Connect with us
Hirdetés

B-csoport

Pénteken kezdődnek a Piros csoport küzdelmei, soha nem látott izgalmak várhatóak a feljutásért

Az első forduló beharangozója.:

:

Egy héttel az élvonal előtt, szeptember utolsó hétvégéjén kezdődnek a 2022/2023-as kiírás küzdelmei a második vonalban. A lebonyolítás nem változott tavaly óta: a 14 résztvevő csapat kétkörös alapszakaszt játszik, a legjobb 8 jut be a playoffba, a 9-14. helyezettek pedig alsóházi helyosztókat játszanak. A felsőházban a negyeddöntős, az elődöntős és a döntős párharcok az egyik fél harmadik győzelméig tartanak, a bronzcsatában két nyert meccs kell a győzelemhez, az 5-8. hely sorsát kuparendszerben döntik el. Az alsóházi rájátszásban minden párharc az egyik csapat második sikeréig tart. A Piros csoport 13. és a Zöld csoport 2. helyezettje kuparendszerű osztályozót játszik.

Továbbra is érvényben van a fiatalszabály és a magyarszabály: minden mérkőzésen végig pályán kell lennie csapatonként egy, 2002. január 1-én vagy utána született, hazai nevelésű játékosnak; továbbá a meccskeretbe csapatonként egy játékos kivételével csak hazai nevelések nevezhetők.

Négy változás is történt a mezőnyben tavalyhoz képest. A bajnok Budapest Honvéd vállalta az A csoportot, a Pécsi VSK húsz év után búcsúzott az élvonaltól. A pécsiek U23-as gárdája értelemszerűen nem indulhat egy osztályban a klub első csapatával, helyüket egy másik fiókcsapat, a DEAC U23 veszi át. A 14. helyen kieső Bajai Bácska helyét a Zöld csoportot megnyerő Ceglédi KE veszi át, a Conoil Pápa KC-t az őket osztályozón legyőző zöld csoportos ezüstérmes, a nyáron Újpestről Fótra költöző Megyeri Tigrisek SE váltja.

NB I./B

Piros csoport

1. forduló

Jászberényi KSE – Nagykőrösi Sólymok KE
Péntek 17:00, Jászberény, Bercsényi tornacsarnok

A tavalyi ezüstérmes JKSE edzőt váltott a holtszezonban: a csapatot tavaly játékos-másodedzőként segítő Miljan Rakics előlépett vezetőedzővé és befejezte játékos-pályafutását, a korábbi edző, Földi Sándor pedig szakmai vezetőként marad a kék-fehéreknél. A játékoskeret nagyjából együtt maradt, a kulcsemberek közül Chester Lewis és az osztrák élvonalba szerződő Nebojsa Dukics távozott. Két játékost igazoltak helyettük: magasposztra visszatért Czirbus József, valamint őket választotta a fiatalposzton is bevethető Mester Márk, légiósuk viszont egyelőre nincsen. A felkészülés alatt legyőzték a DEAC U23-at, a TF-BP-t és a Ceglédet is, csak a MAFC-tól kaptak ki a B-s ellenfelek közül.

Mester személye különös pikantériát kölcsönöz a szezonnyitónak, hiszen a hátvéd teljes eddigi pályafutását Nagykőrösön töltötte. Az elmúlt idényben vezére volt a 10. helyen záró Sólymoknak, távozása biztosan fejtörést okoz majd a felnőtt edzőként tétmeccsen pénteken debütáló Puszta Dávidnak. A piros-feketéktől még Jókai, Kakulya és Rozs távozott, pótlásukra a pécsi Akadémiáról érkezik irányítónak Váits Olivér, illetve a rutinos Vámos László és a fiatal Mári György is náluk folytatja. Edzőmeccsen három alsóbb osztályú csapat ellen is győzelmet arattak, a Ceglédtől és a Vasastól viszont kikaptak.

Pécsi VSK-VEOLIA – TF-BP
Péntek 18:00, Pécs, PVSK NKA Csarnok

A PVSK zsinórban tizenkilenc A csoportos szezont követően búcsúzott az élvonaltól májusban, a klubvezetés a kiesést követően nyilvánosan az azonnali visszajutást tűzte ki célul. Egy ízig-vérig pécsi edzőpárost bíztak meg a csapat vezetésével: Juhász Olivér lett az új vezetőedző, munkáját Andrija Csirics segíti (az előző idényben mindketten irányították az U23-asokat, akik a 12. helyen zártak a Pirosban). A játékoskeret is PVSK-kötődésű játékosokra épül, magasposzton három korábbi válogatottat is igazoltak Horti, Juhos és Tóth Norbert személyében. A visszatérők táborát erősíti a Halász-Antóni-Füzi-Kocsis-Bíró ötös is, utóbbi kettőt ráadásul a városi rivális NKA-tól csábították vissza. Légiósuk is lesz, a svéd ezüstérmestől érkező amerikai mezőnyember, Chase Harler. A pécsiek a felkészülés során több külföldi csapattal is játszottak, valamint legyőzték a MAFC-ot. A Vasassal kétszer is összecsaptak: 1-1 a mérleg. A PVSK hazai találkozóinak helyszíne idén a Lauber Sportcsarnok helyett a Verseny utcai csarnok lesz, élő közvetítésért klikk ide: https://youtube.com/c/PvskHuPecsiVSK

A tavaly 7. helyen záró TF-BP szakvezetését komoly kihívás elé állította az átigazolási időszak, hiszen elvesztették két legeredményesebb játékosukat: Peringer Balázs a feljutó Honvéd, Tichov Dominik a rivális Óbudai Kaszások ajánlatát fogadta el. A Tehetséges Fiataloknak azonban sikerült a mezőnybe és a palánk alá is egy-egy A csoportot megjárt kosarast igazolniuk: a tavalyi playoff legtöbb pontot és VAL-t átlagoló játékosa, Dancsecs András Veszprémből, az Oroszlánnyal Piros csoportot nyerő center, Anda Dávid pedig Nyíregyházáról érkezett. A klubfilozófia jegyében számos új fiatal is csatlakozott Beák Gábor és Nagy Bálint csapatához. A sárga-kékek egy hivatalos edzőmeccset játszottak, azt elvesztették a Rátgéber Akadémián.

Salgótarjáni KSE – DEAC U23
Péntek 18:00, Salgótarján, Városi Sportcsarnok

Az előző szezont a 9. helyen befejező SKSE is a fiatalítás mellett döntött a vezetőedzői poszton: a klub korábbi játékosa, Dániel Péter váltja Király Máriót. A játékoskeretben is történtek változások, három év után távozott a „kosármagyar” Karanfilovski, illetve Steve Rosemond sem hosszabbított. Az új szakvezető elsősorban a bedobott hárompontosok és a gólpasszok számát szeretné növelni, ennek jegyében három kisemberrel erősítettek: visszatér a horvát-afgán irányító, Dominik Herendics, illetve a tavalyi Zöld csoport egyik legjobbjával, Geigerrel és a fiatalposzton is bevethető Vas-Teplánnal bővült a keret. Az SKSE egy kivételével minden edzőmeccsét megnyerte, igaz, csak a mostani ellenfél elleni vereség alkalmával találkoztak piros csoportos riválissal. Élő közvetítésért klikk ide: https://youtu.be/5HJVf4S4kIQ

A DEAC U23 zöld csoportos bronzéremmel zárta az elmúlt idényt, ami a versenykiírás szerint nem ér feljutást, ám a PVSK búcsúja az élvonaltól a pécsi fiatalok visszalépését is jelentette, így „nevető harmadikként” felkérést kaptak az osztályváltásra, amit el is fogadtak. A fiókcsapatot továbbra is Andjelko Mandics irányítja, aktuális keretüket a klub felnőtt és U20-as korosztályainak szereplése is befolyásolja majd, így várhatóan gyakran meccsről meccsre más összeállításban lépnek majd pályára. Amikor a szakvezetés rendelkezésére áll, várhatóan kulcsember lesz a nyáron Körmendről érkező irányító, Kenéz, a saját nevelésű hátvéd, Neuwirth, vagy a 3-as poszton játszó csapatkapitány, Balázsi. A sűrű felkészülési programban az SKSE mellett legyőzték a MAFC-ot is, a JKSE és a Megyeri Tigrisek ellen viszont vereséget szenvedtek.

Óbudai Kaszások – Vasas Akadémia
Szombat 16:45, Budapest, Kaszások Sportcsarnok

Az újoncként a rájátszásról nagy csatában lemaradó, végül 11. helyezett óbudaiak májusban azzal kerültek be a hírekbe, hogy vezetőedzőjük, Armaghani Saeed az iráni férfi válogatott szövetségi kapitánya lett. A szülőhazáját az Ázsia Kupán negyeddöntőbe vezető iráni-magyar szakember marad a Kaszásoknál, de „helyet cserél” másodedzőjével: Takács Máté személyében itt is egy fiatal szakember kapta meg a kispadot. A tavalyi kulcsemberek közül csak Czura és Bartos maradt, de hosszú az érkezők névsora is: többek között a TF-BP legjobbját, Tichovot és a Vasas univerzális játékosát, Borost is szerződtették, de ígéretesnek tűnik a Pécsről érkező Armaghani-Farkas páros is, a távozó Karavdics légióshelye ugyanakkor betöltetlen. Honlapjukon egy edzőmeccsről számoltak be a sárga-feketék: a szlovák élvonal bronzérmese, a BC Komárno hazai pályán érvényesítette a papírformát az óbudaiak ellen.

A Vasas az előző két idényt egyaránt a Piros csoport 4. helyén zárta, de a tavalyi volt a sikeresebb, mert megnyerték a Hepp Kupát és a csak magyar játékosokból álló férficsapatok közül ők érték el a legjobb eredményt. Ennek megfelelően folytatja a megkezdett munkát Vangelis Ziagkos vezetőedző, a játékoskeretből viszont hatan is távoztuk, köztük olyan meghatározó egyéniségek, mint Boros és Kelenföldi. Talán a sok távozó ellensúlyozása végett élvonalbeli szereplésük után újra légióst szerződtettek a szerb-magyar Leon Marcikics személyében, aki előző csapata, a kansasi Tabor College színeiben 3-as, 4-es és 5-ös poszton is szerepelt az NCAA-ban. Magyar magjuk az Óbuda triplagyárosával, Fekete Viktorral és a Sopronnal U18-as bajnoki címet nyerő Szabó Dáviddal bővült. Az elmúlt hetekben a PVSK elleni győzelem és vereség mellett jobbnak bizonyultak a Ceglédnél és a Nagykőrösnél, de kikaptak a MAFC-tól.

Veszprém KK – MAFC
Szombat 18:00, Veszprém, Vetési Gimnázium

Az előző szezont komoly célokkal és veretes kerettel kezdő Veszprém sok változás után a 8. pozícióban zárt, majd nyáron újabb paradigmaváltás történt, hiszen távozott Lukajics mester és három kulcsember: a bosnyák Glogovac, illetve a két ponterős hátvéd, Horváth és Dancsecs. Több riválishoz hasonlóan a bakonyiaknál is fiatal szakember vette át a csapatot: Naményi Márk, az ügyvezető, Naményi Miklós fia. A játékosok átlagéletkora is csökkent az U20-as georgiai válogatott center, Nika Ratiani és az Atomerőműtől egy év után visszatérő erőcsatár, Orgona Gergő személyének köszönhetően. A rutint Szabó Péter csapatkapitány és a visszatérő Madár András képviseli, mindketten veszélyesek kintről. Két felkészülési meccset játszottak, a Győr és a BKG is győzött Veszprémben. Élő közvetítésért klikk ide: https://www.youtube.com/c/HOYAPannonEgyetemVeszpr%C3%A9m

A MAFC gyakorlatilag a két évvel ezelőtti bronzcsapatával futott neki az előző idénynek, Hencsey Tamás helyett szezon közben tért vissza Garai Péter klubelnök, és végül az 5. helyet szerezték meg a piros-feketék. Nyáron újabb edzőváltás következett, a szinte teljes játékospályafutását a műegyetemistáknál töltő, a klubnál utánpótlásedzőként már bizonyító Lakits András visszavonult az aktív játéktól és átvette a kispadot. Rajta kívül csak a Szedeákhoz visszaigazoló Kovács Ádám nincs ott a mostani játékoskeretben a tavalyiak közül; a BKG-tól érkezik 2-3-as posztra Buzás Bence és a belgrádi Dynamic KK-tól a szerb utánpótlásban bajnoki címet nyerő fiatal irányító, Maly Benedek. A felkészülés során az újbudaiak megverték a JKSE-t és a Vasast, de kikaptak a DEAC U23-tól és a PVSK-tól.

NKA Pécs – Ceglédi KE
Szombat 19:00, Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia

A pécsi akadémisták második másodosztályú szezonjukban egyből bronzéremig jutottak, a finálétól is csak egy mérkőzés választotta el őket. Ezúttal még magasabbra teszik a lécet Ivica Mavrenski fiai, bár nem kimondott céljuk, de állításuk szerint számolnak a feljutás eshetőségével. Városi riválisukhoz hasonlóan ők is több kosarast szerződtettek az élvonalból: Kovács Péter, Kerpel-Fronius Gáspár és a PVSK-tól érkező Meleg Gergő is aláírt. Visszatért ugyanakkor a Vasutashoz Kocsis és Bíró, Váits pedig Nagykőrösön folytatja, ezzel együtt megtartották legtöbb kulcsemberüket, például a légiós centert, Djordjevicset. Bajnoki riválisaik közül a TF-BP-vel és a Phoenix-MT-vel találkoztak a közelmúltban, mindkét meccset megnyerték. Élő közvetítésért klikk ide: https://www.youtube.com/user/ratgeberakademia

A ceglédiek tavaly imponáló fölénnyel nyerték meg a Zöld csoportot: 21-5-ös mérleggel megnyerték az alapszakaszt, majd a rájátszásban meccset sem veszítettek: két U23-as gárda, a KTE és a DEAC fiataljai után a döntőben a Megyeri Tigrisek ellen is 3-0-ra nyerték a párharcot. A feljutásban kulcsszerepet vállalók közül Tóth Norberttel és Herendiccsel is ellenfélként találkozhatnak majd a bajnokságban, viszont szerződtették az A csoportos rutinnal felvértezett Tóth Bencét, két 3-4-es poszton bevethető játékost, Lógárt és Kalassait, valamint a szezonnyitón a pécsi akadémiára régi ismerősként visszatérő szlovén erőcsatárt, Karavdicsot. Edzőmeccsen legyőzték a Nagykőröst és vereséget szenvedtek a Vasas ellen.

BKG-Prima – Phoenix-MT Fót
Vasárnap 15:30, Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok

Alaposan átalakult a tavalyi hatodik BKG kerete a holtszezonban, hiszen öt-öt érkezőt és távozót jelentettek be. Az amerikai Allen és a bedobóként évek óta meghatározó Buzás mellett három fiatal, Lakatos, Molnár és Ormai is elköszönt a Kosoktól. Sikerült megegyezniük Frenki Lilajjal, aki rendszeres tagja a palánk alatt az albán felnőtt válogatottnak, Kelenföldi szintén magasposztra érkezik, kölcsönjátékosként. Az újak közül Spiriev és Sándor megfelel a fiatalszabály kívánalmainak, Plézer pedig több élvonalbeli csapatban is megfordult már. A csapat játékát továbbra is a Nagyok határozzák meg, dr. Nagy Ágoston a kispadról, két fia, Botond és Benedek pedig a pályán irányít majd. A szigetszentmiklósiak a Veszprémmel játszottak barátságos meccset a bajnoki ellenfelek közül, ahol győzelmet arattak. Élő közvetítésért klikk ide: https://www.youtube.com/watch?v=XI9kCPxRMCk

A Megyeri Tigrisek a Zöld csoportban tavaly a playoffot a 3. helyről kezdve a Békést és a Győrt kiejtve jutottak el a döntőbe, ahol mindhárom mérkőzésen drámai végjátékban maradtak alul. Ezüstérmesként osztályozót vívtak a Pirosban 13. Pápával, ahol már az idegenbeli odavágón sikerült eldönteniük a lényegi kérdéseket. Akkori csapatukból Antónit már bejelentette a PVSK, az amerikai Talley nincs már Magyarországon, ellenben leigazolták a Nyíregyházával korábbi piros csoportos bajnok, az A csoportban is bemutatkozó irányító-hátvédet, Bus Ivánt. Szerződést hosszabbítottak Katona Bencével, Varga Dániellel és Horváth Mártonnal. A keret további összetételét illetően cikkünk elkészültéig nem találtunk hivatalos információt, értesüléseink szerint Surmann Gábor marad a lila-fehérek vezetőedzője, a játékoskeretbe pedig a tavaly a DMTK-ban játszó amerikai Jordan Santiago, illetve két fiatal, Konta Zalán és Bálint Bence érkezik még. A holtszezonban Újpestről Fótra költözött a csapat, így az ottani Városi Sportcsarnok főszponzorának nevét is felvette. Két edzőmeccsük eredménye nyilvános: a DEAC ellen győztek, az NKA Pécstől kikaptak.

5 hozzászólás

5
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Gecse J. MárióMogyi19MilivojLesekkosárbáró Recent comment authors
Gecse J. Márió
Olvasó

Meglepődtem a cikk remek színvonalán, aztán látva a végén az elkövetőt, tiszta lett a kép… Gratulálok MAFCdrukker, csak így tovább!

Mogyi19
Olvasó

Gáspár ment Pécsre, nem Balázs.

Lesek
Olvasó

Jó a kép, a pécsi nemzeti akadémia nagy öregje, a szerb Djordjevic… Mellette Kovács Peti, Kerpel-Fronius B., csupa akadémiai nevelés. Az NKA Pécs mellett a DEAC U23 lesz az a csapat, amelyek állami akadémiák, komoly állami támogatással. Miért kell ennyi játékost igazolni, ha a sokszor láttatott, világszinvonalú körülményeknek és legmagasabb szintű szakmai munkának köszönhetően az NKA Pécs a legjobb műhely és tele vannak saját nevelésű, minőségi játékosokkal?

Milivoj
Olvasó

Mert nincs egy se, csak a csilliárdok,a nagy pofa meg az üres szólamok

kosárbáró
Olvasó

Érdekes bajnokság lesz!!A két pécsi csapat egy eszetlen túlköltekezésbe hajszolja egymást!!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés