Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Sitku Ernő üdvözli az új szabályt, jövőképet kell mutatni a fiataloknak

Az MKOSZ elnökségi tagja hangsúlyozta az edzők, szakemberek felelősségét is a jövőre nézve.:

:

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az ősszel induló A-csoportos férfi bajnokságban az elnökség módosítja a légiósok szerepeltetését. Az elfogadott kétéves szabályzat szerint a jegyzőkönyvben szerepelhet továbbra is öt nem hazai nevelésű játékos, de egyszerre a pályán csak négy lehet közülük, vagyis az egyik játékosnak mindenképpen hazai nevelésű sportolónak kell lennie.

A 2020/2021-es szezontól újabb lépcsőfok következik a hazai nevelésű sportolók védelme érdekében azzal, hogy az alapszakaszban az első félidőben egy 23 évnél fiatalabb magyarnak a pályán kell lennie a mérkőzéseken.

A BB1.hu megkereste Sitku Ernőt, az MKOSZ elnökségének tagját, aki szerint nagy szükség volt ennek a szabálymódosításnak a meghozatalára:

– Én örülök ennek a döntésnek, és támogatom, hogy magyar játékosok legyenek a pályán. Természetesen, mint minden döntésnek, ennek is megvan a maga előnye és hátránya. A hátrányokat majd lehet sorolni, de a legfontosabb az lenne, hogy valamilyen módon egy perspektívát tudjunk mutatni a fiatal játékosoknak. De nemcsak számukra, hanem a szülőknek is, amikor közösen döntenek a pályaválasztásról. Azt szeretnénk, hogy minél több kosárlabdázó legyen, és válasszák a profi kosárlabdázás útját.

Szeretnénk, hogy a válogatott minél erősebb legyen, ehhez pedig elhivatott, motivált magyar játékosokra van szükség a bajnokságunkban. Biztosan nem lesznek azonnal nagy eredményei ennek a döntésnek, és azt is lehet mondani, hogy ez egy mesterséges megoldás, de szükség van egy jövőképre.

A szakma vitázhat azon, hogy 18 évesen már nem fiatal valaki, az már úgy is korán látszik, ha valaki tehetséges, és kosárlabdázó válhat belőle. Vannak korán érő és vannak későn érő típusok, de nem szeretnénk elveszíteni azokat a játékosokat sem, akik kicsit később fejlődnek. Ha az én személyes fejlődésemet nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy 18 évesen csak magas voltam. Miután bekerültem a Nyíregyházi Főiskolára, a teljes körű képzés, amit megkaptam, rohamos fejlődést eredményezett a kondíciómban. Ezután lehet azt mondani, hogy elindultam igazán a fejlődésben. Nem szeretnénk elveszíteni olyan srácokat, akik azért nem választják a kosárlabdázás útját, mert nem látnak az egészben perspektívát, és nem bíznak abban, hogy pályára tudnak kerülni.

A klubok ilyen esetben arra panaszkodnak, hogy a döntésnek köszönhetően a magyar játékosok ára az egekbe szökik. Sitku Ernő ezzel kapcsolatban is kifejtette a véleményét:

– Természetesen ez a megoldás egy kétoldalú dolog, mert a magyar játékosoknak is érezniük kell a saját felelősségüket. Ne csak azt az előnyét próbálják meg élvezni, hogy értékesebbek lesznek, aminek köszönhetően más, előnyösebb szerződést lehet aláírni. Azt is érezniük kell, hogy nekik hozniuk kell az elvárt szintet, és küzdjenek azért, hogy folyamatosan fejlődjenek.

Nagy visszaesést nem eredményezhet a színvonalban az új szabály – vélekedik a nyíregyháziak ügyvezetője. Szerinte minden csapatnál megoldható lesz, hogy legalább egy magyar játékos a pályán legyen.

– Úgy gondolom, hogy a mostani bajnokságban is szép számmal voltak magyar játékosok a pályán. Ha megnézzük az A-csoportos csapatok keretét, szerintem mindenhol találunk olyan magyar játékost, aki alkalmas arra, hogy ott legyen a pályán. Tudom, hogy egy A-csoportos csapat a profi kosárlabdáról szól, és ki kell szolgálnia a közönséget is, de az A-csoportban dolgozó edzőknek feladata az is bizonyos szinten, hogy a tudásukat átadják. Nemcsak a taktikai tudásukat, hanem a technikai képzéseket is.

Nagyon szeretném, ha lennének olyan edzők, mint amilyen Zsoldos András volt az én időmben, aki vette a fáradtságot, és külön edzéseket tartott nekem a csapatedzés előtt. Rengeteget dolgozott velem.

Jó lenne, ha több ilyen edző lenne, aki erre is megpróbál nagyobb hangsúlyt fektetni. Ennek a gyümölcsét lehetne később learatni.

Fotó: szon.hu

1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
MásikVégétFújdMeg Recent comment authors
MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Háháhá, kackac-kukac! 😀 😀 🙂

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés