Connect with us
Hirdetés

A palánkon túl

Ruhákat tervez, és tolja a rappet a kecskemétiek magyar játékosa – FOTÓK

Színes egyéniség.:

:

HIRDETÉS

Lukács Dömével készített interjút a kecskemétiek hivatalos honlapja.

– Sokszínű személyiség vagy, és talán több időd marad most a kosárlabdán túli tevékenységekre is. Volt művészi kötődés a családban? Hogyan kezdődött ez számodra?

– Nem volt jelen a művészeti véna a családban, a szüleim a sport világából érkeztek. Engem érdekelt viszont már egészen kicsi korom óta a rajzolás, a kreatív dolgok. A pesti gimnáziumi évek alatt az osztálytársaimmal alakult ki bennünk a közös érdeklődés a rajzolás, majd a graffiti iránt. Először rajzfilmszerű karaktereket terveztünk papíron, majd ahogy együtt fejlődtünk, úgy alakult ki végül, hogy falakra is elkezdjünk dolgozni. Többen is csatlakoztak aztán hozzánk, lett egy 4-5 fős bandánk, akikkel igyekeztünk segíteni egymást a fejlődés útján. YouTube-ról és más közösségi médiafelületekről inspirálódtunk, leginkább amerikai művészek videóiból. Kialakult az évek alatt egy saját stílus, amiben több dizájnelem van, és olyan letisztult vonalak, figurák, amelyek közérthetőbbek. A graffitire már kevesebb idő jut mostanában, inkább a ruhatervezés érdekel, ebben szeretek alkotni.

– Hogyan jött a divat, a ruhatervezés iránti érdeklődés az életedbe?

– A mi generációnk az Instagramon tölt sok időt, onnan merítünk ötleteket hazai és külföldi kortárs művészektől, előadóktól. Nekem Kanye West volt az a személy, aki miatt elkezdett érdekelni a divat. A zenéje mellett megtetszett a stílusa. Baráti társaságomban is szerettünk divatosan öltözködni, minél menőbben kinézni. Jött egy alternatív vonal, amely már arról szólt, hogy jó minőségű használt ruhákat kezdtünk el átalakítani saját ötletekkel. Számomra a graffiti rajzok adták az alapot, azokat szerettem volna a ruhákra varázsolni. Eleinte csak pólókra kezdtem el stencileket készíteni, majd jött a többi ruhadarab és ötlet folyamatosan. Majd egy ismerősöm által ismertem meg egy lányt, aki most a legjobb barátnőm. Ő akkor kezdte el Smörgas néven a saját márkáját építeni. Gyorsan kialakult a közös hang, és általa kerültem még közelebb a divathoz. Megosztotta velem a tapasztalatait, most például segített varrógépet választani, amivel a legkönnyebb lesz dolgoznom. Ez a második év, hogy ruhatervezéssel foglalkozom. Az első évben 5-6 ruhát terveztem, készítettem el, kifejezetten saját magamnak, nem eladási céllal készültek. Aztán volt pár pólónyomtatás, azokból a baráti körön belül el is kelt pár darab, de nem ez volt az elsődleges cél. Továbbá az Instagramon követek sok divattal foglalkozó oldalt, és az egyiknek, a BlockStocknak egy vásárára ellátogattam, és ott beszélgettünk az egyik ismerős tervezővel, és egy irányba mutattak az elképzeléseink. A közös munka elkezdődött, ők adták a ruhákat, én pedig festettem rájuk. Fél év alatt alakult ki a jelenlegi kollekció, amiből lett volna márciusban egy bemutató is, ám ezt most a koronavírus veszélyhelyzet miatt elnapoltuk.

A játékos által tervezett ruhák

– Úgy tudom, hogy szöveg-és zeneírással is elkezdtél foglalkozni mesélj erről!

– Az egyik legjobb barátom a graffitis körből, Bartha Zsombor (művésznevén Chris Villon) kezdett el rappelni, ezután kaptam kedvet én is. Elkezdtem figyelni a magyar újvonalas rap szcénát. Közülük Baba Aziz és az IBBIGang munkái inspiráltak afelé, hogy én is kipróbáljam magam. Szerettem egyébként is verseket, szövegeket írni, így ez a része a zeneszerzésnek már megvolt bennem. Sokáig viszont idő hiányában ezekből nem lett komolyabb projekt, most viszont, hogy itthon vagyok, az utóbbi hetekben sikerült egy komolyabb stúdiófelszerelést összeraknom, és elkezdtem a munkát ezen a téren is. A magam útját járom, még az elején vagyok, de már van pár szám, ami elkészült, és jók a visszajelzések.

– A többi játékos ismeri ezt a művészi oldalad?

– Nem igazán szeretem a kosárlabdába, a munkámba bevonni ezeket a dolgaimat, de páran tudják, főleg a fiatalabbak közül a csapatból, hogy miket alkotok. Plézer Gáborral a legszorosabb a viszonyom, jó barátságban vagyunk, ő szokott nekem pozitív visszacsatolásokat adni. Legutóbb viszont már Révész Ádám is írt, hogy tetszik neki a zeném.

HIRDETÉS

– A csapattársaid közül Cleveland Thomas is zenél, sőt idén albumot is adott ki. Vele a kosárlabdán túl volt-e ebben közös együttműködés?

– Clevelanddel még szezon közben beszélgettünk a zenéről, nagyon segítőkész volt, mondta is, hogy megmutat pár dolgot, de aztán végül az élet közbeszólt, és nem lett belőle konkrétum. Bízom benne, hogyha véget ér a világon a pandémiás helyzet, akkor tudunk még közösen dolgozni.

– Mik a terveid a jövőt illetően?

– Most a kecskeméti Bolyai János Gimnázium végzős diákja vagyok, jövőre az ELTE szakedzői képzésére szeretnék járni, és a kosárlabdára még több hangsúlyt fektetni. Ha a tanulmányok és a kosárlabda mellett belefér, akkor természetesen szeretnék a ruhatervezéssel és zenével is komolyabban foglalkozni, és akár karriert is építeni benne, de egyelőre ezek most önkifejező eszközök inkább a számomra.

HIRDETÉS
16 hozzászólás

16
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
7 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Magdi anyusMAFCdrukkerlddNaidefigyeljGodemperor Recent comment authors
Magdi anyus
Olvasó

Nocsak, a kis cucika. Egyem a szívét! ☺️

ldd
Olvasó

Döme!
Legyél jó kosaras, érj el szép eredményeket!
Biztos vagyok benne, hogy megtalálod a helyed az életben.
Sok sikert!

Godemperor
Olvasó

Hát a művészetről nekem speciel más elképzeléseim vannak.
Csatlakozom Gecse J. Márió-hoz, bár nekem pár évvel korábban volt. 😉

Gecse J. Márió
Olvasó

Egyre kevésbé bánom, hogy a ’90-es években volt a kamaszkorom…

MAFCdrukker
Olvasó

Nekem most van, de engem valahogy továbbra is a kosár, a foci, a sport meg a szurkolás érdekel, nem az ilyen kétes művészetek…
Velem van a baj?

Gecse J. Márió
Olvasó

Sajnos ritka kivétel vagy… A virtuális világ beszippantotta a mai fiatalság nagy részét. Minket este úgy kellett bekönyörögni a parkokból, pályákról. Meg hát ezek a mostani műanyag zenék, öltözködési stílusok… (mondom ezt úgy, hogy sosem öltöztem divatosan, illetve nem nagyon hallgattam mainstream zenéket sem). Nem hiszem, hogy jó irányba halad a világ.

MAFCdrukker
Olvasó

Én most is minden nap focizom, kosarazom (minimális fertőzésveszély mellett), és vagyunk még egy páran. Internetet most nyilván mindenki használ, szerintem ez a netsuli fordulópont lehet, mert most már muszáj a tanuláshoz is wifit használni.

Zeusz
Olvasó

A “zenéje” Gigafos!

parizel
Olvasó

Ez a Lukács gyerek kosárlabdázni tud?

SárgaPárna
Olvasó

A körmendieknek egy szép zakót tervezhetne… 🙂 🙂
Illetve nekiállhatna hálót is tervezni, az is nagyon fogy a fiókcsapatunknál. 🙂 🙂 🙂

Redbid
Olvasó

Gondolom a szopóállarcodat is ő készíthette ezért vagy ilyen elégedett, és ajánlod másnak is 🙂
Bár mintha sz ősszel mi szabtunk volna a naffilkóra egy méretest, de ez, meg, hogy még itt is csak Körmendezni tudsz jól mutatja a szokásos szellemi állapotod.

SárgaPárna
Olvasó

Arra emlékszel cucika, amikor volt a nyissz-nyissz? A bögő majom pofátok látványa volt életem élménye… 🙂 🙂

Downtown
Olvasó

kínkeserves, mondjuk úgy, hogy tyúkszaros életed legnagyobb élménye, amit a hazaiak oldalan neztel végig? 😂

milyen az idő Kormenden? 😀

vagy nálad még mindig kijarasi TILALOM van? 😂😂😂

igyal egy kis kannás bort es megint vicceskedhetsz 😂😂😂

Redbid
Olvasó

Hogy ki itt a majompofa azt kivétel nélkül mindig könnyű eldönteni. 🙂
De amúgy ez is jó, mert mintha a “majmokat” is nálatok kellett kitiltani, 🙂 hát nem is csoda ha természetes ezzel jönni!
Csatold fel az álarcodat, jó szórakozást a haverjaiddal, és ne csodálkozz ha miattad utálják egyre többen és egyre jobban az ilyen sárga majmokat!!

Downtown
Olvasó

Te mar megkaptad itt Kormenden a vandorzakódat 😂😂😂

Naidefigyelj
Olvasó

Kapott ő szép zakót…
Körmend-KTE U20
105-55
Döme 5 pont

HIRDETÉS


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

Hirdetés

Hírek

Hirdetés

Facebook