Connect with us
Hirdetés

Magyar válogatott

Sztojan Ivkovics: Nagyobb esélyünk van kijutni a világbajnokságra, mint bekerülni a legjobb tizenhat csapat közé az Eb-n

A kapitány kérni fogja, hogy a következő helyszín valahol az ország közepén legyen. Interjú.

  •   :

:

Nagyobb esélyünk van kijutni a világbajnokságra, mint bekerülni a legjobb tizenhat csapat közé az Európa-bajnokságon a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics szerint. A szakember a BB1-hu-nak adott interjújában összegezte a mögöttünk hagyott időszakot, de már a jövőbe is tekint.

Hogy ha a száraz tényeket nézzük, akkor egy győzelemmel és egy vereséggel zárta a selejtezős ablakot a válogatott. Viszont ha úgy tekintünk rá, hogy Montenegrót idegenben verte meg a csapat – ilyen sikerre pedig már régen volt példa -, akkor bravúrosnak is mondhatnánk az elmúlt napokat. Ön hogyan értékelné ezt az időszakot?

– Aki itt van, az tudja, hogy hol kezdtük meg tíz éve a munkát. Rengetegen mondták le, gyakorlatilag egy harmincéves generáció mondta vissza a válogatottságot tíz évvel ezelőtt és a nulláról kellett kezdenünk mindent. Aki reálisan akarja nézni a dolgokat és szereti a kosárlabdát, az láthatja, hogy következetesen visszük végig azokat az elveket, amiket akkor felállítottunk. Ez azt jelenti, hogy megvan, hogy hogyan lehet bekerülni a nemzeti csapatba, milyen paramétereknek kell teljesülnie, hogy lehet bekerülni, ha utánpótlás válogatott volt valaki, illetve hogyan lehet akkor, hogyha elkerülte ezt. Most ezt mindenki tudja és mindenki próbál ehhez alkalmazkodni. A legszebb az egészben, hogy az a generáció, amely az elmúlt tíz évben a válogatottat adta, ők teljes mértékben a nemzeti csapat fiai. Ezért értékeltem nagyon a játékosok nyilatkozatait, amikor a Falcóra irányuló kérdéseket kaptak, hogy mennyien játszanak ott, mennyire hasonlítanak a figurák, akkor egységes válaszokat adtak arra, hogy előbb mi voltunk így együtt a válogatottban. A nemzeti csapat rendszere teljesen más, mint a kluboké. Most minden játékos aki itt van, a válogatotton keresztül verekedte be magát a köztudatba. Szerintem ez a legnagyobb erénye és ereje a csapatnak; az egységes gondolkozás és ugyanaz a kosárlabda-felfogás.

Ha külön kimondva nem is, sugallva volt, hogy ezek a vb-selejtezők az Európa-bajnokságra való felkészülés jegyében is zajlanak. 

–  Igen, a 2025-ös Eb-re, mégpedig azért, mert 2022 után is van élet. Kétszer kijutottunk már egymás után a kontinensviadalra és itt a vb-selejtezőn is a második körben négy hatos csoport lesz, tehát itt is a legjobb huszonnégyben lehetünk, ha továbbjutunk, ami valószínűleg összejön. Mondhatjuk, hogy tíz éve az európai elithez tartozunk, a legjobb 24 csapat közé, ami nem kis eredmény (a bővítés óta két ciklus is volt, amikor nem kvalifikáltuk magunkat a kontinensviadalra – a szerk.). Gyakorlatilag négy ciklusban kerültünk be ebbe a körbe az elmúlt időszakban. Ez a siker viszont nem jelenti azt, hogy nem kell a jövőre gondolni, ezért folyamatosan kell beépíteni a fiatalokat, akik majd a 2025-ös ciklusban kulcsszereplők lehetnek.

Bár a továbbjutás az első körből még nem biztos, ha egy kicsit előretekintünk, akkor milyen esélyei lehetnek a válogatottnak a vb-re való kijutás szempontjából?

– Halvány esélyünk erre is van. A litvánok és a franciák kiemelkednek, de a másik négy csapat a második körben egyforma eséllyel fog indulni.

Nyáron hazai pályán fogadjuk a portugálokat, majd Franciaországba utazik a nemzeti együttes. Mire lehet számítani annak fényében is akár, hogy ezeken a meccseken már ott lehetnek a “sztárjátékosok” is?

– Mindig vannak hiányzók mindenhol. Ebben a ciklusban nálunk is négy ember nem volt ott, akik szinte 100%-ig biztos, hogy kerettagok az Európa-bajnokságon – Hanga Ádám, Benke Szilárd, Eilingsfeld János és Filipovity Márkó. Ilyen szituációk mindig lesznek. Nyilván valahol NBA-sztárok hiányoznak, aminek sokkal nagyobb súlya van, mint a kisebb országoknak, de alapvetően mindenkinek a saját problémája a legnagyobb. Szerintem ezt a két meccset mindenki arra fogja használni, hogy a maximumot kihozza. Nekünk a portugálok ellen kötelező győzni, mert ez vinne minket tovább a következő körbe, míg Franciaországba el kell menni és becsületesen játszani. Sokkal nagyobb esélyünk van most így kijutni a világbajnokságra, mint az Európa-bajnokságon bekerülni a legjobb 16-ba. Én így látom.

Egy kicsit még előrébb tekintve: a bosnyák, bolgár, cseh csapatot hova lehetne sorolni? Kicsit konkretizálva, például Montenegróhoz képest milyen színvonalat képviselnek? 

– A bosnyákok nagyon felfelé mentek. Nekik etnikai dolgok miatt volt egy kis széthullás, majd másfél-két éve az új szövetségi kapitány hozott náluk egy egységet. Mint minden új csapat, ők is nagyon erősek morálisan, sok játékosuk komoly együttesekben játszik, majdnem az egész keret így áll össze, ráadásul NBA-potenciáljuk is van. Bulgáriánál sok múlik a honosított amerikain, valamint Vezenkovon, aki az Olympiacos sztárja, míg a cseheket már ismerjük, velük már évek óta párharcban vagyunk, ők régóta Európa legjobb tizenkét csapata közé tartoznak. Körülbelül hasonló mindhárom válogatottnak az erőssége Montenegróéhoz, Szlovéniához és Ukrajnához, valamelyik kicsit erősebb, de az biztos, hogy egyikük sem gyengébb.

Lehet előre tudni, hogy hol lesz a Portugália elleni találkozó helyszíne?

– Mindenekelőtt köszönjük az MKOSZ-nek is, hogy minden lehetőséget biztosított a számunkra, hiszen remekül megtudtuk szervezni az utazást, a játékosok frissen tudnak visszatérni a klubokhoz. Hozzájárult ehhez Kecskemét és Debrecen is, minden adott volt, hogy egy kellemes, barátságos környezetben tudtunk készülni. Ugyan nem szoktam beleszólni, de kérni fogom a szövetségtől, hogy ha lehet, akkor a következő helyszín valahol az ország közepén legyen, hogy ne legyen vita abból, hogy kinek hány kilométert kell utaznia. Eddig ahol voltunk a válogatottal, mindenhol kiválóan éreztük magunkat, minden eddigi helyszínnek szeretnénk megköszönni, amit tettek értünk, beleértve a szurkolókat és a helyi szervezőket. Mindenhol a csarnok adott lehetőségeihez képest telt ház előtt szerepelhettünk, ami azt jelenti, hogy Magyarország minden területén jelen vannak a válogatott-szurkolók.

Fotó: Girgász Péter/MKOSZ

  •   
16 hozzászólás

16
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
7 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Chikán SándorSzhelYpirosfKDcaseyjones Recent comment authors
Chikán Sándor
Olvasó

Stoján! Jó a cikked de azért megemlíthetted volna hogy tudod miket hibáztál.Még szimpatikusabb lettél volna.A meccsek helyszinét tekintve például Szombathelyen 3500 fanatikus néző lenne nem beszélve a 6 szombathelyi azaz hazai válogatottról.Csak van egy nagy bökkenő: Szalai úr elfogult fideszes személye!!!!!!! Miért ő az elnök????????? Miért nem lehet leváltani????? Ő a magyar kosárlabda hátráltatója!!!!!!!! Ezt az egész magyar kosárlabda társadalom tudja!!!!!!Erre a legékesebb bizonyíték a férfi magyar kupa Debrecenbe vitele.Ez korrupció,azaz maffia tevékenység.Dehát Ő mindent megtehet.Azonkívül rendkívül sportszerütlen a többi csapattal szemben!!!!!!! Hajrá magyar kosárlabda!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pbask
Olvasó

Igazából bárhol rendezik, az jó kivéve Debrecen. Szurkolás zéró, hazai pálya nem létezö fogalom , és hogy ne maradjanak szégyenben, 1000 jegy sem fogyott el, ki vezénylik az általános iskolásokat ..

MAFCdrukker
Olvasó

Szerintem extra lenne a portugálok elleni meccs a Papp Lászlóban vagy a Tüskében. Értem én, hogy a fővárosban nincs egy komoly klubtábor sem, de ahogy fociban, kéziben működik a fővárosi helyszín, itt is működhetne, csak szervezés kérdése. A nagy táborok közül Szolnokról egy óra, a nyugati végekről sem több, mint három óra. A fővárosban pedig sok a potenciális ultra: olyanok, akik kosárra nem járnak, de nemzeti érzelműek, szeretik a sportot és jártasak a szervezett szurkolásban (főleg a nagy fővárosi sportklubok fanatikusai, vagy ha úgy tetszik, a rettegett “feketepólósok”). Emellett ott a másik bázis, az NBA-t, Euroligát néző tv-kosárszurkolók, ez a… Olvass tovább »

caseyjones
Olvasó

Kizart dolog, hogy a Papp Laszloba vinne meccset a szovetseg. A Tuske helyett meg inkabb a BOK-ba vinnek meccset, az valamivel nagyobb.
Amugy meg nem hiszem, hogy az emlitett pesti NBA fanatikusok szivesen elmennenek egy portugalok elleni meccsre… Ok akkor mennenek max., ha olyan valogatott jonne, ahol van NBA jatekos.

MAFCdrukker
Olvasó

Ismerek olyat, aki rendesen követi az NBA-t, maga is szívesen kosarazik, de nem is tudta, hogy létezik magyar profi kosárlabda. Soha meg sem próbálták kiaknázni ezt a potenciált az MKOSZ-nél. Nyilván nem az NBA szintje a válogatott, de biztosan vannak olyanok, akiket egy B csoportos meccs nem mozgat meg, de egy válogatott már igen. Elég lenne, ha minden 50. budapesti NBA-fant sikerülne megmozgatni, az már négyszámjegyű nagyságrend…
Aztán lehet, hogy tényleg langyos hangulat és félház lenne. Ha nem próbálják ki, sosem derül ki. Hokiban és kézilabdában sincsenek markáns fővárosi táborok, mégis kiváló hangulatban, szurkolói összefogással zajlanak a meccsek Budapesten.

Hmafino1
Olvasó

A Portugálok elleni meccset olyan helyre kell vinni ahol nagy és hangos szúrkolótábor van. Ezért szerintem Szolnok, Szombathely, Sopron,Körmend jöhet szóba.Esetleg Oroszlány,bár nem tudom,hogy az oroszlányi csarnok alkalmas-e nemzetközi meccs lebonyolítására.

elfogult vagyok
Olvasó

Sajnos a mi csarnokunk kicsi egy válogatott meccshez, de az új Tatabányiban jól tudnánk “szólni”! (azért köszi, hogy értékeled a szurkolásunkat!)

KD
Olvasó

Szombathely biztos nem lesz, mert nálunk sok a válogatott játékos, ne hogy már hazai pályán játsszanak egy fontos selejtezőn! Nem vagyunk mi a saját magunk ellenségei! Vagy mégis? Na meg Szalai is szeret bennünket a tavalyi döntő negyedik meccse óta, amikor a harmadik negyed után elment kipakolni a bajnoki érmeket, de a végén pakolhatta vissza, ráadásul az ötödik után szégyenszemre Szolnokon nekünk kellett átadnia az aranyérmeket, ami láthatóan mély nyomokat hagyott benne.🥇🏆🏀💪🦾

ejjha
Olvasó

Végre egy hiszti nélküli szimpatikus nyilatkozat az edző részéről.
Meghallgattatott az is,hogy ne Debrecenben és ne divatszurkolók előtt játsszon a válogatott.Ez igen, legyen is így!
A válogatottnak sok sikert!

vasipasi
Olvasó

Szerintem egyikre sincs túl sok esély és ez nem kritika részemről. Ez a válogatott erőn felül teljesít évek óta.
Nulla utánpótlásból, stb… ez így is megsüvegelendő és elismerést érdemel.

Csippa
Olvasó

Sztem meg igenis jó játékosokból áll a válogatott nemzetközi szinten is, nem értek egyet Veled. Meg lehet köszönni a magot a kaposváriaknak ( Vojvoda, Benke, Filipovit), Szfehervarnak (Keller, Hanga, Lukács, stb.), Szhelynek (Perl, Váradi, Szabó), Körmend (Goloman, Ferencz), tehetségek mindenhol bukkannak fel, viszont az tény, h egy nagy, “agyonmenedzselt” akadémiát sem látok köztük, aki adott volna értéket ehhez a válogatotthoz, ez tény…

SárgaPárna
Olvasó

Ország közepe? Akkor Körmend!

ejjha
Olvasó

Szar lehet neked Sp,hogy 1 gondolat van benned folyamatosan.Mert ez nyilvánvaló.Szerintem egy törzsgyökeres sem gondol ennyit a városára, mint te a Körmendre.Minden egyes pillanatban amikor felhozod a Körmendet kizárólag magad teszed nevetségessé azzal,hogy fóbiáddá vált a VÁROS.Számodra nem az ország,hanem inkább a Világ közepe!:)
Nem lennék a helyedben,viszont jó munkát adnál 1-1 orvosnak,aki a témában kutakodik.Kérlek keress meg egyet,hogy elmondhasd lett értelme az életednek azzal,hogy egy kis munkát adtál nekik.:)

pirosf
Olvasó

Ispánk! No és tudod miért?

SzhelY
Olvasó

az vép hát ezt sem tudod?

SzhelY
Olvasó

csillagom hol jártál már kezdtek hiányolni bár ugye a válogatott mecsről vokt szó ráadásul kosárlabdában ahoz meg ugye hülye vagy mint a tök na jó felkészülést a vitrines szopóállarcos beszólásaidhoz .bár anyukád irhatna most már valami ujat mert ezek már uncsik

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés