Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Van recept az aranyéremre? – erről is kérdeztük a soproni bajnokcsapat edzőit

Carlos Vallejo és Csátaljay Gábor csapata a csúcsra ért.:

:

Ünneplés után jön az értékelés, de kiderül-e hogyan születnek a bajnokok? A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia  U18-as csapatának edzői talán tudják…

Elmúlt már a győzelmi eufória? – kérdeztük Carlos Vallejot és Csátaljay Gábort, a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia U18-as bajnok csapatának edzőit.

– Nálam létezik egy úgynevezett huszonnégy órás szabály. Ez azt jelenti, hogy siker esetén egy napig ünnepelek, utána viszont folytatom a munkát. Na jó, bevallom, most negyvennyolc órán át tartott, mert első nap ünnepeltem, a másodikon meg vártam, hogy elmúljon a fejfájás… De a harmadikon már a jövőn dolgoztam – mondja a mindig mosolygó vezetőedző, Carlos Vallejo. Kíváncsiak voltunk, a felfokozott érzelmi állapot elmúltával minek tudja be csapata sikerét az országos bajnokságon. A döntőre mások is nyerni mentek, de csak egy hozhatta el a serleget, ez pedig a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia volt.

– A csapategység és az önbizalom kellett a sikerhez. Ma is úgy gondolom, hogy a fiúk részéről ez volt a két legfontosabb érték. De egy bajnokságot megnyerni ennél sokkal összetettebb feladat és sok minden kell hozzá. Először is a biztos háttér, vagyis a sportiskola, annak vezetői és szakemberei, az iroda munkatársai. Berta Ferenc fizioterapeuta nélkül például a meghatározó játékosok nem tudtak volna 30-35 perceket játszani a döntő mérkőzésein – sorolja Carlos Vallejo a bajnoki arany “hozzávalóit”.

Csátaljay Gábor is hasonlóan látja:

– A csapategység mindenképpen fontos tényező és abban valóban kiválóak voltunk, de szükség volt a jó egyéni teljesítményekre is. Talán a játékosok magabiztossága is abból táplálkozott, hogy tudták: mindig lesz, aki átsegíti a csapatot a nehézségeken. Hittek a legjobbakban és önmagukban is.

A spanyol edző és tapasztalt magyar társa szemmel láthatóan jól kiegészítik egymást, de mit mondanak ők? Mit tartanak a másikban a legfontosabb értéknek?

– Sosem volt olyan kényelmes a munkám, mint Gábor mellett. Ő egy becsületes ember, akit mindenki tisztel, akire a játékosok felnéznek. Ráadásul sajátosan elemző látásmódja van, ami kincset ér a munkánkban. Nagyon értékes ember… – mondja társáról Carlos Vallejo.

– Carlosnak hihetetlen képessége van ahhoz is, hogy jó hangulatot teremtsen akár a legkeményebb munka közben is – veszi át a szót Csátaljay Gábor. – Úgy kezeli a csapatot, mint egy családot: szeretettel, de következetesen. Sokkal több pozitív visszajelzést ad a fiúknak, mint kritikát. Szinte mindenben egyet értünk, ha esetleg mégsem, akkor is megtaláljuk a közös nevezőt. Ha valaki mást gondol, mint ő, akkor átgondolja és képes változtatni a véleményén. Tehát nagyon hiányozna a kompromisszumkészsége.

A kettejük közötti munkamegosztásról elmondták, minden nap közösen átbeszélik a feladatokat, a bemelegítés, az előkészítés a másodedző feladata, azután átveszi a játékosokat a vezetőedző, de amíg egyikük a fiúkkal foglalkozik, a másik figyel és visszajelzéseket ad. A bajnokságban Csátaljay Gábor feladata volt többek között az ellenfelek feltérképezése és az információk ismertetése, Carlos Vallejo a stratégián dolgozott.

A bajnokság megnyerése a csapat edzőit is felértékelte, természetes, hogy ajánlatokat is kapnak, de ők szeretnék együtt folytatni a munkát.

– Az aranyérem sok év és sok ember munkájának az eredménye. Úgy tűnhet, hogy tettem valami fontosat, holott kaptam egy jó csapatot, rendkívül tehetséges játékosokkal, én csak az irányvonalat húztam meg és segítettem, hogy  elérjék a céljukat – hárítja el a sztárolást Carlos Vallejo. Csátaljay Gábor talán még kevésbé állna önként a rivaldafénybe, holott ezzel a csapattal már másodszor nyert bajnokságot. Négy éve az ő irányításával nyerte meg az U14-esek bajnokságát a Soproni Sportiskola, két éve sajnos a Covid elvette a fiúktól a bizonyítás lehetőségét, de most megmutatták: ők a legjobbak!

1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Emőkefan Recent comment authors
Emőkefan
Olvasó

Gratulálok a fiúknak és a két edzőnek.

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés