Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Pécsre jönnek a kosárlabdasport legendái

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ nemzetközi kosárlabda konferenciát rendez.:

:

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ „Új határok a sporttudományban és a gyakorlatban” („New Frontiers in Sport Science and Practice”) címmel nemzetközi kosárlabda konferenciát rendez január 13-án és 14-én Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián – írja a Rátgéber Akadémia honlapja.

A kétnapos nemzetközi konferencián a világ vezető kosárlabda szakemberei, szakértői és edzői beszélnek arról, hogyan alkalmazzák sikeresen a sporttudomány kutatásainak eredményeit a gyakorlatban, mindennapi munkájukban.

A meghívott plenáris vendégelőadók pazar listáján olyan nevek szerepelnek, mint

Geno Auriemma, az Egyesült Államok női válogatottjának kétszeres olimpiai bajnok (2012, 2016) edzője, kétszeres világbajnok (2010, 2014), aki négyszer nyerte el az Egyesült Államokban „Az év edzője” díjat (2010, 2012, 2014, 2016). A Connecticut Egyetem női kosárlabdacsapatának 36 éve (!) a vezetőedzője – a csapattal 11 NCAA bajnoki címet nyert –, ebben a minőségében jelenlegi Juhász Dorka mestere, illetve a Naismith Memorial Basketball Hall of Fame és Női Kosárlabda Hírességek Csarnokának tagja.

Ettore Messina, Európai Kupagyőztesek-kupája-győztes (1990), négyszeres Euroliga-aranyérmes edző (1998, 2001, 2006, 2008), eredményeit reggelig sorolhatnánk. 1998-ban Európa legjobb edzőjének választották, kétszer nyerte el a legjobb Euroliga-edzőnek járó díjat (2006, 2008). Jelenleg az Olimpia Milano mestere.

Pini Gershon, aki a Maccabi Tel Aviv edzőjeként 2001-ben megnyerte a FIBA SuproLigát. Ugyancsak a Maccabi Tel Aviv edzőjeként kétszeres Euroliga-győztes (2004, 2005), nyolcszoros izraeli bajnok edző (1993, 1999-2001, 2004-2006, 2009), 2005-ben megválasztották az Euroliga legjobb edzőjének.

Michael Schwarz, aki a FIBA Europe-nál tölt be vezető pozíciót. Hatáskörébe tartoznak az edzőképzések és továbbképzések, illetve a FIBA részéről ő tartja a kapcsolatot a nemzeti kosárlabda szövetségekkel.

A vendégelőadók közül vitathatatlanul a 67 éves Geno Auriemmáé a legnagyobb név, ami az NBA-ben Phil Jackson, az NHL-ben Scotty Bowman, az NFL-ben Bill Belichick és a labdarúgásban Sir Alex Ferguson, az az egyetemi kosárlabdában – a hölgyeknél – Geno Auriemma. Ízelítőnek néhány világsztár, akik a Connecticut Egyetemen Auriemma keze alatt lettek nagyszerű kosarasok az elmúlt 36 évben, amióta a montellai (Olaszország) születésű mester a főnök a Huskies – ez a becenevük – együttesénél: Rebecca Lobo, Nylesha Sales, Szvetlana Abroszimova, Sue Bird, Swin Cash, Diana Taurasi, Tina Charles, Maya Moore, Breanna Stewart. Több világválogatottat is ki lehetne állítani a Geno-tanítványok közül.

Ettore Messinát minden idők egyik legnagyszerűbb európai kosárlabda-edzőjének tartják. Négy Euroliga-elsőség áll a neve mellett. Két ország (Olaszország, Oroszország) Hall of Fame-jének tagja, dolgozott az NBA-ben is a Los Angeles Lakersnél, és amire talán a legbüszkébb, hogy 2014 és 2019 között a legendás Gregg Popovich segítője volt a San Antonio Spurs gárdájánál. 2021-ben beiktatták a FIBA Hírességek Csarnokába, egy igazi legenda.

Pinhas “Pini” Gershon november 13-án töltötte be a hetvenet, és ha már itt tartunk, körülbelül ugyanaz az izraeli kosárlabdában, mint Auriemma az amerikaiban és Messina az olaszban. 2004-ben és 2005-ben megnyerte az Euroligát a Maccabi Tel Aviv csapatával. Gershon edzői pályafutásának a 2004-es Euroliga Final Four volt a csúcspontja szülővárosában, Tel Avivban, amikor a litván Sarunas Jasikevicius vezérletével a Maccabi 118-74-ra verte a Skipper Bolognát a döntőben. Azt a Maccabit sokan tartják minden idők legjobb Euroliga-együttesének.

Plenáris előadóink közül Geno Auriemma és Ettore Messina online jelentkezik be, míg Pini Gershon és Michael Schwarz személyesen megtisztel bennünket.

Az alábbi izgalmas témákban pedig kerekasztal-beszélgetéseket folytatunk hasonlóan neves résztvevőkkel a helyszínen:

  • a kosárlabdasport 2030-ban
  • tehetségazonosítás, tehetséggondozás
  • személyre szabott edzésmunka
  • új edzéstechnológiák
  • a sportakadémiai modell jellemzői
3 hozzászólás

3
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LeseklddGézuka Recent comment authors
Lesek
Olvasó

Jelenlegi Juhász Dorka mestere… és a későbbi Juhász Dorkáé ki lesz?
Jók ezek a nagy konferenciák, csak látnánk a hozadékát!

ldd
Olvasó

Parádés szereposztás…
Csak egy a kérdés, kinek neveljük a kiváló szakemberek által pallérozott játékosokat?
(Ha a magyar állam, a magyar adófizetők pénzéből finanszírozza )

Gézuka
Olvasó

“A vendégelőadók közül vitathatatlanul a 67 éves Geno Auriemmáé a legnagyobb név” – számomra Messina nagyobb név. De ez szubjektív. CSKA Moszkvával megnyert mindent amit csak lehetett hosszú időn keresztül.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés