Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Rátgéber László: A célunk Pécsen, hogy kultúrát építsünk

Az NKA vezetője adott interjút a Magyar Szónak.:

:

A Magyar Szónak adott interjút Rátgéber László. A szakember beszélt az Akadémián folyó munkáról, az utánpótlásnevelésről, a kultúra kiépítéséről és a felnőtt csapatokról.

Három dolgot próbálunk egyszerre megvalósítani, a sportszakmaiságot, a pénzek transzparens elköltésén keresztül a gyarapodást és a tudományosságot. Magyarország jól áll a női kosárlabdában, de a férfiaknál nagyon el vagyunk maradva. Komoly feladat, hogy elsősorban kultúrát építsünk, értem ez alatt például, hogy Magyarország nem közvetíti az Euroligát, így tragikus módon nem látták az itteni emberek, ahogyan Hanga Ádám megnyeri a Real Madriddal a sorozatot. Nagyon nehéz ilyen körülmények között jó kosárlabdát csinálni – válaszolta Rátgéber arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli az eltelt időszakot.

Viszont bebizonyítottuk, hogy az akadémián megfelelő munkával, jó biológiai adottságú fiatalokkal képesek vagyunk az eredmények elérésére. Volt például egy nigériai játékosunk két és fél évig, most az Euroliga final fourjában is játszott, és valószínűleg az NBA draftjának első körében fog elkelni. Vagy ott van Juhász Dorka, aki a WNBA (az amerikai női profi liga – a szerző megj.) első draftkörében kelt el a Minnesotához. A játékoscsinálás többfajta módon történhet. A felnőtteknél nyilván nagyon fontos az analízis, a játékosmegfigyelés. Manapság az öltözők laboratóriumok, elmúlt a polihisztor trénerek ideje, ma egy edző az edzéstechnológiák menedzsere. Csapatot kell építeni, közös irányt kell meghatározni.

A másik célunk Pécsen, hogy kultúrát építsünk. Azért szenzációs, ami történik, mert derék embereket fogunk nevelni, mindamellett, hogy a sportba befektetett pénzt jó eséllyel az egészségügy fogja megspórolni. De kultúra alatt nemcsak az egészségről beszélek, hanem erkölcsi normákról és társadalmi értékekről is. Nézzük meg például a Partizant: 22 ezer ember várta a Realt a madridi verekedés után Belgrádban, mégis, egyetlen öngyújtó sem repült be a rivális játékosok felé. Mindent meg lehet tenni, csak akarni kell… Nekem szerencsém volt, hogy a trianoni határoknak a kosárlabda szempontjából nézve jó oldalán nőttem fel, egy olyan családban, amely kosárlabdacsalád volt, és Pécsen is jó helyre kerültem…

Az NKA vezetője beszélt a kultúra kiépítéséről is:

A kultúrát úgy definiálnám, mintha lenne egy almafánk: ha állandóan csak leszedjük a termést, de nem gondozzuk a fát, akkor az tönkre fog menni. Manapság szinte senki sem akarja gondozni, csak leszednék az almát, de a fát is ápolni kéne. Ezek a nemes feladatok, amelyek nem látszanak meg máról holnapra. Amíg edző voltam, sztárstátuszban szerepeltem a reflektorok előtt, de ez a mostani egy sokkal nehezebb munka, amely szélesebb látókört igényel. Nagy szerencsénk van, hogy a magyar állam ennyire kiáll a sportért, ugyanakkor óriási a felelősségünk is emiatt, nem szabad visszaélnünk vele. A magyar sport ugyanis eljutott arra a szintre, ahol az emberi tényezőn múlnak az eredmények.

Melyek a legfontosabb különbségek a felnőtt, érett sportolók vezetése, illetve az utánpótlás, a fiatalok terelgetése között? – hangzott el Antalovics Péter kérdése

– Az alapvető az, hogy az utánpótlássport az oktatásról, az élsport pedig az egómenedzselésről, a pszichológiáról szól. Természetesen ez leegyszerűsítés, de ez a legnagyobb különbség. Utóbbi esetben összejönnek tizenketten, és abból egy kész csapatot kell csinálni, és az eredmény a fontos, míg a gyerekeknél a mosolyuk, a boldogságuk a legfontosabb. A 18 éveseknél az az eredmény, hogy valakiből lesz-e játékos, vagy nem, de a felnőtt, kész sportolóknál a gyűrűk, a győzelmek számítanak, mert az eredmény nem hazudik.

Problémának látom, hogy Magyarországon rengeteg befektetés folyik az utánpótlássportba, mintha célként kezelnék, pedig ez csak egy átmeneti állapot. Az utánpótlássportból mielőbb ki kell venni a tehetséget, persze ellenőrzött körülmények között. Ezért is vannak az akadémiák, hogy figyelemmel kísérhessük a gyerek sorsát. Azt gondolom, hogy Pécsen jól végezzük a munkát, és ha Újvidéken létezne egy hasonló projekt, akkor az gyakorlatilag egy NBA-gyárként működhetne az ottani mentalitásnak és az adottságoknak köszönhetően.

Magyarországon a legnagyobb gond a férfikosárlabdában, hogy nincsenek testek, hiányzik a magasság, a méretek. De a tehetség itt van, ez meglátszik a jégkorongban, ahol ismét a legmagasabb divízióban szerepelt a válogatott, vagy a labdarúgásban, ahol szemmel láthatóan megmozdult valami, nemhiába vannak 70 ezren a Puskás Arénában.

A felnőtt csapatokról is szót ejtett Rátgéber László:

 A női kosárlabda szenzációs, Pécsen komoly európai csapattal rendelkeztünk. Manapság a fiatalokat sikeresen integráljuk a felnőttsportba, most is van nagycsapatunk, tavaly negyedikek, idén ötödikek lettünk. Kiváló női játékosaink vannak, mint például Kiss Virág, a válogatott pillanatnyilag legjobb játékosa, aki az Euroligába, a legutóbbi döntő veszteséhez igazolt, vagy az említett Juhász Dorka.

A férfiaknál, mint mondtam, a testek hiánya a gond. Van például egy nagyon tehetséges irányítónk, aki 185 centi magas, de ez nagy különbség, ha otthon az ugyanilyen fiúk 200 centisek. Ha Teodosić 196 helyett 183 lenne, vagy Jokić 215 helyett 195, egyikük sem lehetne az, aki. Serdülőcsapatokkal játszunk a Crvena zvezda, a Partizan, az Olimpija, a Cibona ellen, sőt időnként le is győzzük őket. 16 éves korban már ott lihegünk, a junior- és a felnőttkosárlabdában pedig egyszer csak jönnek a nagy testek, és onnantól ez már nem ugyanaz a sportág… Mindezek ellenére azt gondolom, hogy itt is jó irányba indulhatunk el, mert vannak tehetséges gyerekek.

A teljes beszélegetés itt elérhető!

24 hozzászólás

24
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
16 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
zterulezHunbasket2021DennisBorn2Ballbakiba Recent comment authors
Dennis
Olvasó

Tökéletesen megválasztott kép:
– pökhendi arckifejezés
– zsebreb.szott kéz
Köszönöm, én nem kerék ebből a “kultúrából”!

bakiba
Olvasó

A kommenteket és a like-okat nézve az akadémia már nem csak a megjelenésekért fizet, de egy komoly kis csapat nyomhatja megfelelő helyre a like-ot, vagy dislike-ot. És még kommentelnek is. Ügyes. Mondom: a csomagolás 1st class!

Born2Ball
Olvasó

Rátgéber László a magyar kosárlabda egyik, ha nem a legnagyobb alakja.
Hálásak lehetünk, amíg a tehetségeink az ő kezei alatt fejlődhetnek.
A világ egyik legjobb szakembere, ráadásul honfitársunk, kívánni se lehetne szebbet!

zterulez
Olvasó

Minden igaz, ha hozzáteszed, hogy női vonalon. A férfi mezőnyben sosem bizonyított.

bakiba
Olvasó

Szerintem elég a képet megnézni a cikk elején. 1000 szónál többet mond. Leírja, hogy milyen ember is ő. Amit mond, abban van igazság, csak a körítés ne lenne ilyen? Ez a (ál)tudományosság, ez a megkerülhetetlen szakmaiasság látszata, ez finom nyomásgyakorlás minden téren. Tanuljunk ebből! Lehet, hogy a végtermék nem jó, de a csomagolás elsőrangú.Ha Újvidéken jobb játékosok lennének, akkor miért nem csinált ott akadémiát? Megmondom: mert a cél nem a játékosnevelés, hanem a profit. És ott nincs állami pénz, itt meg van. Pont! Ennyi!

Ponty
Olvasó

Kultúrát?! Ilyen Moosz Milánokkal jó úton haladnak!

Hunbasket2021
Olvasó

A köcsögöt is neveli, hogy nagyobb köcsög legyen

voldemort
Olvasó

Ja még annyit az előzőhöz: olyanok vagytok mint a Felcsút. Kisajátítotok valamit, aztán úgy állítjátok be, mintha a ti érdemetek lenne. Üzenem, amit ilyenkor mond minden normálisan gondolkodó sportbarátok: legendát nem lehet venni!

voldemort
Olvasó

Elmegy ez a büdös gyökér a jó ….. inkább nem írom le, mit gondolok. Miről beszél ez a tapló paraszt? Pécsen már akkor is kosárlabda volt, amikor ő meg leírni sem tudta, hogy NER. Most meg itt osztja az észt egy állami pénzen agyonfinanszírozott csapat élén….Begyűjtitek a fiatalokat mindenhonnan… te élsz vele vissza, te… A közvetítéseket is a főnökeidnél reklamáld évek óta képtelenek BL meccseket közvetíteni! A harmadosztályú foci fontosabb, mint a magyar 1. Osztályú kosárlabda!! Te akarsz kultúrát, mikor az emberei folyamatosan mocskos módon viselkednek minden meccsen? Presszionáltok mindenkit, játékvezetést, ellenfelet, ahelyett, hogy a pályán levő dolgokra koncentrálnátok! Utánpótlás?… Olvass tovább »

Rámen11-12
Olvasó

Rátgéber kimondta, hogy a férfi szakág merre megy, kb szemben a forgalommal. Báderéknek itt lesz a legnagyobb munkája! Ugye nem akarják végleg lebutítani az A-csoportot, mindenféle idióta szabállyal?
U23? Légiós szám csökkentése? Két magyart a pályára? STB

Lightbringer
Olvasó

Nigériában majd biztosan megköszönik a munkáját.

Olajheart2
Olvasó

Biztos kapom majd a mínuszokat, de nem baj .. lehet itt megállás nélkül kritizálni és fújolni, de szerintem jó pár dologban igaza van..

Marko_tropojából
Olvasó

Na jó, én plusszollak, mert szerintem is igaza van sok mindenben, így legalább veled együtt fikáznak majd. De azt neked is be kell látnod, hogy az itt kommentelők sokkal jobban értenek hozzá, mint Rátgéber mester. Oké, hogy nyert már ezt-azt, de hol marad a tudása a BB1 kommentmaistrókéhoz?

Olajheart2
Olvasó

Köszönöm megnevetettél?

Jon
Olvasó

A kommenteket elolvasva én már csak egy kávét kérek. 🙂

Viggiano
Olvasó

Sajnos nem tudok elmenni emellett a testek hiányossága mellett. Azt mondja, hogy van egy nagyon tehetséges 185 cm-es irányító, de nagy hiányosság az, hogy másutt 200 cm-esek. Szerintem elég ha egyetlen nevet említek meg, aki pont 185 cm-es játékos volt, ő pedig John Stockton. A világ valaha volt egyik legjobb irányítója. Jokic sem a legjobb példa szerintem, mert a mozgása nagyjából egy szinten van az enyémmel, pedig vagy 10 éve nem ütöttem le a labdát. A 90-es években ahol azért voltak minden csapatban komoly shooterek, akik hatalmasat ugrottak, gyorsak voltak, volt például egy Chris Mullin aki úgy átlagolt 25 pontokat,… Olvass tovább »

Namár
Olvasó

Igen, de..ha Józsi bácsi 100 évig élt és egész életében cigizett..nem jelenti azt, hogy a dohányzás a hoszú élet titka.
Pont ilyesmire akartam rámutatni…Nem tudom mennyi plusz pénzt kell költeni az NB1-A-ra, de tegyük fel azt a pénzt országos szintű játékosmegfigyelésre fordítják mondjuk általános iskolai szinten..ha már ekkora a baj a testekkel, akkor tessék keresni komolyabban és nem légiósokba önteni bele.

24457 18223897 “Rátgéber Kosárlabda Akadémia” Alapítvány
Odaadom az adóm 1 %-át…mert a gyerek ott kosarazik. És légiósokat fognak belőle fizetni.

Viggiano
Olvasó

Én nem azt írtam, hogy aki 185 cm-es az mindenképpen a világ legjobb irányítója lesz. Leírtam azt is, hogy erre és a fordítottjára is van példa, tehát egyik oldal sem állja meg teljesen a helyét. A többit pedig nem tudom miért írod nekem, azokat meg sem említettem…

Center
Olvasó

Dr. habil: “Nagy test, nagy élvezet….” 🙂

HajráMagyarKosárlabda
Olvasó

Olyan jó minden nap Rátgéber cikket olvasni.. nem unalmas kicsit sem…

Laposvár
Olvasó

Figyu… Neked valaki fegyvert fog a tarkódhoz hogy elolvasd ezeket a cikkeket?
Ha engem nem érdekel egy téma, akkor lapozok tovább. Te pedig nem hogy olvasod, de hozzá is szólsz mindegyikhez. Tehát érdekes számodra a téma, így viszont a kedvedben járnak a napi 3 megjelenéssel. Ne panaszkodj 🙂

Namár
Olvasó

Ha már a transzparens dolgokról szót szólt kedves László! Magyarázza meg légyszives, hogy egy akadémia, ami a tehetséges fiatalok kineveléséről szól és versenyeztetésére van kitalálva, milyen pénzügyi keretekből költ olyan játékosokra, akik feljuttatták az NKA-t az NB1-A-ba és milyen pénzből fog légiósokat fizetni azért, hogy az NKA ne essen ki? Ez a pénz miért nem a tehetségekre van felhasználva és mit profitál a legfelső osztályban való játszásból bármiféle fiatal? Nem kell az NKA-nak feljutnia ahhoz, hogy egy fiatal kosaras célokat találjon magának!

Milivoj
Olvasó

Ott a válasz a cikkben…, reflektorfény, sztárstátusz, presztizs…, ebben szeret fürdőzni…, igaz, hogy állami pénzen, de hát ez a legkevesebb

Milivoj
Olvasó

1 napon belül a harmadik Rátgéber cikk…, igaz, a profhabildoktoremeritusphd szakmai bölcsességét mindig jó olvasni

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés