Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

„Sem magasság, sem mélység nem rettent”

Dupla jubileumi ünnep a Kecskeméti Akadémián.:

:

Szeptember 10-én, szombaton évnyitó ünnepséget tartottak a kecskeméti Akadémia épületében, illetve ezzel egybekötve megemlékeztek arra is, hogy épp 50 évvel ezelőtt, 1972-ben a müncheni olimpia előtt az olimpiai láng bejárta Európát, és eljutott Kecskemétre is.

Ahogyan az ilyenkor szeptemberben lenni szokott, évnyitó ünnepség keretében rajtolt el hivatalosan is a 2022/23-as bajnoki szezon a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A kiváló utánpótlásképző központ idén jubilál, hiszen ez lesz a 10. szezonja.

Az eseményen duplán ünnepeltek a megjelentek, hiszen visszaemlékeztek arra, hogy 1972-ben az olimpiai láng eljutott Kecskemétre is. A kiemelkedő sportolók, az akkori kecskeméti csillagok vitték városhatártól városhatárig az olimpiai lángot, hirdetve nemcsupán a sport magasságát, de a kecskeméti sport jövőformáló erejét is.

– Az Olimpia mottója: Gyorsabban, magasabbra, erősebben – és ez meghatározza a mindennapokat is itt az Akadémián. Büszkék vagyunk az elmúlt időszakra, büszkék vagyunk arra, hogy az Akadémia neve mára komoly minőséget is jelent, minőséget, amely képviseli a kecskeméti sport jövőjét – kezdte ünnepi beszédét Ivkovicné Béres Tímea az Akadémia vezetője.

Szavai szerint jövőt nem lehet építeni a múlt hőseinek, a sport nagyjainak tisztelete, ismerete nélkül. A mai rendezvény ismét egy szép példája annak a pillanatnak, amikor az Akadémián a sport múltja, jelene és jövője összekapcsolódik, és együtt, egymást erősíti.

Megnyitó beszédében kiemelte, hogy az Akadémia a sportolói létszámnövekedést követően az elmúlt években a minőség felé fordult. A minőséget jelenti a kialakított körülmények, sport és sporttudományos infrastruktúra, a felszerelések, de legfőképpen a szakmai munka színvonala és az eredmények, vagyis a kosárlabdázók teljesítménye. Emlékeztetett arra, hogy az Akadémián a lassan tíz éve elkezdett munkával mára egy jól működő, sikeres nevelő rendszert építettek fel.

A város nevében dr. Homoki Tamás alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, az olimpiához hasonlóan Kecskemétnek is van mottója, jelmondata, mégpedig az, hogy „Sem magasság, sem mélység nem rettent”. – Kecskeméten az elmúlt 50 évben sok minden változott, de a sport szeretete nem. A város és annak sportja együtt fejlődik, és a kosarasokra külön büszkék vagyunk – mondta az alpolgármester.

Ezt követően az olimpiai láng útnak indult, hogy körbefussák vele a belvárost. Közben a csarnokban tovább ünnepelték az Akadémia 10. szezonjának kezdetét.

Ivkovicné Béres Tímea büszkén ejtett szót arról, hogy a minőségi munkát alátámasztja, hogy minden korcsoportos csapat az országos döntőbe jutott, hogy 24 kecskeméti kosaras kapott meghívást a korosztályos válogatottakba, míg a megyeválogatottakkal együtt 52 sportolóra emelkedett ez a szám.

– A felnőtt csapatokban egyre több akadémista kap szerepet, ez is megmutatja az Akadémián folyó munka erejét, melyet szakedzők, erőnléti edzők, gyógytornászok, sport pszichológus, sportmasszőr, profi orvosi stáb, sporttudományi és technológia háttértámogatás, illetve nemzetközi kapcsolatok segítenek – árulta el az Akadémia vezetője.

Az évek során hagyománnyá vált, hogy az évnyitón az akadémiás korból kiöregedő játékosok, akik teljesítményükkel ezt kiérdemelték, ünnepélyes keretek között profi szerződést kötnek a felnőtt csapatokkal, férfi porondon a KTE-vel, illetve a női KKC csapatával. Idén Tózer Nemes Boglárka, illetve Tóth Patrik írhatta alá élete első szerződését, majd a mez átadásokra is sor került.

Az Akadémia a 10. bajnoki szezonjának 30 csapattal – ebből 22 versenyző és 8 előkészítő iskolai csoporttal – közel 600 gyermekkel és 50 szakemberrel indulhat neki a bajnokságoknak.

Az évnyitó fontos pillanata volt az előző idényben legjobb eredményt elért csapatok – fiú U16, U14 és leány U16, U12 csapatok-, illetve kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosok külön díjazása.

A lányoknál az All Stars csapatba Pelikán Vanessza (U11), Hölz Szabó Emili (U12), Polyák Emili (U14), Sinka-Pálinkás Szofi (U16) és Tózer Nemes Boglárka (U16), míg a fiúknál Bencsik Dávid (U11), Szablics Miklós (U12), Asztalos Miklós (U14), Mészáros Botond (U16) és Ladovszky János (U18) került be.

Az Akadémia Év Munkatársa az U14-es csapatnál tevékenykedő, valamint a felnőtt csapat sikeréért is dolgozó edző, Hegedűs Gergely lett.

Az Akadémia vezetője köszönetet mondott a tulajdonos önkormányzatnak, a szülőknek és támogatóknak is, külön kiemelve a névadó Mercedes-Benz Gyárt, illetve az Akadémia kiemelt szponzorát, az MVM Zrt.-t.

Az évnyitó jelképesen labdafeldobással, illetve az akadémiai eskütétellel zárult, amelyet a junior fiú csapat tagja, Dobos Máté olvasott fel.

Az olimpiai lángfutásra való megemlékezés vége is szimbolikus volt, hiszen az olimpiai lánggal az Akadémia épületéhez két kiváló kosaras, Tózer Nemes Boglárka és Sinka-Pálinkás Szofi érkezett vissza, akik az U16-os válogatottal a nyári Ifjúsági Olimpián bronzérmesek lettek.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés