Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Sopronban lesz egy-egy női és férfi U20-as FIBA Youth European Challenger torna

Döntött a nemzetközi szövetség.



:

:

Mint arról korábban volt már szó, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) úgy határozott, hogy a koronavírus miatt idén is elmaradnak az utánpótlás Európa-bajnokságok, helyettük viszont FIBA Youth European Challenger néven tornákat szervez.

Ezek időpontjáról, helyszínéről, illetve a jelentkezők alapján a csoportokról döntött most a nemzetközi szövetség.

Mint ismert, a 18 legmagasabban rangsorolt jelentkezőt (ez ideális esetben a 16 A divíziós együttes és a két legjobb B divíziós) három darab, egyenként hatos csoportba rakta be a FIBA a 2019-es ranglistapontok alapján, szerpentin módszerrel. A csoportokban körmérkőzés alapján dőlnek el a helyezések, tehát mindenki játszik mindenki ellen. A további jelentkezők a D, illetve az E csoportokba kerültek, ahol (a legtöbb esetben) eltérő a lebonyolítási rendszer.

A magyar válogatottakat érintő hírek:

– U20-as női válogatottunk az U20-as Challengerek B csoportjában kapott helyet rendezőként, miután a torna Sopronban kerül majd lebonyolításra július 12. és 17. között. A mieink mellett Spanyolország, Csehország, Izrael, Szerbia és Írország vesz majd részt a magyarországi eseményen.

– U20-as férfi csapatunk az E csoportban játszik majd az U20-as Challengeren, de itt a D és az E csoport is Sopronban fog pályára lépni július 20. és 25. között. Mindkét csoportban 4-4 ország található (a D-ben van Észak-Macedónia, Svájc, Románia és Luxemburg, míg az E-ben a mieink, Fehéroroszország, Szlovákia és Koszovó). A csoportmeccsek után lesznek elődöntők és helyosztók is.

– U18-as lány válogatottunk az U18-as Challengerek B csoportjában szerepel majd a csehországi Klatovyban július 27. és augusztus 1. között. A mieink Litvániával, Csehországgal, Törökországgal, Szerbiával és Írországgal lesznek majd egy hatosban.

– U18-as fiú csapatunknál egyelőre csak annyi biztos, hogy a D csoportban lesz, és augusztus 3. és 8. között fog majd pályára lépni az U18-as Challengeren, de a helyszín még nem ismert. A mieink Bulgáriával és Írországgal vannak egy háromfős csoportban, de az E csoport itt is kapcsolódik a D-hez, ahogy az U20-asoknál – az E-jelű kvartettben található Románia, Ukrajna, Szlovákia és Svájc. A lebonyolítás ugyanaz, mint az U20-as fiúk esetében: a csoportmeccsek után lesznek elődöntők és helyosztók is.

– U16-os lány válogatottunk a spanyolországi San Fernandóba utazik, ahol a B csoportban képviseli hazánkat augusztus 9. és 14. között. A házigazda Spanyolország mellett Litvánia, Horvátország, Szerbia és Ukrajna lesznek velünk együtt. Mint ismert, a jövő évi U17-es lány világbajnokságra ez a Challenger-sorozat kvalifikál. Ebből a csoportból a mieink már biztosan ott vannak rendezőként – további egy csapat jut még ki a vb-re, az A és a C csoportokból pedig 2-2.

– U16-os fiú csapatunk pedig a bulgáriai Szófiába látogat, ahol az U16-os Challengerek E csoportjában szerepel majd augusztus 16. és 21. között. A képlet a fiúknál megszokott: a D és az E csoport is Szófiában játszik majd, a csoportmeccsek után jönnek az elődöntők és a helyosztók. Az E-jelű négyesben a magyar válogatotton kívül Grúzia, Ciprus és Szlovákia érdekelt még, a D csoportban pedig Ukrajna, Portugália és Svájc lesznek ott ezen a tornán.

Fotó: fiba.basketball
Forrás: hunbasket.hu

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés