Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Sopront választották, bajnokok lettek

Lakatos Levente és Szabó Dániel tavaly igazolt a Soproni Sportiskolához. Jó döntést hoztak.:

:

Lakatos Levente és Szabó Dániel a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia U18-as csapatának tagjai. Azé a csapaté, ami megnyerte az országos junior bajnokságot, talán meglepetést is okozva néhány riválisnak. A két játékos egy, illetve másfél éve igazolt át Sopronba.

Szabó Dániel Baján kezdett hét évesen kosarazni édesapja példáját követve. A tehetséges fiú fejlődése érdekében tizenhat évesen már a kecskeméti akadémia növendéke volt. A tavalyi szezon közepén viszont szüleivel egyetértésben átigazolt a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémiához.

Bár nem az aranyérem a legfontosabb, ez is azt mutatja, hogy helyes döntést hoztunk. Jól be tudtam illeszkedni, jól érzem magam a csapatban, az iskolában és a városban is. Mindig tanulok valami újat, úgy érzem sokat fejlődtem és ez a legfontosabb. A bajnokság megnyerése hab a tortán, ezért küzdöttünk, ezt akartuk. Óriási, hogy sikerült

– foglalja össze érzéseit Szabó Dániel. Azt mondja, nem véletlen és nem is túlzás, hogy csapata jelszava a “family”. Ők ezt kiáltják, amikor kezüket összeérintve egymást buzdítják.

– Családias környezetbe jöttem ide, ez volt a legmeghatározóbb élményem. Sopronban olyan rendszert építettek ki, ami a kosárlabda mellett erre az összetartó erőre alapoz. Az összetartás, és az, hogy emberileg sokat kapunk az akadémiától nagyon meghatározó itt – folytatja a 2004-es születésű, az utánpótlás korszakát aranyéremmel lezáró Dani.

– Egykori kecskeméti társaimmal, barátaimmal megszakadt a kapcsolat, ez nagyon fájt, de Sopronban sikerült beilleszkednem, most már a helyemen vagyok. Lakatos Leventével egy kollégiumi szobában lakunk, egy csapatban játszunk, egymást erősítjük. Biztos vagyok benne, hogy ez a barátság életünk végéig kitart – mondja a bajnokságban is nagyot küzdő Dániel, aki eddig csak a döntőre gondolt, most viszont el kell kezdenie a jövőt építeni.

– Szeretném a kosárlabdázást Sopronban, az SKC-nál vagy a SMAFC-nál folytatni. Idén az SKC U20-as és a SMAFC felnőtt csapatában már játszottam. Kisgyerekkorom óta profi kosaras akarok lenni, ez a vágy nem halványodott bennem, sőt! De azt is tudom, harmincöt éves koron túl is lesz egy életem, úgyhogy civil szakmát is ki akarok tanulni. Jövőre érettségizek a Líceumban, utána szeretnék továbbtanulni.
Csendben ülte végig a Danival folytatott beszélgetést Lakatos Levente, aki külsőre olyan, mint egy szerény óriás. Korát meghazudtolóan tudatos és előrelátó. Ez hozta Sopronba is.

– A Székesfehérvárhoz tartozó Pázmándon él a családom, az Albánál kezdtem el kosarazni, viszonylag későn, tizenkét évesen, mert előtte több más sportágat is kipróbáltam. A kosár megtetszett, egyre jobban és jobban akartam csinálni. Én voltam az a gyerek, aki egyetlen edzést sem hagyott ki, aki minden feladatot megcsinált. Az Alba Fehérvárnál az U16-os A csapatban játszottam, a legjobbak közé tartoztam, de a továbblépéshez egy stabil csapatra volt szükségem. Márpedig én fejlődni akartam. Ezért jöttem Sopronba, és nem is csalódtam. Bár kétségtelen, hogy az elején nehéz volt: a családomtól távol, új iskola, új csapat, kollégium, egy idegen város… De szerencsére itt volt Dani, aki akkor már túl volt a kezdeti nehézségeken, és mindig fel tudott vidítani, ha rosszabb napom volt. A csapat pedig befogadott. De milyen csapat! Székesfehérváron könnyen tudtam a legjobbak között lenni a korosztályomban, itt viszont igyekeznem és hajtanom kellett, hogy utolérjem a többieket. De pont ezt akartam! Tanulni, fejlődni! Rengeteg tapasztalatot szereztem ebben az egy évben, erősebb lettem emberileg is, kosarasként pedig sokat fejlődtem. A döntésem és a választásom jutalma pedig egy bajnoki aranyérem – mondja összeszedetten Levente. Nem hallgatja el a nehézségeket sem…

– A bajnokság megnyerése mögött mindnyájunk és az akadémia egész stábjának kitartó munkája áll. És sok lemondás is. De ezt vállaltuk. Megharcoltunk azért a győzelemért – mondja. Szabó Dani egyetért. Volt, hogy másfél hónapig nem tudtak hazamenni a hétvégi mérkőzések miatt. De érezték az erőt.

– Az nyilvánvaló volt, hogy a csapatunk esélyes a jó szereplésre. Az arany persze korántsem volt egyértelmű, ráadásul vezetőedzőnk, Carlos Vallejo mindig azt kérte, csak az előttünk álló meccsre koncentráljunk. Aztán egyszer csak ott voltunk a döntők döntőjében – nevet össze a két barát.

Levente az SKC U20-as csapatát is erősítette a szezonban s bár most a tanulásra szeretne jobban koncentrálni, a kosárlabdázást mindenképpen szeretné folytatni. Természetesen Sopronban.

Az utánpótlásból “kiöregedő” fiúk azt is elmondták, rengeteget tanultak edzőiktől. Carlos Vallejo a csapat összetartó ereje, akinek a fiúk és a sportiskola közössége jelenti a családot, lévén az igazi több ezer kilométerre van.

– Mindig változatos feladatokat ad, barátságos, odafigyel az egyéni fejlesztésünkre is. Elkötelezett szakember, aki mindig képezi saját magát is, és mindig tud újat mutatni. Csátaljay Gábor pedig tökéletesen kiegészíti a higgadságával, a jó meglátásaival, a pontosságával. Ő a jó tanácsok embere – véleményezik edzőiket az akadémisták, akiket társaikról, a bajnokcsapatról is faggattunk:

Rendkívül összetartó társaság, igazi csapat, ahol több meghatározó játékos is van, mégsincs irigykedés vagy egymással vetélkedés. Inkább erősítjük egymást. A döntő mérkőzésein bár mindenki a maximumot adta, azért voltak mélypontok, de akkor mindig volt valaki, aki a hátára tudta venni a csapatot. Jó értelemben húzzuk egymást, itt mindenki jobb és még jobb akar lenni

– sorolta a csapat erősségeit Szabó Dani és Lakatos Levente. És a szemük csillogásán látszott, őszinte, szívből jövő szavak ezek.

1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
SopronKCfan Recent comment authors
SopronKCfan
Olvasó

Példaértékűek a srácok! Sok sikert Nektek itt nálunk a továbbiakban és mihamarabb SKC mezben!

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés