Connect with us
Hirdetés

MKOSZ

Szalay Ferenc: júniusban elérkezhet a korlátozások lazításának ideje

Az MKOSZ elnöke kizártnak tartja, hogy kevesebb utánpótláskorú döntene a mozgás mellett a folytatásban.

  •   :

:

Az utanpotlassport.hu a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökével, Szalay Ferenccel beszélgetett a koronavírus-járvány utánpótlásra gyakorolt hatásairól is.

Március 13-án az MKOSZ a koronavírus-járvány veszélye miatt minden versenyrendszerét felfüggesztette. Négy nappal később, március 17-én újabb döntés született, miszerint a bajnokságokat az eddigi eredmények alapján befejezik. Ezt elfogadva az elnökség úgy határozott, hogy lezártnak nyilvánítja a 2019/2020-as szezont minden korosztályban, mindkét nemben. Bajnokot nem hirdetnek, mint ahogyan kieső sem lesz az idén. A kosarasok Magyarországon – az összes csapatsportot beleértve – elsőként hozták meg ezt a drasztikus határozatot.

A szövetség elnöke, Szalay Ferenc már a rendelkezések előtt sejtette, hogy eddig még nem tapasztalt lépésekre kényszerülhet a szervezet:

„A Sopron Basket Euroliga-mérkőzését az észak-olaszországi Schióban játszotta volna február végén. Az akkori helyzetet figyelembe véve nem engedtük ki a klubot, amely egyébként egyetértett a döntésünkkel − a fertőzés addigra olyan nagy mértékben volt jelen, hogy nem érte meg a kockázatot. Ez volt az a pillanat, amikor tudtam, idehaza is komoly problémák adódhatnak a járvány miatt. A szükséges intézkedéseket két héttel később meghoztuk. A nemzetközi szövetség nem örült a lépésünknek, hamarosan mégis bebizonyosodott, helyesen jártunk el.”

Ahogyan az a fentebb idézett sorokból is sejthető, az utánpótlás-bajnokságok országos nyolcas döntőire sem kerülhet sor az idén. Csakúgy, mint a felnőttek, a fiatalok is egész évben arra készültek, hogy a végjátékban bizonyíthassanak, netán érmet, bajnoki címet szerezzenek. A rendeletek ugyanakkor ezeket az álmokat egy csapással szertefoszlatták. Vajon okozhat ez motivációs gondokat az ifjak között?

„Rossz úton jár, aki azon rágódik, hogy befejezetlen maradt egy évad a karrierjében. Ha emiatt eltűnt a tűz, akkor nagy baj van. Szerintem minimális alkalmazkodóképesség szükséges annak belátásához, hogy az emberek egészsége most jóval fontosabb a sportnál. Úgy hiszem, ezt mindenki megértette − a környezetemben legalábbis ezt tapasztalom: a fiatalok alig várják, hogy visszamehessenek a pályára.”

A kormány által nemrégiben hozott rendelet ugyanis kimondja, hogy május 4-től sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között Magyarország egész területén megtartható, illetve megengedett a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel. A kijárási korlátozás vidéki eltörlése ellenére óvatosságra intette a szövetség a klubokat. A szervezet a korábbi döntését (a válogatott és egyéb szakmai programok május 31-ig történő felfüggesztéséről) fenntartja, és a csapatoknak sem javasolja, hogy megkezdjék a tréningeket.

„A kosárlabdában a test test ellen küzd, ennek okán nem javasoljuk még a munka újraindulását. Szabadtéren természetesen lehet készülni: futni, ugrani vagy dobni, a közelséget viszont egyelőre kerüljük. Júniustól − az akkori helyzethez mérve − változtatjuk meg a szabályokat. A statisztikákat tanulmányozva úgy véljük, elérkezhet a korlátozások lazításának ideje.”

Több sportág képviselője − többek között a kosárszövetség főtitkára, Bodnár Péter − is kifejtette már aggodalmát a lemorzsolódás mértékének esetleges megnövekedésével kapcsolatban.

Mire számít az elnök?

„Mindig csodálkozom az ehhez hasonló jóslatokon − épp ellenkezőleg látom a szituációt. Szerintem a gyerekek ennek pont a fordítottját élik meg: újra mozogni szeretnének, kiszabadulni a zárt térből, ott akarnak lenni, ahol a labda gurul. Kizártnak tartom, hogy kevesebb utánpótláskorú döntene a mozgás mellett a folytatásban. Biztos vagyok abban, hogy rengeteg fiatal próbálja ezt követően is megvalósítani magát a sportolásban.”

fotó: Digi Sport TV

  •   
14 hozzászólás

14
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
4 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
dellMagdi anyusSoros GyörgyRedbidPbask Recent comment authors
Magdi anyus
Olvasó

Nálam ez a Szalay Ferenc nagyon leszerepelt azok után, hogy azt mondta pár idős hölgyre, hogy “ennyi vén k***át”. Nem tisztel minket, időseket.

Gézuka
Olvasó

20%-os Térkő Feri a magyar bajnokság megmentője!

Magdi anyus
Olvasó

Gézukám, fiam! Hát itt vagy? 😍🤩

Gézuka
Olvasó

Anyus! Hát persze! Vili bá’ hol bujkál egyem is meg?!?

MAFCdrukker
Olvasó

Nagyon jó lenne, ha ősszel nézők előtt, a hagyományos lebonyolítással kezdődhetne minden szinten és korosztályban a szezon.

Chikán Sándor
Olvasó

Tisztelt Szalai úr Bodnár úr.Jogosan szüntették meg a bajnokságot!!!! Ez nem kérdés!!Viszont Önök VEZETŐI pozociókban vannak és talán sportembereknek vallják magukat??? Ezt a leghatározottan tagadom.A jelemlegi állás szerint 5 hónapnyi küzdelem után az állás szerint kellett volna bajnoki cimet hirdetni.Tizből 9 embernek ez a véleménye!!!!Önök mint SPORTEMBEREK megbuktak!!!Hogyan néznek tükörbe?? Belülről tudják hogy ez az igazság.Tényleg nem szégyellik magukat??? Ilyen emberekre a sporttársadalomnak nincsen szüksége!!! Üdvözlettel.55éves sporttevékenységgel a hátam mögött.

laja
Olvasó

Te is megbuktál az ilyen hozzászólás után. Hogyan nézel tükörbe ekkora marhaság leírása után. Hogyan lehetett volna bajnokot hirdetni amikor még majdnem fele vissza volt az egész bajnokságnak? Tízből kilenc ember csak Szombathelyről mondja ezt, mások nevében pedig ne írogass!

Pbask
Olvasó

Még a szombathelyiek sem.

Redbid
Olvasó

Most, hogy párnika buktázik, be kell dobni valami újat, hát még a hazai pálya sem szent? 🙂

Eddig ha háromszor kommentelt, mindannyiszor nagyjából ugyanezt.
És azok az “aranyos” helyesírási hibák, így 55év után 🙂

Soros György
Olvasó

Teljes mértékben egyetértek Önnel, tisztelt Sándor! Végre valaki megmondja! Az Isten legyen Önnel, jóuram!

dell
Olvasó

Te még hülyébb vagy mint a tisztelt Sándor!

Soros György
Olvasó

mindjárt kapsz migráncsokat

Soros György
Olvasó

meg virgácsokat is

MAFCdrukker
Olvasó

Bár szégyellem, bevallom, MAFC-osként először részben igazat adtam neked a bajnokság lezárását követő napokban megjelent hozzászólásodnál. De vajon akkor is ez lenne a véleményed, ha netán a Körmend, vagy más csapat vezetné a tabellát? Mert én rájöttem, más véleményen lennék, ha nem mi vezettük volna a ligát a tabella befagyasztásakor.

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés