Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Sebastjan Krasovec: Itt, Oroszlányban remek körülmények között dolgozhatok

Az MVM-OSE Lions vezetőedzője a rájátszásba jutna idén. Interjú.:

:

Az élvonalba való visszajutása óta üde színfoltja a magyar bajnokságnak az MVM-OSE Lions csapata, amely jelenleg az nyolcadik helyet foglalja el a pontvadászatban (5 győzelem és 6 vereség mellett. A klub elnökével, Beck Ferenccel történt beszélgetésünk után az együttes egy másik fontos láncszemével, a magyar élvonalban legrégebb óta egy csapatnál dolgozó vezetőedzővel, Sebastjan Krasoveccel készítettünk interjút.

Amikor megkezdte a munkát Oroszlányon még 2018-ban, akkor sejtette, hogy ilyen sikeres lesz? 

– Az biztos, hogy nem jöttem volna ide, ha nem gondoltam volna azt, hogy sikeres lehetek. Akkor a feljutást tűztük ki célul és azóta is lépésről-lépésre haladunk előre.

Jelenleg senki nem dolgozik annyi ideje egyik NB I-es csapatnál sem, mint ön. Mi lehet ennek az oka? 

– Ezt nehéz megmondani. A nyugodt, türelmes vezetőség (nevet).

Akkor mondhatjuk azt, hogy élvezi a bizalmat.

– Abszolút. Remek körülmények között dolgozhatok, a szurkolók és a város is elfogadott engem. Hallok pletykákat más csapatok felől, de nekünk itt nincsenek ilyen problémáink. Jó, hogy itt csak a saját feladatunkra kell koncentrálnunk és nem kell aggódnunk a külső befolyásoló tényezők miatt.

Emlékszik rá, hogy mi volt a célja, amikor nekiállt edzősködni? 

– Az, hogy a lehető legmagasabb szinten dolgozhassak, hogy eljussak az Euroligába, de az még a kezdeti időkben volt, amikor fiatal voltam. Szeretnék lépésről-lépésre haladni.

Volt, hogy gondolkozott már a váltáson?

– Itt, az Oroszlányban tényleg minden megvan ahhoz, hogy megfelelő körülmények között dolgozzak. Ha Európából hívna egy nagycsapat, akkor persze elgondolkoznék, de jelenleg nagyon jól érzem magam Magyarországon.

Mit szeret a legjobban abban, hogy az MVM-OSE Lions vezetőedzője lehet? 

– Mint mondtam, a körülmények kiválóak. A csarnok tökéletes, ráadásul csak a miénk, nem kell osztozkodni más sportágakkal, akkor edzünk, amikor akarunk. Van saját öltözőnk, minden magas szinten működik, a klub szervezettsége kiváló. Említettem már, hogy türelmes a vezetőség, ami fontos, hiszen van olyan, hogy a játék nem úgy működik, ahogy azt előzetesen eltervezi az ember. Ők akkor sem hoznak elhamarkodott döntéseket és mi érezzük is a bizalmat munka közben. Azokat a játékosokat választhatom ki, akiket én szeretnék, nincsenek az utunkban külső befolyásoló tényezők. Egyszerűen csak remek a környezet.

Mi a legfontosabb, amit egy játékosban keres? 

– Ha lehetséges, akkor a tehetség. Persze ez nem ilyen egyszerű, az edzők mindig többet, jobbat szeretnének, mint amit meg tudnánk fizetni. Sokszor előfordul, hogy olyan játékosokat szemelünk ki, akik nem férnek bele a költségvetésbe. A tehetség az alap, de ugyanolyan fontos a karaktere, a személyisége is a kosárlabdázónak. Nem elég, hogy jól játszik valaki, ha nem tud csapatban működni, nem tud beilleszkedni. Ez sokszor nagy problémákat tud szülni. Amikor kiválasztunk egy játékost, akkor természetesen leinformáljuk.

Egy játékos személyiségének hogyan lehet utánanézni? Ezt nehéz kiszűrni videók alapján.

– Először persze sok videót nézünk valakiről, néha már a róla összeállított összefoglaló is elég. Ebbe bekerülnek olyan jelenetek is sokszor, hogy valaki négy játékost átdobva szerez pontot, ami persze jól néz ki, de azt is látod ezzel, hogy őt biztosan nem szeretnéd a csapatodba, hiszen rossz megoldásokat választ. Ha lehetőség van rá, akkor körbe tudsz kérdezni azoknál az edzőknél, akik keze alatt játszott korábban, vagy esetleg egy korábbi játékosodat is felhívhatod, aki jelenleg a csapattársa. Az információt könnyű begyűjteni már róluk a mai világban. Az újoncoknál már egy kicsit más a képlet, mert ha felhívod az amerikai edzőjét, ő mindig azt fogja neked mondani, hogy ő a legjobb választás. Ez néha problémákat szokott szülni, de ha olyat keresünk, aki játszott már korábban Európában, akkor könnyű leinformálni. Előfordul, hogy az edző kollégák azt tanácsolják, hogy semmiképp ne igazoljunk le egy-egy játékost, inkább maradjunk távol tőle.

Ki volt a legjobb játékos, akivel az eddigi karrierje során együtt dolgozott? 

– Korábban edzettem Jusuf Nurkicsot, aki jelenleg az NBA-ben szereplő Portland játékosa. Akkor még nagyon fiatal volt, tizenhét éves, de több, jelenleg nagyon magas szinten játszó kosárlabdázóhoz volt már szerencsém.

Mit szeretne elérni az Oroszlány vezetőedzőjeként? 

– Elsősorban a rájátszásba szeretnénk bejutni. Természetesen minden mérkőzésnek úgy futunk neki, hogy meg akarjuk nyerni, hiszen a céljaink elérése érdekében lépésről-lépésre kell haladnunk, mindig csak a következő mérkőzés lebeg a szemünk előtt.

A kritikák mennyire nehezítik meg egy tréner munkáját? 

– Szerencsére az esetek többségében én csak pozitív hangokkal találkozom. Nem érzek akkora nyomást a szurkolók részéről. Az mondjuk, igaz, hogy nem beszélek magyarul, ezért ha esetleg vannak is bekiabálások, azt nem értem. Viccet félretéve, ha találkozok is valahol velük a városban, nagyon barátságosak, támogatják a csapatot.

Egyedül él itt Oroszlányban? 

– Igen, egyedül jöttem, de a családom mindig meglátogat, amikor csak tud, ez elsősorban az iskolai szünetekben van így. Amikor lehetséges én is hazamegyek hétvégente a meccsek után, négy órás út autóval. Két gyermekem van, a fiam most kezdte a középiskolát, a lányom pedig az általánost.

Ők is kosárlabdáznak? 

– A fiam igen, ő abban a helyi csapatban játszik, ahol én is kezdtem. A lányom is megpróbálta, de ő a táncban is nagyon tehetséges és egy idő után választani kellett, végül az utóbbi mellett tettük le a voksunkat.

Szokott a fiának tanácsokat adni a kosárlabdát illetően? 

– Mindig. Ő keményen dolgozik, sokszor felhív és kikéri a véleményemet. De amikor elmegyek a meccsére, akkor közben sosem adok neki tanácsokat, nem mondom meg, hogy mit csináljon, csak támogatom és szurkolok neki. Általában ő jön hozzám és kérdezi, hogy mit kellett volna bizonyos szituációkban tennie, próbál tanulni és fejlődni folyamatosan.

Fotó: Bálizs Zsuzsa

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés