Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Tornagyőztes U20-as férfi válogatottunk!

A torna legértékesebb játékosa Valerio-Bodon Vincent lett.

Fehéroroszország - Magyarország 62-81 (18-22, 20-17, 12-20, 12-22)

FIBA U20 European Challenger, döntő
Sopron

Fehéroroszország: Hests 6, Marynin 7, Shcherbakov 7/3, Sekushenka 5/3, Barysevich 11/3, Csere: Kasko -, Navoichyk 20/12, Pasko 4, Hadun 1, Matsal 1, Vaskautsou -,

Magyarország: Balogh 2, Pallai 15/6, Filipovity 23/9, Valerio-Bodon 15/3, Krasovec 4, Csere: Takács 10/6, Kass -, Radics -, Neuwirth -, Kovács 12/6,

Fehérorosz ziccerrel kezdődött a finálé, Filipovity büntetőivel egalizáltunk. Fej fej mellett haladtak a csapatok az első percekben, eredményes támadásokat vezetett mindkét fél. Filipovity 7, Valerio-Bodon is 5 pontot rámolt be, a negyed felénél 14-10-re vezettünk. Nem igazán ültek a magyar triplák, mindössze 2/11-gyel céloztunk kintről, így a játékrész szorosan alakult, nem sikerült ellépnünk a szívós ellenféltől. Pallai ziccerével 22-18-as hazai előnnyel zárult a nyitó etap.

Navoichyk duplájával 25-24-re átvették a vezetést a fehéroroszok a második tíz perc elején, újabb két hármast puskáztunk el. A fonalat rendesen elkapó Navoichyk viszont büntetett kintről, 29-24-nél időt kellett kérnie Kovács Adriánnak – 63%-kal tüzeltek az északkeletiek, valamit ki kellett találni, hogy kihűljön a kezük. Sikerült is néhány rossz dobásba belehajszolni őket, de mi sem találtunk be a túloldalon, sok volt a hiba ebben az időszakban. Pallai aztán zsákolt egyet, Filipovity pedig „kisarkazott” egy kosarat, 30-29-re fordítottunk, Heorhi Kandrusevich-et késztetve ezúttal időkérésre. Pallait ez nem zavarta meg, Filipovity kiosztása után beszórt egy saroktriplát, úgy tűnt, magunk mögött hagytuk a gyengébb periódust. Lendületbe jött a magyar csapat, Valerio-Bodon labdaszerzést követően „tömött” egyet, így Kandrusevich mester kénytelen volt másfél perc leforgása alatt második idejét is kikérni (31-37). Ezúttal bejött a „fejmosás”, a felek egymás elleni csoportmeccsén 15 pontig jutó Barysevich hárompontosával 38-37-re fordítottak a fehér-pirosak. Meg kellett küzdeni minden pontért, a félidőt végül Valerio-Bodon szabaddobásaival egypontos előnnyel zártuk (38-39). Bár sikerült lejjebb szorítani, így is 50% fölötti pontossággal célzott mezőnyből Fehéroroszország (15/29, 51.7%), köszönhetően többek között 4/7-es triplamutatójuknak. A lepattanócsatát mi vezettük (19-17), azonban hiába a mindössze négy eladott labdánk, a 3/18-as kinti mutató nem festett jól. Pallai, Filipovity és Valerio-Bodon szerzett 39 pontunkból 33-at, testvériesen elosztva azt három felé. A túloldalon a szintén 11 egységig jutó Barysevich mellé a 10 pontos Navoichyk nőtt fel.

Kihagyott dobásokkal indult a második félidő, érződött, hogy nagy a tét. A jól játszó Pallai pörkölt be egy trojkát, majd Filipovity harcolt ki egy támadóhibát – mi jöttünk ki élesebben az öltözőből. Továbbra is bőven lőtávolon belül maradtak azonban a fehéroroszok – emlékezhetünk rá, a csoportmérkőzésen is csak egy 35-19-re megnyert utolsó negyeddel tudtuk leszakítani őket. Filipovity talált rést a védelmen, 47-40-re léptünk el, ráadásul az ellenfél nem tudta nyolc másodperc alatt áthozni a labdát félpályán. Ezt Valerio-Bodon egy ziccerrel büntette, kialakítva az addigi legnagyobb különbséget (40-49). Navoichyk és Filipovity – a két oldal legjobb pontszerzői – „váltottak” triplát, majd a magyar fiú közelebbről is eredményes volt (48-56). Kovács is beszállt egy hármassal, a kezdeti lendületét valamelyest megtartó magyar csapat így 59-50-es fórral fordulhatott a záró játékrészre.

Fehérorosz 2+1-es akcióval indult a torna utolsó negyede, Takács távolról válaszolt. Balogh ziccerével tíz fölé kúszott a különbség, majd újfent Takács lépett elő egy hármassal (53-67). Időkérésük után öt gyors ponttal zárkóztak Shcherbakovék, így ezúttal Kovács Adrián rendelte magához tanítványait – nem volt még lefutva semmi. Kovács hintett be egy idegnyugtató triplát – bár ezzel is csak 9/30 volt távoli mutatónk, jellemzően jókor estek be a dobások (60-72). Elérkeztünk az utolsó öt perchez, de még korántsem dőlhettünk hátra – néhány hiba, és máris a nyakunkban loholhattak a fehéroroszok. Pár percre beragadt az állás, Navoichyk rá nem jellemző módon ajtó-ablak ziccert rontott. Büntetőkkel lépdeltünk a cél felé, három perccel a vége előtt 76-62-re vezettünk. Időkérésből kijőve labdát vesztettek a fehéroroszok, Filipovity szabaddobásaival tovább nyílt az olló a javunkra. Elérkeztünk az utolsó perchez, kézben tartva a mérkőzést. Filipovity egy hármassal tette fel az i-re a pontot, ismét a záró etapra állt össze annyira a játékunk, hogy magabiztos győzelem legyen a vége. Az is lett, a magyar férfi U20-as válogatott – megismételve a lányok sikerét – veretlenül lett tornagyőztes, így mindkét soproni Challengert vereség nélkül zárták csapataink.

A torna legértékesebb játékosa Valerio-Bodon Vincent lett, a magyar csapat pedig átlagban 29.4 ponttal nyerte mérkőzéseit a megmérettetésen.

A torna végeredménye:

1. Magyarország
2. Fehéroroszország
3. Svájc
4. Észak-Macedónia
5. Szlovákia
6. Luxemburg
7. Románia
8. Koszovó

Fotó: FIBA / Tóth Zsombor
Forrás: hunbasket.hu

7 hozzászólás

7
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
RedbidKendeffy BotondMaster1csakakörmendIQBasket Recent comment authors
csakakörmend
Olvasó

Takács kimagaslik felfelé ebben a csapatban az tisztán látszott ma is! ❤️?
Szép volt fiúk!

Kendeffy Botond
Olvasó

Jó poén. Biztos körmendi vagy… Ugye párna? Irigy párna. Krasovec, Valerio és Filipovity kiemelkedőek voltak. Mellettük a falco-s Kovács, Pallai Szolnokról és igen, Takács Kristóf voltak jók a meccsek során.

Redbid
Olvasó

Eddig párban jártak, jól látod, és szokott is egyből reagálni, de most lehet az az énje elment szabira 🙂

IQBasket
Olvasó

Nagyon izgatottan néztem végig a tornát. Gratulálok a csapatnak. Külön kiemelném Valerio-Bodon,Filipovity,Pallai, és Krasovec zseniális játékát, megmutatták hogy más szinten vannak.

Master1
Olvasó

Remek felsorolás, de Kovács Benedeket kihagytad, aki mind védekezésben mind támadásban stabil és kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Vulcano
Olvasó

Gratulálok srácok!??
Kovács Beninek pedig főleg, remélem klubszinten is többet láthatlak játszani??

SopronKCfan
Olvasó

Élmény volt mind a női, mind a férfi U20-as csapatot élőben nézni, bátran mondhatom, jó kezekben van a jövő! Szívből gratulálok mindkét válogatottnak, szakmai stábnak és mindenkinek aki lehetővé tette, hogy itt Sopronban legyen a két torna!
Szeptemberben folytatjuk!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés