Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Tizenhét évesen a felnőtt a bajnokságban

A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia két növedéke a Sopron KC csapatával lép pályára.:

:

Kevés utánpótlásnevelő akadémia mondhatja el magáról azt, ami a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémiának most már sorozatban sikerül: növendékei már egészen fiatalon felkerülnek a profik világába – és helytállnak.

Csendes Péter januárban lesz 18 éves. A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémiának tehetséges növendéke már az előző szezonban is az NB 1 A csoportban játszó Sopron KC-val edzhetett, sőt, egy meccsen be is mutatkozott, idén pedig már a felnőtt csapat szinte minden bajnoki mérkőzésén pályára lépett. A tehetséges fiatal megtisztelőnek érzi a lehetőséget, de nem száll a fejébe a dicsőség.

– Jól érzem magam a csapatban. Időnként azért eszembe jut; nekem még tanulnom kell ahhoz, hogy egyenrangú tagja legyek a felnőtt csapatnak, de úgy érzem, nem vallok szégyent. Az sokat jelent, hogy a többiek türelmesek és senki sem pakol ránk annál több terhet, mint amennyit elbírnánk – nyugtat meg minden érte aggódót az örökké mosolygó Csendes Péter. Csapattársa és barátja, Csátaljay Péter nevében is mondja mindezt, akivel gyakorlatilag együtt nőttek fel a palánk alatt.

Csátaljay még nála is fiatalabb; karácsony előtti héten lesz 17 éves. A Soproni Sportiskola szinte a második családja, hiszen edzők a szülei és a bátyja is itt kosarazott, most pedig a SMAFC-ot erősíti. A jó adottságokkal rendelkező fiú rendkívüli örömmel ment már augusztusban a felnőtt csapat edzéseire, az, hogy mérkőzéseken is játszhat, számára hatalmas öröm. Helytáll és nem remeg meg a keze!

– Megteszünk mindent a pályán, ami tőlünk telik, azt akarjuk, hogy lássák bennünk a jövő profi játékosát – fogalmaz Csátaljay Péter. A két Peti azt mondja, a sportiskolában megkaptak mindent, ami a fejlődésüket segítette. Sőt! Állítják, hogy tehetségük mellett az vezette őket ezen az úton leginkább, hogy mindig örömmel mentek edzésre. Közösséget, csapatot, barátokat, kihívásokat, sikereket adott nekik az Akadémia.

Így van ezzel a már öt éve az Sopron KC-ban játszó Werner Viktor is, aki szintén a sportiskolából került fel a felnőtt csapatba.

– Polgárdy Ádámmal kezdtünk a felnőttek között, az első év nagyrészt arról szólt, hogy leküzdjük a korunkból adódó fizikai különbségeket. Sokat segített a beilleszkedésben, a tanulásban Dénes Gábor és Takács Norbert, ezt a támogatást most én igyekszem megadni a két Petinek. De az az igazság, hogy nem nagyon van szükségük segítségre. Gyorsan megtalálták a helyüket a csapatban, és fizikailag, technikailag is felkészültek – mondta el Werner Viktor.

Schöll Richárd is a sportiskolából került a Soproni Kosárlabda Club keretébe, ugyancsak tizenhét évesen.

– Nagy változás volt az utánpótlásból a profik közé kerülni. Messze én voltam a legfiatalabb 2019-ben; nagyon figyeltem és igyekeztem mindent megtenni a sikerért. Nagyjából sikerült, és ehhez nagyon sok támogatást kaptam, főleg a volt sportiskolásoktól. Természetesen Petiéknek most én segítek, illetve csak segítenék, ha lenne mit. Tehetségesek, talpraesettek és kiválóan beilleszkedtek – árulta el Schöll Richárd. A fiatalok tehát jól teljesítenek, megállják a helyüket a profik világában és lelkesedésük annak ellenére töretlen, hogy terhelésük jelentős: minden hétköznap este edzés, Csendes heti kétszer reggel is edz, plusz egy edzés az U18-as csapattal, hétvégén edzés és mérkőzés, plusz egy edzés az U20-asokkal.

– Élvezem, szeretem, úgyhogy nem érzem soknak – intézi el az álmélkodást Csendes. – Amit örömmel csinál az ember, abból nem lehet túl sok – kontráz Csátaljay. Ezt az elköteleződést is értékeli az SKC rangidős játékosa, a profi világban számos klubnál megfordult Milos Borisov.

– Tehetséges srácok, ezt mindenki látja. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene minden nap dolgozniuk a további fejlődésükért. Hiszem, hogy ezt meg is teszik és jó játékosokká válnak. Fiatalok, bőven van még idejük és terük a fejlődésre – mondta az akadémista játékosokról Milos Borisov. Hozzátette, ő is, a csapat is egyenrangú tagként kezeli a srácokat, konkrét tanácsokkal segít nekik. Mindannyian türelmesek velük, még akkor is, ha ők a legfiatalabbak és még tapasztalatlanok a profik világában.

– Tisztelni kell őket mert ők már itt vannak – hangsúlyozta Milos Borisov. Mindkét fiú imádja a kosárlabdát és mindent ennek a játéknak rendelnek alá, bár tudják, számukra még az iskola is “fontos hely”. Az érettségi előtt álló Csendes Péter és a nála is fiatalabb Csátaljay Péter is sportkarrierben gondolkodik. Sopronban minden adott ehhez.

2 hozzászólás

2
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
zetomeeSkcforever Recent comment authors
Skcforever
Olvasó

A rengeteg sérülés egyetlen pozitívuma, hogy a fiatalok lehetőséget kapnak. Szerintem ők nem is vallottak szégyent, küzdenek hajtanak, tőlük nem lehet elvárni ennyi idősen, hogy kihúzzanak minket a szarból ebben a helyzetben. Remélem megragadnak az első csapatban, jólenne ha a légiósok mellett soproni srácok lennének a csapatban. Hajrá fiúk!

zetomee
Olvasó

Teljesen jól fogalmaztál, annyit fűznék hozzá, hogy Werner idejét minimum megfelezném Schöll javára.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés