert befutni.

csakakörmend
Olvasó

Ahhoz képest, hogy megnyertük az U20-at, és be volt harangozva, hogy 4 játékosunk lesz érdeket ezen a tornán, sajnos csak Takács volt a keretben végül, és ő is elég kevés időt kapott összeségében…..
Többre számítottam ezen a téren.
A csapatnak viszont természetesen jár a hatalmas gratuláció!

Csippa
Olvasó

Grat nekik! A végén még kiderül, h a sokat szidott up, játékosok, stb, mégsem olyan gyenge, mint ahogy az elmúlt évek válogatott edzői szidták azt, csupán kóklerek voltak a csapatok élén, ezén biztosan….
Vki segítsen, tavaly ki volt az U20é

SopronKCfan
Olvasó

Ugye sajnos továbbra is a B divizióba vagyunk, jövőre jó lenne felmenni az A-ba, a keret megvan hozzá

imreleorditjaafejedmegint
Olvasó

Filipovity,Krasovec,Valerio… Szerintem hosszú idő óta, a legerősebb kulcsjátékosok Magyarországon. Pár éven belűl akár meghatározó is lehet a válogatottunk, ha ilyen szinvonalú kulcsjátékosokkal fog bővülni.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés