Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Soproni Sportiskola: megismételhető-e a tavalyi bravúr?

Egyeneságon jutott a döntőbe a Soproni Sportiskola U18-as és U16-os csapata, az akadémia közel áll a tavalyi sikerek megismétléséhez.:

:

Egyeneságon jutott a döntőbe a Soproni Sportiskola U18-as és U16-os csapata, esélyesek a B döntőre az U14-esek is, úgyhogy az akadémia közel áll a tavalyi sikerek megismétléséhez.

Sopronban megteremtették a lehetőségét annak, hogy a tehetséges fiatal játékosok sokat, a lehető legszínvonalasabb körülmények között játszhassanak. Az úgynevezett soproni modell alapján – amit a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia vezetői dolgoztak ki – az akadémisták az NB I A csoportos Sopron KC-ben és a B csoportos egyetemi csapatban, a SMAFC-ban is lehetőségekhez juthatnak. Kézenfekvő eredménye az együttműködésnek, hogy sportiskolások játszanak az SKC NB I-es mérkőzésein, de legutóbb az SMAFC U20-as csapata is nagyot ment. Az NB-I B zöld csoportjából veretlenül kerültek a döntőbe, ahol az ország legerősebb csapataival szemben is tisztességesen megállták a helyüket.

Hatalmas eredménynek tartom, hogy ott lehettünk a legjobb nyolc között. A legerősebb csapatokkal mérhettük össze a felkészültségünket, már az óriási teljesítmény, hogy a zöld csoportból bejutottunk. Nyilván tudtuk, hogy nem mi vagyunk a bajnokság esélyesei, de élt bennünk a titkos remény, hogy legalább egyszer tudunk nyerni. És ez valóra is vált, mert bár megerősítést nyert, hogy nem egy súlycsoportban vagyunk a többiekkel, végül a hetedik helyen zártuk a bajnokságot. Ez egy nagyon tisztességes helytállás eredménye – fogalmaz Horváth József, aki kettős minőségben is értékel; egyrészt a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatójaként, másrészt a SMAFC elnökeként.

Horváth József szakmai igazgató

Az eredmény a sportiskolát is minősíti?

Mindenképpen, hiszen a SMAFC U20-as csapatában volt sportiskolások játszanak. Tehát ez egy pozitív visszaigazolás. Azt már sokszor elmondtam, hogy mivel az akadémia adja az NB I A csoportos Sopron KC-nek és a B csoportos egyetemi csapatnak, a SMAFC-nak is az utánpótlását, közös érdekünk, hogy erős alapokat teremtsünk meg. Elméletileg kiállíthattunk volna egy extra U20-as csapatot is az SKC és a SMAFC legjobbjaiból, de elsősorban itt is a játékosok egyéni fejlődését nézzük, illetve azt, hogy tud valaki minél előbb beépülni a felnőtt csapatokba. A gondolattal ugyanakkor el lehet játszani: mi lett volna, ha az SKC-s felnőtt keretből is minden SKC U20-as mérkőzésen valamennyi játékos a vezetőedző rendelkezésére áll…

Bizonyára még jobb eredmény születik.

Még az is előfordulhatott volna, hogy két soproni csapat is a döntőbe jut. De az a legfontosabb, hogy a fiatalok helyzetben legyenek. Mérkőzéseket játszhassanak, fejlődhessenek.

A többi csapattal is ilyen elégedett?

A felnőtt SMAFC-al például nem teljesen. Hektikus teljesítményt mutattak, ennél többet vártam tőlük, de tisztában vagyok az idei év nehézségeivel. Szerettük volna, ha bejutnak a legjobb nyolc közé. De a jövő évi szezonban is az NB I B csoportjában játszanak, ez kis gyógyír a sebekre. Bebizonyosodott, hogy az A csoportból érkező fiataloknak többet kellene szerepelniük az NB I B-ben. Ha játszhattak volna, nagyobb az esélyünk a jó szereplésre, de ha ők nem tudtak jönni, sebezhetővé vált a csapat.

Összességében hogy érzi? Működik a soproni modell?

Véleményem szerint igen, de még néhány gyerekbetegséget az együttműködések terén meg kell gyógyítani. De azon vagyunk, hogy egyre jobb legyen.

A tavalyi szezonban a sportiskola minden korosztályban bejutott az országos bajnokság legjobb nyolc csapata közé, a fiú utánpótlásneveléssel foglalkozó egyesületek eredményeinek összesítése alapján az első három között zárta a szezont. Meg lehet ezt a bravúrt ismételni?

Dolgozunk rajta, s ha a tavalyi, a sportiskola számára történelmi sikerszériát nem is tudjuk az idén maradéktalanul produkálni, közel vagyunk hozzá. Az U18-as és az U16-is csapatunk már egyenes ágon bejutott a döntőbe, az U14-esek is esélyesek a ’B” döntőre. Számomra egyébként sem az aranyérem jelzi a jó munkát. Ha minél több csapatunk ott van a döntőben és ezt hosszú távon, évről évre megteszik, az igazolja, hogy az akadémiában jól dolgozunk.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés