Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Váradi Kornél: Nagy lehetőség, hogy a világ legjobbjai ellen bizonyíthatunk

A szövetségi edzőt kérdeztük.:

:

2023 nagyon fontos év a kosárlabdában, hiszen az U19 válogatott hazai pályán, Debrecenben képviselheti az országot a világbajnokságon. A csapat elkezdte a felkészülést, a szövetségi edzővel, Váradi Kornéllal beszélgettünk.


Nagy lehetőséget kapott ez a korosztály azzal, hogy a vb-n szerepelhet hazai közönség előtt. Egy ideje már tart a felkészülés, milyen a hangulat a keretben, most hogy egyre közeledik ez az izgalmas esemény?

Először is köszönjük a lehetőséget Debrecennek és az MKOSZ-nek, valóban nagyon izgalmas időszak ez nekünk. Emellett szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem  mindenkinek a támogatást – főleg a Rátgéber László által vezetett Módszertani Központnak, a stáboknak és edzőknek – és a segítséget. Nagy lehetőség ez nekünk, a világ legjobbjai ellen bizonyíthatunk, hazai közönség előtt. Természetesen a srácok is várják már a viadalt, de fontos, hogy ez ne alakuljon át görcsösséggé. A programunk célja az volt, hogy verseny képesek legyünk, a realitás szerint a B-divízió középmezőnyéhez tartozunk, de sokat fejlődtünk. Az igazi értékmérő a jövőévi U20-as Európa-bajnokság lesz, ahol a négy közé szeretnénk jutni.

Korábban egy interjúban említette, hogy taktikailag is kell előrelépni, de fizikálisan méginkább. Ez visszatérő motívum az utánpótlásunkban, Sztojan Ivkovics is ezt emelte ki nekem, mikor átvette az U20-as csapatot. Hogy állnak most ezen a téren?

Az elmúlt másfél évben szisztematikusan dolgoztunk a játék minden elemén, így a fizikális felkészülésen is, szakemberekkel. Taktikailag a felnőtt válogatott játékának alapjaira építettünk, ezt adaptáltuk a saját rendszerünkbe. Fejlődnünk kell az 50-50-es labdák megszerzésében, lepattanózásban és gyorsindításos szituációkban, itt mentálisan is élesnek kell lennie a játékosoknak. Ezen a területen is sokat léptünk előre.

Meglehetősen színes csoportba kerültünk, három különböző kontinensről érkező ellenfelünk lesz, teljesen más kosárlabda kultúrából. Mit vár ellenfeleinktől?

Dél-Korea ellen kezdünk, az Ázsia-bajnokról beszélünk, akik különleges taktikával rendelkeznek. Alacsony szerkezet jellemző rájuk, dinamikusak és jól dobnak, kellemetlen ellenfelek lesznek.

Aztán következik Argentina, akik világelithez tartoznak, teljesen más szerkezetűek, mint Korea, magasak, fizikálisak, klasszikus dél-amerikai stílust képviselnek.

A törökök hazai pályán Eb-döntőt játszottak, nagyon jó hátvéd sorral rendelkeznek, a magas embereik képzettek, magas szintű kiválasztással dolgoznak az utánpótlásban.

Összességében és első sorban magunkkal foglalkozunk, mindent meg fogunk tenni hazai pályán, hogy méltóképpen képviseljük az országot, célunk, hogy versenyképesek legyünk és fejlődjünk.

Ami a világbajnokságot illeti, az eddig leadott keretek a FIBA honlapján megtekinthetők. A június 24. és július 2. között a Főnix Arénában és az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban megrendezésre kerülő világeseményre a jegyértékesítés már elkezdődött, a nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes időben megváltani a belépőket: fibau19debrecen.hu.

6 hozzászólás

6
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Nemmindegy?Hagyadmár...KPSVRKKEmőkefanCsakegyfan Recent comment authors
Nemmindegy?
Olvasó

Nagyon kíváncsi leszek, hogy a félpályán át tudjuk majd hozni a labdát.Azért nézzük a valóságot és,hogy kik az ellenfelek ???

Emőkefan
Olvasó

most elvélik, hogy hol tart a hazai férfi utánpótlás. Gondolom, hogy ugyanott, ahol eddig.

Csakegyfan
Olvasó

Gondolom a korosztályos vb után meg bejelentik majd, hogy hol folytatja…

KPSVRKK
Olvasó

Ja, ideje lenne csapatot építeni

Hagyadmár...
Olvasó

Építik a csapatot nem kell ettől tartani…

Csakegyfan
Olvasó

Tudsz valamit?

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés