Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Női U19-es vb: Nem bírtunk a villámléptű japánokkal

Az alsó ági helyosztón folytatja a csapat, Thaiföld lesz az ellenfél.:

:

Koreát a nyitónapon legyőzte, Ausztráliától és az Egyesült Államoktól azonban vereséget szenvedett, így csoportja harmadik helyén végzett a thaiföldi U19-es világbajnokságon korosztályos női válogatottunk. Az ilyenkor szokásos lebonyolítás alapján ilyenkor egy másik csoport – jelen esetben a D jelű négyes – másodikját kapjuk ellenfélül, ez esetünkben Japán gárdáját jelentette. A szigetországiakra nem lehet mondani, hogy magasak lennének, viszont Koreához hasonlóan kellemetlen stílusban játszanak, és igen gyorsak. Ez a rendszer néha megágyaz egy-két érdekes eredménynek, ilyen volt a keresztjáték első mérkőzése is, ahol a 3-0-s mérleggel csoportelső Lettország 30 pont fölötti vereséget szenvedett a 0-3-as Malitól – ezzel a sorozat 1985 óta íródó történelme során először jutott afrikai gárda a legjobb nyolc közé.

Válogatottunknál mindenki egészséges az egyenes kieséses szakaszhoz érkezve, a tegnapi, USA ellen mérkőzést követően Szirony Dorina fájlalta a bokáját, de mára a jelek szerint rendbe jött a győriek erőcsatára. 17 éves átlagéletkorával a mezőny – a házigazda Thaifölddel egyetemben – legfiatalabb csapata a magyar, a japánok azonban átlagban két évvel idősebbek, ők holtversenyben elsők ebben az összevetésben – keretük nagy része 2000-es születésű, míg nálunk csak 2001-es és 2002-es játékosok pattogtatnak.

Varga Alíz belépésével indult a találkozó, Kiss Angelika szolgálta ki a Sopron Basket újdonsült játékosát. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az ázsiaiak lábmunkája rendben volt, de négy perc után így is vezettünk 6-2-re. Varga egy triplát is behintett, de Japán középtávoli tempókkal fordított, Völgyi Péter ki is kérte első idejét (10-11). Viszonylag sok volt az eladott labda mindkét oldalon, és a rohanós stílus egyelőre nem nekünk kedvezett – egy 2+1-es játék után egy hármast is bekaptunk. A negyed végén labdát vesztettünk, japán ziccerrel zárult az első etap (15-19).

Hasonló módon kezdődött a második is, hamar tízpontos hátrányba kerültünk (15-25). 8-0-val kezdte a játékrészt ellenfelünk, ami nem volt jó ómen, hiszen a tegnapi játéknapon az USA ellen 4-24-re buktuk el ezt a szakaszt – kellett valaki, aki a hátára veszi a csapatot. Futottunk is egy gyors 6-0-t Mányoky, Kiss és Dombai révén, sőt Boros Júlia is eredményes volt közelről (23-27). Bátran törtek gyűrűre a magassági hátrányban lévő japánok, és vagy kosárral, vagy kiharcolt szabálytalansággal fejezték be ezeket az akciókat – el is léptek újra tíz egységgel. A félidő vége sem sikerült igazán, tíz pontot szereztünk a negyedben, így 25-37-tel mehettünk nagyszünetre.

Már-már szokásosnak mondható japán ziccerrel indult a harmadik felvonás, Varga válaszolt közelről. Dombai 2+1-ével bejöttünk 10 alá, Budácsik pedig előbb szerelt a védőoldalon, majd betalált a másikon – jött is az ázsiai időkérés (32-39). Angyal és Dombai révén lendületben maradtunk támadásban, de védekezésben csúsztak be hibák, nehéz volt lábbal tartani az ellenfelet. A negyed derekához 38-44-gyel érkeztünk, de egy támadóidő végén szórt hármassal visszaverte a rohamot Japán. 1/11-nél jártunk távolról, megint megálltunk támadásban, sokadjára lépett el tízzel az ellenfél. A játékrész hajrája megint nem a mieink akarata szerint alakult, kettő pontot sikerült faragnunk hátrányunkból az utolsó etapra fordulva (47-57).

Boros és Angyal dupláival kezdtük a negyedet, hat pontra jöttünk fel (53-59). Boros még két szép betörést csinált, de a japánok is betalálgattak, felváltva estek a kosarak ebben a szakaszban. Budácsik két gyors faultot ütött, le kellett ülnie a védekezésben egyébként jól teljesítő magasembernek (57-64). Mányoky kosarával és gólpasszával már csak három pont maradt az ázsiai fórból, négy perc volt már csak hátra. Varga ziccere kimaradt, a túloldalon egy nehéz tempó viszont beakadt, időt kellett kérni Völgyi mesternek (63-68). Ez sem segített azonban, nem tudtak közelebb férkőzni ellenfelükhöz a lányok – az utolsó két percben rutinosan őrizte előnyét az ázsiai csapat. A magyar válogatott végig hátrányban játszva szenvedett vereséget a kellemetlen stílusú Japántól, így nem jutottak a legjobb nyolcba Mányoky Rékáék – az alsó ági helyosztón folytatja a csapat, Thaiföld lesz az ellenfél pénteken – írta a hunbasket.hu.

Magyarország – Japán 68-76 (15-19, 10-18, 22-20, 21-19)

Női U19-es világbajnokság, Thaiföld, Nyolcaddöntő

Magyarország: Angyal 10, Boros J. 10, Dombai 13, Varga 7/3, Kiss 7. Csere: Kéita 4, Mányoky 13/3, Wentzel 2, Budácsik 2.

Japán: Ishihara 6, Todo 21/6, Konno 9, Takehara 9, Imori 6. Csere: Okuyama -, Ikeda 14, Ishimaki 6/3, McArthur -, Sakamoto -, Ohhara 5/3.

fotó: hunbasket.hu

5 hozzászólás

5
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Áron AlizaHubie BrownCsakAVasutlacawolfy Recent comment authors
laca
Olvasó

nem értem?tegnap és tegnapelőtt az volt a baj hogy erősebbek fizikálisan ma az hogy gyorsabbak hogy is van ez? cserélni kellett volna az eb után nem kivinni 2002 játékosokat. Ha nincs jobb akkor ne hivatkozzunk erre hogy fiatalabbak vagyunk ráadásul kivisznek olyanokat akik nem játszanak.Ők nyaralni mentek?Vagy “puncsosok”

CsakAVasut
Olvasó

Már meg ne haragudj, de Te mégis ki vagy hogy ezeket a lányokat,akik majd egy hónapja Európa és a Világ elitjével veszik fel a versenyt olyan szinten,hogy eddig nem igazán találtak legyőzőre(EB döntő(!!) olaszok, USA,Ausztrália és most Japán) bármiféle szitkozódó szóval illeted? Ideböfögsz a kis kanapédból egy ilyet,mert most majd jómegmondod. Ez a Világ elitje ezen a szinten,ezeknél a lányoknál akik ott vannak, a korosztályban nincs jobb. Tényleg jó ötlet szidni őket? Nyaralni mentek? Mégis mit képzelsz te? Gondolom te olyan sok Világbajnoki mérkőzést jatszottal életedben. Szánalmas vagy.

ÁronNagy
Olvasó

Na, azért ezt gondold át.

Hubie Brown
Olvasó

Hát ez úgy van, hogy minden csapatnak más az erőssége 🙂
Szerintem nem hivatkozik senki semmire, csak simán tényként leírták, hogy a miénk egy fiatalabb csapat. Kik nem játszanak? Mindenki játszott már nem is keveset a VB-n, ha ezen a meccsen pont nem is. Továbbjutásos meccs volt, szűkítette a rotációt az edző, ez érthető. A továbbiakban megint mindenki játszani fog szerintem, Thaiföld ellen főleg.

Hajrá lányok!

wolfy
Olvasó

Nagyon sajnálom a lányokat. Nézve a meccset sajnos mi sem játszottunk jól, ami lehet a fáradtság, vagy Japán kellemetlen stílusa miatt volt, de ettől függetlenül a bírók kritikán aluliak voltak az biztos…

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés