Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Szolnoki Olajbányász KK – Alba Fehérvár

Alekszics szerint mindig veszélyes a szezonnyitó.

Szolnoki Olajbányász KK - Alba Fehérvár

Bajnokság, 1. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok, péntek, 20:00
V.: Kapitány G., Ádám J., Goda L. (Várhalmi Zs.)

Szolnok: Smith - Rudner - Jones - Krisztics - Morant.

Alba: Ljubicsics - Govens - McDuffie - Csupkovics - Csorvási.

Már rögtön a bajnokság elején, az első fordulóban rendkívül pikáns derbivel találkozunk, hiszen a Szolnok az Albával játszik a Tiszaligetben. Egyelőre nehéz felmérni az erőviszonyokat, főleg úgy, hogy két, szinte teljesen új csapat néz egymással farkasszemet.

A rangadót az M4 Sport TV élőben közvetíti.

Dragan Alekszics, a Szolnoki Olajbányász KK vezetőedzője: A szezonnyitó mindig egy veszélyes mérkőzés, a holnapi is az lesz, függetlenül attól, hogy mi játszunk otthon. Jelen helyzetünkben, amikor egy teljesen új csapatot kellett építenünk, ez most hatványozottan igaz. Kemény meccset várok, de megmutattuk az előszezonban, hogy sok energiával tudunk játszani, és képesek vagyunk keményen harcolni, küzdeni, ha ezt hozzuk holnap is, akkor nyerhetünk. Az Albáé egy jó csapat, tele vannak tapasztalt játékosokkal, mint például Ljubicsics, aki legutóbb bajnok lett a Cibonával, de említhetném Csorvásit is, aki rendkívül rutinos center, és felsorolhatnám az összes légiósukat is, akik szintén komoly játékerőt képviselnek. Kemény lesz, de nekünk hazai pályán, már az első mérkőzésen is jó kell játszanunk, és nyernünk kell. Ehhez meg kell állítanunk ellenfelünk gyors játékát, figyelni kell a pick and roll védekezésre, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a hátvédpárosuk, Ljubicsics és Govens kikapcsolására, hiszen ők szabják meg az Alba fazonját. Agresszivitásban fel kell nőnünk a feladathoz. Juhosra nem számíthatok, de reményeink szerint a többiek hadra foghatóak lesznek.

Jesús Ramírez, az Alba Fehérvár vezetőedzője: Indul az új szezon, az első meccs mindig sok érdekességet tartogat, teljesen új élmények várhatóak ilyenkor. Hasonló szituációban van mindkét gárda, a nyáron szinte teljesen kicserélődtek a keretek mindkét oldalon. Érdekes kihívás előtt állunk, mert egy nagyon nehéz ellenféllel kezdünk, egy nagyon nehéz pályán. Kíváncsian várom, hogy hol tartunk a csapatépítés fázisában. Úgy érzem, elég időnk volt a felkészülésre, bár azért a kisebb-nagyobb sérülések hátráltatták a munkánkat, szinte sosem tudtunk teljes kerettel kiállni az edzőmeccseken. Szolnokon is sok az új játékos, nagy érvágás nekik Vojvoda távozása, nélküle teljesen más csapatuk lesz idén, meglátjuk, hogyan muzsikálnak. Az biztos, hogy kiváló hátvédekkel rendelkeznek, a mezőnyembereik meghatározóak lesznek, törekednek a gyors játékra, nem szabad hagyni, hogy ők diktálják a ritmust. Hideg fejjel, koncentráltan kell pályára lépnünk. A védekezésen nagy hangsúly lesz. Ezúttal Guyton bajlódik kisebb sérüléssel, egyelőre még nem tudom, hogy számíthatok-e rá, Takácsra pedig hosszabb kihagyás vár.

[totalpoll id=”28629″]

A szakértő:

A mérkőzés esélyeit Déri Csaba, a Dombóvár, a Nyíregyháza, a Körmend, a Falco és a BC Mures korábbi vezetőedzője, az MBK Ruzomberok és a BC Sepsi női csapataival bajnoki és kupaezüstöt nyerő szakember latolgatta a BB1.hu-nak:

– Az elmúlt tíz évben nagyrészt Szolnok-Alba versenyfutásról szólt a történet, az utóbbi idők legnagyobb tradíciójával bíró összecsapása az volt, amikor ez a két klub farkasszemet nézett egymással.

A Szolnok elképesztően erős, magas ívű programot hajtott végre, sokáig egyetlen csapatként képviselték hazánkat a nemzetközi kupákban, ebben volt Adria Liga-szereplés, Bajnokok Ligája főtábla, FIBA Europe Cup-menetelés, illetve az EuroChallenge-ben kétszer is Final Fourba jutottak. Emellett a bajnokságok és a kupák nagyon nagy részét is ők nyerték.

Most két teljesen átalakult csapatról van szó. Rendhagyó módon kezdeném a vendégekkel.

Székesfehérváron volt egy karakteres időszak, a Dzunics-éra, amely után most egy vadonatúj edzői stábbal vágnak neki a szezonnak. Hihetetlenül aktívak voltak a nyáron, nagyon nagy lendülettel vetették bele magukat az igazolásokba, Jesús Ramírez edző mellett Simon Balázs ügyvezetőként is részt vett a játékosnézésben. Rengeteg játékost elemeztek, voltak kint a nyári ligában, Las Vegasban is. Azért ez szokatlan a magyar klubvezetőktől. Ahogy én tudom, a felkészülésüket is percről percre megtervezték, és végre is hajtották. Nem játszottak igazán erős ellenfelekkel, de egy kivételével az összes meccsüket megnyerték.

Az Alba az elmúlt két évben gyakorlatilag elveszítette Kellert, Filipovityot, Lórántot és Kovács Ákost. Ez komoly veszteséglista, hiszen mindannyian válogatott szintű magyarok. Most van négy jó nevű, felnőtt korú magyar játékosuk. A center posztot biztosították Csorvásinak és Molnárnak, visszavitték Luka Markovicsot, aki rendkívül népszerű játékos Fehérváron, Keller Ivánnak pedig szerződése volt. Én még mindig a hatása alatt vagyok az U18-as bajnokcsapatuknak, ott voltam Szolnokon, láttam, hogy mennyire tehetséges játékosaik vannak. Balsay személyes kedvencem, Lukácsot, Polstert, Kast, a két Takácsot, illetve Sodiq-ot tudnám még kiemelni, aki az egyik legnagyobb ígéret a hazánkba érkező nigériai fiatalok közül. Elég atletikusak, de azért van még velük feladat, a fizikai erejüket, főleg a felső testüket fejleszteni kell. A finomtechnikájukat fel kell hozni az A-csoport szintjére, és a dobáskészségüket fel kell javítani. Ha ezek sikerülnek, akkor a jövőben akár felnőtt válogatottak sorát tudja majd adni az Alba a magyar kosárlabdának.

Melléjük öt légióst igazoltak, ez egy nagyon egészséges roster. Két rutinos hátvédjük van: Ljubicsics egy minden hájjal megkent szerb irányító, aki borzasztóan határozott, sok komoly edzővel dolgozott már együtt. Govenst nem kell bemutatni Magyarországon senkinek, két kimondottan jó támadóról beszélünk, akik szervezni és befejezni is tudnak. Általános vélemény, ha védekezésben is tudnak stabilan a csapat részei lenni, akkor óriási hasznára lehetnek az Albának, döntő faktorai lesznek a csapat játékának.

A vezetőségnek gratulálok Guyton megszerzéséhez, akit jól ismerek, sokszor láttam játszani, nagyon pozitív véleményeket hallottam róla, mint csapatemberről és csapattársról. Tapasztalt, okos amerikai, jó védő, nagyon hosszú keze van, egy-egyben foghatatlan, döntéshozatalban professzor. Könnyen lehet, hogy a posztján Magyarországon a legjobb játékos lesz. Ezzel három „IQ-bajnokot” – egyáltalán nem rossz értelemben – hoztak.

Csupkovics tapasztalt, rutinos játékos, aki Görögországban hosszabb távon, stabilan szerepel, márpedig az a liga még a magyar szintje fölött van. Jó távoli dobó, ez a fő ereje. Tud csapatban játszani és gondolkodni. Négyes poszton McDuffie személyében a Magyarországra érkezett erőcsatárok közül egyértelműen őt és a körmendi Vardanót tartom a legjobbnak.

Magyar anyagát és a fiatal reménységekben rejlő fantáziát tekintve nagyon erős csapatot érzek Fehérváron, nagyon egészséges, gusztusos, jó érzésem van az Albával kapcsolatban. A kérdés az lesz, hogy a spanyol edző hogyan tudja ezt a játékostudást összeszinkronizálni, pályára tenni ezt a nagyon jó anyagot. Az Alba mindig is egy profi klub volt. A vezetőség ezúttal is minden feltételt megad a jó szerepléshez, és van annyira tőkeerős a klub, ha bármiben elakadnának – sérülések, rossz forma miatt –, szükség esetén játékost tudnak cserélni, illetve akár még hatodik légióst is alkalmazhatnak a bajnokság második felében. Pénz, paripa, fegyver, minden a szakmai stáb rendelkezésére van bocsátva.

A Szolnok vesztesége is brutális, élén Vojvodával, aki az elmúlt évek emblematikus játékosa volt, a Magyarországon játszó magyarok közül a legjobb. Azt az egyet hibázta el, hogy nem indult meg öt-hat évvel ezelőtt, mert akkor most már simán euroligás játékos lenne. Nagyon szurkolok neki, hogy fussa ki magából, ami benne van, egy percig nem aggódok miatta, a Serie A-ban is meg fogja állni a helyét. Tóth Ádám és Benke eligazolása is nagy veszteség, de még Andricot és Milosevicset is ideveszem, hiszen utóbbi szintén ikonikus alakja volt a Szolnoknak.

A Magyar Kupa után, tavasszal sajnos nem tudták azt hozni, amit kellett. Rengeteg sérülésük volt, ilyet még nem is láttam. Emiatt nem azon a szinten tudták befejezni a szezont, ahogy elkezdték. Pedig az őszi csapatukkal egyértelmű, hogy bajnokságot nyertek volna, senki nem tudta volna megverni. Minden tiszteletem a Falcóé és a Körmendé, de ezt el kell ismerni sportszerűen. Egyébként is gratulálok a két vasi csapatnak, és ez nem von le semmit az érdemeikből.

Kovács Péter maradt, leigazolták Tóth Norbert és Juhost. Ők mindannyian jó nevű játékosok. Kovács védekező specialista, minden csapatban szükség van egy ilyenre, nélkülük, a klasszikus zongoracipelők nélkül nem lehet sikeres csapatot építeni. Ehhez tökéletes fizikum kell. Nyilván nem múlt el benne nyomtalanul a két lábtörés, de amint visszanyeri a formáját, tudja majd azt hozni, mint régen. Ehhez idő kell. Juhos egy tökéletes négyes-ötös posztú játékos, nekem nagyon tetszik, de az utóbbi két évben annyit volt sérült, hogy még Szegeden is csak részben állt rendelkezésére a klubnak. Tóth Norbertnek leegyszerűsödött a játéka védekezésre és ütközésekre, kevés részt vállal támadásból. Nem tudom, hogy ez a három rutinos játékos mit tud majd hozzátenni, ez még kérdés számomra.

A fehérváriakhoz hasonlóan, Szolnokon is vannak fiatalok, akik közül hármat emelnék ki. Rudnert szépen ki lehet használni, 21 éves, nemzetközi szinten már nem számít fiatalnak, még mindig lehet a technikáján fejleszteni, nagyon egyszerű elemeket használ, viszont jól dob. Pallaiban is látok szikrát, kakaót, ő még csak 18 éves, ez másik szituáció, neki a döntéshozatalát, illetve a pick and roll játékát és a passzolását lehetne fejleszteni. Sok munkával lehet belőle komoly játékos. Taiwónál brutális fizikumot látok, csodálatos adottságokkal. A kosárlabda IQ-ját és a döntéshozatalát kell fejleszteni. Óriási lehetőségek vannak benne.

Van három jó amerikai mezőnyjátékosuk. Smith erőssége az egy-egy, tud bontani befelé, nagyon szépen ki tudja szolgálni és tudja mozgatni a csapatot. Jó fizikum, jó védő, jó játékkapcsolatot tud kialakítani Moranttal. Turnerrel együtt a G-Ligából jöttek, ahol védekezés nélkül megy a kosárlabda, kíváncsi vagyok, sikerül-e rávenni őket a komolyabb védekezésre. Jones magasságát és súlyát tekintve kettesnek tűnik, de ő valójában inkább kettes-hármas. Lepattanózásban, labdaszerzésben kifejezetten jó.

Kriszticsnek jó szezonja volt, őt jól ismerem, hiszen játszott Ausztriában is. Iskolázott négyes, akit szépen ki lehet használni. Morant jó pick and roll játékos, ha a csapat jól játszik körülötte, akkor ő is be fog illeszkedni, lepattanózásban kifejezetten lehet használni.

Szolnoknak az elmúlt években nagyon stabil, agresszív belső védekezése volt, amiből a játékosok megtalálták az egyensúlyt, hogy mikor indítsanak, és mikor állítsák fel a játékot. Komoly hierarchia volt. Most ezen bevallottan változtatni akarnak, gyorsítani szeretnének, amely nyilván rizikósabb, hiszen egy nyitott védekezéssel több egyéni elemet akarnak alkalmazni. A felkészülési időszakban sok pontot dobtak, de nagyon sokat is kaptak. Ebből csapkodó játék alakult ki. Kíváncsian várom, hogyan alakul az első tíz meccsük, az alapján már ki kell alakulnia egy hierarchiának.

Egyébként sokat várok mindkét csapattól. Minimum azt, hogy nyolcba jussanak, de adok esélyt arra is, hogy a felsőházban folytassák. Ezek nyilván most még induló csapatok, induló rosterek, kevés csapat csinálja végig ugyanazzal a kerettel a szezont.

A holnapi meccsre 50-50 %-ot mondanék, de mivel a Szolnok otthon játszik, ezért legyen 55-45 %.

18 hozzászólás

18
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
7 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
BozicAramisÖRÖKKÉFEHÉRVÁR194111nyolcmegnyolcRouge Recent comment authors
RRichieG
Olvasó

Hát Gumi semmi olyat nem mondott, amit Rouge nem írt volna le, te vagy az Rouge? 😂

Rouge
Vendég
Rouge

Én vagyok. Azt még elfelejtettem mondani, hogy 1. Jones (amellett hogy kettes-hármas) egyest is fog játszani amíg Speedy pihen, 2. Morant védekezésére kiváncsi leszek élesben; az ugye látszik, hogy egy testesebb center be tudja tolni a palánk alá, de amikor befordulna és rátenné, Morant jó eséllyel blokkolja/elüti a labdát. Szerintem rendben lesz a védekezése, mindenestre nagyon kellemetlenül ellenfél, én legalábbis nem örülnék a pályán, ha ő védekezne rajtam… Morant választása abból a szempontból is tudatos döntésnek látszik, hogy alkatilag tiszta Taiwo… a srác sokat tanulhat tőle. 3. Kovács már visszanyerte a formáját, ha Gumi (pardon, én) látta volna a legutóbbi… Olvass tovább »

derryl
Olvasó

Viktor te vagy az?

Aramis
Vendég
Aramis

Minden reggel a WC-ről felállva,
Törlöm a seggem egy szolnoki sálba.
Szar vagy szolnok szar vagy szolnok…😂😂😂

Wilson
Olvasó

Legutóbb mikor tv-s meccsel kezdtük a szezont a végén bajnokok lettünk, kell ennél jobb omen?!

ÖRÖKKÉFEHÉRVÁR194111
Vendég
ÖRÖKKÉFEHÉRVÁR194111

Akkor egy -20-as cumiban is benne vagy?!

Wilson
Olvasó

Anyádban volt tegnap az a 20-as!

ÖRÖKKÉFEHÉRVÁR194111
Vendég
ÖRÖKKÉFEHÉRVÁR194111

A tiedben a kurva anyádat!Mond meg neki ,hogy legközelebb kevesebeet foggazzzon!!!!

ldd
Olvasó

Gumi a Király !

WSreborn
Olvasó

“Pedig az őszi csapatukkal egyértelmű, hogy bajnokságot nyertek volna, senki nem tudta volna megverni. Minden tiszteletem a Falcóé és a Körmendé, de ezt el kell ismerni sportszerűen.”
Ezt remélem olvassák Szombathelyen…….

Bozic
Olvasó

A kutyat nem erdekli.

Modus operandi
Olvasó

HAJRÁ OLAJ!!!

Cibona
Olvasó

Hat ez a sorsolás kezdetnek nekünk nem valami jo Olaj után a Ase majd Pécs… ez van azért a Voja MIlosevics fele ászok most nincsenek szóval azért annyira nem reménytelen győzni hajrá ALba

derryl
Olvasó

Tetszik ez az 50-50%, Ökör szépen divatba hozta.

Hajrá Olaj, legyen 100%!

Oroszlanyi Banyasz
Olvasó

Nem értek egyet…mielőtt leírta volna az 50-50-et (ami ugye 55-45), azért előtte ezt alátámasztotta egy olyan elemzéssel, amit magyar szakembertől ritkán lehet olvasni. Déri Csaba tavaly is üde színfolt volt a sok bullshitelős “szakértő” között.

Tom67
Olvasó

Igen az volt, csak kb 10 meccsből 1-szer találta el, hogy ki fog nyerni! Én már tavaly úgy tippmixeltem, hogy mindig az ellenkezőjét raktam annak amit Gumi tippelt. Nagyon komoly pénzeket nyertem!

nyolcmegnyolc
Olvasó

Ne viccelj már.
Úgy latolgatja az Olaj meccs esélyeit, hogy nem látta a csapatot. A statokra és Rouge elemzéseire támaszkodik. Nem azt akarom mondani, hogy butaságokat ír, hanem, hogy ez csak általános blabla. Olyan, amiket mindenki lát, aki foglalkozik a bajnoksággal. Pld.: Taiwoban lát szikrát!?!? Ez mi? Ha stabil játékos lesz belőle, akkor ő megmondta, ha nem akkor ő csak szikrát látott?? Rengeteg nesze semmi fogd meg jól.

derryl
Olvasó

Teljesen igazad van, fingja sincs a légiósokról, állítom, egyszer sem látta őket, különben kiemelné Jones átlagon felüli dobótechnikáját, eredményességét. Mindegy, hagyjuk a francba, a közmondás szerint aki érti, az csinálja, aki nem, magyarázza. Gumi ennek ékes példája!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés