Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Szabó Tünde: folytatódnak a sportberuházások és a sportszakmai programok

Bodnár Péter szerint a nézők nélküli játék hosszabb távon a kosárlabda halálát jelentené.:

:

HIRDETÉS

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár szerint a jövőben is kiemelten fontos lesz a sport és testmozgás népszerűsítése, egészségvédő és betegségmegelőző szerepének hangsúlyozása, ezért a kormány továbbra is fenntartja a sportlétesítmény-fejlesztéseket, a látvány-csapatsportágak támogatási rendszerét, valamint a kiemelt sportágak és kiemelt egyesületek támogatását.

Az államtitkár az utanpotlassport.hu szerkesztősége által szervezett “Hogyan tovább, magyar sport?” című, a koronavírus-járvány hatásairól, a szakmai és gazdasági kilátásokról szóló szerdai online videokonferenciáján hangsúlyozta:  a sportszponzoráció területén a legfrissebb felmérések világméretekben 37 százalékos csökkenést mutatnak, ami összességében 17 milliárd dollár visszaesést jelent 2019-hez képest.

“Biztosak lehetünk abban, hogy ez a folyamat Magyarországot is el fogja érni” – állapította meg.

Szabó Tünde kifejtette, a sportberuházások és a sportszakmai programok folytatására idehaza azért is van szükség, mert a sport működőképességének megtartása munkahelyeket tud megőrizni, és hozzá tud járulni a gazdaság, valamint a sportági eredményesség fenntartásához. Hozzáfűzte: egyértelmű cél az is, hogy minél több sporteseményt és konferenciát tudjanak Magyarországra hozni, mert a sportturizmus és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások komoly élénkítő hatást generálnak a gazdaságra. Az államtitkár beszélt arról is, hogy hamarosan elindítják a Tárt kapus programot, amellyel a fiatalok, a családok és az idősebbek egészségesebb életmódjához igyekeznek hozzájárulni, egyúttal az utánpótlás-nevelést is kívánják segíteni.

“Öröm számunkra, hogy a gazdaságélénkítő program része a sport, így a jövőben még hatékonyabban tudjuk segíteni a sportban élőket” – emelte ki Szabó Tünde, aki szerint “abban is biztosak lehetünk, hogy Magyarországon a sport olyan erős és stabil alapokon nyugszik, hogy arra a jövőben is erősen tudunk építeni”.

Dénes Ferenc sportközgazdász kifejtette: a magyar sport előnye más országokéval szemben, hogy mivel elsősorban állami támogatásokra épül és a piaci típusú bevételei csekélyebbek, így nem meghatározó a válság miatt kieső jövedelem. Fontosnak nevezte azt is: úgy tűnik, a magyar kormány a koronavírus miatti leállást követő átmeneti időszakban felvállalja a sport finanszírozását, ez egy komoly esély a magyar sport számára.

Lénárt Ágota sportpszichológus többek között azt hangoztatta, hogy a sportban a mentális felkészítés szerepe a jövőben még erősebb lesz. Hozzáfűzte: a mostanihoz hasonló bizonytalan helyzetben a rágódás elviszi a pszichés energiát, és az immunrendszert is gyengíti. Véleménye szerint akinek a mentális keménység jobban benne van a személyiségében, az sokkal könnyebben alkalmazkodik a körülményekhez.

Dr. Téglásy György sportorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy intenzív sporttevékenységnél a vírus akár 15-18 méterre is elkerülhet, valamint figyelmeztetett, a sokáig nem használt zuhanyzók megnyitásakor a pára beszívása fertőzést okozhat. A sportáguk jellegéből fakadóan a közeli kontaktust elkerülni képtelen birkózóknak és cselgáncsozóknak azt javasolta, hogy most kevesebb, de állandó edzőpartnerrel végezzék az edzéseiket.

Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) főtitkára azt fejtegette, hogy sportágában a hivatásos szinttel összeegyeztethetetlen a nézők nélküli játék, amely hosszabb távon a kosárlabda halálát jelentené. Hozzátette: két forgatókönyvvel készülnek a következő bajnokságra, az egyik szerint októberben, a másik alapján elcsúsztatva tudják majd elindítani a küzdelmeket.

HIRDETÉS

Folyamatosan elemezzük a helyzetet, így a jövőről jelen pillanatban két alternatívát tudok felvázolni. Az első, optimista jóslat, hogy az NB I októberben elrajtolhat, rendesen, nézők előtt. De mivel őszre várják a járvány második hullámát, B-tervvel is fel kell készülnünk, hogy ha ne adj’ isten ez valóban bekövetkezik, ne az utolsó pillanatban kapkodjunk. A nézők nélküli meccsek szóba jöhetőségét is át kell gondolni, de ez meglátásom szerint a sportág alapelveivel ellenkezik, dacára a jelentős szponzori és közvetítési pénzeknek. Éppen ezért én bízom az A-tervben: hogy minden csapat tudja vállalni az indulást, és a normál mederben, nézőkkel együtt elindulhatnak a bajnokságok.

Forrás: MTI

HIRDETÉS
1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
elfogult vagyok Recent comment authors
elfogult vagyok
Olvasó

Én is nagyon bízom abba, hogy MINDEN csapat el tud indulni! De ne felejtsük el a szövetségen is múlik, hogy mennyi segítséget, tud (akar) ezért nyújtani! Úgy tűnik 4-5 csapat gond nélkül tervezgethet, már most alakítja a keretét, de a kis csapatokról nem hallani semmit! Félő, nem lesz itt komolyabb bajnokság! Ha csak a nemzetközi szinten is szerepeltethető csapatoknál van pénzügyi, és játék (játékos) lehetőség, harcképes légiós keret, attól még nincs komoly bajnokság, veszélyben a színvonal! Nem elég hetente egy “bajnoki edző meccs”! Ha kettészakad a bajnoki tabella, nincsenek bajnoki “harcok”, alacsony színvonalú bajnokságból nincs válogatott, és nemzetközi szintű klub… Olvass tovább »

HIRDETÉS

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

Hirdetés

Hírek

Hirdetés

Facebook