Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Remek hangulatú rendezvénnyel tért vissza az Ovi-Sport Oroszlányba

Az MVM-OSE Lions márciusban kötött együttműködési megállapodást az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvánnyal.:

:

Ahogy arról már márciusban beszámoltunk, az MVM-OSE Lions együttműködési megállapodást kötött az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvánnyal.

Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítványt (még Ovi-Foci néven) Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, a legendás Aranycsapat jobbhátvédje alapította. 2011 óta dolgoznak azon, hogy országszerte minél több óvodában megvalósítsák a Nemzeti Ovi-Sport Programot, amely által eddig már óvodások tízezreinek tették lehetővé a mindennapos mozgás felhőtlen örömét.

“Az Alapítványt 2011-ben alapította Buzánszky Jenő, abból a célból, hogy működésével támogatást tudjon nyújtani az óvodás korú gyermekek mozgásához, képességeinek fejlesztéséhez, utánpótlás neveléséhez intézményi kereteken belül. Annak ellenére, hogy a focival kezdtünk, Jenő bácsi már egy 2011-es interjúban elmondta, hogy ebben a korban nem kifejezetten a sportág a fontos, hanem az, hogy a gyermekek megszeressék a sportot, a mozgást és a mindennapi életük részévé váljon. Ezért tűztük ki azt a célt, hogy nem csak magát az oktatást visszük be az óvodákba, hanem megfelelő infrastruktúrát is teremtünk hozzá. Így alakult ki a komplex Nemzeti Ovi-Sport Program, amelynek része a Pálya, az eszközök és az oktatási program egyaránt. Futballal indultunk, később csatlakozott a kézilabda, a röplabda, a tenisz, a tollaslabda és az SNI-s gyerekeknek kialakított program” – mondta el nekünk Dr. Molnár Andrea elnök

Egyáltalán nem volt meglepő, hogy ehhez a Lions közreműködésével csatlakozott a kosárlabda márciusban, hiszen ott az ovi-kosár már egy évtizede nagy sikert arat és a hétvégék szerves programja.

“Közös cél elterjeszteni az óvodákban a mozgást, a mozgáskultúra fejlesztését, mert ezt később már sokkal nehezebb pótolni. A régi együttműködéseinket visszük tovább több óvodával, reméljük ez a kezdeményezés országszerte elterjed és a sport szerepének fontossága a fiatalok életében a 21. században sem vész el. Kosárlabda szempontból azt gondolom, hogy minden utánpótlás eredmény szép, de az igazi fokmérője a nevelés sikerességének az, ha a jövőben a felnőtt csapatokba megérkeznek ezek a fiatalok és első osztályú játékosok válnak belőlük. Úgy látom a mi utánpótlásunk ebben a tekintetben is remek irányba halad” – fogalmazott Beck Ferenc, az OSE elnöke.

Emellett kiemelte, hogy a program által immár kosárlabdával is találkoznak a legkisebbek, ez sokkal inkább a szocializációról, a mozgáskoordinációról és a mozgás megszerettetéséről szól. A gyerekek megismerik a csarnokot, találkoznak azokkal, akik a jövőben osztálytársaik lehetnek és nyilván mindeközben edzőink terelik őket az iskolai és az egyesületi kosárlabda felé is.

Ennek keretében idén novemberben megkezdődött hatállomásos Ovi-Kosár Kupasorozat, melynek második helyszíne Nyíregyháza után, természetesen Oroszlány volt.

A Krajnyik „Akác” András Sportcsarnokban rendezett bemutatón közös bemelegítés és ügyességi feladatok várták a kicsiket, és találkozhattak az MVM-OSE Lions idősebb játékosaival is.

“A csarnok nem csak az oroszlányi, hanem a bokodi ovisoknak is elérhető távolságban van, ezáltal a kisebb településeket is be tudjuk vonni a programba – válaszolta a Nemzeti Sport érdeklődésére az esemény szervezésében is részt vevő Oroszlányi Sport Egylet elnöke. – Az Alapítványtól kiváló volt ez a kezdeményezés és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének hála, most már az ovisok is részt tudnak venni a Szövetség versenyrendszerében. Így a már több, mint 10 éve működő programunk a jövőben még szervezettebb keretek között tud folytatódni. A Kupát tavasszal biztosan megismételjük és reméljük, hogy hosszú éveken keresztül működni fog. A nyolcvan gyermeket a helyi óvodapedagógusok hozták el, hogy megismerkedhessenek a kosaras légkörrel. Az U11-es csapatunk játékosai foglalkoztak a kicsikkel mind a 10 játékállomáson. Jó volt látni, ahogyan segítették az óvodásokat. Az ovisok szülei is kilátogattak a sportcentrumba, drukkoltak, nagy élmény volt számukra is! A hangulat annyira jó volt, hogy a sportolás után a zenére még táncoltak is a gyerekek a rendezvény kabalaoroszlánjával, Arival. Reméljük sikerült nekik akkora élményt nyújtani, hogy a heti rendszeres foglalkozásunkra azok is eljönnek, akik még csak most próbálták ki először a kosárlabdát. Ezeket a heti foglalkozásokat nagyon magas szinten vezeti Gurszky Géza és Gurszky Gézáné Ildikó, nagyon szeretik őket a gyerekek. Szerintük jövő héttől már emelkedett létszámmal kell számolni a rendezvénynek köszönhetően.”

Természetesen ismét felkerestük  dr. Molnár Andreát is, akivel az elmúlt 8 hónap változásairól, eredményeiről beszélgettünk.

Amikor legutóbb beszélgettünk, említette, hogy szeretnének egy Ovi-kosár Kupasorozatot elindítani. Immár a második állomáson is lezajlott egy rendezvény, kérem mondja el, hogy jutottak el idáig és mit lehet tudni a hátralévő 4 állomásról?

A hat állomás helyszíne egyelőre nincs lefixálva, az biztos, hogy egy állomásra fél éven belül két alkalommal szervezünk rendezvény így lesz ez tavasszal Nyíregyházán és Oroszlányban is. Ennek racionális okai vannak, egyrészt, szeretnénk, hogy ahova elmegyünk, ott ez ne egy egyszeri esemény legyen, illetve a gyermekek sportorvosija fél évre szól, ez nyilván megkönnyíti a sorozat folytatását. Emellett még Debrecen, Szekszárd, Szombathely és Kaposvár is potenciális helyszín.

Mik a tapasztalatok az első két rendezvény után?

Oroszlányban nincsnek pályáink az óvodák területén, viszont van edzőnk, aki heti szinten foglalkozik az óvodásokkal úgy, hogy a gyerekek bejönnek a központba. Nagyon élvezik a picik ezeket az órákat, erre építettük rá a Kupát. Nyíregyházán nincs heti szintű foglalkozás, viszont 14 óvodában van pályánk, ott a képzett óvodapedagógusaink tartanak sportalapozó, mozgásfejlesztő foglalkozásokat, abba illesztettük bele a kosárlabdát és az azzal kapcsolatos feladatokat. Mindkettő egy tökéletes alap volt ahhoz, hogy a gyerekek össze tudják magukat mérni egy ilyen rendezvényen. Remek volt a hangulat mindkét nap, azt gondolom minden résztvevő élvezte a lehetőséget.

Korábban elmondta azt is, hogy az Alapítvány a Debreceni Egyetemmel közösen alapított egy felsőfokú szakirányú továbbképzést az óvodapedagógusok számára is, amelyen sportalapozó mozgásfejlesztő óvodapedagógusokat képeznek, illetve hogy terveznek a Magyar Kosárlabda Szövetség hozzájárulásával és jóváhagyásával, szakmai meglátásaival egy ovi-kosár oktatókönyvet is kiadni. Hogy állnak ezek a projektek?

A könyv jelenleg írás alatt van, a Debreceni Egyetemmel pedig abban a tekintetben sikerült előrelépnünk, hogy szeptembertől már nem csak a végzett óvodapedagógusok tudják felsőfokú szakirányú továbbképzés keretében az Ovi-Sport Programot tanulni, hanem a hallgatók is. Van olyan féléves tantárgyunk, melyet fel tudnak venni.

Az a tervünk, hogy ahova a Kupasorozattal elmegyünk, ott a következő évben szeretnénk már edzőt foglalkoztatni, akik ezekben a városokban is heti rendszerességgel foglalkoznak a gyerekekkel, ahogy Oroszlányban is, az egy nagyon példamutató együttműködés. Szeretnénk ezzel megerősíteni a kapcsolatot az óvodák és a helyi egyesületek között.

 

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés