Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Ők a bajnokesélyesek, a Kecskemét akár még a négybe is beférhet

Szezonbeharangozó Déri Csabával, 1. rész.:

:

Már csak kettőt kell aludni, és megkezdődnek a férfi élvonal küzdelmei. Állandó szakértőnkkel, Déri Csabával vettük sorra a csapatokat, illetve azt, hogy ki, mire lehet képes a szezonban. A csütörtöki napon érkező második részben a másik hét csapat kerül bemutatásra.

 

Falco Vulcano Energia KC Szombathely

A regnáló bajnok Falco KC a Bajnokok Ligája csoportköréből való továbbjutásra, és a magyar bajnokság, valamint a Magyar Kupa megnyerésére lett felépítve. A szombathelyiek rendkívül büszkék arra, hogy nekik van a legtöbb nézőjük, bérletesük. A rangadókon nagyon nagy a hozzáadott értéke a drukkereknek. A Gárczer György ügyvezető által dirigált klubvezetés az utóbbi években az átigazolási piacon kitűnő munkát végzett. Az Okorn-Konakov páros már a harmadik évét kezdi együtt a csapat élén és a Váradi-Perl-Benke-Bruinsma-Lake, illetve a saját nevelésű Dancsecs pontosan tudja, hogy mire számíthat, mik az elvárások. Anderson személyében MVP-gyanús irányítót hoztak, aki a legendás Kálmán Laci visszavonulása óta a legígéretesebb igazolás ezen a poszton. Milosevics számomra az utóbbi tíz év legjobb Magyarországon játszó légiósa, Searcy pedig egy nagy tapasztalatú, több országban is megforduló, teljes technikai csomaggal rendelkező klasszikus center, aki pótolni fogja Reddicet. Ez lesz a gárda elsőszámú rotációja. A fiatalokra rátérve: Sövegjártó szezonja sajnos egy súlyos achilles-ín sérülés miatt elment, így az U23-mas szabály követelményeinek az általam már említett Dancsecs mellett a már tapasztaltnak mondható Doktor és a Monacóból hazatérő Kovács Benedek felel meg igazán. Kíváncsi vagyok, hogy az említett három játékosból ki tud felnőni a Falco szintjére.

Kyan Anderson akár a bajnokság legjobb játékosa is lehet. Fotó: Vágvölgyi Bálint/ugytudjuk.hu

Szakmailag a Szombathelytől egy fizikális, stabil hátsó 5-5 védekezést várok sok váltással, kikényszerített dobásokkal, labdaszerzésekkel, amiből tudják játszani a szervezett tranzíciós játékukat, amiben jól használják az egyéni képességeket és a korai elzárás-leválásokat, bontásokat. Jól ismert, karakteres öt-öt elleni megoldásaik vannak, amiket még effektívebbé tehetnek az új kosarasaik, gondolok itt elsősorban Andersonra és Milosevicsre. A már meglévő kreatív játékosok mellett (Váradi és Perl) komoly erősítésnek számítanak. A sárga-feketék ezzel a kerettel nálam a pontvadászat elsőszámú esélyesei. 

 

Egis Körmend

A Körmend az utolsó, 2014-es mélypontja óta gyakorlatilag szárnyal és a tradícióinak és a hagyományainak megfelelő szerepet játszik a magyar kosárlabdában. A piros-feketék a magyar élvonal legrégebbi csapata. Gyakorlatilag a kezdetek kezdetétől mindig győzelemre törekednek, mindig is a bajnoki cím, a kupagyőzelem a cél, ami mellett a nemzetközi szereplést is komolyan veszik. A klubnak csodálatos a tradíciója, a patinája, az eredménylistája. Edző és válogatott legendákat emlegethetünk a Körmenddel kapcsolatban, emellé pedig NBA karakterű légiósok is megfordultak itt. Az igazi patinájához a klubnak hozzátartozik a katlanszerű terem, a fanatikus, a csapat mellett jóban-rosszban kitartó közönség. A csapatot még nemzetközi szinten is elismerik.

A körmendi szurkolók sok nehézségen átsegítették már a csapatot. Fotó: Jene Sándor

Rendkívül izgalmas dolog szakmailag, hogy mire lesznek képesek. A tavalyi évben a négy légiós (Taylor, Varnado, Turner, Edwards) brutális teljesítményt nyújtott. A legkarakteresebb külföldi kontingense egyértelműen a piros-feketéknek volt. Ehhez tudott csatlakozni néha a Kastrati és Ferencz Csaba, valamint Durázi. Szűk rotációval rendelkeztek, amiből a négy légiós szerepe abszolút kiemelendő. Az előző idényben képesnek tartottam volna a csapatot akár a kupa, akár a bajnokság megnyerésére. Úgy érzem, hogy sajnos a koronavírus a két vas megyei csapatot is sújtotta. A Körmendnél most egy új, fiatal, de már tapasztalt vezetőedző és egy szlovén stáb vezeti a csapatot. Őket abszolút felkészültnek érzem erre a feladatra. A két légiósból kettő már ismert a városban, Taylor tavaly az élete szezonját futotta, Thames pedig szép idényt ment két évvel ezelőtt. Hozzájuk csatlakozott két újonc, komoly egyetemekről. Mindkettőtől erős első szezont várok, hiszen a Körmend legendás arról, hogy nagyon sok újonc játékos itt ismerte meg az európai kosárlabdázás alapjait. Ferencz Csaba etalon Körmenden, Mócsán jó igazolás, szerintem Vojvoda mellett ő az év transzfere. Tóth Norbi tapasztalt játékos és olyan hozzáadott értéke van az öltözőben és olyan feladatokat tud ellátni, amiket sokszor csak a legjobb szemű emberek látnak. Tavaly Durázi Krisztofer amikor játéklehetőséget kapott, sokat tett hozzá. Ez a csapat alapvető rotációja, ehhez jön a fiatalítási program keretein belülről Németh, Oroszi, Érsek, Balogh, a két Kiss, Benedek és Mátyás és a még mindig csak 17 éves szupertehetség Takács, valamint Ralf Martinez. Nagyon dicséretes amit a klub csinál a fiatalokkal. Kíváncsian várom, hogy ezekből a játékosokból ki tud kiemelkedni és ki tud hozzátenni érdemben a csapat eredményességéhez. Őket egyértelműen az első négybe várom, és esélyesnek érzem arra is, hogy a nemzetközi kupaszereplést is elérjék. 

 

Alba Fehérvár: 

Az Alba Fehérvár a magyar kosárlabdában szintén egy brand. Ugyanúgy, mint ahogy a Falco azzá lett, mint ahogy a Körmend már az volt, vagy ahogy a Szolnok is. Az Albának az eredménylistája, a tradíciója és a magyar kosáréletben betöltött szerepe egyszerűen megkerülhetetlen. Gondoljunk csak arra az eredmények mellett, hogy ebből a csapatból tudott tovább menni Dávid Kornél az NBA-be, ebből a csapatból tudott Euroliga topjátékossá válni Hanga Ádám. Ha megnézzük, hogy milyen egyéniségek, milyen légiósok, micsoda edzők, vezetők fordultak meg a gárdánál, akkor itt nincs miről tovább beszélni. A Fehérvárnál ki kell mondani, hogy az utolsó két évben nem az történt, amit a tradíciók, vagy amit a klub története megkövetelt volna. A klubvezetés egyértelmű döntést hozott, amikor a székesfehérvári származású, az elmúlt tizenöt évben Kecskeméten dolgozó Forray Gáborra bízta a szakmai munkát, aki gyakorlatilag rengeteg eredményt ért el a Kecskemét másodedzőjeként, majd vezetőedzőjeként. Ne felejtsük el, hogy az utánpótlás szintjén szinte minden korosztályban nyert bajnokságot, valamint azt se, hogy az utóbbi években a korosztályos válogatottak edzője volt és emellett a felnőtt nemzeti csapat másodedzőjeként is dolgozott.

Nagyot húzott az Alba Vojvoda leigazolásával. Fotó: ugytudjuk.hu/Vágvölgyi Bálint

Forray egyértelmű elvekkel a szervezett kosárlabdázás híve, csapatban gondolkodó tréner. Hogy semmi ne legyen a véletlenre bízva, a magyar mezőnyben egyértelműen a legjobbnak mondható Vojvoda Dávidot leigazolták. Csorvásinak és Markovicsnak még élő szerződése van. Melléjük kerestek az első körben még négy légióst, ami hét felnőtt kosarast jelent. Továbbá a rendkívül eredményes utánpótlásukból töltötték fel a keretet (Takács ikrek, Lukács, Sodiq, Balsai, Kass, illetve Omenaka is csatlakozott hozzájuk). Jók az Albának az alapjai. Turner tavaly már Magyarországon játszott, csodálatos szezont produkált. Ő egy olyan irányító, akivel a társak szeretnek játszani, illetve ő meg is határozza a csapat karakterét. Curry szintén megfordult már komoly csapatokban, szintén ismeri a magyar mezőnyt. Davis egy medve jellegű, gyors, erős, gyűrű alatt játszani tudó, de eközben távolról is veszélyes játékos. Esa Ahmad egy nagynevű egyetemről érkezett. Ez azt jelenti, hogy négy, fizikális, de már Európában tapasztaltnak mondható játékost hozott Forray. Egyértelmű a szándék: rutinos, csapatban gondolkodó, de emellett megfelelő egyéni képességekkel rendelkező együttest akart összehozni a vezetőedző. És ne menjünk el Vojvoda klasszisa mellett, aki akár a bajnokságot eldöntő tényező tud lenni. Markovicsnak jó szezonja volt tavaly, Csorvási pedig az egyik legjobb alsóposztos technikával rendelkezik, Tóth Ádámmal karöltve. A Fehérvár, ha szükség lesz rá, akkor ötödik légióst is hozhat még. Forray Gábor törekedni fog a szervezett védekezésre és támadásra is a szezonban. Egy nagybetűs csapatot képzeljünk el, amiben ki fognak jönni az egyéni képességek is. Én ismerem jól az Alba Fehérvárt, éppen ezért bajnokesélyes csapatnak tartom őket.

A gárda felkészülése nem volt zökkenőmentes. Bár a koronavírus idején a házi karantén alatt folyamatosan instruálta a játékosait a klub és amikor engedélyt kaptak a munkára, akkor jó állapotban kezdték a tréningeket, mégis hat edzőmeccsük maradt el az előszezon során. Az utolsó két és fél hét gyakorlatilag csapatedzések nélkül zajlott, hiszen 3-6 fő tudott részt venni a foglalkozásokon. A jól induló felkészülésből az sült ki, hogy nem tudják, hogyan állnak majd ki a szombati meccsre. A szerdai, illetve a csütörtöki napon utánpótlás játékosokkal feltöltve lehet meg újra a tíz emberük. Ők így a pontvadászat kezdetén nincsenek megfelelően felkészülve, a következő hetekben kell újra felépíteniük magukat. 

 

DEAC: 

Ha a Debrecen lehetőségeit és a hátterét nézzük, akkor ők lehetnek a magyar kosárlabdázás egyik új aranyága. Nagyon ambiciózus vezetősége van a csapatnak, látszik, hogy a 3×3-mas kosárlabdában a rendezvények kapcsán is milyen nagy erőket mozgatnak meg. Az is megsüvegelendő, ahogy a keretet is építik évről évre. Én a DEAC-ban látom a következő évek nagy csapatát a lehetőségeiket nézve.

Déri Csaba szerint Tóth Ádám a legjobb magyar center. Fotó: kosarlabda.deac.hu

Tóth Ádám számomra most a legjobb magyar center. Azzal, hogy csodálatos tavalyi szezont csinált Debrecenben és azzal, hogy lekerült róla a válogatottság terhe és hogy nem volt nemzetközi kupaszereplési kötelezettsége, így a heti egymeccses szituációban elképesztő teljesítményt nyújtott. Le van szálkásodva, élete formájában van fizikálisan és szakmailag is, remek technikai képzettséggel rendelkezik, egyértelműen ő a gárda legjobb játékosa. Ezt a posztot a debreceni vezetés megoldotta két nagyon jó, tapasztalt magyar kosarassal, miután leigazolták a tavaly kiemelkedő szezont futó Molnár Mártont is. Négyes poszton ott van nekik a már rutinosnak mondható Bognár, aki hozzáadott értékben sokat tud hozni a kispadról érkezve. Mellé igazolták Hinest, aki meg tudja adni azt a lendületet és dinamikát, ami erre a posztra szükséges. Hármasban megtartották Drenovacot, aki taktikai okokból négyest is tud játszani. A magas szekciója a Debrecennek rendben van. Moody extra alapképességű kosárlabdázó, a Falcós Anderson mellett az egyik legjobbja lehet a posztján. Van még mellette hátvéd poszton a volt Albás Guyton, aki ha tud javítani a védekezésén, nagy hasznára lehet a csapatnak, meghatározó szereplő lehet. Polyák László nem esik bele az U23-mas szabályba, de fontos játékos. A DEAC esetében is marad egy szabad légióshely, amit úgy érzek később be fognak tölteni. A fiatalszabály kapcsán okosan döntött a vezetőség, hogy Somogyit megtartotta, hiszen ő alap játékosnak számít, akit a második félidőben is be lehet akár vetni. U23-as még a kecskeméti Molnár, aki szintén külső poszton játszik. Őt jól ismerem, sokszor láttam, fel fogja venni a versenyt Somogyival is, ebből a versenyből pedig a klub jól jöhet ki. Érzésem szerint egy klasszikus négyes lehet a felkészülési meccseken már pályára lépő Kovács Ákos, akit szintén komolyan számításba lehet venni az új szabályban. Ahhoz, hogy a Debrecen nagy csapattá váljon, én biztosítottnak látom a szakmai munkát, a fiatal Kovács Adrián mellé a Mandics-Lekli párost tették. Ha ők jól összedolgoznak, akkor abból jó dolgok sülhetnek ki. A DEAC akár bajnokesélyes is lehet, és semmilyen kritikát nem akarok megfogalmazni, természetes kíváncsisággal várom, hogy mi lesz a szakmai stáb hozzáadott értéke. Az edzői munka egy művészet. A szakmát meg lehet tanulni, a szakmai fogásokat is, de az, hogy mikor milyen döntéseket hoznak, az egy művészet. Ez majd nagyon érdekes lehet velük kapcsolatban.

 

Szolnoki Olajbányász: 

Ha csak az utolsó tíz évet nézem, akkor a Szolnok a magyar kosárlabdázás abszolút jó értelemben vett zászlóshajója volt. Megint egy legendás klubról, egy fanatikus közönségről, egy kosárlabdát szerető városról beszélünk. Az utóbbi évük nem sikerült úgy, mint ahogy szerették volna. Nem az utóbbi évtizedben megszokottak alapján játszottak, nem indultak nemzetközi kupában, most viszont visszatértek a FIBA Europe Cupba.

Warner lehet a Szolnok egyik húzóembere. Fotó: Szolnoki Olajbányász Facebook

Megtartották a Potocnik-Szarvas párost. Ennek az edzői stábnak minden tudása megvan ahhoz, hogy magas szinten levezényelje ezt az idényt. A Szolnoknál az első számú rotációba nyolc felnőtt játékost látok. Hátvéd posztra érkezett Warner, akit rengeteget láttam korábban. Ő egy MVP-gyanús kosaras, aki egyértelműen olyan légiós, aki el tudja dönteni a csapatnak a szereplését, de csak akkor, ha megkapja az edzőtől a zöld utat. Ha ez megtörténik, akkor viszont a csillagokat is lehozza az égből. Őt nem lehet betenni rotációba, nem lehet le-fel cserélni, behatárolni. Kíváncsian várom, hogy a Szolnokban hogyan tudják pályára tenni és mit hoznak ki belőle. A másik mezőny poszton nagyon nagy érték Badzim, aki elképesztő dobó. Igényli a passzokat, helyzeteket kell kialakítani neki, foglalkoztatni kell, őt ki kell szolgálni. Két felnőtt válogatott mezőnyjátékosa van az Olajbányásznak. Pongó Kecskeméten mindent megtanult amit kellett, két nagyon jó szezont játszott Pécsen, okosan döntött a szolnoki vezetőség, hogy leigazolta. Azt gondolom, hogy össze lehet majd hangolni a Badzim-Warner-Pongó hármast. Kovács Petit sorolom ide még, aki védőspecialista. Sajnos volt két súlyosabb sérülése, amiből úgy érzem, hogy visszajött. Juhosnak és Kovácsnak tiszte szívemből kívánok egy sérülésmentes, teljes szezont és akkor nagyon komoly hozzáadott értékük lehet. Zsíros gyors, atletikus, kiváló hárompontos dobó. Van még a klubnak két délszláv iskolán nevelkedett kosarasa Subotic és Cakarun személyében, akik stabil alapot tudnak nyújtani. A fiatalok közül Rudnert, Pallait és Taiwót tartom a lefelkészültebbnek. Kíváncsi vagyok, hogy a többiek milyen szinten fejlődnek. Számomra rendkívül izgalmas szakmai kérdés, hogy ebből a Szolnokból mi jön ki. Ha a pozitív dolgok, akkor a csapat vissza fog térni a siker útjára. 

 

Atomerőmű SE: 

A Paksnál is egy emblematikus klubról beszélhetünk, amelyik az utóbbi években is meghatározó volt, de mégsem azt hozta, mint amit a lehetőségei, vagy esetleg a tradíciói megkövetelnének. Az ASE rendelkezik magyar szinten két nagyon komoly magasemberrel. Lóránt és Eilingsfeld olyan mentális és játéktudásbeli alapot tud adni a csapatnak, ami ezen a szinten nagyon erős. Hozzájuk igazolták a tavalyról már ismert Jacksont és a hármasban, valamint négyesben is bevethető Shepardot. A belső posztok biztosítva vannak. Nagyon jó játékosnak tartom Kovács Ákost, aki egy paksi legenda, ismeri a közeget, folyamatosan tud lendületet adni a játéknak. Velkey és Kis Raúl abszolút megfelelő csapatjátékos. Hozzájuk csatlakozott Baker és Capers, akik pontszerzésben és helyzetteremtésben is ki fogják venni a részüket. Majdnem biztos vagyok benne, hogy a Paks is ki fogja tölteni az ötödik légiós helyét. Két, egyértelműen bevethető U23-as játékost látok náluk Gulyás Milán és a még mindig csak 18 éves, de óriási tehetség Valerio-Bodon Vincent személyében. Ez egy nagyon erős keret, ami bármilyen feladatra alkalmas.

Valerio-Bodon lehet a szezon egyik nagy felfedezettje? Fotó: kosarlabda.ase.hu

A Dzunics-Pavlik edzőpáros jól ismeri egymást. Szakmailag én egy nagyon erős hátsó védekezést várok, miközben a labdás emberen folyamatos nyomás van. A gyűrű alatt jól tömörülő, az első és második védekezési rotációkat jól csináló, extrém módon jó lepattanózó csapatot várok a Pakstól. Emellé jön majd még a Dzunicsra jellemző gyorsindításos játék, egy-egyezések, korai elzárás leválások. Egyszerű, de hatékony öt-öt elleni játékra számítok, egyértelmű fizikális kosárlabdával. Az Atomerőmű SE szerepében egy sötét lovat látok. Nem beszél róluk senki a felkészülési időszakban, csendben készülnek, könnyen okozhatnak majd meglepetést. Benne van, hogy akár vissza is térhetnek a nemzetközi vérkeringésbe. 

 

Duna Aszfalt -DTKH Kecskemét:

A Kecskemét az a klub, ahol nem jellemző a kapkodás. Több, mint egy évtizede komoly tervek és elvek alapján megy a munka. Forray egyértelmű elvek és stratégia mentén építette a korábbi évek csapatait. Ezekben az években alap embernek számított Karahodzsics, a Kaposvárról visszatérő Dramicsanin, Wittmann és Djeraszimovics is. Visszahozták a tavalyi légióst, Thomast, illetve érkezett még Pesakovics és az egyértelműen csapatember Horti. Mellettük van két már bejátszatott fiataljuk Kucsora és Chester Lewis személyében. Van egy adott szisztéma, amit gyakorlatilag mindenki ismer. A vezetőedző, Váradi Kornél is ismeri már ezt a rendszert, ezért az új tréner kiválasztása jó döntés volt. Minden segítséget meg fog kapni a klubvezetéstől és szerintem a játékosoktól is. Ki kell mondani, hogy Ivkovics személye annyira meghatározó, hogy ha szükség van rá, akkor tőle is minden hátteret és segítséget is meg fog kapni. A szövetségi kapitány már több, mint tíz éve él Kecskeméten, korábbi vezetőedzőként, szakmai igazgatóként látszik a keze munkája.

Váradi Kornél már ismeri a rendszert Kecskeméten. Fotó: KTE Kosárlabda Klub Facebook

Én nagyon erősnek érzem az idei KTE-t. Akár arra is képesnek tartom a csapatot, hogy bejusson a négybe. Ha minden funkcionál, akkor meglehet. Ez egy rendkívül tudatosan kiválasztott együttes lesz. Pesakovics meghatározó kosaras lesz, aki a játék minden elemében segíteni fog. Nagyon erős hazai pályás csapatot nézek ki a Kecskemétből, amely meglepetéseket is okozhat majd. 

Kiemelt fotó: blikk.hu/Szigetváry Zsolt

10 hozzászólás

10
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
7 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Mogyi19RougeBall don't lieantikosarPbask Recent comment authors
Mogyi19
Olvasó

A Tripla-dupla Podcastben is Csaba volt a vendég, hallgassátok meg mit gondol az összes csapatról, meg még pár bajnokságot érintő kérdésről:
https://tripladupla.podbean.com/e/53-resz-szezonbeharangozo-3-resz-az-osszes-csapatrol-deri-csabaval/
mobilapp-linkek: http://linktr.ee/tripladupla

Rouge
Olvasó

“… Tóth Norbi tapasztalt játékos és olyan hozzáadott értéke van az öltözőben és olyan feladatokat tud ellátni…”

Igen, Norbi valóban nagy segítség,
főleg ha a meccs végéig az öltözőben marad…

Ball don't lie
Olvasó

Laikusként én csak ugatom a sportágat, de komolyan nem értem mit látnak ebben a Pesakovicsban.

MagyarFerenc
Olvasó

Körmend és a Kte azért kicsit erös lenne ide sorolni öket.

hopehely
Olvasó

BB1! Végre egy tartalommal rendelkező anyag! Jó olvasni.
Gratulálok, így nézne ki egy igazi SZAKPORTÁL…

Pbask
Olvasó

Az igazsághoz hozzátartozik ez is Dross Bálint cikke. Rajta kívül nem fogtok találni hasonló írásokat.

Beniben
Olvasó

A nagy látnok…
Martinez védőangyala! Téligumi…

SárgaPárna
Olvasó

Iszok is egy fröccsöt…

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Helyesen: iszoM ! 😉

Sajka
Olvasó
HIRDETÉS

Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

Hirdetés

Hírek

Hirdetés

Facebook