Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Szolnoki Olajbányász: fiatalok a célkeresztben

Négyen közülük aktív játékpercekre is számíthatnak a felnőtteknél.

  •   :

:

Különleges szezon elé néz az Olajbányász, s nem csupán azért, mert a koronavírus-járvány miatt egyenlőre még a kezdés időpontja sem végleges. A fiatalszabály miatt is egyedi lesz az évad, a férfi mezőnyben idéntől kötelező az első félidőben a pályán lennie egy 23 évnél fiatalabb játékosnak. Komoly vizsga lesz ez valamennyi klubnak. Pór Péterrel, az Olajbányász szakmai igazgatójával, aki egyben a Szolnoki Kosárlabda Akadémia szakmai vezetője is, arról beszélgetett a klub honlapja, miként áll a csapat a fiatalokkal, kik lehetnek a jövő A-csoportos szolnoki játékosai.

– Öt hónap után térhet vissza optimális esetben a kosárlabda a rendes kerékvágásba Magyarországon. Mennyire hiányzik már?

– Nagyon. Azért az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a háttérmunkát végezve nekem, nekünk nem volt eseménytelen az elmúlt néhány hónap sem. Ráadásul júniusban már dolgozott együtt a felnőtt keret és a Sportcentrum Kosárlabda Akadémián is edzettek a fiatalabb korosztályok.

– A fiatalszabály mennyire okozott nehézséget az Olajbányásznak?

– Hallottuk, hogy voltak klubok, ahol komoly fejtörést okozott, melyik posztra keressenek fiatalt, sőt, fiatalokat, hiszen egy fiatal játszatása esetén minimum három játékosról kell gondoskodniuk a csapatoknak. Nekünk nem okozott nehézséget a szabály bevezetése, fel voltunk készülve, hiszen az elmúlt években a szolnoki Sportcentrum Akadémiájáról és az Olaj KK U20-as csapatából kikerülő, saját nevelésű gyerekek kerültek be az első csapat keretébe. Régóta dolgozom a szolnoki kosárlabdában, így talán joggal mondhatom, hosszú ideje nem volt már olyan, hogy létszámban és szerkezetben is ennyire ,,fiatal” állományunk legyen, azaz nálunk ez a kérdés nem okozott fejtörést.

– Mit jelent ez pontosan?

– Már az elmúlt évben is tudatosan törekedtünk arra, hogy az utánpótlás képzésből minden posztra érkezzen hozzánk fiatal. Így most Frank Áron személyében van korosztályos válogatottat megjárt irányítónk, Pallai Tamás kettes poszton az U20-as válogatott tagja, Csák Bence hármas, Gilszki Erik hármas és négyes poszton bevethető játékos, center poszton pedig ott van Samuel Taiwo. Rajtuk kívül szintén még az U23-as szabály hatálya alá tartozik Rudner Gábor is, viszont ő már komolyabb A-csoportos rutinnal rendelkezik, de a többi fiatal is lépett már pályára a legmagasabb szinten mérkőzésen. Összegezve a dolgot, ha az élet úgy hozza, több poszton is tudunk bevetni fiatalt. A feladatunk most az, hogy a felsorolt fiatalemberek fejlődése töretlen legyen.

– Kik azok, akik reálisan már ott lehetnek a szűk keretben is mérkőzéseken?

– Egy csapatsportágban ugyan a forma mindig meghatározó, de elsősorban Rudner Gábor, Samuel Taiwo, Pallai Tamás és Csák Bence számíthat az aktív játékpercekre, Frank Áron és Gilszki Erik esetében az U20-as bajnokságban való versenyzés lesz a fő prioritás, ezeken a mérkőzéseken kell meggyőzniük az edzői stábot, hogy a bajnokság során egy-két alkalommal lehetőséget kaphassanak. Nálunk az edzéseken nyújtott teljesítmény, az edzéseken kívül elvégzett egyéni plusz munka, a csapaton belüli hierarchiában való együttműködés, a kosárlabda iránti alázat és az egymás iránti tisztelet alapján lehet bekerülni a felnőttek közé. Mivel hosszú a szezon, a nemzetközi porondon is szerepelünk, így még több lehetőség nyílik az U23-as szabályon kívül a fiatalok szerepeltetésére. Azt szeretnénk elérni, hogy a mindenkori Olajbányászban minél több szolnoki legyen a szűk keretben. Arra már most örömmel gondolok, hogy hatan ott vannak a felnőttek 14-es keretében.

  •   
9 hozzászólás

9
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
4 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
MemphisGrizzliesderrylGézukasobisPbask Recent comment authors
Gézuka
Olvasó

Ez az ember lószart nem tartott be azokból Csősszel együtt amit tavaly szezonkezdéskor ígértek a fiatalokkal kapcsolatban. Mi a f@szért kell minden egyes évkezdéskor ugyanazt elmondani, ahelyett, hogy szöveg helyett játszatjátok ezeket a gyerekeket?! Pallai a falkó ellen elég jól mutatkozott be, vagy tévedek? Azóta annak a srácnak nem volt egy 10-15 perces meccse, csak nyomjátok ezt a Taiwo-t aki ugrál össze-vissza a pályán… 5 légiós mellett nem sok szerep fog nekik jutni sajnos… mint ahogy Szolnokon a fiataloknak a padmelegítésen és +20-nál az utolsó 3 percen, illetve -20-nál az utolsó 5 percen kívül sohasem jutott meghatározó szerep. Kár lenne… Olvass tovább »

MemphisGrizzlies
Olvasó

Látszik értesz a kosárlabdához. Mi az hogy Taiwo ugrál össze-vissza? Az ne zavarjon hogy nem sok olyan jó u20 center van Magyarországon mint ő.

Gézuka
Olvasó

205/90 kilóval center? Oké rendben. Max U20-ban center, de felnőttben találkozik egy Cakarun felépítésű 208-212 közötti való 5-tel, akkor mit csinál? Csak kíváncsiságból kérdezem. (amúgy semmit, mert nincs a pályán) Ez sajnos magyar betegség-» magas? -» centernek vele! Azért mert atletikus, nem nehéz leugrálnia a nála átlagban 3-4 centivel alacsonyabb fehér gyerekeket – és legyünk őszinték, mi kevésbé vagyunk atletikusak – szóval ennyi. Csakhogy ez felnőttben vajnyi kevés volt és az is lesz. Azt a gyereket dobni kell megtanítani meg betörni ha már annyira atletikus és gyors és akkor lenne verhetetlen centerben mert lábbal megveri a magasabb, fizikálisabb játékosokat. Az… Olvass tovább »

Pbask
Olvasó

Az ifisták közül Pallai az egyik,akire nagyon kíváncsi vagyok/leszek,ügyes srác. Kicsit hiányoltam a lehetőséget idén,hogy megkapja.

hopehely
Olvasó

Akadémiánkon szuper munka folyik! Minden rendben van Szolnokon.

Gézuka
Olvasó

Az akadémián dolgozó “edzők” pedig első osztályúak!

derryl
Olvasó

🤣

Rouge
Olvasó

Lefordítom: “… Azért az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a háttérmunkát végezve nekem, nekünk nem volt eseménytelen az elmúlt néhány hónap sem…” =Úgy tettem mintha dolgozgatnék, ha már felveszem a nagy lóvét… “…hosszú ideje nem volt már olyan, hogy létszámban és szerkezetben is ennyire ,,fiatal” állományunk legyen..” =hosszú ideje nem volt már olyan, hogy ennyire kevés lóvé legyen…ezért ennyire “fiatal” az állomány. “… de a többi fiatal is lépett már pályára a legmagasabb szinten mérkőzésen…” =Nagyon gyengék a felnőtt magyar játékosaink. “… Nálunk az edzéseken nyújtott teljesítmény, az edzéseken kívül elvégzett egyéni plusz munka, a csapaton belüli hierarchiában való együttműködés, a… Olvass tovább »

sobis
Olvasó

Köszi!
A legjobb komment az utóbbi hetekben!

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés