Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Ryan Woolridge: Mindenki közösen dolgozik egy célért, ami az, hogy ott legyünk a rájátszásban

A Szeged kulcsembere nyilatkozott nekünk eddigi karrierjéről és a csapat idei szezonjánról.:

:

Ryan Woolridge remek idényt fut, hiszen 20 mérkőzésen 20,7 pontot, 8,7 lepattanót és 5,7 gólpasszt átlagol. A Szedeákra nagyon fontos két hét vár, hiszen a DEAC ellen a rájátszás a tét, míg jövő szombaton a Magyar Kupában a Falcóval találkoznak az elődöntőben.

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy van a bokád? Sopronban ott voltam a helyszínen, a mérkőzés után még nem tűnt teljesen egészségesnek.

Valóban vannak még fájdalmaim, megint kifordult a mérkőzés alatt, alapvetően is csak három napom volt teljesen felkészülni a Sopron elleni összecsapásra, addig nem volt biztos, hogy tudom-e vállalni a játékot. Akkor vált biztossá, mikor Noah hasonló sérüléssel kidőlt, hogy mindenképp megpróbálok pályára lépni. Továbbra is dolgozunk azon, hogy napról napra javuljon az állapotom, jelenleg ebben a fázisban vagyunk.

Térjünk rá a karrieredre. Texasból származol, az egyetemi kosárlabdába is ott csöppentél bele. 3 év után egy nagy iskolába kerültél a Gonzagára, ahol NBA-játékosok mellett játszhattál és Mark Few volt az edződ. Ez még nyilván az őskorban volt manapság nézve – Covid és az NIL-pénzek előtt -, de milyen tapasztalatokat szereztél ott?

Az egész év amit a Gonzagán töltöttem fantasztikus volt! Először ugye Texasban játszottam egy kisebb egyetemi csapatban, aztán három év után benyújtottam a kérelmem a váltáshoz, hogy megtapasztaljam, milyen egy ilyen iskola színeiben kosárlabdázni. Nagyon barátságos, családias volt a hangulat, NBA-be készülő játékosokat képeztek, nagyon jól éreztem magam. Mark Few és én még mindig tartjuk a kapcsolatot, nagyszerű emberek vettek körül, kiváló szakemberek mind. A csapattársaim magas minőséget képviseltek Corey Kispert még ma is az NBA-ben játszik, de többen is ott vannak a G-ligában. Örülök, hogy belevágtam.

A Gonzagára jellemző, hogy sokkal inkább támaszkodnak a hosszabb távú építkezésre, mint egy North Carolina, egy Duke vagy egy Kentucky. Igaz csak egy évet voltál ott, de mekkora segítséget adott ez neked ahhoz, hogy ma Európában is megálld a helyed?

Valóban, az én helyzetem kicsit más volt, mint aki négy évet töltött ott, ebbe nyilván a Covid is beleszólt. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy Gonzaga remekül felkészített engem a kihívásokra, megtanított profinak lenni, nem csak a kosárlabda, de az élet többi területén is. Megtanítottak arra, hogy magas elvárásaim legyenek magam felé. Sérültem érkeztem meg arra a szezonra, de segítettek, hogy mentálisan ezt kezeljem és felkészüljek mindenre. Azt gondolom ezek a tapasztalatok sokat segítettek.

Játszottál Németországban, Görögországban és az Oklahoma City Blue csapatában is. Mi volt számodra a legnagyobb különbség az európai és az amerikai kosárlabda között?

A legnagyobb különbség a játékstílusban van. Mindenhol remek játékosok játszanak, de a rendszerek és a meccsekre való felkészülés teljesen más. Európában minden edzés és mérkőzés nagyon fontos, Amerikában sokkal inkább az egyéni képességekre építenek. Oklahomában sok olyan játékossal játszottam, akinek muszáj volt nagy szerepet kapnia a mérkőzéseken, hiszen ezért küldte le őket a Thunder. Itt sokkal nagyobb az eredménykényszer, de csapatként harcolunk a győzelemért. Otthon nagyon sok meccset játszottunk, belefért egy-két rosszabb nap, olyan hosszú volt az alapszakasz, hogy annyira nem számított.

Aztán Szegedre kerültél. Muszáj rákérdeznem mert köztudott volt, hogy voltak problémák a csapat háza táján. Mikor te megérkeztél érzékeltél ebből valamit?

Amikor ideérkeztem nem sokat tudtam a magyar bajnokságról, vagy arról, hogy mi történt a nyáron. Azt tudtam viszont, hogy nekem ez egy jó lehetőség, hogy megmutassam magam. Szeptember végén, október elején igazoltam ide, már nagyban zajlott a felkészülés, így ezekből a dolgokból nem éreztem meg semmit.

És, hogy érzed magad Magyarországon és Szegeden?

Szeged egy kis város ahhoz képest, ahol eddig játszottam, talán ahhoz tudnám hasonlítani, amikor a Gonzagára jártam. Nyugis itt az élet, nem feltétlenül egy nyüzsgő város, de tökéletesen tudok koncentrálni a kosárlabdára. Jól érzem magam itt, szeretem a szurkolókat, sokat kapok vissza tőlük.

Nagyon jó a debütáló szezonod nálunk. Mi a véleményed a magyar bajnokságról?

Ahogy említettem sok tudomásom nem volt a magyar bajnokságról amikor idejöttem, de azt tudtam, hogy lehetőségem lesz magas szinten, sokat játszani. Szeretem a kosárlabdát, imádom minden egyes részletét, erre fókuszálok. Azt gondolom erős a bajnokság, sok változáson mentek át a csapatok így kicsit kiszámíthatatlan is, de csak magammal és a csapattal foglalkozom. Úgy érzem jó szezonom van, persze voltak rosszabb meccseim, voltam sérült, remekül érzem ennek ellenére magam.

Szeged – 2024.01.13. SZTE-Szedeák–Budapesti Honvéd férfi kosárlabda mérkőzés a sportcsarnokban.
Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

A bajnokság elején a Szeged volt a meglepetés csapat, a bajnokságban jól mentek a dolgok, a kupában Körmenden vívtátok ki a négy közé jutást, aztán azonban egy rossz időszak következett edzőcserével. Azóta a legutóbbi három meccsel versenyben vagytok a rájátszásért, mi az amiből erőt tudtatok meríteni a nehézségek – sérülések első sorban – ellenére?

Nem gondolom, hogy nagy változtatások történtek volna Simándi Árpád kinevezésével, hiszen sok ideje nem volt, de kaptunk egy új impulzust és azt gondolom mentálisan is előre lépett a csapat. Mindenki közösen dolgozik egy célért, ami az, hogy ott legyünk a rájátszásban. Energikusak vagyunk, küzdünk, összeálltunk. Tudjuk, hogy mindenkivel fel tudjuk venni a versenyt!

A DEAC lesz az ellenfél az alapszakasz utolsó fordulójában. Mi lesz a legfontosabb a sikerhez?

A Debrecen ellen nem játszottam az első mérkőzésen, szóval nagyon várom már az összecsapást. A kulcs az lesz, hogy a saját játékunkat játsszuk, betartsuk azokat a dolgokat, amiket megbeszéltünk és amikre még készülni fogunk a héten, valamint, hogy 40 percen keresztül mindent beleadjunk.

A kupában a Falco lesz az első ellenfél, de a kérdésem inkább arra vonatkozna, mit vársz a csapattól a kupában?

A Falco ellen 1-1-re végeztünk az alapszakaszban, nyilván a címvédőről beszélünk, amelyik most is első a tabellán. Ez egy remek lehetőség lesz, hogy a legmagasabb szinten megmérettessük magunkat, bizonyíthatjuk, hogy a liga legjobb csapatai között vagyunk. Nehéz megtippelni mi lesz, nem is fontos a találgatás – természetesen mindig nyerni szeretnénk – legfontosabb az, hogy a szurkolóinkkal együtt tudunk egy fontos hétvégén részt venni. Hogy mit hoznak az összecsapások az majd kiderül, örülünk, hogy utazhatunk Budapestre!

2 hozzászólás

2
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Szegedi kékMogyi19 Recent comment authors
Szegedi kék
Olvasó

Hajrá Szeged!

Mogyi19
Olvasó

én is beszélgettem vele még novemberben:
https://www.podbean.com/ew/pb-ryept-150b0c8

megnézhetitek yt-n is: https://youtu.be/k2ihBmAtoXM?si=_z-xZeRg-Vdzv3aT

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés