Connect with us
Hirdetés

B-csoport

PVSK-MAFC rangadó a második vonalban

A 24. forduló következik a Piros-csoportban.:

:

Végjátékához érkezett a Piros-csoport, a hétvégén akár a PlayOff első kiemeltjének kilétére is fény derülhet. Szombaton a MAFC Pécsett, a JKSE Salgótarjánban játszik ki-ki meccset, az éllovas a TF otthonában teheti meg az újabb, adott esetben utolsó lépést az alapszakaszgyőzelem felé. Vasárnap az elmúlt hetekben jó formát mutató CKE-t fogadja az otthon idáig remekül teljesítő DEAC, a sereghajtó ellen javíthat a BKG, Nagykőrösön alsóházi rangadót rendeznek, míg a Megyeri Tigrisek a Vasast látják vendégül.

Salgótarjáni KSE – Jászberényi KSE

Szombat 18:00, Salgótarján, Városi Sportcsarnok

Közvetlen riválisok csapnak össze Nógrádban. Az SKSE (8., 11-12) a gyengébb januári és februári teljesítmény után előző két bajnokiját sikerrel vette, a Vasas és a Veszprém legyőzésével visszakerült az első nyolcba a táblázaton a Dániel-legénység, a jászságiak elleni esetleges újabb sikerrel pedig a győzelmek számát tekintve be is érnék egy mérkőzéssel kevesebbet játszó riválisukat, ugyanakkor egy vereséggel a játéknap többi eredményének függvényében el is veszíthetik jelenlegi PO-helyüket a tabellán. A Jászberénynek (6., 12-10) ugyan még az 5. helyre is reális esélye van, papíron azonban még a negyeddöntős szereplésük sem biztos a kék-fehéreknek, így nekik is nagy szükségük lenne a két pontra. Novemberben az alapszakasz talán legjobb mérkőzését játszotta a Jászfővárosban a két gárda, a piros-feketék Veljko Dragasevics 48 pontja ellenére vesztesen távoztak Berényből, a kétszeri hosszabbítást hozó csata végén Olasz Ádám a dudaszó pillanatában – egyes vélemények szerint az után – tett vissza egy támadólepattanót, kialakítva ezzel a 103-102-es végeredményt. A tarjániakat tehát a visszavágás reménye is motiválhatja, illetve a hazai pálya is mellettük szól, ugyanakkor az utóbbi hetekben kezd magára találni a JKSE – kérdés, hogy idegenben is képes lesz-e rangadót nyerni Miljan Rakics együttese. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/DqllGAPeXPo?feature=share .

Pécsi VSK-Veolia – MAFC

Szombat 18:00, Pécs, PVSK NKA Csarnok

A tabella második helye a tét a forduló rangadóján. Az otthon tétmérkőzésen több, mint tíz hónapja veretlen PVSK (2., 19-4) saját közönsége előtt, legfőbb üldözője ellen biztosíthatja be 2. kiemelését a rájátszásra, egy vendégbravúr esetén viszont megelőznék riválisukat a műegyetemisták (3., 18-5). Amíg az őszi idényben egyértelműen az NKA Pécs volt a Piros-csoport mezőnyének legdominánsabb tagja, addig 2023-ban sem a városi rivális, sem a nagy múltú fővárosi alakulat nem marad el eredményességben az akadémistáktól, sőt: a bajnokságban mindhárom gárda 8-1-es mutatóval büszkélkedhet a téli szünet óta, míg a Hepp Kupában már csak utóbbi kettő van versenyben – a narancs-feketéket éppen a Párducok ejtették ki a sorozatból. A baranyai fehér-feketék rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtanak a Verseny utcai sportcsarnokban, tizenegy – egyaránt győztes – hazai bajnokijuk közül nyolc alkalommal is megdobták a száz pontot, Szrecsko Szekulovics érkezésével pedig védekezésben is stabilabbá váltak. Az újbudaiak idegenbeli mérlege sem rossz, mindössze kétszer kaptak ki vendégként, az NKA-tól és a Vasastól. Várhatóan mindkét oldalról hiányozni fog egy-egy fontos magasember: a pécsieknél Juhos bajlódik sérüléssel, a budaiktól Pápai esett át műtéten a közelmúltban. Novemberben a Gabányiban 82-72-es hazai siker született a felek összecsapásán, így legalább tíz egységgel kellene nyerniük a hazaiaknak a 2. hely bebiztosításához, de már egy minimális különbségű diadallal is kedvező helyzetbe kerülnének – ehhez azonban a Lakits-csapatnak is lesz egy-két szava. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/@PvskHuPecsiVSK .

TF-BP – NKA Pécs

Szombat 18:45, Budapest, Sport11 Sportcentrum

A Tehetséges Fiatalok (10., 9-14) PO-reményeik életben tartásáért, a pécsiek (1., 21-2) alapszakaszgyőzelmük bebiztosításáért lépnek pályára a Sport11-ben. A sárga-kékek jól kezdték az újévet, néhány forduló erejéig sikerült felkapaszkodniuk a 8. helyre, ám előző három találkozójukat elveszítették, így messze kerültek a negyeddöntős szerepléstől, annak kiharcolásához valószínűleg már nem hibázhatnak – első lépésként a listavezetőt kellene megfogniuk. A Rátgéber Akadémia felnőttcsapata a tavalyi bronzérmet követően a jelenlegi kiírásban már a feljutást célozta meg, és rendkívül közel áll ahhoz, hogy első kiemeltként várhassa a felsőházi rájátszást – ha a narancs-feketék szombaton győzni tudnak a fővárosban, a MAFC pedig beveszi a PVSK otthonát, a hátralévő két forduló eredményeitől függetlenül ők nyerik a szezon első szakaszát. Amennyiben mindkét pécsi gárda nyer, úgy a Vöröspandák a 25. játéknapon, a Nagykőrös elleni hazain tehetik biztossá elsőségüket. Motivációban tehát egyik félnél sem lesz hiány, ám a két klub céljai, lehetőségei markánsan eltérnek – bár a Mavrenszki-legénységnek volt egy meglepő kisiklása februárban, Fóton, nagy bravúr lenne a fővárosiak részéről, ha nem a mecsekaljai odavágóhoz (82-51) hasonlóan alakulna a mérkőzés. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/@ratgeberakademia .

DEAC U23 – Ceglédi KE

Vasárnap 16:00, Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok

Debrecen bevételére készül az előző négy bajnokiját megnyerő Cegléd. A DEAC U23 (5., 13-9) változatlanul őrzi 5. helyét a táblázaton, de várhatóan az utolsó fordulóig harcolniuk kell pozíciójuk megőrzéséért, mert nagyon sűrű mögöttük a középmezőny. Bár múlt csütörtökön egy szoros csata végén a PVSK elvitte a két pontot az Oláh Gábor utcából, a fehér-feketék otthona továbbra sem könnyű terep az ellenfelek számára, a pécsiek előtt csak az SKSE tudott itt bajnokit nyerni a szezonban. A nagyot hajrázó CKE (9., 10-13) azonban nem tűnik esélytelennek, hiszen legutóbbi két idegenbeli meccsét behúzta, igaz, a debreceni diadal még értékesebb lenne számukra, mint az elmúlt hetekben bezsebelt veszprémi és a szigetszentmiklósi siker. A sárga-kékek helyzete néhány fordulóval ezelőtt még kilátástalannak tűnt a legjobb nyolc közé jutás szempontjából, mostanra azonban a Pest megyeieknek a BKG-hoz és az SKSE-hez hasonló esélyeik vannak 7. vagy 8. pozíció megszerzésére – az említett két csapatnak egyaránt eggyel van több győzelme a Siska-legénységnél, akik ugyanakkor egymás elleni összevetésben mindkét közvetlen riválisnál jobbak. Novemberben, Szolnokon 80-76-ra nyerték a hazaiakat a két együttes mérkőzését, ám a debreceni fiókcsapat rendre jóval jobban teljesít egy adott ellenfél ellen otthon. Ez nem sok jót ígér a vendégeknek, ám mellettük szól, hogy a hajdúságiak kulcsemberei szombaton is pályára lépnek az Alba Fehérvár elleni A-csoportos meccsen. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/p7dSQGW1swc?feature=share .

BKG-Prima – Veszprém KK

Vasárnap 17:00, Szigetszentmikós, Városi Sportcsarnok

Egy újabb vereséggel nagy bajba kerülhet a BKG, több, mint egy éve nem nyert bajnokit idegenben a Veszprém. A Kosok (7., 11-12) számára meglehetősen rosszkor jött az évek óta alig hiányzó Nagy Benedek sérülése, a kezdőirányító hiányában elveszítették előző három mérkőzésüket a szigetszentmiklósiak, így a PlayOff-részvételük is veszélybe került – 2018 óta nem rendeztek felsőházi rájátszást a Piros-csoportban a Nagy-legénység nélkül. A Veszprém (14., 1-22) pedig a Piros-csoport minden eddigi kiírásában negyeddöntős, mi több, már a 2017-es átszervezést megelőző években, a kelet-nyugati rendszerben is a másodosztály meghatározó csapata volt – az már eldőlt, hogy ez a sorozat megszakad, sőt, a biztos bennmaradásra sincs már esélyük a bakonyiaknak, akik már csak három győzelemmel és három nagykőrösi vereséggel léphetnének el a tabella utolsó helyéről. Ősszel simán nyert Veszprémben (68-93), és ezúttal is esélyesebbnek számít a Prima, de a veszprémiek javuló formáját elnézve akár a meglepetés is benne lehet a mérkőzésben. Élő közvetítés az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/jzh8avh1Ks0?feature=share .

Nagykőrösi Sólymok KE – Óbudai Kaszások

Vasárnap 17:00, Nagykőrös, Kossuth Lajos Általános Iskola

Közvetlen rivális ellen, hazai környezetben térne vissza a győztes útra a Nagykőrös (13., 4-18). A Sólymok az új esztendőben mindössze egyetlen mérkőzést nyertek a bajnokságban, hatmeccses negatív szériájuk a leghosszabb a mezőnyben, már csak matematikai esélyük maradt előrelépni a 13. pozícióból. Egy önbizalomnövelő győzelem viszont a tabellán elfoglalt helyezéstől függetlenül sokat jelenthetne a csapatnak, amire meg is van minden esélyük az óbudaiak ellen. Ugyanis a Kaszások (11., 7-16) sincsenek jó passzban, különösen idegenben nem remekelnek, mindössze két alkalommal tudtak nyerni otthonuktól távol. A III. kerületiek mellett szól, hogy nekik már sikerült lezárniuk rossz sorozatukat, négy vereséget követően az előző körben legyőzték a fővárosi rivális TF-et. Az őszi odavágót a Kaszások nyerték 87-75-re, ezúttal igazi ki-ki meccsre van kilátás. A piros-feketéknél a Kovács-Timkó-Horváth belső sor domináns, míg a budai alakulat elsősorban mezőnyposzton erős, jó kinti dobóikhoz nemrégiben csatlakozott a visszatérő Rosemond is. Szakmai szempontból is érdekes találkozó várható, ahol meglepő lenne, ha valamelyik fél simán nyerne.

Phoenix-MT Fót – Vasas Akadémia

Vasárnap 17:15, Fót, Phoenix Sportcsarnok

Újabb hazai bravúrban bízik a Phoenix-MT, nagy lehetőség előtt áll a Vasas. A Megyeri Tigrisek (12., 7-16) már nem juthatnak be a PlayOffba, de a biztos bennmaradásban még reménykedhetnek, ehhez azonban már a többi mérkőzés kedvező alakulása mellett sem hibázhatnak – ha kikapnak vasárnap, a “piros vonal” alatt fejezik be a bajnokság első szakaszát a fótiak. Surmann Gábor együttesének azonban nem szokása feltartott kézzel fogadnia esélyesebb riválisait, ezt bizonyítja, hogy a listavezető NKA-t már sikerült meglepniük a Phoenix Arénában. A Vasas (4., 17-6) minőségi, mély kerettel rendelkezik, ám vendégként az utóbbi időben mégsem túl meggyőző az Arigbabu-tanítványok teljesítménye, a téli szünet óta többek között Nagykőrösről és Salgótarjánból is üres kézzel távoztak. Ezen a játéknapon a PVSK-MAFC párosítás miatt különösen fontos lenne számukra a siker, hiszen valamelyik közvetlen riválisuk biztosan kikap – a műegyetemisták veresége lenne számukra kedvezőbb forgatókönyv, ám egy fóti vereség esetén ezzel sem mennének sokra. A lila-fehérek idegenben is nagyon megnehezítették a pasarétiek dolgát (84-79), így teljes joggal bízhatnak ezúttal is legalább egy szoros végjátékban, e a találkozó kimenetele sem tűnik egyértelműnek.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés