Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia: az óvodától az NB I A és B csoportjáig

Egyedülálló a soproni modell.:

:

A szakemberek nagyon jól tudják, hogy az utánpótlásból felkerülni a profik világába hatalmas ugrás a játékosoknak, nem is csak technikailag, inkább fizikailag. A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia az egyetemi csapattal kötött szerződéssel feloldotta a megnövekedett elvárásokban rejlő nehézségeket: tehetséges játékosainak B csoportos lehetőséget is kínál.

– Az utánpótlással foglalkozó akadémiáktól alapvető elvárás, hogy a felnőtt csapatok számára nevelje ki az utánpótlást. A legtöbb, akadémiával rendelkező városban meg is van a lehetőség arra, hogy a legkiválóbb fiatalok felkerüljenek a profik közé. Az viszont valószínűleg egyedülálló, hogy Sopronban az akadémisták az NB I A csoportos Sopron KC-ben és a B csoportos egyetemi csapatban, a SMAFC-ban is lehetőségekhez juthatnak. Hiszen mindkét csapat utánpótlását a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia adja – foglalja össze a lényeget Horváth József, a SSKA szakmai igazgatója.

Horváth József

Mint a BB1 is írta már, a soproni akadémiának jelenleg is két játékosa lép rendszeresen pályára a Sopron KC-val, és a keretben már több volt sportiskolás is van.

A 2005-ben alakult Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia rengeteget dolgozott azért, hogy mindez így legyen. Egyesületként kezdték, a tíz alapító akkor a soproni férfi utánpótlás színvonalának javítását tűzte ki céljául. Az évek során azután szívós építkezéssel haladtak előre és az eredmények is igazolták: jó úton járnak. Ezt ismerte el az MKOSZ is, amikor 2018-ban Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémiai rangra emelte az egyesületet. Minden korosztályban vannak már évek óta csapataik, összesen mintegy ötszáz játékos tartozik az SSKA családjához. A legkisebbekkel is foglalkoznak, az ovikosár persze még a labda megszerettetéséről szól.

Mi egészen tizennégy éves korig azt tartjuk fontosnak, hogy a gyerekek egyénileg fejlődjenek és az alapokat megtanulják. Ezért bontjuk külön a 13 és 14 éveseket is. Náluk még nem az eredmény számít, számunkra az a fontos, hogy jól érezzék magukat a pályán és a sportiskolában. A 16, 18 évesek és az U20-as korosztálynál viszont már fontosak az eredmények. És vannak is: az utóbbi években mindig döntőbe jutottak a csapataink

– mondja Horváth József.

Joggal büszke: az előző bajnoki szezonban az U14 és U20 korosztály bronzérme mellett az U16-os korosztály negyedik helyet, az U18-as korosztály ötödik helyezést ért el.

– Az U18-as játékosok már az NB I B csoportos SMAFC-ban is megmérettetnek, s ez egy nagyon jó lépcsőfok ahhoz, hogy az egyetemi csapatból aztán megerősödve, a felnőtt bajnokság tapasztalataival felvértezve, rutint szerezve lépjenek tovább az A csoportos Sopron KC-hoz. Ez egyébként fordítva is működik: az SKC keretéből a fiatal, kevesebbet szereplő kosarasok lehetőséget kapnak a SMAFC-ban, így folyamatos a terhelés, a tanulás és a fejlődés – magyarázza az egyedülálló modell pozitívumait Horváth József.

Az idei szezonban élesben megy már a sportiskolások “bevetése”, az időnként játékoshiánnyal küszködő Sopron KC erősen támaszkodik is az akadémiára. Csendes Péter és Csátaljay Péter tizenhét évesen kaptak több mérkőzésen is lehetőséget az A csoportos felnőtt csapatban és kitűnően helyt álltak éles helyzetekben is.

– A két tehetséges növendékünk miatt egyik szemünk sír, a másik nevet, de azért inkább az utóbbi – mondja mosolyával megerősítve szavait a szakmai vezető.

– Hiányoznak a SMAFC-ból, de ott vannak az A csoportos Sopron KC-ban. Ez az akadémia sikere, és nagyon drukkolunk a fiúknak a továbbiakhoz is!

Horváth József a SMAFC-nak is nagy jövőt remél, véleménye szerint bár az egyetemi együttes nem áll a tabella elején, jó úton halad. “Fiatal és lelkes játékosok alkotják a csapatot, biztos vagyok benne, hogy egyre jobbak lesznek” – zárta Horváth József.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés