Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Újabb szezonra írta alá szerződését a Soproni Sportiskolánál a spanyol sikeredző

“Amíg a közös fejlődés lehetősége adott, maradok” – mondja Carlos Vallejo.:

:

Ötödik szezonjára is szerződést kötött a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémiával Carlos Vallejo. A spanyol szakember már két bajnoki aranyat nyert a soproniak U18-as csapatával, és most is az élen zárták az alapszakaszt.  A soproni akadémiai munkája mellett januártól az U20-as férfiválogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó tréner 2020-ban még úgy gondolta, egy évre költözik Magyarországra.

Negyedszer is hosszabbított a soproni akadémiánál. Nincs ebben semmi meglepő, de azért érdekesek lehetnek az indokai…

Nagyon egyszerű az ok: úgy érzem, még van lehetőség a fejlődésre ebben a kapcsolatban. Még mindig hozzá tudok járulni az akadémia előrelépéséhez és viszont; a Soproni Sportiskola is megadja nekem a módot a fejlődésre. 

Emlékszik még milyen érzésekkel érkezett 2020-ban Sopronba?

Azért is emlékszem most jól, mert a szerződés aláírása után nosztalgiáztunk kicsit. Amikor megérkeztem Sopronba, ideges voltam, hiszen egy számomra idegen országba jöttem, új környezetbe, és nagy elvárásokkal kellett szembenéznem. Ezeket főleg én támasztottam önmagammal szemben. Akkor az volt a tervem, hogy minél jobban kilépek a komfortzónámból. Tesztelni akartam önmagam, hogy megállom-e a helyem. Vonzott az is, hogy míg Spanyolországban több csapattal dolgoztam párhuzamosan, itt az első években egy gárdára összpontosíthattam. Jól sikerült a teszt, átmentem a vizsgán, de még mindig feszegetem a határaimat.  

Amit akkor tudott a magyarokról, mennyire bizonyult helytállónak? 

Azt hittem jobban különböznek a spanyoloktól, aztán nem is (nevet). Zárkózottabbnak gondoltam az itt élőket, de azt tapasztaltam, hogy ez tévhit. Humorban is jók a magyarok, ennek is örültem. Ami kifejezetten meglepett az az, hogy a magyar utánpótlás-nevelés mennyire elkötelezett és, hogy a növendékek is elképesztően szorgalmasak. Spanyolországban az alsóbb szinteken nincs ennyi edzés. 

Az ötödik évadra való hosszabbítása azt is sejteti, hogy elégedett a Soproni Sportiskola által nyújtott feltételekkel, a körülményekkel, a játékosokkal, a fejlődési iránnyal.

Ez így is van. Hiszek az akadémia vezetőiben, Szekeres Csaba elnökkel azonos elképzeléseink és ambícióink vannak. 

Mint például?

Mindig arra törekszünk, hogy napról napra fejlődjön a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia. A hangsúly a folyamatosságon van és az együttműködésen. Hiszek abban, hogy ez a folyamatos építkezés és az őszinte kommunikáció a legjobb és legcélravezetőbb út. 

Eddig csak pozitívumokat említett. Ha minden ennyire szép és jó lenne, Európa összes szakembere itt akarna dolgozni. Ez azért nincs így, úgyhogy most mondjon negatívumot is!

Én tényleg nagyon jól érzem itt magam, úgyhogy ez annyira nem is könnyű! De, legyen.  Sopron például nekem, aki a spanyol tengerparton éltem harminchárom éven keresztül, túlságosan csendes és talán kicsi is. Ugyanakkor így passzol hozzám, vagy ilyennek  szerettem meg, ez most már mindegy is. Az időjárással viszont nem vagyok mindig kibékülve, de ennél nagyobb problémám ne legyen.  

Nem is gondolt arra, hogy ezt a szeles és csendes várost egy nagyobbra cserélje? Ahol még jobbak a feltételek, még nagyobbak a kihívások… 

Hiába provokál, nem vágytam el innen. De valóban, kaptam ajánlatokat más kluboktól, nagyobbaktól is. De a Soproni Sportiskolánál nincs gátja a fejlődésnek, és amíg én ezt érzem, addig jó helyem van itt, és botorság lenne változtatnom. 

Sopronban az U18-as csapat vezetőedzője, januártól pedig az U20-as férfiválogatott szövetségi kapitányaként is dolgozik. Jól megfér a két feladat? Ennek is van köze a hosszabbításhoz? 

Annyiban nyilván van köze, hogy a sportiskola nélkül nem ismertek volna, és nem kértek volna fel szövetségi kapitánynak. Az akadémia  tolerálja a válogatottnál végzett  munkámat – ez is fontos. De egyébként tökéletesen kiegészíti egymást a két feladat. A válogatott edzőjeként újabb kihívásokat teljesíthetek, és ez engem nagyon motivál. 

Egyre mélyebben belelát a magyar kosárlabda és az akadémiák életébe, mit gondol az utánpótlásnevelési rendszerről?

Azt, hogy ezzel az elkötelezett szakembergárdával, a motivált és tehetséges fiatalokkal, a fejlődésre szánt anyagi források biztosításával idővel egyre magasabb szintre fog jutni a magyar kosárlabda. 

Visszatérve a Soproni Sportiskolához: mit tervez az ötödik szezonra? 

A konkrét célok ugyanazok, mint eddig is: holnap legyünk jobbak, mint ma. Sopronban és a válogatottnál is ez a filozófiám, mindig csak az előttünk álló edzésre vagy mérkőzésre fókuszálunk, itt és most akarunk jók lenni,  kihozni magunkból a maximumot. Egyszerre csak egy feladatra koncentrálunk, de arra nagyon.  

Csapata esélyes a bajnoki aranyra 

A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia Carlos Vallejo vezette U18-as csapata egyetlen vesztes meccsel ebben a szezonban is esélyes a bajnoki aranyra. Első helyen zárták az alapszakaszt. A vezetőedző szerint jól hangzott volna a veretlenség, de nincs jelentősége. “A Rátgéber Kosárlabda Akadémia ezúttal két ponttal győzött. De ez csak egy meccs volt, nem torpantunk meg, sőt, csak nőtt a motivációnk. Most már a fiúk is tudják, hogy az életben semmit sincs ingyen, s a hibák is azért vannak, hogy tanuljunk belőlük” – fogalmazott Carlos Vallejo.  

 

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés