Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Változik a légiós-szabály a következő szezontól

Ősztől csak négy légiós lehet egyszerre a pályán.:

:

A következő szezon versenykiírásaival kezdte négyéves munkáját a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének egy hete megválasztott elnöksége – írja a hunbasket.hu.

Az ősszel induló A-csoportos férfi bajnokságban az elnökség módosítja a légiósok szerepeltetését. Az elfogadott kétéves szabályzat szerint a jegyzőkönyvben szerepelhet továbbra is öt nem hazai nevelésű játékos, de egyszerre a pályán csak négy lehet közülük, vagyis az egyik játékosnak mindenképpen hazai nevelésű sportolónak kell lennie.

A 2020/2021-es szezontól újabb lépcsőfok következik a hazai nevelésű sportolók védelme érdekében azzal, hogy az alapszakaszban az első félidőben egy 23 évnél fiatalabb magyarnak a pályán kell lennie a mérkőzéseken.

Szigorított az elnökség az amatőr szerződéseket illetően is. Eszerint a legfelsőbb bajnoki osztályban szereplő sportolókkal csak hivatásos szerződést köthetnek a klubok, kivéve a 23 év alatti, tanulói jogviszonnyal rendelkező játékosokat.

Ugyancsak kötelezővé teszi az elnökség a mérkőzések utáni sajtótájékoztatón való részvételt a vezetőedzőknek, s egyben azt is előírták, hogy a szakmai vezető mellett vagy a csapatkapitányt, vagy a három legjobb VAL-értékkel rendelkező játékos valamelyikét kell delegálniuk a kluboknak.

Fotó: ugytudjuk.hu

57 hozzászólás

57
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
25 Comment threads
32 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
29 Comment authors
makelovenotwar69BombitaValvanoVince.Carter.15Szotyola Recent comment authors
makelovenotwar69
Olvasó

Jó lenne az új rendelkezés alapjául szolgáló előzetes felmérést, tanulmányt, kalkulációt is megismerni. Akkor tárgyilagosabban tudnánk megítélni, hogy valóban egy jövőt építő és hasznos vagy ne adj’ Isten egy ad hoc asztalra dobott ötlet ez az egész. Az hogy felismerték a változás halaszthatatlanságát, már önmagában is jó, ehhez gratulálok. De olyan jó lenne azt hallani, hogy alaposan megvizsgálták a sikeres kosárlabda nemzetek közül a kis országok (Litávnia, Görögország, Szlovénia, Szerbia, Horvátország, stb.) gyakorlatát, egészen az általános iskolás felmérésektől kezdve! Nem kellene itt újra feltalálni a kereket, nagy mértékben (nem teljesen) lehetne akár másolni is: kiválasztást, edzésmódszert, stb-t. Ha ilyen nem… Olvass tovább »

Bombita
Olvasó

Sajnos az is kovetkezmeny lehet, hogy ipari méretűvé válik a 12 (18) éves “gyerekek” afrikai importja az akademiaknal. Ők ugyanis magyarnak is fognak szamitani, meg kb 30 eves korukig 23 even alulinak is.

Mar most is van jo nehany beloluk (Szolnokon 2, Alba 2, Ratgeber Akademia, Debrecen). Eddig csak az utanpotlas bajnoksagokat dontottek el, sok fair playt szereto magyar szulo banatara, de a jovoben meg nagyobb szerepet kaphatnak felnott szinten is.

Nagyon fontos lenne szovetsegi oldalrol tenni az ellen, hogy ez ne kovetkezhessen be.

Valvano
Olvasó

Nesze semmi, fogd meg jól. A lényeg, hogy továbbra is a játékosok vásárlásán én nem a felkészítésén marad a hangsúly. Mi értelme a fiatalok felkészítésén fáradozni amíg dől a lé?! Mondjuk ez is komoly változás. Így legalább 20 %-ban magyar lehet a bajnokság. Eddig nulla volt… Pont mint a vezetők.

nyolcmegnyolc
Olvasó

Én jó dolognak tartom. Most a fiatalok nagyon kevés esélyt kapnak. Szinte minden csapatnál 5 légiós van. Az erős csapatoknál jók a magyarok is. Itt azért nem játszanak. A gyengébbeknél pedig azért, mert valamennyire felvenni a versenyt a jobbakkal csak a légiósokkal lehet. Természetesen a legkiválóbbak így is odaférnek. Van viszont egy réteg, aki ha bizalmat kap meghálálná. Most minden meccs első félidejében játszani fog szerintem legalább 2×14 fiatal. Reméljük minden évben lesz belőlük 7-8 stabil első osztályú játékos. Vegyük az kisOlajt. Most én úgy látom, hogy nincs köztük Voja tehetségű játékos. Csák, Frank, Taiwo szerintem tehetséges. (Rudnert már nem… Olvass tovább »

Szotyola
Olvasó

Emberek!?
Voltatok ti már B-csoport meccsen ?!

nyolcmegnyolc
Olvasó

Szerintem mind1, hogy mit döntenek az nem jó. Ha csinálnának egy 10-es listát a szurkolók, Feri meg bevezetné azt, abba is belekötnének. Ez egy ilyen ország.

Godemperor
Olvasó

Nem az ország ilyen, hanem a világ ilyen! Ahol van szabad akarat, ott különbözőségek is vannak. Magyarán az ember ilyen.
Amúgy meg mi a gond ezzel? Nem is értem.

nyolcmegnyolc
Olvasó

Ezek szerint ez az én véleményem. Nem is értem mi a gondod ezzel.

Godemperor
Olvasó

Nekem aztán semmi.

JEGYZŐ45
Olvasó

Amíg ez nem “magyar bajnokság” addig ezek csak látszat megoldások, és nem a magyar válogatott szerepét helyezik előtérbe! Nálam a magyar bajnokság azt jelenti, hogy a pályán minimum három magyar játékos legyen!!! Azon belül legyen egy fiatal!!!

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Óvatosan ezzel azért ! Lelkes vagy és nagy magyar hazafi, meg minden, de te ott lennél valamennyi meccsen és vörösre tapsolnád a tenyeredet, amikor e jelenlegi “tudású” magyar játékosok egymásnak feszülnek ? Ha igen, akkor előtted le a kalappal, ám a többség sajnos ezt köszönné szépen!…
Először lássuk azokat a hatalmas tehetségeket kopogtatni az ajtón, és utána engedjük be őket, VAGY pedig az általam korábban javasolt megoldás: két légiós maximum, és sok-sok türelem, szakértelem, MUNKA.

Megsúgom: NEM LESZ ! 🙁
SZERETLEK ám! 😉

Godemperor
Olvasó

Akkor menj nb1/b-s meccsre! Ott kb. ez van.

SaaboR
Olvasó

3 légiós maximum +U23 as.. Úgy jobb lenne
Alakul ez.

Sedmakfun
Olvasó

És akkor mi van, ha mind a 7 magyar kb. a 35. percre kipontozódik, megsérül? Maradnak 4-en a pályán?

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Mondjuk ez azért elég valószínűtlen…

Sedmakfun
Olvasó

De nem lehetetlen… az idén is volt nem egy meccs, ahol az eltiltások, korábbi sérülések miatt nem egy csapat nem tudott 12 játékost nevezni… nem is kell, hogy 7-en essenek ki adott meccsen…

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Igazad lehet, de akkor sem túl gyakori. Nem ez a legnagyobb hibája a koncepcziónak. 🙁

derryl
Olvasó

Szolnok-Paks kupadöntő, Váradi 4 ember híján kifújta a teljes paksi csapatot a 39-ik percre. Gulyás már sírni sem tudott.

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Erőltetés ez, kedveskéim. Ami “reform” felülről jön, az olyan is, azaz kukába vele! A hatása mindösszesen annyi lesz, hogy a gazdagabb klubok szépen felvásárolják az épkézláb (fiatal) magyar játékosokat, akiknek az ára – teljesen érdemtelenül- az egekbe felkúszna, még inkább kiszolgáltatva az edzőket és az érdemi munkát a nálunk jellemző játékosuralomnak. A színvonal egyértelműen gyengébb lesz, de a csapatba lesz erőltetve egykét kiskedvenc, bazi sok pénzért… Ettől biza’ nem lesz jobb a magyar kosárlabda, az csakis akkor működne, ha a kettő, MAXIMUM három légiósos rendszerre állnánk vissza…és akkor is legkorábban 5-6 év múlva lenne minőségi, látható, érzékelhető színvonalemelkedés! Addig ez… Olvass tovább »

Setback
Vendég
Setback

Nem igazán tiszta ez nekem, ahogy ez másoknak sem. Szerintem nem egyértelmű a megfogalmazás. Óriási különbség. Az első azt feltételezné, hogy nagy szerep hárulna a fiatalokra, tehát minden csapatnak be kellene tennie a keretbe minimum 3 használható u23-at. Hát nem tudom van-e ennyi. Lesz bőven mismatch bőven. A 2 nagyon kevés, mert ha sérülés van…. Ezzel együtt azt is jelentené, hogy van a pályán 4 légiós + 1 fő 23 év alatti az első félidőben. Nagyon elveszne a jelentősége a felnőtt magyaroknak. Ergo a fiatalok ára felmenne az égbe, a felnőtteké meg minimum nem nőne..véleményem szerint inkább csökkenne (az átlagos… Olvass tovább »

derryl
Olvasó

És az sem tiszta, hogy az egy magyarnak a 23 év alattit leszámítva kell a pályán lenni az első félidőben, vagy pluszban, akkor az kapásból három légiós. És akkor lehet matekozni, van e annyi használható magyar játékos, hogy az első félidő ne legyen kabaré. Vajúdtak a hegyek, szültek egy zombit.

Setback
Vendég
Setback

Hehe, tetszik ez a szólás.:) Amúgy lehet egyértelműen fogalmaz a szabályzat, csak a Bb1 szokásához híven felületes. Bocs, de tényleg sokszor hibáztok.

derryl
Olvasó

Bocs, én így értelmeztem. Először egy magyar, 20/21-től “további” lépcsőfok, első félidő…….

Csezarro
Olvasó

Hurrá! El fog szállni a magyar játékosok fizetése. 2 év múlva mar az U23-asok fizetése is. Csak az a baj, hogy a tehetségük nem fog ilyen aranyban növekedni.
4 év múlva majd arról beszélgetünk, hogy a legjobb magyarok a tehetös kluboknál vannak, a többieknek meg esélyük sincs épkézláb magyart megszerezni, és a botkezünek is sokat kell fizetnie.

A pozitiv diszkriminacio nem fog több jo játékost kitermelni. (Söt, inkább elkényelmesedéshez vezet, mert minek eröltesse meg magát, úgyis játszatni kell.) Ehhez az utánpótlást kellene megbolygatni! De ugye az meg nagyon sok embernek nem érdeke, mert jó lmegél belöle.

Kareem Abdul-Jabbar
Olvasó

El fog szállni a magyarok fizetése? Bameg, na és? Inkább a mieinket finanszírozzuk, mint a külföldieket. És ennek inkább örülni kellene, merthogy horribilis összegeket fizetünk a légiósoknak. Légió mindhalálig? Inkább légy jó mindhalálig :))

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

A nulla teljesítményre? Akkor bocs, de inkább a tanárokat, mentősöket, ápolókat, közalkalmazottakat, orvosokat, bírákat, rendőröket, tűzoltókat, stb. Vagy a MUNKÁSOKAT. Vagy, ha már sportolókat, akkor olyanokat, akik tesznek is le valamit az asztalra ! A fizuk így is rendesen el vannak már szánva a magyar játékosoknál (is), nincsenek kenyér- és rezsiproblémák…

majerle09
Olvasó

Büszke lehet magára az a csapat, különösen annak utánpótlásért felelős gárdája, aki nem tud felmutatni egyetlen épkézláb 23 év alattit sem.

Bossesy
Olvasó

Nagyon helyes döntés! Szerintem még a négy légiós is nagyon sok. Pont nem érdekel a nemzetközi szereplés, számomra semmiféle sportértéke sincs amikor egy német vagy belga csapat 6-7 amerikai játékossal megnyer vagy megy 2-3 kört egy valamilyen kupában.
Az szerintem gyalázat, amikor egy magyar bajnoki meccsen a két csapatban összesen sincs egy magyar játékos sem a pályán. Az ilyet tűzzel-vassal irtani kell.

Csezarro
Olvasó

Emlékszek, amikor 3 légiós lehetett, mindenki fújt a a Szolnokra, meg az Albara, hogy az összes valogatott magyar ott jatszik, meg a többi magyar milyen sokat ker fizetest. Az emlitett 2 csapaton kivül senki nem jutott arany közelebe azokban az idökben. Biztos hogy vissza kell hozni azt?

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Igen, biztos, de inkább a 2 légiósos szabályt. Hosszú távon bejönne, csak ebben az országban ez nem kivitelezhető. Kb. annyi az esélye, mint hogy az emberek megértsék Magyarországon, miért akkora gáz a Paks 2.

nagyapátok
Olvasó

Tegyük rendbe először az UP-t…

Amíg nincsen 10 db nyomokban kosarasra emlékeztető mozgású srác addig felesleges ilyen félmegoldásokkal operálni.

Szövetség megint kipipált egy dolgot a listáról. Gratulálunk.

Csezarro
Olvasó

Ez igy igaz. Ha lenne rendes utanpotlas, akkor senki fejeben nem fordulna meg, hogy pozitiv diszkriminaciot kelljen alkalmazni.
Nezzük meg a labdarugast. Az NB2-be kötelezöen kell szerepelni utanpotlaskoru jatekosnak? Lettek jobb focistani? Nem! Csak azt hallani, hogy milyen jol lehet keresni mar utanpotlas korban!

redmiller
Olvasó

Jó döntés, mert az edzők így hozzá mernek nyúlni a 23 év alatti játékosokhoz, akik rutint szereznek!
Rossz döntés, mert pár használható 23 év alattinak, akik használhatók, fel megy az ára, a többi meg egyelőre nem igen használható…
Jó döntés, mert a klubok kénytelenek jobban szétnézni az alacsonyabb osztály tehetségei közt, akik persze lehet, hogy kevesek lesznek az elsőosztályban…
Lenne egy normális utánpótlása a férfi szakágnak is, akkor örülnék neki!

Így beleharapunk a saját farkunkba…

kinemugral
Olvasó

VÉGRE!
Mondjuk ezt is ki lehet játszani…

Kareem Abdul-Jabbar
Olvasó

Már kezdtem aggódni, de jobb mint semmi, úgyhogy üdvözlöm ezt a lépést, bár elkelne egy szigorúbb légiós korlátozás is. Két légiósra korlátoznám a légiósok számát. Minden sportágban sikeresek vagyunk, a légiósokkal is versenyben lehetnénk. A délszláv példát hozom fel, ott nem kellett légiós, mégis sikeresek világszinten.
Abszurdum az, ami most van, nem nevezhető ez magyar bajnokságnak, inkább magyarországi légiós bajnokságnak.

Godemperor
Olvasó

Ugyan már! Amíg a legtöbb magyar kosaras egy középszerű légiós szintjét se éri el, addig mit akarsz? Két légióssal meg felesleges lenne nemzetköziben is indulni.

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Nem felesleges. TANULNI kell.

piros710321
Olvasó

A Spanyol bajnokság spanyol? A “profi” sport nem arról szól, hogy húúúú de jóóóóó, játszanak a tehetséges hazaiak! Most nem csak a kosárlabdára gondolok. A csapat játékok nagy részére. Odáig vagyunk a “külföldi” csapatoktól, hogy milyen jó mérkőzéseket látunk. Igen, mert a profi, pénzes egyesületek összevásárolják a kimagasló játékosokat. Nem a hazai sportolók szereplése miatt eredményes jó néhány csapat. Most direkt nem írok csapat neveket, mert aztán lenne mibe beleállni! El kell dönteni, mit szeretnénk látni, ha kimegyünk egy mérkőzésre. Mert sajnos a hazai játékosok sok esetben nem ütik meg a szintet. Aztán mikor meg valaki kimagaslik az átlagtól az… Olvass tovább »

Vince.Carter.15
Vendég
Vince.Carter.15

Piros! Egyetértek veled! A 4 légiós +1 magyarral alapvetően nincs is gond,de ez a 23 alatti fiatal szabàly egy baromság! Aki tehetséges az eddig is játszott. Ne azért játszon egy fiatal,mert kell,hanem mert kiharcolta!
Az Mkáosz az utánpótlást rakja rendbe,ott kezdődnek a gondok!

piros710321
Olvasó

Neked Piroska néni! 🙂 🙂

piros710321
Olvasó

A végén még sörözünk is 🙂

Jokic
Vendég
Jokic

Ez egy vicc…

donnarumma
Olvasó

Akkor lehet, hogy 20 percig nézhetjuk a légiós vs U23 “egy-egyezését”?

lujo
Olvasó

Kezdésnek nem rossz!

SopronKCfan
Olvasó

Na végre. Erre várunk már mióta. Kár hogy a 23 éves szabály csak 2 év múlva lesz…

balldontlie
Olvasó

A 2 év szerintem azért korrekt, mert így a csapatoknak van ideje felkészülni erre, célirányosabban nevelni a játékosokat, senki nem hisztizhet így, hogy jelenleg nincs olyan fiataljuk, aki alkalmas lenne erre jelenleg.

nagyapátok
Olvasó

Remélem káprázik a szemem és valami rosszul olvasok..

Már megint rossz oldalról fogjuk meg a dolgot. Ki mondhatna ilyet, hogy nincs idejük felkészülni?

Nem az lenne az egész utánpótlás lényege, hogy a felnőtt csapatot a megfelelő korban támogassa? Célirányosan nevelni? Eddig mire nevelték őket?

A hozzászólásból látszik, hogy hasonló a gondolatmeneted mint a döntéshozóknak. UP-t kell rendbe tenni szakmailag és rendszerileg is, profi mentalitás kell edzői részről és 10 év múlva nem kell ilyen eszement megoldásokat eszközölni mint most.

Kalok Kevin
Vendég
Kalok Kevin

Nem baj ha kevesebb néger lesz nagyon sok tehetség van nem kell ,hogy elnyomják őket.Lehet ,hogy egy picit kevesebb pont lesz a meccseken de fejlődjenek a Magyarok ez a legfontosabb.

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Szerintem vegyél egy kiló banánt a LIDL-ben, most le van árazva !

SopronKCfan
Olvasó

Kevésszer értünk egyet, de most igen 😂

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Csak szívózom veletek, ti meg mindig bepörögtök… az adrenalin… Verjétek ki a Körmendet a rájátszásban, a döntőben meg szedjétek szét a Falkót! Nehogy azt hidd, hogy nem kívánom ezt nektek! Csak ahhoz legalább 100, de inkább 150 szurkolótoknak ott kellene lennie Körmenden…. nem lesznek ott ! 🙁
SZERETLEK, te kis sértődős soprongyi skac! 😉

donnarumma
Olvasó

Sztem az nincs meghatározva, hogy mennyi ideig..csak az,hogy az első félidőben…ez így lehet akár 1 perc is…

Tom67
Olvasó

Az első félidőben végig a pályán kell lennie egy U23-nál fiatalabb játékosnak!

donnarumma
Olvasó

lehet, de akkor miért nincs a leírásban a “végig” szó?
Ahogy Te írtad,úgy már teljesen egyértelmű.

Sedmakfun
Olvasó

És ha az az U23-as a 3. percben megsérül? Vagy a 8. percben kipontozódik? Akkor mi van?

Oroszlanyi Banyasz
Olvasó

Mivel ez 20 perc állandó szerepeltetést jelent, nyilván nem egy 23 év alatti játékossal a keretben gondolják a csapatok végrehajtani a kötelezettséget.

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Jó a felvetésed, Craig.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés