Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Sztojan Ivkovics: a magyar nagyon makacs…

Ez a magyar válogatott legnagyobb erőssége.:

:

Mit jelentett a két világbajnoki selejtezős mérkőzés, a jó játék és a csehek elleni siker? Miért fontos, hogy a keretben a legkevesebbet szereplő játékos is kellően erős legyen? Mit várt a fiataloktól? Sztojan Ivkoviccsal, az Európa-bajnoki szereplését csütörtökön elkezdő férfi kosárlabda válogatott szövetségi kapitányával beszélgetett az MKOSZ honlapja.

Mennyire volt fontos, hogy a világbajnoki selejtezőn jól szerepeljen a csapat?

Számunkra egy nagyon fontos, talán a legfontosabb szakaszt zártuk le a múlt héten. A célunk az volt, hogy a következő négy világbajnoki selejtezőt úgy vívjuk meg, hogy ott legyünk Európa elitjében, s esélyünk legyen kijutni a VB-re. Elértük a célunkat, sőt, nem csupán elértük, hanem egy remek játékkal megmutattuk: ennek a csapatnak a játéka és a rendszere európai szinten is működőképes.

Az Európa-bajnokságon előzetesen nem tartanak bennünket esélyesnek a továbbjutásra. Mit vár a kontinenstornától?

A játékosok, ahogyan a szövetség, eddig is megtettek mindent a sikerért. Most az az időszak jön, amikor élvezhetjük az elmúlt évek munkájának a gyümölcsét. Nem azért, mert esélytelennek gondolnak minket, bár tegyük hozzá, papírforma szerint ez érthetőnek mondható. A srácok az elmúlt években kigérdemelték, hogy tulajdonképpen nyomás nélkül megmérethetik magukat a legjobbak ellen, világsztárokkal szemben.

Mindezekkel együtt egy igen kemény sorozat vár a csapatra.

Ez így van, és igazából ezzel kapcsolatban egy nagy kérdés nyitott előttem. Lejátszottunk két remek mérkőzést, jön csütörtökön a harmadik, de vajon mennyire bírjuk majd? Ha a bosnyákok ellen is ilyen szinten fogunk játszani, akkor a negyedik mérkőzésen biztos, hogy pihenni fogunk.

Milyen szerepet szán a fiataloknak? Látja már, hogy ki lép az idősebbek helyére?

Nagyon fontos, hogy Golomán György és Somogyi Ádám itt van velünk, mert őket a jövő szempontjából be kell integrálnunk a keretbe. Ne feledjük, ők a legfiatalabbak, nekik a 2025-ös kvalifikációnál lesz komolyabb szerepük Lukács Norbival és Pongó Marcellel együtt. Pontosan úgy, ahogyan korábban Perl Zoli, Váradi Benedek, Rosco Allen, Filipovity Márkó, vagy Benke Szilárd esetében is történt. A későbbi generációváltás miatt egyébként már a 2003-as és 2004-es korosztályt is szem előtt tartjuk. Szóval van mit tennünk ezen a téren.

A csehek és a litvánok ellen a kiemelkedő teljesítmények mellett voltak fontos megmozdulásai a cserejátékosoknak is.

Ez a csapat mindig annyira erős, mint amennyire a kevesebbet játszó játékosai. A cseheket például három ponttal győztük le, ilyenkor derül ki, hogy mennyire kellett Ferencz Csaba triplája, az ő játéka. Mi alapvetően tíz-tizenegyes rotációval dolgozunk mérkőzéseken, számunkra nem elegendő, ha négy-öt játékos tud hozzátenni a játékunkhoz. Ha ennek a rotációnak valamennyi játékosa kellően erős tud lenni, akkor az Európa-bajnokságon is fogunk tudni jó meccseket játszani.

Mi a magyar válogatott igazi erőssége?

A magyar válogatottnak a legnagyobb ereje abban rejlik, hogy a magyar ember nagyon makacs. Ha a magyarok összefognak és harcolnak a nemzetért és a címerért, akkor a nagyobbaknak is komoly fejfájást tudnak okozni, s képesek lesznek érvényesülni. Nem biztos, hogy nyerni fogunk a legjobbak ellen, de azt garantálhatom, érezni fogják, hogy velünk játszottak, mert nagyon nehéz ellenfelek leszünk.

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés