Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Sopron KC – KTE-Duna Aszfalt

Szakértőnk szerint két remek edző csatája várható.

Sopron KC - KTE-Duna Aszfalt

Bajnokság, 19. forduló
Sopron, Novomatic Aréna, szombat, 18:00
V.: Győrffy P. A., Farkas G., Fodor A. (Balogh)

Sopron: Warner - Lemar - Takács - Dénes - Gordon.

KTE: Wittmann - Green - Djeraszimovics - Dramicsanin - Karahodzsics.

A nyolcadik Kecskemét a tizedik Sopronhoz utazik. A két csapat között mindössze egy győzelemnyi a különbség a tabellán, talán nem véletlen, hogy novemberben, a Messzi István Sportcsarnokban is mindössze egy pont döntött (73-72).

Sabáli Balázs, a Sopron KC vezetőedzője: A középházba jutás szempontjából rendkívül fontos találkozó előtt állunk, egy nagy pofon után kell felállnunk, amit Kaposváron kaptunk, és hazai pályán nyerni az ellen a Kecskemét ellen, amelyet győzelmünk esetén akár be is érhetnénk a tabellán. Ősszel egy ponttal kaptunk ki náluk egy szoros találkozón, így siker esetén akár még a pontarányon is tudnánk javítani. Persze ez nem lesz könnyű, mert ellenfelünk egy rendezett, jól összerakott társaság, ahol a játékosok megfelelő kosárlabda iq-val rendelkeznek, szépen járatják a labdát, emellett remek csapatvédekezést is be tudnak mutatni. Bízom benne, hogy hazai pályán sokkal jobb dobóformát tudunk mutatni, mint legutóbb Kaposváron, ez lehet az egyik kulcs a sikerhez, a másik pedig, hogy meg kell próbálnunk a saját tempónkat diktálni. Élő Bálint betegség miatt még mindig nem áll rendelkezésünkre, a többiek készen állnak.

Forray Gábor, a KTE-Duna Aszfalt vezetőedzője: Nem téveszt meg minket, nem abból indulunk ki, hogy mi történt az előző fordulóban Kaposváron, mert vannak ilyen kisiklások minden csapat életében. A Sopron hazai pályán teljesen más arcát mutatja, mint idegenben, hiszen odahaza olyan skalpokat szereztek, mint például a Szolnoké vagy a Körmendé. Kiváló szakmai munka folyik náluk, nagyon jó a közönségük, az utóbbi időben újra remek atmoszférát teremtenek a szurkolóik, ami sokat lendít a szekerükön. Az SKC annak ellenére közvetlen riválisunk, hogy egy nagyon erős csapat, a két hátvédje a liga talán legjobb és legerősebb támadó párosa. Warner és Lemar is nagyon kreatív, jól dobnak távolról, jól törnek be, erősségük a pick and roll játék, és jól is passzolnak, az egész Sopron alap mozgató rugója ez a két ember. Kulcs lesz, hogyan tudjuk levédeni őket. Melléjük jól illeszkedik Gordon, aki a bajnokság egyik legjobb lepattanózója, támadó és védő oldalon egyaránt, most újként csatlakozott hozzá London, aki egy nagyon jó képességű, atletikus, gyors, fiatal légiós, ő is jól dob és jól is lepattanózik. Kiegészíti őket Wiggins, akinek inkább ötös a jelleme, de mivel elég mozgékony, tud négyest is játszani. A magyarjaik egytől egyig mind tapasztaltak, Dénes hazánk egyik legintelligensebb játékosa, védekezésben óriási szerepe van, nélkülözhetetlen láncszem, még ha időnként nem is látványos, amilyen munkát elvégez. Takács egy jó dobó, Supola pedig egy jó korban lévő, sokáig magyar válogatott kerettagsággal bíró játékos, szóval nem egyszerű dolgunk. Nálunk most pozitív a hangulat, hiszen egy nagy derbit sikerült megnyerni, úgy érzem, reális esélyünk van nyerni, bár otthon esélyesebb a Sopron, de feltett szándékunk győzni, hiszen most már kellenek az idegenbeli győzelmek is ahhoz, hogy be tudjuk biztosítani a helyünket a középső régióban. Ehhez az kell, hogy okosan, türelmesen támadjunk és a két amerikai mezőnyembert semlegesíteni tudjuk, mert rajtuk áll, vagy bukik a Sopron játéka. Ők szolgálják ki a többi játékost is, elhasználnak körülbelül 30-40 labdát egy meccsen. Betegünk, hiányzónk nincs, mindenki bizakodó.

[totalpoll id=”5932″]

A szakértő:

A mérkőzés esélyeit Déri Csaba, a Dombóvár, a Nyíregyháza, a Körmend, a Falco és a BC Mures korábbi vezetőedzője, az MBK Ruzomberok és a BC Sepsi női csapataival bajnoki és kupaezüstöt nyerő szakember latolgatta a BB1.hu-nak:

– A két edző személyével kapcsolatban vannak érdekes párhuzamaim. Rengeteg sportágban szinte csak külföldi edzőkhöz nyúlnak a klubvezetők, amikor elérnek egy bizonyos szintet. Illetve a magyar edzők semmilyen sportágban nem igazán törekednek külföldre.

Itt most két olyan tehetséges magyar szakember találkozik, akik a legjobb korban vannak, mindkettejüket nagyra tartom, és nagyon jól is ismerem, hiszen végig tudtam követni a pályafutásukat.

Sabáli Balázs gyakorlatilag körmendi nevelés, Patonay Imre mentora, egészen kis korában megfertőzte őt nálunk a kosárlabda. Végigjárta azokat a stációkat, amiket végig kellett járni. Volt játékos, tanult a főiskolán, a válogatottnál komoly edzők mellett dolgozott, irányította vezetőedzőként a Körmendet, a Paksot és most már elég régóta Sopronban van. Úgy érzem, bármilyen feladat megoldására alkalmas, akár külföldön is el tudom őt képzelni. Perfekt angol, különösen a kosárlabda szaknyelvben nagyon profi. Járt korábban tanulmányutakon a Benettonnál, illetve török csapatnál is, jó kapcsolatai vannak.

Forray Gábor utánpótlásban minden korosztályban volt edző, körülbelül tíz bajnokságot nyert meg a fiatalokkal, tíz éve dolgozik együtt mentorjával, Sztojan Ivkoviccsal, aki instruálta és dolgoztatta is őt rendesen. Volt az utánpótlás válogatottaknál, most a felnőtt válogatottnál,

volt másodedző, de nemcsak amolyan díszpinty másodedző, hanem olyan, aki hihetetlen mennyiségű feladat oldott meg. Alkalmasnak tartom őt a Magyarországon elképzelhető legnagyobb feladatok megoldására is.

Ezt csak azért mondtam el a bevezetőben, mert a két általam nagyra tartott edző párharcaként is tekintek a holnapi találkozóra. Igazi csemege lesz.

A szakmára rátérve: a vendég csapattal kapcsolatban többször elmondtam, hogy szeretnék egy tévhitet eloszlatni, rengeteg ember ugyanis „agyonkontrollált”, régi szerb kosárlabdaként írja le a Kecskemét játékát, holott az ő stílusuk és játékuk áll a legközelebb az európai toptrendekhez. Folyamatos kosárlabdára törekednek, rengeteg passzal, jól időzített gólpasszal játszanak, jól bontják a pick and rollokat, megvan a támadásaik mélysége és szélessége, nagy támadásszámmal játszanak, magas pontszámokra törekednek, nem jellemzőek rájuk az alacsony pontszámú mérkőzések. Ami esetleg hátrány náluk, hogy nem igazán fiatal a csapatuk, illetve nincs meg az atlétikájuk, sebességük a játékosaiknak, ami igazán bajnokesélyessé tehetné őket. Ettől függetlenül nagyon stabilak, még megcsinálhatják a tavalyi csodát, vagyis a felsőházba jutást.

Nehéz visszaindítani őket, mert a támadásaik végpontjai olyan helyeken vannak, hogy könnyen és gyorsan vissza tudnak zárkózni, jó a transition defense-ük, mivel nem elég gyorsak és atletikusak, letámadást nem tudnak alkalmazni, de szervezett, stabil védekezést nyújtanak.

A holnapi meccs azért is lesz érdekes, ugyanis a Sopronra pont az a jellemző, hogy tökéletesen kiszolgálja a közönséget, kimondottan hazai pályás csapatuk van. Első szándékból nagyon jók, jól indítanak, jól bontanak és egy-egyeznek, jók a korai játékaik, szépen megvannak a korai pick and rolljaik, a secondary breakek, kérdés, hogy a KTE ellen ezt mennyire tudják majd alkalmazni. A Kecskemét stabil védelmét igazán próbára fogják tenni. A Sopronnak van talán az országban a legkreatívabb hátvéd párosa, ha nem lassítja le Warnert és Lemart a vendég csapat, akkor nehéz lesz megállítani őket. Gyorsan hozzáteszem: a Kecskemét alkalmas erre a feladatra. Ha meg tudják ezt oldani, akkor nincs rengeteg kipassz sarok irányba, vagy negyvenöt fok irányába, nincsenek a kontra egy-egyek, és akkor már abba a mederbe tud terelődni a meccs, ami Kecskemétnek kedvez.

A másik kérdés az lesz, hogy tudják a vendégek kizárni a jól lepattanózó soproni centereket, gondolok elsősorban Gordonra és Wigginsre, de az új fiú, London is egy jó alapképességű játékos, aki direkt négyesnek tűnik, jól dob távolról, de jól is lepattanózik. Ha ugyanis a kilőtt labdákból nem tudnak dobni a soproniak, akkor kíváncsi vagyok rá, hogy milyen második-harmadik szándékú támadásokat tudnak felépíteni.

A Sopronnak nagyon szervezett, sőt talán a legszervezettebb elsőszándékú védekezése van a bajnokságban. Az első szándékú dolgokat rendkívül jól védik, ahhoz, hogy a felállt védelem ellen eredményes legyen ellenük valaki, a támadások továbbgondolására van szükség. Az is érdekes lesz, hogy a Kecskemét ezt milyen szinten tudja alkalmazni, milyen hosszan, türelmesen fog játszani.

Dénesék egy meccsen belül többször is változtatnak a pick and roll védekezésükön, majdnem az összes pick and roll védést ismerik, emellett van három zónájuk, amit az ellenféltől függően tudnak használni.

A Sopron általában jól kezdi a meccseket, a Körmend ellen is volt egy olyan parádés tíz perce, ahogyan én még nem is láttam játszani senkit egy negyed alatt. Szépen, precízen, jól játszottak, minden működött, a támadás és a védekezés is. Ez intő jel lehet bárkinek, már rögtön az elején maximális koncentrációval kell fellépni, ha valaki Sopronban akar valamit.

Óriási taktikai csata lesz, azért is jutott eszembe a két edző személye az elején, mert szakmailag borzasztóan érdekes meccs lesz. Nem könnyű sem Sabáli, sem pedig Forray csapatai ellen játszani.

A tétje is nagy és a pikantériája is megvan a meccsnek. Én is megnézném a találkozót, de nekem más feladatom lesz holnap.

Én soproni győzelmet várok, elsősorban azért, mert félelmetesen erős hazai pályájuk van. Teljesen kétarcúvá vált az SKC, otthon bárkit meg tud verni, akár még nagy különbséggel is, idegenben viszont egyáltalán nem mutatják ezeket a dolgokat. Ha azonban a Kecskemétnek sikerül ezt az iszonyatos mennyiségű „házi feladatot”, amit a Sopron rájuk ró, megoldani, akkor akár még vendég győzelem is születhet.

1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
SopronKCfan Recent comment authors
SopronKCfan
Olvasó

Itt az esély. Élni kell vele. Hajrá Sopron!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés