Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Somogyi Ádám: Jobb feltételek mellett is dönthettem volna, ha mondjuk hazajövök, de nem ez volt a prioritás

A válogatott játékos beszélt nekünk tavalyi szezonjáról, a válogatottról és klubváltásáról.:

:

Somogyi Ádám eseménydús éven van túl, hiszen spanyol szezonja után a válogatott összetartásán szerepelt, majd csapatot váltott és a Breogán játékosa lett. Ennek kapcsán beszélgettünk a válogatott kosarassal.

Tavaly nyáron sikeres hazai szezonok után ismét Spanyolország felé vetted az irányt. Nyilván sokan azt gondolhatják, hogy neked nem volt nehéz az akklimatizáció korábbi éveid miatt, de Európa legerősebb bajnokságában szerepelni sosem egyszerű. Összességében ez hogyan sikerült, miként értékeled az előző szezont?

Valóban, az ACB-ben senkinek nem egyszerű – főleg első szezonjában – játszani, azt gondolom erről tud mesélni a magyarok közül is aki itt megfordult. Golomán Gyurinak is ez volt az első, fantasztikusan sikerült neki, talán legjobb európai idényét futotta. Ez Európa legerősebb országos bajnoksága, kihívásokkal teli év volt ez, olyan klasszisokkal kellett szembenéznem, mint például Sergio Llull, Sergio Rodriguez vagy Marcelo Huertas. Én amikor Andorrára igazoltam, két fő célt tűztem ki magam elé, az egyik az volt, hogy a lehető legtöbbet tudjak fejlődni, tanulni és tapasztalatot szerezni, ezáltal legyek jobb játékos a következő szezonra. Amikor az edző felvázolta nekem a terveim el is mondta, hogy harmadik számú irányítóként számít rám, valamint azt is, hogy olyan játékost keres, aki ha három-négy meccsig nem kap lehetőséget, akkor is dolgozik jó munkamorállal és szorgalommal. Ezekhez képest a szezon első felében viszonylag sokat is játszottam, jól is ment a játék, hatékony voltam és hozzá tudtam tenni a csapat sikereihez a teljesítményemmel. Ennek fényében csalódást keltő volt, hogy az idény második felében kevesebb lehetőséget kaptam, ez egy szakmai döntés volt az edző részéről, beszéltünk róla év végén.

Ilyen szintű játékosok ellen még nap mint nap nem edzettem, nem játszottam ilyen erős ligában, ez a tapasztalatszerzés és fejlődés szerintem sikerült. A céljaim másik fele most fog jönni, szerettem volna jobb szituációt kiharcolni magamnak, nem szerződés, hanem játékperc és szerep terén, úgy néz ki, hogy ez is összejött – még ha csapatot is kellett ehhez váltanom.

Haladjunk időrendben. A szezon után te is ott voltál a válogatott összetartásán. Arról már sokan és sokat beszéltek, hogy mennyire nem volt könnyű helyzetben a csapat és a stáb a selejtezők kezdetekor, mivel kevés idő állt rendelkezésre. Most végre volt pár nap együtt készülni – még ha nyilván voltak is hiányzók -, amellett, hogy láthattuk, hogy nyomás alatt is betalálsz egész pályáról, milyen volt ez a pár nap?

Számomra hatalmas élmény volt, hiszen végre együtt tudtam edzeni egy hetet nem csak a veterán válogatottakkal, hanem a korosztályombeliekkel is, mint például Valerio-Bodon Vincent vagy Tanoh Dez András, jól éreztem magam. Volt valóban sok hiányzó, így az, hogy az a 12 ember, akik ott voltak a télen a mérkőzéseken taktikailag mennyit tudtak előrelépni azt nem tudom, de akik ott voltak, azok mindenképpen fejlődtek összeszokottságban is.

Beszélnünk kell az elefántról a szobában. Az összetartás idején a Nemzeti Sportnak azt nyilatkoztad, hogy bár 1+1 éves szerződést írtál alá az Andorrával és csapatopciós a következő év, ők már jelezték feléd, hogy számítanak rád. Nyilván ezután már csak arról értesültünk, hogy július elsején a klub bejelentette, hogy elválnak az útjaitok. Mi történt?

Ez úgy történt, hogy az ügynököm beszélt csak a klubbal és velem is. Ő jóban van az andorrai General Managerrel (Ügyvezető – a szerk.) és valóban 1+1 éves szerződésem volt, a csapatnak június 30-ig volt egy kilépési opciója. Május végén kezdődött a hitegetés, miszerint számolnak velem valószínűleg. Június elején már előrehaladottan beszélt az ügynököm arról, hogy beszélt a GM-mel, aki 100%-ig szavát adta, hogy számítanak rám. Ezek után, a születésnapom délelőttjén (június 30. – a szerk.) – jó kis ajándék…- kaptam a hívást az ügynökömtől, hogy megkapta a levelet, mely szerint nem hívják le a második évet. Ez nyilván sarokba szorított minket, hiszen addig minden csapatot elküldtünk, mivel már megvolt a csapatom…

MBA-BSK at La bombonera on October 29, 2023 in Andorra la Vella, Principat Andorra

Felpörögtek az események, nyilván újra jöttek az érdeklődők is. Benne volt a pakliban, hogy hazajössz, vagy külföld volt a cél?

Meglepett minket az Andorra döntése, valóban felgyorsultak az események. Az ügynököm tudatta a csapatokkal, hogy szabadon igazolható vagyok és magyarországi kapcsolattartójával, Zsivera Gáborral is beszélt, aki pedig jelezte ezt az itthoni kluboknak. Voltak is beszélgetések, de a prioritás külföld volt az első perctől kezdve, szerencsére már 1-2 nap után több spanyol csapat is érdeklődött, végül a Breogánra esett a választás.

Mi volt a döntő érv mellettük?

A legfőbb dolog, amit figyelembe vettem, az a szerep és játéklehetőség volt, főleg egy ilyen erős bajnokságban, mindenképpen szerettem volna topbajnokságban szerepelni és nagyobb szerepet és több percet kapni, mint tavaly kaptam, ennek pedig a Breogán felelt meg a legjobban. Jobb feltételek mellett is dönthettem volna, ha mondjuk hazajövök, vagy máshová, de 24 éves vagyok, számomra jelenleg nem ez a legfontosabb. Egyeztettem az edzővel, második számú irányítóként számol velem, aki 15 perceket kap, a célom az, hogy a teljesítményemmel kiérdemeljem, hogy ez még több legyen.

MBA-BSK at La bombonera on October 29, 2023 in Andorra la Vella, Principat Andorra

21 hozzászólás

21
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
6 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
KDBorbély LajosNonameMendezJon Recent comment authors
Borbély Lajos
Olvasó

Sok sikert neki, erősen szurkolok. Nagyon jól döntött.
Azért igencsak elgondolkodtató az, hogy itthon a mi mennyeinkben többet tudott volna keresni, mint Európa legjobb bajnokságában. Itt, nálunk azért erősen felül van néhány klub finanszírozva (persze mindegyik nagyrészt közpénzből).

Jon
Olvasó

Persze, ha volt külföldi ajánlat akkor a Paksot érdemesebb volt neki talonban meghagyni mint lehetőséget a jövőre nézve és nem azt is “kipipálni”, mert perpillanat több csapat itthon neki nem felelne meg. (Debrecen, Falco, Alba már nem játszik, Zete, Szolnok nem tudom tudja-e teljesíteni az igényeit, más most nem jut eszembe)

SárgaPárna
Olvasó

Somogyi számára csak a Falco lett volna előrelépés itthon, de harmadik számú irányító nem akart lenni. Jól döntött, hogy elment egy gyengébb csapatba, ahol bizonyíthat, hátha egyszer egy Bajnokok Ligája-csoportkörös csapatban is bizonyíthat!

Born2Ball
Olvasó

Miből matekoztad ki a harmadik számú irányítót?
Pongó biztos nem jobb nála, Váradi pedig maximum pillanatnyilag van előbbre.

voldemort
Olvasó

Én bízom abban, hogy tanult a hibáiból és a mellényúlásaiból, és megjött a profikhoz való esze. Maradjon is így.

Born2Ball
Olvasó

A nyilatkozat alapján jóval céltudatosabban építi(k) a karrierjét, mint azt külső szemlélőként gondolnánk.
Legyen sikeres a szezonja és jöjjenek be a számításai.
Azt azért jó látni, hogy van néhány játékos (Vincent, Somogyi, Tanoh, Maronka, Golomán), akik egy kis adag szerencsével nemzetközileg is meghatározó játékosok lehetnek.

SzhelY
Olvasó

Kedves túrista simogatók így gondolkodik egy nem túrista

YoWassupFam
Olvasó

Szépeket bárki tud mondani, elég csak az állásinterjúkra gondolni. “Megbizható vagyok, szeretek dolgozni, nem érdekel a pénz csak, hogy jó helyen dolgozzak és szeressem amit csinálok, folyamat képzem magam,lojális vagyok, stbstbstb”. Ismerős sorok igaz? Főleg azoknak akik esetleg interjúztatnak. Majd a szezon eldönti melyik polcra tegyük addig a személyes véleményem az, hogy Ádámot lehet MOST épp nem érdekli a zseton de olyan érzést kelt külső szemlélőként aki több lépcsőfokot akar megugrani egyszerre főleg ha összehasonlítjuk a 11-12-es Hanga Ádival aki ekkor került ki a Manresahoz nagy nehezen 22(?) évesen.

p.borisz
Olvasó

Várd ki a végét…

Jon
Olvasó

Váradi hány évet volt kint egyhuzamban és Somogynak ez hányadik éve lesz? Melyikük milyen számokat hozott? Ejj ez a csúnya matek, mindig elrontja a levegőbe puffogtatást… 🙂

p.borisz
Olvasó

Jon
Jó, de falun a matekjegy fél disznóért lett jobb….

Jon
Olvasó

😀
Azért keményen negatívban van, bár valóigaz, sok gyűlölködő agyhalott nyomkodja neki a like-ot is.

SzhelY
Olvasó

somogyi még mindig csak 24

Mendez
Olvasó

Látom ez a túristázás most óriási örömet okoz a faluban. 🙂

SzhelY
Olvasó

annyira nem a probléma a szhelyi sztárok fel emelésével van, de hát mégiscsak jobb a magyar posványban királyoskodni mint külföldi jóval magasabban jegyzett bajnokságban megpróbálni helytálni,én örülök neki ,hogy vannak páran akik ezt a mocskos egyszerű utat választják mint a hazait

Mendez
Olvasó

Elmondom mi a te nagy problémád.
Falco-fóbiás vagy.
Érdekes, a szombathelyi “sztárokon” rugózol , miközben ott van Vojvoda, Filipovity vagy Benke akiket ugyanúgy említhetnél, de őket soha még véletlenül sem veszed a szádra ha túristázol.
Kizárólag a szombathelyiek.
Aztán fel vagytok háborodva a PL haveroddal együtt, ha valaki a körmendi dolgokon köszörüli a nyelvét.
Ami nem lenne gond, ha ti nem ugyanezt csinálnátok a másik irányba.

SzhelY
Olvasó

annyira nem de ha érdekel a másik két kosarasrol is meg van a véleményem főleg a nagy megmentőröl aki majd megmenti a kapost és úgy beleszart a ventilátorba,hogy az a hokdrol is látszott,ki is ejtette a csapatát a másik meg egy hazug gyökér a ki úgy átbaszta a menedgerét mi tszart a palánkon és utánna meg a majesztrónál sírt egy kis segitségért,hogy játszhason tovább

Noname
Olvasó

Falusi! Foglalkozz Fepuval a falu leghűségesebb lakójával. A nagy ikont még képviselőnek sem választották meg!

SzhelY
Olvasó

a képviselőség magán ügy de aki fideszkárosult azon nem lehet segitteni

KD
Olvasó

Váradi Beni litván ezüst és lengyel aranyérmes lett, nyilván ez nem nevezhető szerinted helytállásnak.Vicces, ennél már csak két arany lenne több, gondolom ez lett volna a helytállásra a minimum elvárás. Okos idióták serege…..

SzhelY
Olvasó

akkor miért nem szerződött egy erősebb bajnokságba vagy miért nem maradt a bajnok csapatnál?

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés