Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Uszodának épült, sportcsarnok lett a Szeged otthonából

Már épül az utód.

  •   :

:

Szeged városának ikonikus sportlétesítménye az újszegedi sportcsarnok, amelyben az elmúlt bő negyvenöt évben többek között hatalmas sportsikereknek, koncerteknek, cirkuszi attrakcióknak, politikai eseményeknek és színházi előadásnak is szem- és fültanúi lehetett a nagyérdemű – írja a delmagyar.hu.

Az elmúlt három évtizedben Tamás Sándor neve egybeforrt az újszegedi sportcsarnokkal. 1973-ban igazolt Szegedre, a Pick Szeged jogelődjének számító Szegedi Volánba. 1975 és 1979 között 47-szer lépett pályára a magyar férfikézilabda-válogatott mezében. 1980-tól a ’85-ös megszűnéséig a Délép játékosa volt, majd 1986-tól 1991-ig a Szeged SC utánpótlás szakágának vezetője volt. 1991-ben került a városi sportigazgatóság kötelékébe, ahol hat évig igazgatóhelyettesként dolgozott, majd a Szegedi Sport- és Fürdők Kft. újszegedi létesítményeinek lett a vezetője. 2018. december 31-én vonult nyugdíjba, azonban az újszegedi sportcsarnoktól, a szegedi sportélettől egyáltalán nem szakadt el, rendszeres látogatója a városi sporteseményeknek.

Eredetileg uszodának készült

Az újszegedi sportcsarnok építési munkálatait 1966–67-ben kezdték el. Később derült ki, hogy tervezési és talajproblémák adódtak, így az eredetileg uszodának tervezett küzdőteret befedték, és sportcsarnokként épült meg a létesítmény.

– Ahol manapság hétről hétre pályára lépnek a MOL-PICK Szeged és a Naturex-SZTE-Szedeák játékosai, oda eredetileg egy feszített víztükrű medencét terveztek. Tervezési és talajproblémák miatt viszont a tartópillérek megsüllyedtek, így újra kellett tervezni a teljes sportcsarnok biztonsági szerkezetét – avatta be a delmagyar.hu-t a részletekbe Tamás Sándor. – Nem bírta volna el a víz súlyát, ezért átalakították csarnokká, lefedték a medencét. A kezdetekben csak 1500 fős nézőtere volt a létesítménynek. A jelenlegi mobil lelátó helyén fix helyek voltak, míg feljebb egy galérián szurkolhattak. Ezt alakítottuk át 2001-ben úgy, hogy a két kapu mögött tíz-tíz méterrel meghosszabbítottuk a teret, és helyeket hoztunk létre a szurkolóknak, míg a hosszanti lelátót megmagasítottuk, és mobil lelátót is raktunk – világított rá azokra az intézkedésekre, amelyekre a megnövekedett érdeklődés miatt már mindenképpen szükség volt.

Kevesen tudják, de ahol jelenleg a küzdősportolók edzenek, ott régen a városi televízió körzeti stúdiója és egyéb helyiségei kaptak helyet. A televízió bővülő létszáma miatt volt szükség az udvaron két faházra is, ahol a műsorkészítők és a vezetőség dolgozott. Ahol jelenleg a MOL-PICK Szeged öltözői és egészségügyi szobái találhatók, a kezdetekben turistaszálloda működött. Az újszegedi sportcsarnok 1974. november 7-én nyitotta meg kapuit, amelyben először egy ifjúsági kézilabdatornát rendeztek meg.

Látványos élőkép a MOL-PICK Szeged meccsén. Fotó: Faragó Imre

Eseménydús 45 év

Évente közel hatvan eseményt rendeztek Tamás Sándor munkássága alatt az újszegedi sportcsarnokban. Nemcsak sporteseményeket, hanem politikai gyűlések, temérdek koncert és cirkuszi attrakció is helyet kapott a programpalettán.

– A csarnok egyik legnagyobb eseménye az 1977-es Szeged–Barcelona mérkőzés volt, amikor először léptünk ki a nemzetközi porondra és a Kupagyőztesek Európa Kupájában (KEK) búcsúztattuk a spanyol sztárcsapatot – emlékezett vissza a mérkőzésre, amelyen ő is pályára lépett. – A szívem érthetően és egyértelműen a kézilabdásokhoz húz. Ahogyan ők, én is a sporiban éltem a mindennapjaimat. Különleges érzés a Pick első bajnoki címe Skaliczki László barátommal, vagy amikor másodedzője voltam a csapatnak és búcsúztattuk a Vlagyimir Maximov trenírozta CSZKA-t, de rendkívül boldogan emlékszem vissza a Szeviép Szeged női kosárlabdacsapatának sikereire vagy éppen a Vladan Matics fémjelezte bajnokcsapatra. 19 évig folyamatosan a Szőke Tisza táncversenynek is otthona voltunk munkám során. Viccesen már megjegyezték, akár be is állhatnék, úgyis annyit láttam már, tuti, tudom a lépéseket – mesélte nevetve.

Tamás Sándor (jobbról) szinte minden eseményen ott volt az elmúlt 27 évben. Fotó: Faragó Imre

Épül az utód

A Felső Tisza-parton, az Etelka sori, korábbi SZEOL-pályán már épül a több mint 8 ezer férőhelyes Pick Aréna, amely komoly tehermentesítője lehet az edzésektől, meccsektől és egyéb programoktól zsúfolt újszegedi sportcsarnoknak.

– Várom már nagyon, hogy elkészüljön. Láttam a látványtervet, gyönyörű és hatalmas lesz. Nem irigylem az üzemeltetőt, hogy megtöltse időről időre, de ebben okozhat könnyebbséget, hogy többfunkciós lesz, így nagyobb és komolyabb helyet adhat majd a sportrekreációnak profi és amatőr szinten egyaránt, ahogyan azt remekül alkalmazzák a debreceni Nagyerdei Stadionban, ahol egy elképesztően felszerelt egészségügyi központot is kialakítottak. A kézilabda­-akadémia kapcsán a kollégium is jól működhet, ahogyan a kisebb meccseken majd a munkacsarnok is – tekintett a jövőbe Tamás Sándor, aki 27 éven keresztül felelt csapatával az újszegedi sportcsarnok rendezvényeiért.

Fotó: Faragó Imre

  •   
1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
MAFCdrukker Recent comment authors
MAFCdrukker
Olvasó

Nem bántásból mondom, de ha az új Pick Aréna elkészül, és átköltözik a kézicsapat, elég kihasználatlan lesz ez a csarnok. Ahogy emlékszem, kb. akkora táboruk volt otthon, mint nekünk a legjobb meccseinken… a Gabányi pedig 1100 fős (play outon 1200+biztonságiak). Ott inkább a világszintű kézire és az éledező focira van igény.

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés