Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Sztojan Ivkovics: Ha profi sportoló akarsz lenni, ahhoz áldozatot kell hozni

A szövetségi kapitány szerint elsősorban maguktól tartanak a soron következő Eb-selejtezőkön.:

:

A KTV Kiemelő című műsorának vendégeként beszélt az utánpótlásnevelés tapasztalatairól és az Európa-bajnokság selejtezőjére készülő férfi kosárlabda-válogatottról Sztojan Ivkovics, a nemzeti csapat szövetségi kapitánya és a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia U18-as csapatának edzője.

A szakember az interjúban elmondta, hogy egy olyan szemléletet szeretne megmutatni a fiataloknak, amely megmutatja, hogy ha valaki profi kosárlabdázó akar lenni, annak áldozatokat kell hoznia, majd a kérdésre válaszolván megemlítette, hogy milyen tehetségek vannak náluk.

– Amikor megalakult az akadémia, akkor Béres Tímea, az akadémia vezetője és a stáb eldöntötte, hogy ne csak a legjobb gyerekek legyenek ott, hanem nagyon fontos, hogy legyen minél több sportoló és elsősorban a kosarasok legyenek jó emberek és mozogjanak. Jelenleg 700 növendék van az akadémián, ebből 15-20 gyereknél úgy látszik, hogy profi sportolók lehetnek. Ez egy nagy szám egy városnak.

A szakember kitért arra is, hogy fontos, hogy inkább hétvégén kapjanak nagyobb terhelést a sportolók, így hétköznap tudnak tanulni.

Ezután az Európa-bajnokságra való felkészülés volt a téma.

– Három selejtezőablak van, amelyekben négy csapat játszik meccseket. Az első ablakban mindkét találkozónkat megnyertük, majd jött a második, amely már a pandémia alatt került megrendezésre egy szlovéniai buborékban. Elvileg mi koronavírusosak lettünk, de a gyakorlatban nem voltunk azok, senki nem értette, hogy ez a “mutyi” kinek jó ott. Most februárban lesz a harmadik ablak, Ukrajnában. Abból a szempontból rossz, hogy öt nap alatt négy mérkőzést kell játszanunk, de abból jó, hogy ha egy meccset megnyerünk ezek közül, akkor kint vagyunk ez Európa bajnokságon. Ötven éve nem volt olyan, hogy Magyarország két egymás követő Eb-n is részt vett volna.

Szó esett még arról is, hogy imádnak Kecskeméten készülni, amely már 9-10 éve otthona a válogatott összetartásoknak, valamint arra is kitért, hogy milyen nehéz a pandémiás időszakban felkészülni. A szövetségi kapitány elmondta, hogy elsősorban maguktól tartanak, hiszen először találkoznak azzal a helyzettel, hogy négy találkozót kell egymás után lejátszani.

A teljes beszélgetés:

Fotó: Vágvölgyi Bálint/ugytudjuk.hu

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés