Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező mentor segíti az utánpótlásnevelést Kecskeméten

Még a legendás Toni Kukoc is elismerően nyilatkozott róla.

  •   :

:

A kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai munkáját a 2021/22-es idénytől kezdve Zoran Sretenovics segíti.

Az 56 éves szerb szakember hatalmas tapasztalattal rendelkezik, ugyanis játékosként jugoszláv és német bajnok is volt, emellett háromszor nyert Euroligát, míg a jugoszláv válogatottal kétszer Európa-bajnokságot. Ezt követően edzőként is letette a névjegyét a kosárlabda világában, főleg a szerb élvonalban dolgozott hosszú éveken keresztül.

Hogy Zoran Sretenovics valójában mekkora alakja a szerb kosárlabdázásnak, azt a trófeagyűjteménye mellett talán a Chicago Bulls korábbi játékosa, Toni Kukoc szavaival lehetne legjobban alátámasztani. A háromszoros NBA-bajnok ezt mondta Sretenovicsról: „Álom vele játszani, ő egy igazi játékmester. Csak gondolni kell rá, és ő tudja, hova kell adni a labdát.”

Ez a rövid jellemzés is mutatja, hogy mekkora értéke lehet ő a kecskeméti utánpótlásnevelésnek.

– Újabb szakmai előrelépést tervezünk az új idényre, ehhez első lépésként szerződtettük mentornak Zoran Sretenovicsot, aki fantasztikus játékos- illetve edzői pályafutásából sok tapasztalatot tud majd átadni mind az edzőinknek, mind a játékosainknak – mondta Ivkovicné Béres Tímea, a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia vezetője. – Évek óta együttműködésben állunk a Yubac táborral, ahol a kecskemétiek is megmutathatják magukat, sokat fejlődhetnek. Itt láttuk, hogy Zoran nagyszerű munkát végez a fiatal kosarasokkal. Tapasztaltuk, hogy remek pedagógus és nagyon elkötelezett munkamorállal rendelkezik. Örömünkre szolgál, hogy elfogadta a felkérésünket és csatlakozott hozzánk. Biztos vagyok abban, hogy hozzájárul majd szakmai fejlődésünkhöz.

Zoran Sretenovics már meg is kezdte az ismerkedést Kecskeméten. Először feltérképezte, hogy milyen munka folyik az edzéseken, majd ő maga is tartott tréningeket, illetve egyéni képzéseket.

– A magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányát, Ivkovics Sztojant már régóta ismerem, nem volt számomra kérdés, hogy eleget teszek a kecskeméti felkérésnek – kezdte Zoran Sretenovics. – Mikor beszéltem az akadémia vezetőivel, felvázolták nekem, hogy mi vár rám. Nos, mikor beléptem a csarnokba, sokkal többet kaptam, mint amire számítottam. A feltételek egészen rendkívüliek, és fantasztikus kosárlabdaélet jellemzi Kecskemétet.

A szakember a játékosokról is elmondta a véleményét:

– Hogy őszinte legyek, meglepett, hogy itt mennyire fegyelmezettek a fiatal sportolók. A nemzetközi szinthez képest hol áll a magyar utánpótlásnevelés? Van egy kis lemaradás, de már látom, hogy azzal nem lesz probléma, hogy a gyerekek fussanak az edzésen, csupán azt kell elérni, hogy többet gondolkodjanak a pályán. Ha ezt a lépést megteszik, óriási fejlődésen mehetnek keresztül.

A mentoredző a tervek szerint minden hónapban egy hetet fog a hírös városban eltölteni, ez idő alatt a lehető legtöbb edzésen részt vesz. Elsősorban az U14-es, U16-os és U18-as csapatoknál fog dolgozni, fiú és lány szakágban egyaránt.

– Feladatomnak tartom, hogy a gyerekek kosárlabdához való hozzáállását megváltoztassam. A legtöbb fiatal az NBA-t nézi, próbálja a nagy játékosokat leutánozni, de először az alapokat kell megtanulniuk, amihez a nagyon sok szorgalom és az alázat elengedhetetlen. A kosárlabda sport pedig folyamatosan változik, aminek fejlődéséhez alkalmazkodni szükséges.

  •   
Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés