Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Újra megtelt a kecskeméti Mercedes-Benz Sport Akadémia, megkezdődött a 9. szezon

Az évnyitóra szeptember 4-én került sor, amikor a csarnok ismét megtelt a mosolygó kosaras palántákkal és edzőkkel.

  •   :

:

Bár az edzések a kiváló feltételek miatt nem szüneteltek, de ennyien rég nem gyűlhettek össze a kecskeméti Akadémián, hiszen az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány a legtöbb rendezvényt az online világba csalt – mint ahogyan az a pár hónappal ezelőtti évzáró esetében is volt. Ezúttal azonban az összes csapat képviseltette magát az évnyitón, a pályák és a lelátó tele volt fiatalokkal.

A szezonnyitó rögtön meglepetéssel kezdődött, hiszen elfogadta a meghívást és jelenlétével emelte az esemény rangját Németh Ágnes. A magyar kosárlabdázás történelmi személyisége 367 alkalommal viselte a címeres mezt, és magyar kosárlabdázóként először bekerült a „Hall of Fame” hírességei közé, vagyis a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség Halhatatlanok Csarnokába. Válogatottbeli csapattársa, az Akadémia vezetője, Ivkovicné Béres Tímea köszöntötte egykori példaképét, a négyszeres Európa-bajnoki bronzérmes Németh Ágnest, akit 1985-ben a kontinens legjobb kosárlabdázójának választottak.

Elmondása alapján Németh Ágnest váratlanul érte, de nagy örömmel mondott igent a felkérésre. „A meglepetések éve volt ez számomra. Az első az volt, amikor beválasztottak a Halhatatlanok Csarnokába, majd a második, mikor Ivkovicné Béres Tímea felhívott, hogy ez alkalomból engem köszönteni szeretnének Kecskeméten. Fantasztikus érzés itt lenni, látni a többszáz gyermeket, akik örömmel kosárlabdáznak ebben a városban. A körülmények nagyszerűek, itt mindenki elérheti a célját, és ehhez sok sikert kívánok minden sportolónak” – mondta köszöntő beszédében az élő legenda.

Ezt követően Kecskemét város nevében Szeberényi Gyula Tamás mondta el gondolatait. „Általában az emberek látókörében a nagycsapatok, az élvonalban szereplő együttesek szerepelnek, de tudni kell, hogy nincs stabil NB I-ben szereplő csapatunk, ha az utánpótlás nem működik jól. Kecskeméten remek munkát végez a Kosárlabda Akadémia, ahonnan minden évben felkerülnek a felnőttek közé játékosok. Ez is visszaigazolja az elmúlt kilenc év munkáját, mely Ivkovicné Béres Tímea vezetésével magas szintet képvisel” – dicsérte a szervezetet a sportért felelős alpolgármester.
„Az elmúlt szezon az Akadémiánk legsikeresebb bajnoki éve volt – kezdte beszédét és visszaemlékezését Ivkovicné Béres Tímea. – Örömmel mondhatom, hogy minden korosztályunk országos döntőbe jutott. Óriási siker továbbá, hogy a nemzeti korosztályos válogatottak keretébe 18 fő kapott meghívást, a megyei válogatottakkal együtt pedig 47 sportolóval büszkélkedhetünk.”

Azon túl, hogy egészséges életmódra, tisztességre, fegyelemre szeretné nevelni növendékeit az Akadémia, legfőbb célja még, hogy minél több játékosa a felnőtt szintre is eljusson. Ivkovicné Béres Tímea szavaiból kiderült, hogy a 2021-ben 15 fő kerülhetett fel és mutatkozhatott be a KTE és a KKC gárdáiban.
A 2021/22 évi szezont 22 versenyző csapattal és 8 előkészítő csoporttal, közel 600 sportolóval és 45 szakemberrel kezdi meg a szervezet.

Mind infrastrukturálisan, mind szakmailag folyamatos a fejlődés a kecskeméti utánpótlásnevelésben: „Infrastruktúra fejlesztés területén is újabb mérföldkőhöz értünk – megépült a Bányai Júlia Gimnázium mellett az Univer Sportcsarnok, mely megnyitotta kapuit a sportolók és a tanulók előtt” – számolt be róla az Akadémia vezetője, majd elárulta, hogy a szakedzők mellett erőnléti edzők, gyógytornászok, sport pszichológus, profi orvosi stáb, sporttudományi és technológia háttértámogatás, illetve nemzetközi kapcsolatok segítik a szakmai munkát, az edzéseket. Az előrelépést legjobban a legendás Zoran Stretenovic mentoredző szerződtetése példázza, aki játékosként háromszor nyert Euroligát és kétszer Európa-bajnokságot a Jugoszláv válogatottal.

„Hisszük, hogy Kecskeméten minden feltétel adott ahhoz, hogy a fiatalok megvalósítsák az álmaikat és élsportolóvá váljanak, de közben a saját családi és szociális közegükben maradva fejlődjenek. „

Ivkovicné Béres Tímea végezetül köszönetét fejezte ki a szülőknek és a támogatóknak, akik nélkül mindez, az Akadémia töretlen fejlődése nem valósulhatott volna meg. Külön kiemelte a TAO támogatók és a Mercedes-Benz Gyár mellett az Akadémia életébe kiemelt szponzorként belépő MVM Zrt.-t.

Az évnyitó természetesen a tavalyi idény legjobbjainak díjazásával folytatódott. A legkiválóbb teljesítményt produkáló csapatok mellett a leány és a fiú All Star csapatokat is megválasztották. A lányoknál az U11-es Baranyai Hella, az U12-es Szebellédi Emma, az U14-es Máthé-Tóth Eszter és Sinka-Pálinkás Szofi, valamint az U16-os Sinka Pálinkás Szonja érdemelte ki az elismerést. A fiúknál az U11-ből Horváth Andrást, az U12-ből Csipak Gergőt, az U14-ből Asztalos Miklóst, az U16-ból Dobos Mátét, míg az U18-ból Kőházi Bencét díjazták. Németh Ágnes és Váradi Kornél adták át a plaketteket.

Ahogyan már szó volt róla, a kecskeméti Akadémia a legfőbb feladatának azt tartja, hogy megteremtse a lehetőséget azok számára, akik tehetségükkel és szorgalmukkal kiérdemlik, hogy akár a legmagasabb szintre is eljussanak. Ennek megfelelően nem is maradhatott ki az évnyitóból az a programelem, mikor két, az utánpótláskort átlépő játékos aláírta élete első profi szerződését. Hermann Anna és Cserkó András voltak főszerepben, akik ettől a szezontól a Kecskeméti KC és a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét játékosai lesznek.

Szimbolikus jelenetsorokkal zárult az ünnepélyes, remek hangulatú esemény. Németh Ágnes labdafeldobásával hivatalosan is megkezdődött a 2021/22-es szezon, majd a junior csapat tagja, Viczián Réka felolvasta az akadémiai esküt.

  •   
Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés