Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Rátgéber László maximális pontszámot kapott a tudományos előadására

Az aerob állóképesség és az eredményesség összefüggése női kosárlabdázóknál. Ez volt a témája.:

:

A sportot, mint gyakorlati munkát olyan elméleti háttérrel vértezte fel, hogy a kettő kölcsönösen megtermékenyíti egymást, beszélt prof. dr. Sulyok Endre, a Habilitációs Bíráló Bizottság elnöke dr. Rátgéber László tudományos előadásáról. A pécsi sikeredző maximális pontszámot kapott a bizottság mindhárom tagjától.

Habilitációs eljárása keretében „Az aerob állóképesség és az eredményesség összefüggése női kosárlabdázóknál” címmel – a koronavírusjárvány-helyzetre tekintettel online felületen – tudományos előadást tartott ma dr. Rátgéber László. A háromtagú Habilitációs Bíráló Bizottság elnöke prof. dr. Sulyok Endre, az MTA doktora, professor emeritus (Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Dékáni Hivatal) volt, további bizottsági tagok: prof. dr. Szabó Tamás egyetemi magántanár, igazgató (Nemzeti Sportközpontok Sporttudományi és Diagnosztikai Központ), valamint dr. habil. Balogh László intézetigazgató, egyetemi docens (Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet) volt.

A tudományos előadást megelőzően dr. Rátgéber László – a habilitációs eljárások menetének megfelelően – tantermi előadásokat tartott a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. Előadásának címe: „Integrált teljesítményhatóságú rendszer”, vagyis „Integral High-Performance System”.

– A bizottság és a saját benyomásom is az volt, hogy nagyon alapos és fontos tudományos előadást hallhattunk dr. Rátgéber Lászlótól. A sportot, mint gyakorlati munkát olyan elméleti háttérrel vértezte fel, hogy a kettő kölcsönösen megtermékenyíti egymást – fogalmazott prof. dr. Sulyok Endre. – Az különösen tetszett, hogy előadásával nem zárt le egy folyamatot, hanem új kutatási irányokat nyitott, amelyeknek az eredményei közvetlenül visszaforgathatóak lesznek a gyakorlati edzésmunkába. Tartalmilag tökéletesen megfelelt minden követelménynek, az előadásmódja pedig lehengerlő és nagyon meggyőző volt.

– Számomra elsősorban az volt különösen érdekes, hogy a világ elitjéhez tartozó, nemzetközileg elismert top edző, aki a szememben top menedzser és vezető is, minőségi sporttudományi munkát végez. Én ezt nagyon komoly értéknek tartom! – mondta dr. habil. Balogh László. – Manapság rengeteg tudományos ismeret, adat, know-how, eszköz ömlik a szakemberekre. Rátgéber László lehet az egyik olyan karizmatikus úttörő, aki a sok irreleváns adat mellől kiszűri a relevánsakat, a lényegeseket, és képes lehet arra, hogy a szakmai munka, az edzések, valamint a sporttudomány közötti kényes egyensúlyt megtalálja. Nem utolsósorban: az ő személyisége, hitelessége nagymértékben hozzá tud járulni ahhoz, hogy a sporttudomány a megérdemelt helyére kerüljön!

– Általánosságban annyit szeretnék elmondani, nagyon örülök annak, hogy egy nemzetközileg is elismert gyakorlati szakember tudja, a továbblépéshez elengedhetetlen a tudomány. Ezen a szinten már olyan problémákkal találkozik, amelyeket nem lehet stopperral kezelni – fogalmazott prof. dr. Szabó Tamás. – Tetszett, hogy a László rendszerben gondolkodik. Jó organizátor, a kapcsolatai révén el tudja érni, hogy olyan közegbe kerüljön, ahol tovább tud fejlődni. Ami a részleteket illeti: az aerob állóképesség örökzöld téma. Közvetlenül ugyan nem jelenik meg a kosárlabdában, de ha nincs megfelelő aerob állóképesség, akkor nem lehet megfelelően edzeni. Vagyis nagyon fontos az, hogy a bázisok le legyenek rakva, mert ha ezt elrontják, soha többé nem lehet kijavítani, és korlátozottak maradnak a lehetőségek. Amit ma hallottam Rátgéber Lászlótól, az egy modern elképzelés, merem állítani, hogy hasonló cipőben járunk! A gyerekek kapcsán igenis nagyon sok mindent fel kell térképezni ahhoz, hogy megfelelő elemzéseket lehessen készíteni.

Dr. Rátgéber László, egyetemi adjunktus, egyetemi tanulmányait az újvidéki Testnevelési Egyetemen kezdte, ahol 1993-ban szerzett kosárlabda szakedzői diplomát. 2009-ben Belgrádban az ALFA Egyetem Sportmenedzsment szakán megszerezte az Edzéstechnológiák menedzsere címet, majd 2011-ben ugyanitt elvégezte a mesterképzést. A jelölt doktori fokozatát 2014-ben szerezte az egészségtudomány területén, a Pécsi Tudományegyetemen, amit summa cum laude minősítéssel értékeltek.
Egyetemi oktatási és kutatási tevékenysége kiemelkedő, 2015 óta a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán, Rekreáció szervezés BSc és Fizioterápia MSc szakirányon tanít, a Teljesítménydiagnosztikai és Teljesítménysport Labor munkacsoportjának vezetője, valamint a posztgraduális képzésben is szerepet vállal. Mindemellett 2016 óta a Testnevelési Egyetem MSc edzői szakának oktatója, közreműködik a Sportági Intézet nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében, az Intézet nemzetközi kutatási programjaiban. Az Újvidéki Egyetem, valamint a belgrádi Egészségügyi, Testnevelési és Sporttudományi Központ vendég előadója. Ezen kívül tudományos pályázatok, kutatásfejlesztési projektek résztvevője.

Az egyetemi oktatás mellett kurzusokat vezet az MKOSZ és a FIBA által akkreditált edző és játékvezető továbbképzéseken. 2006-ban a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség beválasztotta az akkor alakult Elite Coaches Committee Bizottságába.

Szakmai elhivatottságát, sikereit számos hazai és nemzetközi elismerés, kitüntetés jelzi: 1993-ban az Év edzőjének választották Jugoszláviában, Magyarországon ezt a címet kilenc alkalommal nyerte el, míg Törökországban 2011-ben kapta meg. 2009-ben megválasztották Európa legjobb női kosárlabda edzőjének. 2003-ban Mesteredzői címet kapott, Pécsett kitüntették a Pécs Pro Civitate díjjal (1995), a MÁV Arany Vasutas fokozatával (2000), Baranya megye sportdíjával (2006), valamint Baranya megye Primissima díjával (2008). 2002-ben „Magyar Sportért” Miniszteri Oklevélben részesült, 2009-ben pedig orosz állami kitüntetést kapott. 2016-ban Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét adományozták számára, 2018-ban pedig megkapta a Magyar Fiatalokért Díjat.

Alapfilozófiája szerint kutatás és tudományos háttér nélkül az élsport és az utánpótlásnevelés sem működhet megfelelő színvonalon. Dr. Rátgéber László több mint 60 tudományos közlést jelez, tudományos közleményeinek száma 19, összesített impakt faktora 11.368, idézettsége összesen 59.

Dr. Rátgéber László oktatói és tudományos munkáján túl az általa alapított pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia, Kiválósági Központ szakmai és stratégiai igazgatója, kuratóriumi elnök, mesteredző.

1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
nazol Recent comment authors
nazol
Olvasó

Lehet hogy egyedüliként, de elovastam a cikket. Eszméletlen a pali, azért van némi konyítása ehhez a sporthoz, bárcsak több ilyen lenne.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés