Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Válogatottak egy csapatban

A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia növendékei megérkeztek a felnőtt csapathoz.:

:

A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémiáról négy fiatal tagja volt a nyáron sikeresen szerepelt korosztályos válogatottaknak, és szereztek dicsőséget hazánknak, városuknak, nevelőegyüttesüknek és a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemétnek egyaránt.

A válogatottból hazatérve a 16 éves Dobos Máté, a 17 éves Kőházi Bence, valamint az egyaránt 18 éves Ivkovic Milán és Tóth Barna együtt játszottak a KTE U20-as csapatában múlt hétvégén, az MVM-OSE Lions ellen megnyert találkozón. Először játszottak egy csapatban, s a közös szereplésüknek jelzésértéke is van, mutatja, hogy a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia növendékei immár bizonyosan megérkeztek a felnőtt csapathoz.

A kosárlabda akadémiáról kiöregedve Ivkovic Milán és Tóth Barna alapembere mind az U20-as, mind pedig az NB I B-s felnőtt bajnokságban szereplő U23-as csapatnak. Kőházi Bence, két társához hasonlóan szintén játszott valamennyi U20-as és U23-as mérkőzésen, de neki korából adódóan még feladatai vannak a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia U18-as csapatában is. Dobos Máté számára pedig az U18-as csapat a legfontosabb, de esetenként lehetőséget kap majd az U20-ban is.

Az akadémián mindenki büszke rájuk, hiszen ők és az őket követők hamarosan a kecskeméti kosárlabdázás meghatározó tagjai lehetnek.

Dobos Máté közülük a legfiatalabb, az U16-os korosztályos válogatottal ért a csúcsra Bulgáriában a Challenger Tornán.

– Bulgáriában léptem először pályára hivatalos válogatott mérkőzésen az U16 FIBA European Challegers tornán, amelyet a vírusjárvány miatt elhalasztott korosztályos Európa Bajnokság helyett rendeztek. Az aranyérem, a dobogó legfelső fokán állva felcsendült magyar himnusz felemelő érzés volt számomra. Az elmúlt vasárnap a nálam idősebb játékosok között együtt játszhattam, a szintén sikeres válogatottbeli szereplés után visszatért Ivkovic Milánnal, Tóth Barnával és Kőházi Bencével, amely óriási megtiszteltetés volt számomra. Vasárnap az Akadémia U18-as csapatával kezdem meg a bajnokságot. Bízom benne, hogy a fejlődésem töretlen lesz és jó kosárlabdázó válik majd belőlem, ehhez az Akadémián minden feltételt biztosított, a többi rajtam múlik – mondta Máté.

Ivkovic Milán és Tóth Barna Szlovéniában, az U18 FIBA European Challegers tornán arany érmet nyert csapatával. Milán és Barna az Akadémiáról „kiöregedve” alapemberei lettek mind az U20-as, mind pedig az NB I B-s felnőtt bajnokságban szereplő U23-as csapatnak, de sikerrel mutatkoztak be a KTE Duna Aszfalt NBI/A osztályú csapatában is.

Ivkovic Milán örömmel és büszkeséggel gondolt vissza a Szlovéniában megszerzett aranyéremre.

– Nagyon boldog voltam a megszerzett aranyéremnek, mert utánpótlásban nem gyakori, hogy ilyen sikereket ér el magyar válogatott. A körülmények segítettek bennünket, a csapat nagyon egységes volt, örülök, hogy tagja lehettem ennek a kiváló gárdának. Nyolc év akadémiai időszak után nagyon nagy lépés a nálam idősebbek és a felnőttek között játszani. Nem volt olyan nehéz, mint amilyenre számítottam, amely annak is köszönhető, hogy az Akadémia utolsó időszakában már tudatosan készítettek fel bennünket a felnőttek közötti szereplésre, az edzéseken már ugyanazt kellett elvégeznünk, mint amit most is megkövetelnek tőlünk. A most kezdődő szezonban szeretnék minél többet fejlődni és ha megfelelő szinten lesz a tudásom, a felnőttek között is minél többet szeretnék játszani – avatott be terveibe a fiatal kosaras.

Tóth Barna elmondta: A dobogó legfelső fokán a magyar himnuszt hallgatni hátborzongató érzés volt. Büszke vagyok, hogy szeretett hazámat sikeresen képviselhetem egy rangos versenyen. Nagyon sokat köszönhettem a csapatnak, mert együtt értük el a sikert. Egyénileg nem mi voltunk a legerősebbek, de csapatként mindenkit felülmúltunk. Két éve kerültem Kecskemétre az Akadémiára, ahonnan most a felnőttek közé jutottam. Idén az NB/IB-s bajnokságban megfelelő rutint fogunk szerezni ahhoz, hogy az NBI/A osztályban is sikeresen tudjunk majd szerepelni. Bízom benne, hogy a kiváló akadémiai alapozás után a fejlődésem töretlen lesz.

Kőházi Bence Lisszabonban az U17 3×3 Europe Cup tornáján bronzérmet nyert csapat tagja volt. Ebben a bajnoki szezonban Milánnal és Barnával együtt játszott U20-as és U23-as mérkőzésen is, de ő még elsősorban a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia U18-as csapatának a tagja.

– Európa legjobb csapatai ellen játszottunk nagyon nehéz küzdelem után sikerült a bronzérmet megszerezni, amelyre nagyon büszke vagyok. Pályán belül és azon kívül is összetartottunk, egységes csapatként küzdöttünk. Nagy felelősség a felnőttek között játszani, mert minden sokkal nehezebb, mindenki fizikailag erősebb és gyorsabb nálam. Nagyon készülök az edzésekre, amelyeken mindent beleadva végzem a rám bízott feladatokat. Szerencsére az elmúlt évben, az Akadémia U18-as csapatában edzőnk, Ivkovic Stojan már abban a rendszerben játszatott bennünket, mint amelyben a felnőttek is. Önmagam elé célként tűztem ki, hogy az Akadémia U18-as csapatával bejussunk a kiemelt bajnokság legjobb nyolc csapata közé, ahol egy jó eredményt sikerüljön elérnünk. Szeretnék az NBI/B-s csapat hasznos tagjává válni, valamint szeretnék a korosztályos válogatottba is bekerülni.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés