Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Serco-TF-BP – Atomerőmű SE

Pakson csak az egyik új légiós játszhat. Pipan az első pillanattól fogva óriási magabiztossággal uralt mindent.

Serco-TF-BP - Atomerőmű SE

Bajnokság, 15. forduló, szombat, 18:30
Budapest, Ludovika Aréna
V.: Kapitány G., Vida J., Nagy V. (Várhalmi Zs.)

TF-BP: Krnjajski - Buzás - Clark - McLane - Bergstedt.

ASE: Kovács - Norfleet - Faust - Eilingsfeld - Trajkovszki.

Mozgalmas időszakon van túl mindkét együttes. Az újonc edzőváltáson esett át: Mehmedovic Merim helyét Ales Pipan vette át. A holnapi, Paks elleni mérkőzéssel kapcsolatban azonban a szlovén trénernek az volt a kérése honlapunk felé, hogy egyelőre még Beák Gábor nyilatkozzon.

A másik oldalon játékoscseréket eszközöltek: Shannon Evans hazautazott vállműtétje miatt, a helyére érkezett a Falcónál létszámfölöttivé vált Julian Norfleet. Megvan az ASE ötödik légiósa is: LaDontae Henton személyében. Közülük azonban csak előbbi debütál a Ludovika Arénában.

Beák Gábor, Serco-TF-BP: Azt gondolom, Ales Pipan érkezésével már az edzésmunkán is látszik, hogy friss impulzust kaptunk. Nyilván tudtuk, hogy ki érkezik hozzánk, az első pillanattól fogva óriási magabiztossággal uralt mindent, csupa pozitív benyomásaink vannak róla. Amint megérkezett, felmérte az adott szituációt, egyből elkezdte a szakmai munkát, és a felkészülést a Paks-meccsre. Érdekes szituáció lesz, hiszen az ellenfélnél Julian Norfleet először lép pályára, vele nemrég találkoztunk Szombathelyen, akkor még ott játszott. Tisztában vagyunk az ASE helyzetével is, tudjuk, hogy milyen változásokon mentek keresztül, de inkább a saját dolgainkkal foglalkoztunk. Ales próbálta a saját szisztémáját megvalósítani nálunk, annyi nehézségünk akadt, hogy Donte Clark beteg volt egész héten, és csak ma csatlakozott hozzánk, Meleg Gergő pedig még mindig sérült. Az biztos, hogy óriási elánnal küzdünk hazai pályán, ahol még a Szolnokkal is nagyon szoros meccset tudtunk játszani. A csapat – akárcsak a Kaposvár elleni meccsen edző hiányában –, mindent meg fog tenni, hogy egy kemény, szoros mérkőzést játsszon. Aztán, hogy győztesen vagy vesztesen hagyjuk-e el a pályát, az reméljük, hogy csak az utolsó pillanatokban dől el, hiszen akkor akár még a mi oldalunkra is billenhet a mérleg nyelve. A maximális küzdés a legfontosabb, hogy egytől egyig mindenki odategye magát, az is, aki pályára lép, és az is, aki a padon van.

Schmidt Béla, az Atomerőmű SE vezetőedzője: Tisztában vagyunk ellenfelünk helyzetével, ismerjük a játékerejét. Abszolút győzelmi szándékkal utazunk a TF-hez, de teljesen más mérkőzés lesz ez, mint amilyen az első volt. Azóta alaposan megváltozott az újonc kerete, és most új edző is érkezett hozzájuk. Nem lesz könnyű mérkőzés, nagyon koncentráltnak és szervezettnek kell lennünk. Nem csak egy félidőig, hanem az egész mérkőzésen szükségünk lesz erre. Mindenki egészséges, Julian Norfleet már a rendelkezésemre áll, reméljük, hogy sikeres lesz a bemutatkozása, a másik új légiósunk, LaDontae Henton viszont még nem játszhat.

[totalpoll id=”2320″]

A szakértő:

A mérkőzés esélyeit Déri Csaba, a Dombóvár, a Nyíregyháza, a Körmend, a Falco és a BC Mures korábbi vezetőedzője, az MBK Ruzomberok és a BC Sepsi női csapataival bajnoki és kupaezüstöt nyerő szakember latolgatta a BB1.hu-nak:

– A mostani állapotában a TF-BP – Atomerőmű SE mérkőzés országos kettes. Azon sem csodálkoznék, ha ez szoros meccsen történne meg, de azon sem, ha nagyon nyerne a Paks.

A TF-nél Mehmedovic Merim vezetésével volt egy hosszú évek során jól begyakorolt edzésfolyamat, volt egy felkészülési metódus. Múlt héten átmeneti megoldást találtak, amit Nagy Bálint és Beák Gábor segítségével nagyon jól megoldották, hiszen majdnem bravúrt csináltak a lényegesen erősebb játékosállománnyal rendelkező Kaposvár ellen. Ezen a héten a klubvezetés pótolta Merimet, méghozzá egy komoly pedigrével rendelkező, elég nagy névvel. Én láttam még játékoskorában is a kollégát, fantasztikus dobójátékos volt, a legmagasabb szinten. A régi Jugoszláviában az egyik legjobb szlovén játékosnak számított. Kimondottan karakteres játékos volt, és karakteres edző is lett belőle. Egyébként nagyon vegyes híreket hallottam róla mostanában.

Ilyenkor mindig egy mondás jut eszembe:

„A sas nem száll a bodzabokorra”. Vajon Pipan már nem sas, hogy elvállalta a TF-nél a kispadot?

Mert azért a fővárosiaké egyelőre az utolsó helyezett csapat a magyar bajnokságban, Pipan pedig nem ehhez szokott hozzá. Kíváncsi vagyok, hogy ebből a munkakapcsolatból mi sül ki. Ez az edző kap-e végre irányítót, mert, ha csak a szakmáról beszélünk, akkor a TF-nél az égvilágon semmi gond nem volt Mehmedovic-csal, egyszerűen kellett volna venniük neki egy komoly egyest. Ahogy én tudom, ő elég világosan, folyamatosan kérte is ezt a vezetőségtől. Az, hogy volt-e fizetés, vagy sem, az a TF és Mehmedovic belügye, én erről nem is akarok beszélni.

Szóval kíváncsi vagyok, hogy milyen irányító játékost talál Pipan, illetve mikor kapja meg erre a lehetőséget. Oda egy scoring pointguardot kell vinni, aki mindent tud csinálni: bontja a védelmet, tudja diktálni a tempót, ellenőrzi a játék ritmusát, ugyanakkor pontszerző is. Magyarul olyat, aki „elviszi a balhét”. Ha egy komoly játékost kap, akkor az már egy másik TF lesz.

Az is érdekelne, hogy amikor majd Pipan szembesül a magyar bajnokság erejével, illetve az ő játékosállományának hiányosságaival, végigcsinálja-e az évet?

A TF most előkapta a nyulat a cilinderből, csak hát azt a nyulat etetni is kell. Komoly irányító nélkül Phil Jacksont és teljes stábját is ide lehetne hozni, ezzel a kerettel biztos kiesők lennének ők is.

Egyes nélkül nincs semmilyen esélyük a bennmaradásra.

A TF-nek egyébként nagyon erős két belső játékosa van McLane és Bergstedt személyében, de tehetségesnek tartom Filipovic Stefant is. Clark egy kimondott scorer combo guard, Buzásban még látok fantáziát, a többi játékosukról pedig a múltkor már elmondtam a véleményemet. Kíváncsi leszek, Pipan tud-e belőlük legalább A-csoportos szinten hasznos kiegészítő embert csinálni, mert egyelőre nem nőttek fel az élvonal színvonalához. Persze egy irányító megváltoztathatja a dolgokat…

Azért mondtam az elején, hogy akár nagyobb arányú paksi győzelem is benne van a pakliban, mert egyrészt nagyon jó ritmusban játszik az ASE, másrészt pont azokon a posztokon, ahol a TF erős, ott a Paks talán a legjobb a ligában. Alsó posztokon, illetve kettes-hármas posztokon van bőven emberük az újonc ellen. Nekem nagyon tetszik Jevtovics, aki nem egy látványos center, de rendkívül hasznos, illetve Trajkovszki is, mint játékos. Viselkedésileg „special one”, de játéktudásra nagyon tetszik ő is. Eilingsfeldet a legjobb magyar magasembernek tartom Keller Ákos mellett. Ez a belső sor pont alkalmas arra, hogy a TF méregfogát kihúzza.

Faust kiváló alapképességű, és most már egyre jobb formában lévő játékosnak tűnik. Norfleetet is jó alapképességűnek tartom, de a parádés zalaegerszegi éve után már tavaly a Falcóban is vegyes benyomást tett rám, szinte ajándékként kapott még egy éves szerződés-hosszabbítást Szombathelyen. Én a tavalyi teljesítménye alapján nem mertem volna leigazolni a nyáron, idén pedig kimondottan gyenge szezonja volt eddig.

Sokan megtalálták Szekulovicsot amiatt, hogy miért nem játszatta többet, én viszont úgy gondolom, hogy pont annyit játszatta, amennyit kellett.

A paksi vezetés indokoltan igazolta le az alapképességei alapján, illetve biztosak lehetnek abban, hogy Norfleet bizonyítani fog, ugyanis egyszerűen nincs más választása egy ilyen félszezon után. Nagyon jó neki ez a kémia, ahova került.

LaDontae Henton személyében egy nagyon jó játékost igazoltak. Elsőre a neve elment a fülem mellett, de ma délelőtt, amikor a Youtube-on elkezdtem utánanézni a dolgoknak, akkor szembesültem vele, hogy két éve én már néztem ezt a játékost. A nagyon nagynevű Notre Dame Egyetemnek egyszer 38 pontot dobott, az ő kosarával nyertek, tehát gyakorlatilag megvert egy nagy egyetemet. Volt az év újonca, az év játékosa, a Providence Egyetem történetében rajta kívül csak egy játékos mondhatja el magáról azt, hogy elérte a kétezer pontot és az ezer lepattanót. Henton számomra direkt hármas, aki nagyon szépen dob. Balkezes, erőteljesen tör be az ügyesebbik kezének az oldalára, balkézre nagyon szépen el tudja kezdeni a pick and rollokat, tud betörni, nagyon jól indul, komoly alsóposztos technikája van, ott is az ügyesebbik kezét használja. Nagyon győztes karakter. Ha ambicionálja a játékot a magyar bajnokságban és a paksi stáb is ki tudja hozni belőle, amit tud, akkor a posztján a legjobb játékosa is lehet a magyar bajnokságnak. Labdaigényes játékos, kellenek neki az elzárások, a fórba kapott labdák, tehát az irányítóknak lesz munkája vele, de szépen lehet rá építeni. Nem egy klasszikus önző amerikai, épp ellenkezőleg, iskolázott, nagyon letisztult játéka van, és nem újonc, már elég rutinos is.

Sokan kételkednek benne, hogy Kovács Ákos és Ruják András meg tudja-e oldani az irányító posztot, mert ugye illene ehhez egy nagyon különleges tudású külföldi irányító. Én is kíváncsi vagyok erre a párosra, nekem Kovács nagyon tetszik, mindig is tetszett, illetve érdeklődve várom azt is, hogy néha, alkalomszerűen tudják-e játszatni Norfleetet irányítóban. Tudná, mert ha a lelkületében nem is irányító, de minden rutinja és a technikai csomagja is tökéletesen megvan ahhoz, hogy időszakosan tudjon egyest játszani.

Mindenképpen gratulálok a tolnai vezetésnek, hogy év közben ilyen szépen reagált a dolgokra, mert a kezdő Paks nekem nem tűnt erős csapatnak, de Hentonnal és Norfleettel együtt ez már egy komoly játékosanyag. A 4-5-6. helyre várom őket az alapbajnokság végére, a play off kezdetére. Majd az idő eldönti, hogy sikerül-e.

Ha a vendégek úgy állnak hozzá, ahogy kell egy ilyen meccshez, akkor nagyon nagy különbség is kialakulhat, nem tartom kizártnak a húsz-harminc pontot sem. Ettől függetlenül nagyon nagy tisztelettel vagyok a TF és a régi edző iránt, becsülöm Merim munkáját, értékelem a feljutást, illetve az indulási feltételek megteremtését. Most mertek egy huszárosat lépni, azt pedig mi pontosan tudjuk, hogy ilyen az edzői szakma…

Ha húsz ponton belülre jön a TF és szorossá tudja tenni a meccset, azt mindenképpen bravúrként könyvelném el.

HIRDETÉS
1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
drszepkaroly Recent comment authors
drszepkaroly
Olvasó

Imádom Gumi szakértéseit 😀

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés