Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Neven Spahija is tart előadást a III. Nemzetközi Kosárlabda Konferencián

Horvát edzőóriás érkezik!:

:

Már csak három hét van vissza a III. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciáig, amelyre természetesen most is Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián kerül sor. A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, Rátgéber László ismét a sportághoz kapcsolódó szakterületek legkiválóbb szakembereit hozza el a hallgatóságnak, itt lesz többek között egy horvát edzőóriás, Neven Spahija is!

Egészen hihetetlen: egyetlen esztendő, szűk tizenkét hónap alatt immár a harmadik (!) nemzetközi kosárlabda konferenciára kerül sor Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián! Mindez azért nagy szó, mert az első kettőn valóban a sportág európai és amerikai nagyságait sikerült Magyarországra csábítani személyesen vagy online formában NBA-győztes szakember (Nick Nurse), a Steph Curryt felfedező Robert „Bob” McKillop, olimpiai- és világbajnok szövetségi kapitány (Geno Auriemma), vagy éppen többszörös Euroliga-aranyérmes (Ettore Messina, Pinhas „Pini” Gerson) vezetőedző személyében. És ez csak néhány név a sok közül, a teljesség igénye nélkül.

A III. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciára 2023. január 16–17-én, hétfőn és kedden kerül sor, az előadók listája pedig hasonlóan veretes lesz, mint a korábbiakban. Többek között elfogadta Rátgéber László meghívását a horvát kosárlabda edzőóriása, Neven Spahija, aki elképesztő eredménylistával büszkélkedhet – más akkor is elégedett lenne, ha ennek az egyharmadát elérné egy teljes életút során. Az akkori Jugoszláviában, Sibenikben született, immár 60 éves szakember már 24 esztendős korától edzősködött (szülővárosának csapatánál volt asszisztens edző), hogy aztán a későbbiekben sikert sikerre halmozzon hazájában, Horvátországban és külföldön is: tíz ország tizennyolc klubjánál dolgozott többnyire vezetőedzőként, bajnoki címet szerzett olyan férficsapatokkal, mint például a Cibona Zagreb, a szlovén Krka, a litván Lietuvos Rytas, az izraeli Maccabi Tel Aviv, a spanyol Tau Cerámica és a török Fenerbahce, 2010-ben a Valenciával megnyerte az Európa Kupát, 2001 és 2005 között pedig a horvát férfi válogatott szövetségi kapitánya volt, amelyet két Európa-bajnokságon (2003 és 2005) is vezetett. Nem mellesleg, Taylor Jenkins vezetőedző mellett három évig ült a kispadon másodedzőként a Memphis Grizzlies NBA-franchise-nál, az Atlanta Hawks együttesénél pedig két évig Mike Budenholzer segítője volt Darwin Hammel, a Los Angeles Lakers jelenlegi mesterével együtt, s miután az év edzői stábjává választották őket, ő volt az első európai szakember, aki NBA All Star-mérkőzés kispadján ülhetett!

A kiváló szakember nemrég három napon keresztül Rátgéber László vendége volt Pécsett, s az itt töltött idő alatt meggyőződhetett arról, hogy olyan helyen tart majd előadást a januári konferencián, amelyet nyugodtan nevezhetünk a sportág utánpótlásképző és tudományos fellegvárának. S hogy miként vélekedett a látottakról?

– “Említettem Lászlónak, hogy a sport megváltozott. Már nem úgy képezzük a sportolókat, mint öt-tíz, pláne húsz évvel ezelőtt. Manapság pontosan olyan képzési módszerekre és eszközökre van szükségük a sportolóknak, mint amit láttunk az akadémián. A legmagasabb szinten teljesítő professzionális sportolók szükségleteit csak ilyen infrastruktúrával lehet kielégíteni. Amikor minden egy helyen megtalálható, amikor nem kell ide-oda utazgatni a városban, ne adj’ isten, a városon kívül, mert minden kéznél van. Nem kell pocsékolni a drága időt fölösleges utazgatással. Nagyon őszintén mondom, hogy mindaz alapján, amit én a pályafutásom során tapasztaltam ebben a műfajban, nyugodtan kijelenthetem, ez az akadémia és a rehabilitációs központ bárhol megállja a helyét, Európában csak a Real Madrid kosárlabda-edzőközpontja múlja felül. Ami az Egyesült Államokban van, az persze más szint, de ismétlem: ez az infrastruktúra itt Pécsen alkalmas bármilyen szintű kosárlabdázó képzésére a létező legmagasabb színvonalon. Ez olyan, mint amivel az Euroliga-csapatoknál vagy az NBA-ben találkoztam: itt minden megtalálható egy helyen! – fogalmazott Spahija, majd egy hasonlattal megvilágította, milyen sportolókat képezhet a Nemzeti Kosárlabda Akadémia: „Minden feltétel adott ahhoz, hogy ne Trabantok, hanem BMW-k, Mercedesek, Porschék jöjjenek le a szerelőszalagról a gyártási folyamat végén”.

A világlátott, rengeteg országban, kosárlabda-kultúrában megfordult horvát szakember fejében olyan kincs, olyan tudáshalmaz található meg, amelyet mindenképpen ki kell aknáznia a hallgatóságnak a III. Nemzetközi Kosárlabda Konferencián!

Fontos információ, hogy a konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, továbbá az esemény mindkét napján jelenlévő magyar edzők 3 kreditpontot kapnak, ami már a 2023/2024-es szezonra érvényes!

Forrás: ksmk.hu

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés