Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Soproni tehetségek a válogatottban

Ők voltak a legnépesebb csoport a csapatban.:

:

Nyikos Balázs, Palotai Máté, Flasár Zalán, Tallós Levente és Kovács Áron is meghívást kapott az előző szezonban az U16-os válogatottba. Egyetlen akadémiától öt játékos egyidejű behívása ritkán fordul elő, de Faragó Péter vezetőedző választása tudatos volt.

– Kollektíven jól dolgozik a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia 2007-es születésű gárdája, erről többször is meggyőződhettem, ez az öt játékos pedig kiemelten jól. Ezért úgy gondoltam, miért kellene megbontanom azt az egységet, ami eleve jó? Indokolt volt tehát egyben átemelni őket a válogatottba. Ez mondjuk csak részben sikerült, mert Kovács Áron – aki a kadettdöntőn meggyőző teljesítményt nyújtott -, sajnos megsérült. De még így is ők voltak többségben a tizenkettes keretben, ahol rajtuk kívül három pécsi, két debreceni akadémista játszott, és a Vasas három játékosa – mondta el Faragó Péter, az U16-os válogatott vezetőedzője. A különböző egyesületekből összeállított csapat, mint egy puzzle darabjai, nagyon jól illeszkedtek, és végül egységes gárdát alkottak. A szakember szerint még az is elképzelhető, hogy stratégia lesz az elképzelésből, vagyis a jól teljesítő egységek válogatottba hívásából. Logikus – és eredményes is – az összeszokott játékosok egybentartása válogatotti szinten is.

Faragó Pétertől megkérdeztük azt is, milyen következtetéseket lehet levonni abból a tényből, hogy a Soproni Sportiskola öt játékost adott a válogatottnak. Mennyit árul ez el az akadémia szakmai munkájáról?

– A játékosok alapján fel lehet mérni egyrészt az adott generáció erősségét, másrészt természetesen következtetni lehet a nevelőegyesület szakmai munkájára is. Ha egy akadémia évek óta minden évben ad játékost vagy pláne játékosokat a válogatottakba, akkor ott bátran kijelenthető, hogy jó munkát végeznek. A Soproni Sportiskola abszolút ilyen: hosszú ideje van delegáltjuk a válogatottakban, és nem okoznak csalódást a játékosaik.

Palotai Máté már negyedszer kapott meghívást a korosztályos válogatottba. A fiatal szerint hatalmas büszkeség a soproni akadémiának, hogy öt játékosa is válogatottban játszott.

– Jó volt ezt látni és megélni belülről is. Ezért dolgoztunk, de megérte! Nagyon jól éreztem magam, és szerintem sokat fejlődtem technikailag és fizikálisan is – árulta el Palotai Máté.

Kovács Áron számára ez volt az első alkalom, hogy meghívót kapotta válogatottól:

– Nagyon örültem, amikor megtudtam, hiszen ezért is dolgoztam keményen! Mindenki nagyon segítőkész és türelmes volt velem, amíg sikerült felvennem a ritmust és beilleszkedni a csapatba, így ez gyorsan ment. Sajnos az egyik edzésen valószínűleg túlerőltethettem magam, megsérült a hasfalam. A stáb különböző kezeléseket intézett nekem, de sajnos ezek sem segítettek annyit, hogy folytatni tudjam az edzőtábort. Remélem, tudok még a jövőben bizonyítani.

A szűk keretnek is mindig tagja volt Flasár Zalán, aki az egész szezont végigdolgozta a válogatottal is.

– Tizenkét éve kosarazom, sok munkám van abban, hogy ott lehetek a korosztályos válogatott legjobb hat játékosa között. Nem érzem ezt súlynak, sokkal inkább elismerésnek. A válogatottal dolgozni ráadásul túl azon, hogy dicsőség nekem és a Soproni Sportiskolának is, a fejlődés lehetősége is egyben. Ezúttal is sokat tanultam, tapasztaltam, fizikálisan is erősödtem, több lettem – zárta a tehetséges játékos.

 

Nagy Márta

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés