Connect with us
Hirdetés

Bajnokok Ligája

Somogyi Ádám a kemény munkában hisz, bízik a Falco-Burgos csatában

Terjedelmes cikket szentelt a fiatal játékosnak a Bajnokok Ligája honlapja.:

:

A Bajnokok Ligája hivatalos honlapja egy hosszú írásban készített anyagot a Falco KC Szombathely fiatal kosárlabdázójáról, Somogyi Ádámról. 

Úgy kezdik, hogy ritkán van olyan, hogy valaki nagyon szeretne megmérkőzni a sorozat kétszeres regnáló bajnokával, a San Pablo Burgosszal, de Somogyi és a spanyol klub között más a kötődés. A 21 éves játékos részben a Burgos dominanciájának köszönhetően került kölcsönbe a Falco csapatához, így ahelyett, hogy Spanyolországban a kispadon ülne, rendszeres játéklehetőséghez jut.

– Az biztos, hogy ez volt az egyik legjobb forgatókönyv, hiszen így ugyanúgy a BL-ben szerepelhetek – mondta az oldalnak a hátvéd, amely a D-csoportban a második helyen áll a sárga-feketékkel, de figyelemmel követi a H-jelű kvartettet is, ahol a Burgos 2-1-gyel áll.

Somogyi meglepődött azon, hogy a nyáron a San Pablo Burgos szerződést ajánlott neki.

– Valósággal sokkolt. Beletettem a munkát, keményen dolgozom nap, mint nap és saját magam legjobb változata szeretnék lenni, de ez akkor is sokkolt – tért ki rá a válogatott bedobó, aki az előző idényben a DEAC-Tungsram színeiben 6.7 pontot, 4.5 lepattanót és 2.7 gólpasszt átlagolt. – A Burgost nem kell bemutatni senkinek. Legendás tettet hajtottak végre azzal, hogy duplázni tudtak a Bajnokok Ligájában, ezért remek érzés volt, hogy szerződést ajánlottak. Ez segített abban, hogy még keményebben dolgozzak az előszezon során.

Somogyi elmondta, hogy a Burgos először szerette volna, ha a csapat edzőtáborában bizonyítana.

– Úgy tudom, hogy elégedettek voltak velem és a mutatott teljesítményemmel, de nem tudtak volna elég játékidőt adni a fejlődésem érdekében, ezért döntöttek úgy, hogy jobb, ha kölcsönben folytatom és megkapom a perceket.

Nehéz kezdés Spanyolországban

Lehet, hogy a magyar kosaras nem játszik ebben a szezonban a Burgosban, de így is már három éves spanyol tapasztalattal rendelkezik. Mindössze 16 évesen csatlakozott a Real Betis Sevilla csapatához, ahol távol a családjától, a barátoktól, egy más kultúrával kellett megküzdenie.

– Az első Spanyolországban töltött évem elég kemény volt, nem igazán tudtam, hogy mire számítsak. Addig a Vasasban játszottam, ahol szinte mindenki családtagnak számított. A sevillai akadémia teljesen más volt. Próbáltam erős maradni és úgy tekinteni minden egyes napra, mint egy új kihívásra. Nem igazán éreztem jól magam, nem játszottam annyit, mint előzetesen vártam. Olyan vagyok, aki jobban szereti a kosárlabdát, mint bármi mást az életben. Ez a szituáció vagy megöli a játékos elméjét és álmait, vagy még erősebbé teszi őt. Úgy döntöttem, hogy én az utóbbi srác leszek.

Ezután a Madrid club Torrelodones együtteséhez szerződött, ahol két évet húzott le a spanyol harmadosztályban.

– Mindkét évben sokat tanultam a hibáimból és az edzőktől. Annak a két évnek köszönhetően tényleg sokkal jobb játékossá váltam, jobbá, mint amire számítottam a Spanyolországba való szerződésem előtt.

A spanyol álom egy kosárlabdázó számára

Tinédzser korában Somogyi már az álmait valósította meg – Spanyolországban pattogtatott.

– Amikor fiatalabb voltam, az volt az álmom, hogy a spanyol élvonalban kosárlabdázzak. Úgy gondolom, hogy az NBA után a spanyol bajnokság a legerősebb a világon, leszámítva persze a nemzetközi ligákat. Éppen ezért vágytam oda. Sok játékost és csapatot követtem a ligában, tetszett a szint és az intenzitás. Egy teljesen más világ volt ez nekem, aki Magyarországon nőtt fel.

Somogyi Budapesten született és járta a ranglétrát, ahol elmondása szerint nem igazán volt kosárlabdakultúra, főleg, hogy a városban nem is volt elsőosztályú kosárlabdacsapat.

– Nem minden budapesti gyerek álmodozik arról, hogy Magyarország, vagy a világ egyik legjobb kosárlabdázója legyen. Számomra viszont nem volt kérdés, hiszen édesapám is válogatott játékos volt, míg a nővérem a női Euroligában játszott. Én ebbe a világba születtem – mondta, utalva ezzel Somogyi Lászlóra és Somogyi Andreára.

A fiatal hátvéd legnagyobb példaképe fiatalkorában Hanga Ádám volt, aki 2011-ben igazolt a spanyol Manresa együtteséhez és azóta is a liga meghatározó kosárlabdázója.

– Onnantól követtem a pályafutását, amikortól elkezdtem kosárlabdázni. Vojvoda Dáviddal karöltve már akkor Magyarország legjobb játékosa volt. Sokat néztem az ő játékukat, de figyelemmel követem a többi kiemelkedő európai játékmester pályafutását is, például Nick Calathesét.

Amikor azonban inspirációról van szó, akkor valaki más jut az eszébe.

– Az NBA-ből Stephen Curry inspirál, ezért viselem a 30-as mezszámot.

Felejthetetlen élmény a magyar himnuszt otthon hallgatni

Ahogy Steph Curry és a 30-as szám egy különleges helyet foglal el Somogyi szívében, úgy 2019. február 22-e is. Ekkor szerepelt ugyanis Olaszországban a magyar nemzeti csapat és 2 perc 35 másodperccel a vége előtt Sztojan Ivkovics a 18 éves Somogyit szólította, aki így bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban.

– Egy kicsit ideges voltam, de izgatott is egyben. Ezzel egy álmom vált valóra – mondta a játékos, aki 1 lepattanót és 1 gólpasszt tett a közösbe ekkor. – Sajnos Olaszország ekkor már sokkal vezetett, de akkor is egy álom vált valóra. Minden kosaras kissrác arról álmodik, hogy egyszer az országát képviselje. Felejthetetlen élmény marad ez a számomra.

A magyar válogatott 2018. decemberében.

Az olaszországi volt a második selejtező ablak, amikor Somogyi a magyar keret tagja volt, hiszen a kispadra már a 2018-as, hollandok elleni, hazai selejtezőn is leülhetett.

– Nem játszottam azon a meccsen, de a keret tagja voltam. Az volt a legcsodálatosabb élmény, amit a válogatottal átéltem. Bementünk a csarnokba és mindenki magyar volt. Mindenki ott volt, akit ismertem és végre nem csak kívülről szurkolhattam a társaknak, hanem a részese is lehettem a 91-86-os győzelemnek. Felejthetetlen volt ott lenni a többiekkel.

Somogyi tavaly februárban nagyobb szerepet kapott, amikor Ukrajnában 15 perc alatt 2 pontig, 2 lepattanóig és 3 gólpasszig jutott.

– Jól éreztem magam. Megszereztem az első pontjaimat, mint felnőtt válogatott játékos. Sajnos nem tudtuk szorossá tenni a meccset, de fantasztikus volt Magyarország legjobbjaival együtt versenyezni. Ez egy fontos lépés volt az életemben.

Csapattársak az alulértékelt sztárral, Perl Zoltánnal

Kitérnek rá, hogy ebben a három selejtezős ablakban csapattársak voltak a magyar sztárral, Perl Zoltánnal, akivel most már a Falcóban is együtt kosárlabdáznak.

– Egy áldás, hogy vele játszhatok és nap, mint nap tanulhatok tőle. Szerintem ő az egyik leginkább alulértékelt játékos egész Európát tekintve. Egyszerűen hihetetlen, hogy mire képes. Hátvédként sok mindent el tudok lesni tőle, a mozdulatait, a befejezéseit, azt, ahogyan olvassa a játékot. Hatalmas kosárlabda IQ-val rendelkezik, nagyszerű képességei vannak befejezőként és játékszervezőként is.

A Bajnokok Ligája a kemény munka jutalma

A Perltől eltanult dolgok megtérülnek, hiszen Somogyi egyre nagyobb szerepet játszik a Falcóban, amely jelenleg 2-1-re áll a D-csoportban. A szezont 3 ponttal, 1 lepattanóval és 1 labdaszerzéssel nyitotta, majd a Rigában aratott győzelemből már 5 pontot, 5 lepattanót és 3 gólpasszt tett a közösbe, míg legutóbb 8 pontot, 2 lepattanót, 1 gólpasszt és 3 labdaszerzést ért el.

– Az életem minden egyes napján keményen dolgoztam, minden nyáron ezért edzettem, amíg a többi játékos vakáción volt. Szeretnék segíteni a csapatnak bármiben, amire csak szükségük van, hogy a Falco minél tovább meneteljen a Bajnokok Ligájában és a magyar bajnokságban is.

Természetesen fél szemmel a H-csoport küzdelmeit is szemmel tartja, remélve, hogy a szezon későbbi részében találkozik egymással a két csapat.

– (nevet) Megbeszéltük a burgosi srácokkal, hogy remélhetőleg találkozunk a szezon során, ami azt jelentené, hogy mindkét együttes sokáig jut. Már nagyon várom. Jó lenne szembenézni velük és megmutatni, hogy mire is vagyunk képesek egy erős csapat ellen, hogy kik is vagyunk valójában.

A BL lebonyolításának köszönhetően jó esély van arra, hogy teljesüljön Somogyi kívánsága, hiszen ha mindkét gárda megnyerné a csoportját, akkor a nyolcaddöntőben találkoznának. Akkor is összejönne ez a párosítás, ha mindketten ugyanazon a helyen végeznek és sikerrel vesznek még egy kört.

Független attól, hogy Somogyi Ádám és a Falco találkozik-e a Burgosszal, lesz mit megbeszélnie a spanyol csapattal az idényt követően, hiszen akkor döntenek majd a kétéves opcióról.

– Természetesen mindenki tervezi a saját jövőjét és szeretné elérni a céljait. Mindenekelőtt szeretném, ha a Falco minél tovább menetelne és a lehető legjobban teljesítene. Ezen felül persze külön motivál az, hogy meggyőzzem a spanyol csapatot arról, hogy a jövőben számítsanak rám.

Fotó: hunbasket.hu

HIRDETÉS

4 hozzászólás

4
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Chikán SándordonnarummaVulcanoAtis Recent comment authors
Chikán Sándor
Olvasó

Csodás mult és még csodálatosabb jövő vár rád!!!! nagyon jó vagy bízunk benned az egész Falcó szurkoló tábor nevében.Hajrá Hajrá Hajrá.

donnarumma
Olvasó

eddig tökéletes a hozzáállás!
Csak így tovább

Vulcano
Olvasó

Ádám?⚫??

Atis
Olvasó

Hajrá! További sok sikert!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés