Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Szolnoki Olajbányász KK – Sopron KC

Debütál Flevarakis, Juhos játéka kérdéses.

Szolnoki Olajbányász KK - Sopron KC

Bajnokság, 8. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok, szombat, 19:00
V.: Benczur T., Söjtöry T., Vida J. (dr. Páli K.)

Szolnok: Jones - Kovács - Tucker - Krisztics - Morant.

Sopron: Thompson - Supola - Rivers - Jones - Carter.

Egyik csapat sincs jó formában, a Sopron az előző fordulóban szabadnapos volt, azt megelőzően viszont zsinórban öt vereséget szenvedett el. A kudarcok nem maradtak következmények nélkül: Sabáli Balázs vezetőedző és Damier Pitts is távozott. A hazaiaknál az újonc elleni zakó után a vezetőség közleményt adott ki, miszerint magyarázatot várnak a hektikus játékra.

Kosztasz Flevarakisz személyében tehát az első görög edző debütál a magyar élvonalban. Az ötvenéves szakember a BB1-nek adta első magyarországi interjúját, amit ide kattintva olvashatnak.

Dragan Alekszics, a Szolnoki Olajbányász KK vezetőedzője: Mindkét csapat nehéz helyzetből várja a találkozót. Ellenfelünk a héten edzőt cserélt, és egyelőre még keresi az új irányítóját. Nekünk azonban nem is velük, hanem elsősorban saját magunkkal kell foglalkozunk. Kemény mérkőzésre számítok, lényegesen többet kell nyújtanunk, mint legutóbb Oroszlányban, az a meccsünk egyáltalán nem úgy sikerült, ahogy elterveztük. Sajnos elveszítettük a ritmusunkat, az egyensúlyunkat, mentálisan sem vagyunk a legjobb passzban, de meg fogjuk oldani a problémáinkat, igyekszünk javítani. Sajnos dolgainkat tovább nehezíti, hogy Juhos újra megsérült, és egyelőre még nem tudom, hogy számíthatok-e rá holnap. Tucker, Rudner és Pallai is betegséggel bajlódott a héten, de remélhetőleg ők rendben lesznek.

Kosztasz Flevarakisz, a Sopron KC vezetőedzője: Nem volt túl sok időm felkészülni a Szolnokból, hiszen még csak alig egy napja vagyok Sopronban, de azért igyekeztem képbe kerülni amilyen gyorsan csak lehet. Tudom, hogy egy kemény ellenfélhez utazunk. Hazai pályáján elég erősek, jó csapatuk van, sokat futnak, tele vannak jó dobókkal és elég atletikusak is. Minden posztra jó játékosaik vannak, de talán Tucker, Jones és az irányítójuk, Smith a három kulcsemberük. Biztos vagyok benne, hogy nagyon nehéz mérkőzés elé nézünk. Ahhoz, hogy bármire is legyen esélyünk, elsősorban védekezésben kell sokat javulnunk. Figyelnünk kell a pick and rolljaikra, az alsó posztos játékaikra, meg kell állítanunk a gyors indításaikat és a jó dobóikat. Megpróbálunk mindent, de több időre lesz szükségünk, hogy számottevő eredményt elérjünk. Lépésről lépésére, napról napra haladunk. Nyilván egy nap alatt nem lehet csodát várni, de remélem, hogy már így is tudunk előbbre lépni és javulni, aztán majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Ha jól játszunk, lehet sanszunk. Mindig optimistának kell lenni. Érdekes meccs lesz, kíváncsian várom, hogyan reagál csapatom a váltásra. Jones családi problémákkal küzd, az ő helyzetét mindenki ismeri, rajta kívül mindenki rendben van, remélhetőleg mindenkire számíthatok.

[totalpoll id=”35052″]

A szakértő:

A mérkőzés esélyeit Déri Csaba, a Dombóvár, a Nyíregyháza, a Körmend, a Falco és a BC Mures korábbi vezetőedzője, az MBK Ruzomberok és a BC Sepsi női csapataival bajnoki és kupaezüstöt nyerő szakember latolgatta a BB1.hu-nak:

– Mindkét csapat elég zaklatott szezont fut. Én mindig próbálok hiteles lenni, próbálnék most is a pozitív dolgokról beszélni, de nagyon nehéz. A Szolnokkal és a Sopronnal kapcsolatban is.

Kezdjük a Sopronnal, velük kapcsolatban nagyon speciális véleményem van. Nagyon régóta követem a soproni kosárlabdát, egy darabig mindig voltak hazai, soproni nevelésű játékosaik, akik kötődtek a klubhoz, mindig tudtak nevelni maguknak saját játékosokat. Ez a dolog valami miatt elapadt az utóbbi időben, és jelenleg nincsenek is olyan játékosaik – vagy csak nagyon szolid képességűek –, akik kötődnének a városhoz. Mivel döntő, komoly képességű magyar játékost ritkán tudnak igazolni, ezért maximálisan ki vannak szolgáltatva a légiós-választásnak. Voltak olyan időszakok, amikor jól, voltak, amikor rosszul igazoltak külföldiket. Amikor ez jól sült el, mint például tavaly – amikor igazi karaktereket hoztak, akik tudtak alkalmazkodni –, vagy, amikor Magyar Kupa ezüstérmet szereztek a Szolnok elleni döntőben, akkor nagyon szép eredményeket produkáltak.

Borzasztóan kevés a jó magyar játékos, erre a piacra a Sopron nem tud kimenni. A fő baj az, hogy igazából nem rendelkeznek olyan anyagi eszközökkel, aminek köszönhetően számottevően nagyokat tudnának igazolni. A városnak és a szponzori körnek lényegesen komolyabban oda kéne állnia a csapat mellé. Pojbics Szabolcsot és Sabáli Balázst jól ismerem, tudom, hogy nagyon szerettek volna jobb kosárlabdát csinálni, rengeteget tettek érte, de hiába van meg az akarat és a szakmai tudás – mert azt nem lehet elvenni tőlük –, nem voltak meg a megfelelő anyagi eszközeik.

Tudom, hogy Sabáli ért a kosárlabdához, ismeri töviről helyire, főleg az amerikai piacot. Nagyon kevés ilyen tájékozott edző van Magyarországon, Dzunics mellett a legtájékozottabbnak tartom ilyen téren. Ki is választott egy csapatot a nyáron, ami egyébként nem is állt rossz anyagból, de aztán jöttek a hírek már a felkészülés alatt is szerződésbontásról, játékoscserékről, végül pedig a Pitts-sztori. Kívülről úgy látom, hogy vannak olyan megfáradt munkakapcsolatok, amikor az edző és a játékosállomány között keletkeznek feszültségek. Ilyen van, nyilván nem lehet lecserélni a teljes csapatot, itt is edzőcsere történt.

Nagyon nagy nevű, komoly edző érkezett. Láttam idén a Sopront többször is játszani, teljesen az európai trendeknek megfelelő védekezése és támadása volt, egyéb dolgok miatt nem lettek eredményesek. Biztos, hogy sok újat tud hozni a görög edző, de Sabáli munkájában én semmi problémát nem láttam, sőt talán az egyik legkorszerűbben játszó csapat volt, ahol megfelelőek voltak a taktikai elképzelések.

Maximálisan elítélem, ahogy Pitts viselkedett, ahogy szabotálta a klubja munkáját. Nem is értem. Neki kellett tudnia azt, hogy hova került. Thompsontól is lényegesen jobb kosárlabdát várok, kíváncsian várom, mi fog történni.

Rengeteg vis maior eset sújtotta a soproniakat, Jones családi helyzete nem oldódik meg, ilyen is van, ez nem csak kitaláció, hanem sajnos valós szituáció. Pittset pótolni kell, ha pedig a játékosok nem profi sportolókhoz méltóan viselkedtek, akkor azt oldják meg a vezetők, ez nyilván a klub belügye. Dolgoztam én is külföldön, nagyon jól tudom, hogy mit szabad magának megengednie egy légiósnak: dolgozni, teljesíteni, edzeni és kosárlabdázni, különben nem fog működni a dolog. Jobbnak kell lenni, mint a hazaiaknak.

Az elmúlt tíz évben, a modern kori magyar kosárlabda történetében egyértelműen a Szolnok vitte a prímet. A legjobb értelemben vett zászlóshajó volt, ő húzta a szekeret. Aki számított Magyarországon, az mind megfordult Szolnokon. A válogatott zömét ők adták, Vojvoda, Németh, Simon, Báder, Lóránt és Eilingsfeld mellett extra légiósok szerepeltek. A szolnoki közönség látott mindent, végtelenül el lett kényeztetve.

A nyáron elvesztették Vojvodát, Benkét és Tóth Ádámot, illetve átmenetileg a sérülései miatt Kovács Pétert is, aki még körülbelül 50 %-át tudja hozni a tudásának. Ez magyarban brutális veszteség. Le tudták igazolni Juhost, aki az elmúlt két évben rengeteg problémával küzdött. Sok játékos ennyi kihagyás után már abbahagyná a kosárlabdát, én azt kívánom neki is, mint válogatott játékosnak, hogy folyamatosan legyen egészséges. Tóth Norbi csinálja, látszik rajta, de nem megy. Védekezésben még úgy, ahogy ellátja a feladatát, de támadásban nem.

Ezzel tehát ki merem mondani, hogy a magyar anyaguk egyszerűen nem funkcionál, csak időszakosan.

Nézem én is a beírásokat, óriási félreértések vannak, szeretném megvédeni Alekszicset, ugyanis nincs olyan vezetőedző Magyarországon, aki ne játszatná a tehetséges fiatalokat. Biztos vagyok benne, ha a szolnoki fiatalok megközelítik az A-csoportos szintet, Alekszics is játszatni fogja őket.

Azért mondjunk el egy-két dolgot: a fiatal csapatukkal a negyedik ligából, az NB II-ből nem sikerült feljutniuk, mert egy félamatőr Cegléd megakadályozta őket ebben. Az U18-as döntőn a végső győzelemre is esélyesek voltak, mégis csak a hetedik helyért tudtak játszani. Megnéztem a Szolnok II. eredményeit a Zöld-csoportban, ami a harmadosztálynak felel meg. A hasonló, vagy még fiatalabb Kecskeméttől közel 30 pontos vereséget szenvedtek el, a nem túl erős Bonyhádtól pedig otthon kikaptak.

Nagyon nehéz dolgozni egy A-csoportra csak részben funkcionáló magyar maggal, illetve az A-csoport szintjét még egyáltalán meg nem közelítő játékosokkal. Szolnokon az emberek nem ehhez szoktak, nyilván az edzői stáb sem.

A fiatalok közül Rudnert kiemelném, mert neki vannak fellángolásai, kiemelt meccsei, Egerszegen csodálatosan játszott, a győzelem egyik fő letéteményese volt, de nem tud folyamatosan jó teljesítményt hozni. Látok fantáziát Pallaiban is, ő kimondottan tetszik nekem, de neki egy technikai csomag-fejlesztésen kell keresztül mennie, hogy az A-csoportban tudjon stabilan játszani. Az apróbb sérülései miatt nem tudott folyamatosan rendelkezésre állni. Hiába a top európai szintű, csodás fizikum Taiwónál, nem látom a centeriskolát rajta, az alapvető technikai képzettség nincs meg benne.

Amiről viszont tehet az edzői stáb és a szakmai vezetés, az az öt légiós kiválasztása. Tucker és Jones jó játékosok, abszolút indokolt volt a leigazolásuk, mindenféle gondolkodás nélkül elfogadnám én is ezt a két játékost, szigorúan azzal a megjegyzéssel, hogy kíváncsi lennék, ha több jó játékos lenne Szolnokon, hogyan vennének részt a csapatjátékban.

Semmilyen körülmények között nem mertem volna leigazolni a Smith, Morant, Krisztics hármast. Most már szerintem mindenki pontosan látja, ezekben a játékosokban nincs meg az a játékerő, ami szükséges lenne. El lehetne őket dugni egy lényegesen erősebb játékszerkezetben, de ilyen keretben nagyon hamar kiderült ez.

Hazai pályán nyilván mindenki könnyebben tud játszani, de ez a hektikus játék egyértelműen a gyenge, közepes játékosállomány miatt van. Ez pedig még felfokozódik egy olyan helyen, ahol nem ehhez szoktak hozzá az emberek. Én nagyon tisztelem a szolnoki vezetőket, a stábot, biztos vagyok benne, hogy meg fogják oldani a problémákat.

Az oroszlányi meccs nagyon csúnyára sikeredett, a vezetéség magyarázatot kért az edzői stábtól, van ilyen, ezt nyilván ők házon belül kezelik, nem tartozik a közvéleményre, de ilyen esetek után azért annyit elmondanék, hogy jól szokott játszani egy csapat, mert megérti mindenki, hogy ez már nem vicc.

Összességében, mivel a soproniak hiányos csapattal mennek Szolnokra, én egyértelműen hazai győzelmet várok.

13 hozzászólás

13
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
7 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
EwingAramisDallaspbaskdell Recent comment authors
Aramis
Vendég
Aramis

Önbizalomnövelő meccs buckáséknak.
Alexics segge megmentve.
Ööömmm bódotttááág…😂😂😂

Ewing
Olvasó

Te falcos agysebész, mondd, kik azok a buckások?? 🤔 Köszönöm🙏

Aramis
Vendég
Aramis

Ti SZOPnokiak visszafogott hangulatomban 😂😂😂

Ewing
Olvasó

Köszönöm kimerítő válaszod. Méltó egy gyökér szombathelyihez. Ja, csak tudd, rengeteg Olaj szurkoló van, aki még csak nem is szolnoki. Én sem. De csináld, nem a szolnokiakat minősíti…

Aramis
Vendég
Aramis

Köszi, próbálok nem lemaradni ricsirúzstól.

Dallas
Olvasó

Szerintem meg Nyerges félreállításával ennyi !!! pénz van,erre telik ,megszoktuk a luxust,most ez van.

pbask
Vendég
pbask

Ha nyer a Sopron, az az edzők közti különbség miatt lesz.

dell
Olvasó

Abban igaza van Guminak,hogy ez a játékoskeret Szolnokon roppant gyenge. Legjobb esetben is talán a nyolcra elég. Csak azt felejtette el Alekszics dicsérete mellett,hogy az edzőink válogatták ki őket. Akkor már nem is kell annyira dicsérni a csodaedzőt. Itt semmi nem lesz addig amíg a vezetők nem látják,hogy légióst kell cserélni. A hazai meccseket hozzuk talán nagy kínlódás árán de idegenben súlytalanok vagyunk. A magyar magot nem is érdemes említeni.

Zsarkov
Olvasó

“Nézem én is a beírásokat, óriási félreértések vannak, szeretném megvédeni Alekszicset, ugyanis nincs olyan vezetőedző Magyarországon, aki ne játszatná a tehetséges fiatalokat.” Pedig itt az élő példa Déri úr…, a körmendi Oroszi, vagy a fehérvári Takács megkapja azokat a perceket, amit Pallai nem…, nekem ne mondja senki, hogy aki a bajnoki elődöntőben 18 pontot dob, az nem üti meg az A csoport szintjét…, egyszerűen Alekszics képtelen felépíteni őket…, Taiwonál, nem lája a centeriskolat…, Tóth Norbinál, vagy Morantnál ott aztán olyan centeriakola van, hogy csak na…, de legalább Taiwoban még lehetne potenciál, nem úgy a másik kettőben…, úgyhogy bármennyire szeretem az… Olvass tovább »

pbask
Vendég
pbask

Teljesen jogos. Elnézegetném szívesen Pallait,csak ne hogy jövőre lelépjen..Most kellene felépitenetek az ifiszabály miatt!

Skcforever
Olvasó

Számomra nagyon meglepő amit Déri nyilatkozott! Nem talál semmi problémát támadásban és védekezésben, sőt európai trendnek megfelelő minden, illetve Sabi munkájában se talál kivetni valót. Mindezt úgy, hogy 1-5el állunk, és majdnem mi dobtuk a legkevesebb pontot, csapatjáték 0 volt, figurák semmi. Engem kifejezetten érdekelne, mindenféle rosszindulat nélkül, mi alapján mondta ezt, udvariasságból, vagy esetleg amit mi szurkolók láttunk lélektelen játékot, és amit tények, statisztikák mutattak az nem rajzolt valós képet egy edző munkájáról? Illetve úgy, hogy nálunk szegényebb csapatok tudtak magyarokat igazolni, tényleg arra kell-e fogni, hogy nem volt meg az anyagi keretünk a magyarokra, még egy úgymond kívülálló… Olvass tovább »

MemphisGrizzlies
Olvasó

Kristic és Smith is jó játékos Morant nem jó de lehetne használni. Kristic nincs használva labdát alig kap, Simthel egy a baj nem tudja mikor kéne neki dobni bizonytalan dobásokat vállal. Morantnak fel kéne adni nincs rá semmi figura sőt az egész csapatnak nincs semmi csak rohangálnak nem csoda ha nem nyernek. Edző hiba bárki bármit mond.

Modus operandi
Olvasó

A napnál is világosabb, hogy az edzői triónak fingja sincs, mit kéne csinálni. Amíg edzői vonalon nem változik a felállás, addig marad ez a katyvasz játék és persze a zakók.

CSAK AZ OLAJKA!!!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés