Connect with us

Bajnokság

Végig vezetve, magabiztosan nyert az Alba

A múltheti edzőmeccs után a bajnokságban is legyőzte a ZTE-t Forray Gábor alakulata.

Zalakerámia ZTE KK - Alba Fehérvár 79-97 (17-26, 28-25, 18-25, 16-21)

Bajnokság, 2. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: Praksch P., Söjtöry T., Nagy V. (Dr. Páli Kálmán)

ZTE: Duren 16/3, Delas 22/9, Bonifert 8, Vuko 19/3, Glenn 5. Cserék: Völgyi -, Plézer -, Szabó 9/3, Simó -, Csuti -.

Alba: Turner 17/3, Curry 22/9, Lukács 15/6, Davis 18/3, Ahmad 10/3. Cserék: Takács Mi. 2, Takács Ma. 3/3, Balsay -, Omenaka 7, Awogbemi -, Kass 3/3.

A rengeteg elmaradó meccset hozó októberi-november eleji időszakot követően „bekeményített” a szövetség és a sok fertőzöttel bíró Kecskemét kivételével minden csapatot játékra kötelezett a héten, így végre igazi „meccsdömping” köszöntött a kosárlabdára éhes szurkolókra – üröm persze az örömben, hogy egy darabig még a helyszínen sajnos egyik tábor sem szurkolhat kedvenceinek.

A Zalakerámia ZTE KK azzal az Alba Fehérvárral játszott hazai pályán hétfő délután, akikkel hat nappal ezelőtt edzőmeccsen találkoztak, s egy szoros első félidőt követően a harmadik negyedben mind védekezésben, mind pedig támadásban lefagytak, ez pedig 22 pontos vereséget eredményezett. Ante Nazor bízott abban, hogy csapata sokkal koncentráltabban és harcosabban lép pályára a bajnoki találkozón, melyen visszatérhetett a válogatottal készülő Szabó Zsolt is. Nagy kérdés volt azonban Vojvoda Dávid játéka. Az Alba húzóembere egy hete még Kecskeméten produkált több negatív után egy pozitív tesztet, majd a pár nappal később megismételt tesztje negatív lett, ám adminisztratív okokból így sem léphetett pályára. Hiányzott Markovics Luka is betegség miatt, valamint Csorvási Milán térdsérülése sem jött még helyre, így az Albánál a négy légiós mellett csupa U23-as játékos szerepelt a keretben. A ZTE-nél Simon Kristóf állapota volt kérdéses, aki Tyreek Duren elsőszámú cseréje, s ezáltal fontos láncszem a ZTE-ben. A kisember már két hete a vállával bajlódik, s még ezen a mérkőzésen is csak civilben ülhetett a kispadon, csakúgy, mint Polster Attila.

Kiegyenlített játékkal indult a mérkőzés, ám Lukács hármasa és Davis akciói után már Ante Nazor kényszerült időt kérni. „Stupid turnovers”, méltatlankodott a ZTE edzője, az eladott labdákra utalva. Glenn és Bonifert révén zárkózni kezdett a ZTE, ám Turner és Takács is betalált távolról. Ahmad és Vuko harcoltak nagyot a palánkok alatt, előbbi sapkát osztott ki, majd utóbbi adta vissza a kölcsönt egy ziccerrel. 17-26 lett a negyed vége.

Davis 18 pontig jutott a vendégeknél. Fotó: Bálizs Zsuzsa

Lukács labdalopása és ziccere indította a 2. negyedet, ám a ZTE egy 7-1-es futással időkérésre késztette Forray Gábort, hiszen öt pontra sikerült zárkózniuk, pontosabb és jobban kivitelezett támadásokkal. Szabó Zsolt is pályára került, az ő és Tonko Vuko harcossága révén tapadt ellenfelére a ZTE. Duren és Delas távolijaival a 15. percben már csak kettő volt közte, ezért Forray ismét magához rendelte játékosait. Triplazápor kezdődött: Ahmad, Delas, Curry és Lukács volt a sorminta, így két perc alatt megint 8 ponttal lépett el a Fehérvár. Ugyan csak egy labdát adott el a hazai csapat az első negyedbeli négyhez képest a 2. tíz percben, ám az 51 kapott pontra nem lehettek büszkék. 45-51-es állásnál vonultak öltözőbe a csapatok. A ZTE-ben Delas, az Albánál Davis volt leginkább elemében az első félidőben.

Delas hármasa egy pillanatra ismét közel hozta a Zalaegerszeget, ám az Alba innentől fogva még komolyabban vette a mérkőzést. Omenaka zsákolt egy nagyot, majd Curry pörkölt be egy triplát. Glenn megkapta 3. faultját, majd Duren kapott egy ütést fejére egy 2+1-es akció közben. A negyed vége megint az Albáé volt, Davis saroktriplája és Turner ziccere már tíz pont feletti előnyt jelentett Lukácséknak. 63-76 állt az eredményjelzőn 30 perc után.

Szabó Zsolt ezúttal csereként szállt be a meccsbe. Fotó: Bálizs Zsuzsa

Bár Szabó behintett egy trojkát, a zalai hívek szomorúan konstatálhatták otthonukban, hogy Glenn kipontozódott. Az Alba még magasabb sebességre kapcsolt, a ZTE védekezése pedig egyre többször hagyott ki. Turner szép betörése, majd a fiatal válogatott bedobó, Lukács labdalopása és ziccere után Takács harcolt hatalmasat saját palánkja alatt Vukoval a labdáért; a teljes Alba-kispad talpra ugrott, amikor a fiatal játékosé lett a játékszer. Ötletesen és lazán kosárlabdázott az Alba, tehették, hiszen Turner és Curry szép összjátéka után már húsz pont körüli előnnyel vezettek. Vuko még beszórt egy hármast talpról – Curry maradt le róla, – ám az Alba játékosa a következő támadásban szintén trojkát hintett. Kass Balázs megszerezte első NB1-es pontjait, szintén egy hármassal, s bár az Alba a 100 pontot is megpróbálta elérni, ez már nem sikerült.

Jó volt látni, hogy az utolsó fél percben mindkét oldalon csak magyar fiatalok voltak a parketten; az Alba ezen az estén építhetett is rájuk, hiszen a Lukács- Takács ikrek-Kass kvartett összesen 23 pontot szorgoskodott össze. 79-97 lett a végeredmény, s bár önmagában a 79 pont nem rossz a kék-fehérektől, a ZTE védekezése nem igazán működött ezen a találkozón. Az Alba remekül triplázott, s csapatjátékban is a hazaiak fölé kerekedett. Hiába melózott nagyot a Duren-Vuko-Delas trió, játszott bátran Bonifert Bendegúz és szállt be egészen jól Szabó Zsolt; a vendégek sokkal meggyőzőbbek voltak és hosszabb padjukat, valamint jóval erősebb keretüket kihasználva Vojvoda Dávid és Csorvási Milán nélkül is megszerezték a győzelmet. Delas és Curry egyaránt 22-22 ponttal zártak, kevés dobást rontva, de Turner és Vuko is büszke lehet lőlapjára, ám a legnagyobb dicséret Lukács Norbertet illeti. Kezdőként 15 pontig – közte két triplával – jutott, szerzett 3 labdát, kiharcolt 3 faultot, leszedett 2 labdát; sőt, még egy blokkra is futotta erejéből. 20 VAL-os teljesítménye kiváló, s bíztató tényező a magyar kosárlabda jövője szempontjából is.

Fotó és tudósítás: Bálizs Zsuzsa

10 hozzászólás

10
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
8 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
LaBetormaKovacs Lászlóhopehelybluewhitezte Recent comment authors
LaBe
Olvasó

Sajnos rossz volt nézni…Még biztató jeleket sem láttam. Sokszor volt olyan érzése az embernek, hogy osztálykülönbség van a csapatok között.

torma
Olvasó

Sajna ez a méreg nem a cián!Amilyen gyenge játékot játszottunk tegnap az elképesztő.Nazor ébresztő ,mert ebből még kellemetlen percek lesznek ,ha a nézők egyszer visszatérnek az Arénába….

hopehely
Olvasó

Nazor a “cserekirály”! A válogatott ikon Szabót padoztatja, közben Bonifert, Plézer, és az A-csoportra totál alkalmatlan Völgyi töketlenkedik a pályán?
Már a tavaszi szolnoki ámokfutása is mutatta (Williams és Doktor betámadása), hogy Stáricsék mekkora vaddisznót fogtak?

Boban
Olvasó

Nazorhoz nem tudok hozzászólni, de azért a válogatott ikon erős túlzás, és tegnap is nyugdíjas formában játszott Szabó.

Kovacs László
Olvasó

12 perc alatt 9 VAL. Azért ezt nem mondanám nyugdíjas formának…

bluewhitezte
Vendég
bluewhitezte

Vezetés nulla, szakmai stáb nulla, játék nulla!Ideje a polginak egy frissítés gombot nyomni, mert ennyi vakot nem láttam még itt Egerszegen a kosárlabda körül.Ja de igen a playout-időszakban, de ez se jobb!

SárgaPárna
Olvasó

Nagyon nagy szerencséje van a zegnek, hogy van egy Gyászberény… 🙂

Expert
Olvasó

2/2, 100%

Boban
Olvasó

Ja, és egészségedre Gumi! 🙂

Boban
Olvasó

Ez egészen rendben volt Voja, Csori és Luka nélkül. Lukács 29 perc, Takács ikrek 17 és 15 perc, Omenaka 15 perc. Bár ez a Zete rém gyenge brigád egyelőre.

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés