Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Paul Atkinson Jr.: Nem lehetett nemet mondani a paksi lehetőségre

Az ASE nyáron igazolt magasemberével beszélgettünk.:

:

Kezdjünk egy kicsit a múlttal. A legendás Yale egyetemre jártál, mely azért nem feltétlenül a kosárlabdáról híres. Középiskolában sikeres voltál, a “the Sun-Sentinel South Florida Év Játékosa Díj” nyerteseként több ajánlatod is volt. Miért pont rájuk esett a választásod ?

Ők voltak az elsők akik megkerestek az egyetemi kosárral kapcsolatban, amikor tizedikes voltam. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, az edzővel is jól kijöttem és többször is jártam a kampuszon, ami elképesztő volt. A Yale hírnevéről pedig nem is kell beszélnem,  kiváló oktatásban is részesülhettem.

Utolsó évedet a Norte Dame kötelékében töltötted. Mi volt az oka a váltásnak ?

Röviden a koronavírus. Az eltörölt szezon után az Ivy-ligában már nem játszhattam a szabályok miatt – amit később ugyan megváltoztattak, de számomra későn -, így pedig újra szabadon választhattam a csapatok közül. Sok gárda megkeresett, a Notre Dame NCAA szereplései mellett, a helyemet is láttam a csapat rotációjában, így kötöttem ki végül náluk.

A szezon után jelentkeztél a draftra, ráadásul olyan csapatoknál jártál edzésen mint a Brookyln Nets, vagy a Los Angeles Lakers. Milyen volt ez a tapasztalat?

Nagyszerű. A legjobb edzői gárdákkal dolgozhattam együtt, a legjobb csapatok komplexumaiban. Sokat tanultam tőlük, folyamatosan segítettek abban, hogy lássam miben kell fejlődjek ehhez a szinthez. Intenzív, informatív és edukatív volt nekem ez az időszak.

Miután a drafton nem keltél el egyértelmű volt, hogy a tengeren túlra jössz? A G-liga folyamatosan fejlődik, vannak játékosok – mint például a 2021-es játékosbörzén 1/2-n elkelő Jalen Green -, akik már az NCAA helyett is ezt választják.  

Igen akár úgy is alakulhatott volna, hogy az USA-ban maradok, de miután nem választottak ki és a Summer League-ben sem kaptam helyet nem lett volna logikus lépés. Az élet azért nem egyszerű a G-ligában…Kevés játéklehetőség, kevés fizetés, sok utazás…Miután pedig befutott a paksi remek lehetőség, nem gondolkodtam tovább.

Beszéljünk Magyarországról,  hogy érzed magad, mik az első benyomásaid ?

Időbe telt míg hozzászoktam, Paks alapból is csendes, kisváros, korábban nem éltem ilyenben. Ezen felül a nyelvvel is akadtak gondot, persze azért sokan beszélnek angolul, nyilván ennek ellenére a magyar a legfontosabb. Igyekszem, tanulom, de őszintén szólva elképesztően nehéz. Jól érzem magam, a csapat befogadott és az edzők is sokat segítenek.

Ez az első profi szezonod. Mik a legnagyobb különbségek az egyetemi kosárlabda és a profi között?

Egyetemen sokan nem is kapnak megfelelő mennyiségű játékpercet a bizonyításra, és a csapatok is rengeteget változnak évről évre. Ott is sokat számított a győzelem, de ez nem hasonlítható a profi közeghez. Sokkal többet jelent itt az eredmény a csapatnak és a szurkolóknak is. Mások a szabályok is, amihez alkalmazkodnom kellett, megszokni azt, hogy a bírók hogyan fújnak, a védekezés intenzitása jóval magasabb mint Amerikában és a csapat játék a legfontosabb.

Mik voltak az elvárásaid a magyar ligával szemben? Azt kaptad amire számítottál és mi a véleményed a ligáról ?

Nagyjából azt kaptam, amit vártam. Magas szintű kosárlabdát játszanak a csapatok, fizikális ligáról beszélünk, ahol nehéz pontokat szerezni. Kiváló képességű játékosok és nagyszerű csapatok alkotják a bajnokságot.

Remek szezonod van, top 10-ban vagy a lepattanókat és a blokkokat tekintve a bajnokságban, emellett 13 pont felett átlagolsz. Ha a szezon végén beszélünk majd, milyen eredménnyel lennél elégedett csapat szinten, és milyen egyéni céljaid vannak?

Kemény, szoros meccseket játszottunk, amiből hol jól, hol rosszul jöttünk ki. Támadásban sokat kell még fejlődnünk, azt gondolom a védő oldalon elég jól szerepelünk. Hiszem, hogy a csapat képes lehet az 4-5. hely környékére odaérni, ehhez mentálisan és koncentrációban élesnek kell végig lennünk.  Ami engem illett, szeretnék még jobban beilleszkedni a támadójátékba, a dobásszámaim megvannak, de saját erősségeimet jobban ki kell tapasztalnom és arra alapoznom, a célom pedig, hogy minél több győzelemhez segítsem a csapatot.

HIRDETÉS
Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés