Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

U19-es női vb: Remek harmadik negyed, könnyed győzelem Thaiföld ellen

Jöhetnek a németek vagy az argentinok.:

:

Nem sikerült a legjobb nyolcba jutnia a magyar női U19-es válogatottnak a bangkoki világbajnokságon, a gyors kosárlabdával operáló Japán túl nagy falatnak bizonyult honfitársainknak – a torna azonban folytatódik, minden helyezésért játszanak mérkőzéseket. Közel egy hónapja van távol Magyarországtól Völgyi Péter együttese, a fizikai fáradtság mellett tehát mentálisan sem egyszerű a helyzet – a szakmai stáb fakultatív programokkal igyekszik ellensúlyozni a fásultságot, csütörtökön például egy helyi plazába mentek kikapcsolódni a lányok, de szerepelt a programban Ayutthaya történelmi romjainak meglátogatása is.

Ezúttal a házigazda Thaiföld a mieink ellenfele, akik a magyarok mellett a legfiatalabb átlagéletkorú gárdával állnak ki a vb-re – éles kontraszt lesz ez a többnyire 19 éveseket foglalkoztató japánok után. A thai csapat a nem túl acélos A csoport negyedik helyén végzett 0-3-as mérleggel (Lettország, Kanada és Mozambik mögött), majd a nyolcaddöntőben 41 pontos vereséget szenvedett Belgiumtól, így került az alsó ágra – az eredményekből is látszik, hogy egyértelműen honfitársaink a mérkőzés esélyesei, bár a helyszínen gyülekező hazai szurkolók – többnyire iskolás diákok, itt ugyanis javában folyik a tanítás ilyenkor – jó eredményben reménykednek.

Több kihagyott dobást követően Dombai volt eredményes közelről, majd Varga Alíz is betalált, magyar kosarakkal kezdődött a derbi. Rögtön egyenlítettek a lelkes közönségük által támogatott házigazdák, de Boros Júlia triplájával ismét nálunk volt az előny. Kéita egy ütközést követően ápolásra szorult, Thaiföld pedig átvette a vezetést a negyed derekán – sok hibával játszottak lányaink, 3/13-mal kezdtek mezőnyből (7-9). A folytatásban is hadilábon álltunk a támadásokkal, Wentzel sarokhármasa azonban beakadt, hosszú percek kosárcsendjét törve meg. Mindkét csapat letámadással kísérletezett, de ebből a mieink jöttek ki jobban – Budácsik közelről talált be, Wentzel pedig egy tempó mellett egy gólpasszt is kiosztott, illetve labdát is szerzett, jól szállt be a PEAC ifjú tehetsége (18-15). Az utolsó hazai akciót nem sikerült kivédeni, trojkát kaptunk belőle, így egállal ért véget az első játékrész (18-18).

Maradt magyar oldalon a letámadás a második etap elején. Budácsik „egyet fizet, kettőt kap” akciót csinált, hiszen két embert is elküldött egy dobócsellel, a végén pedig bedobta a közelit – Boros Júlia is eredményes volt, megléptünk hat ponttal, jött a hazai időkérés (24-18). Védekezésünk kezdett összeállni, volt, hogy a félpályán sem jutottak át a házigazdák, Horváthra azonban sportszerűtlen hibát fújtak (27-20). A kezdeti lendület után megálltunk, öt pontot faragott hátrányából a thaiföldi együttes, máris újra szoros lett a derbi – öt perc volt még hátra a nagyszünetig. Völgyi mester magához is rendelte csapatát, de rögtön labdát veszettünk az időkérés után, egyenlített a hazai gárda (27-27). Két védekezési hibát megbüntettek az ázsiaiak, ők fordulhattak előnnyel az utolsó percre – voltak szakaszok, amikor jól játszottunk, de sajnos ezek rövidebbek voltak, mint a rossz etapok (31-33). Budácsik két közeli kosarával sikerült vezetéssel zárnunk az első húsz percet – a Wentzel – Budácsik – Boros Júlia trió 22-t jegyzett 35 pontunkból (35-33).

Ha kissé vontatottan is, de elkezdődött a második félidő, Budácsik ott folytatta, ahol abbahagyta, fizikai fölényét kihasználva palánk alól szerzett duplát. Pár perc küzdős játékot követően meglódultak a csapatok, 41-40 után futottunk egy gyors 11-2-es sorozatot – úgy tűnt, végre megtörhetjük a kitartó házigazdákat. Védekezésünk összeállt, 56-42-re léptünk el, több könnyű kosarat is sikerült szerezni ebben a periódusban – Varga ziccerével már a húszat közelítette a különbség, csak ekkor kért időt a hazai edző. Ez sem segített azonban, 20-2-re hízott sorozatunk, rendesen lendületbe jött a csapat a játékrész közepére (63-45). Wentzel találta meg Kéitát egy assziszttal, húsz fölé nőtt a különbség a záró felvonásra fordulva – hat perc jó játék elég volt arra, hogy ellépjünk az ázsiaiaktól (67-45).

Kéita és Horváth kosaraival jól kezdtük az utolsó tíz percet is, a lényegi kérdéseket eldöntötték a lányok. Mindkét edző bátran forgatta csapatát, jól őrizték húsz pont környéki előnyüket a magyarok (75-53). Összességében bő fél óráig jól tartotta magát Thaiföld, a harmadik etap közepén azonban feléledt válogatottunk, és pár perc alatt eldöntötte a mérkőzést – a folytatásban a Németország – Argentína derbi győztesével csap össze Völgyi Péter együttese – írta a hunbasket.hu.

Magyarország – Thaiföld 85-58 (18-18, 17-15, 32-12, 18-13)

Női U19-es világbajnokság, Thaiföld, a 9-12. helyért

Magyarország: Kéita 6, Boros J. 13/3, Dombai 7, Varga 10, Kiss -. Csere: Angyal 6, Mányoky 10, Wentzel 5/3, Budácsik 18, Szirony 4, Boros B. 2, Horváth 4.

Thaiföld: Boonjun 14/6, Sriharaksa 18/6, Phetnin -, Phuekraksa 13/3, Sirisathaphornsap 2. Csere: Ploywaenrattana 3/3, Laosa 3, Wanman -, Dangdee 3, Jantarwong 2.

fotó: hunbasket.hu

2 hozzászólás

2
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Horvath BelaÁron Aliza Recent comment authors
Horvath Bela
Olvasó

A bő fél óra az valóban a 3. negyed közepe! 😀 Amúgy jár a gratuláció a csapatnak!

ÁronNagy
Olvasó

Bravó Lányok!! Még egy kicsi kitartás !!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés