Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Nemzetközi szinten is megméri játékosait a Soproni Sportiskola

Görögországban járt az U16-os csapat.:

:

Athénban, a korosztály legerősebb görög csapataival játszott felkészülési mérkőzéseket a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia U16-os csapata. 

– Hatalmas élmény volt, sokat tanultunk a görögöktől. Nagyon erősek, és szép, lendületes kosárlabdát játszanak, nekünk is a legjobb formánkat kellett hoznunk – mesélik lelkesen a soproni akadémisták élményeiket. Nem először küldte felkészülési mérkőzésekre játékosait a Soproni Sportiskola Görögországba, s valószínűleg nem is utoljára. Az akadémia az előző szezonban fennállása óta a legjobb szezonját zárta – U18-as csapata bajnoki címet szerzett, U16-os csapata pedig ezüstérmes lett -, a sportiskola vezetése ennek ellenére nem hátradőlt, hanem még nagyobb fokozatra kapcsolt. Nemzetközileg is versenyképes játékosokat kell kinevelni – nyilatkozta dr. Szekeres Csaba elnök a szezon végén, s a maga részéről a sportiskola meg is tesz mindent annak érdekében, hogy játékosait a legjobb lehetőségekhez juttassa.

– Négy napot töltöttünk Athénban, az utazás célja pedig valóban az volt, hogy felmérjük a tudásszintünket, lássuk, mennyire tudjuk nemzetközi porondon is megvalósítani az itthon elsajátított technikai elemeket. Örömmel jelentem, tudjuk. Legalábbis, amíg a fizikai különbségek ellenére tartani tudjuk a lépést. A görögök nagyok és erősek, fizikailag mindenképpen, így aztán ha már elfáradunk, kevésbé tudjuk a döntésalapú kosárlabdát játszani velük szemben. De ez egy fontos tapasztalat volt, a fiúk tanultak belőle – mondja Czukor Bence, a Soproni Sportiskola U16-os csapatának vezetőedzője.

Az alapszakasz után és a rájátszás előtt három felkészülési mérkőzésre utazott a tizenkét soproni akadémista Athénba. A szervezésnél szempont volt, hogy két náluk erősebb és egy velük azonos teljesítményű csapattal játszhassanak. Első nap az Olympiakos, az egyik legerősebb csapat fogadta a soproniakat. A fizikai különbség a mérkőzés végére legyűrte a vendégeket, tizenhat pontos mínusszal, mégis elégedetten zárták a meccset. Becsületesen küzdöttek. Második nap a Kronos csapatával találkoztak a soproniak; jól alkalmazkodtak a helyi agresszív játékstílushoz és öt ponttal meg is verték vendéglátóikat. A harmadik nap a korosztály legjobb görög csapatával, a Peristerivel találkoztak a soproni fiúk. Kemény meccs volt, de nem egyoldalú. Végül tizenhét ponttal volt jobb a görög elitcsapat.

– Rengeteget tanultunk ebből a három mérkőzésből, de ezen kívül is volt haszna az útnak. Megismerkedtünk egy másik kultúrával, egy másfajta kosárlabda-kutúrával, a pihenőidőben tett kirándulások során történelmi ismereteket szereztünk és a játékosok összetartása is még tovább erősödött. Igazi csapatépítő tréning volt, ami a pályán is érezteti majd pozitív hatásait – fogalmaz Rátvay Tamás másodedző. De mit mondanak a fiúk az élményről?

– Négy hónapja játszom a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémiánál, a Soproni Tigrisektől jöttem át, mert úgy láttam, itt jobb lehetőségek várnak. Nem is csalódtam. Nagyon örültem, hogy máris külföldre mehettem és játszhattam is, utoljára U12-es csapattal voltam határon túli játékon. Még össze kell csiszolódnom a csapattal, és erre ez a három görög mérkőzés tökéletes lehetőséget adott. Úgy érzem sikerült megállnom a helyem és nagyon élveztem azt a négy napot – mondja lelkesen Baumgartner Bálint.

Hawkins Tamás négy éve a focit cserélte le a kosárlabdára, s milyen jól tette! A tehetséges fiatal irányító meghatározó játékosa a csapatnak.
– Még a nálunk egy évvel fiatalabb játékosok is nagyobbak voltak nálunk, rettentő erősek. Ugyanakkor szép európai játékot játszottak, nagy élmény volt. Mindegyik csapatnak saját, nem is akármilyen csarnoka van, gyönyörűek, nagyon menők. Eddig minden évben voltam külföldön a sportiskolával, és ezek az utak mindig rengeteg élményt és tapasztalatot adtak. Közben ismerkedünk, barátkozunk, kapcsolatokat építünk, ez is fontos – sorolja az út pozitív hatásait Hawkins Tamás. Társa, Koch Péter már hét évesen megismerkedett a kosárlabdával, de évekig a vitorlázás kötötte le inkább az energiáit. (Nem akárhogy: kétszeres országos bajnok és a világbajnokság 43. helyezettje volt.)

– Itt voltak a barátaim, úgyhogy a kosárlabdát választottam. Korábban a vitorlázás miatt nem tudtam menni a külföldi tornákra, most ez is sikerült. Hihetetlen élmény volt! Meglepetésben is volt részünk: az Olympiakos elleni meccsen egyszer csak megjelent az arénában az Euroliga legenda, Vassili Spanoulis. Sajnos nem tudtunk tőle autogramot kérni, mert a mérkőzés hevében ütköztem a fiával, és elvitte orvoshoz. Sajnos beleszaladt a könyökömbe a srác, de úgy tudom, nem lett komoly a sérülése – mondja együttérzően Koch Péter.

A fiúk tele vannak mesélni valóval. Meglepte őket, hogy Görögországban egészen az U12-es korosztályig csak szabadtéri pályán, betonon játszanak a kosarasok. Szívesen kipróbálták volna ők is, de a biztonságuk érdekében erre nem kaptak lehetőséget. Ugyancsak szokatlan volt számukra, hogy vendéglátóiknál egy bíró van a mérkőzéseken, ő pedig nyilvánvalóan nem láthat mindent. Valószínűleg ezért is van sokkal több fizikai kontakt a görög meccseken.

A lényeg, hogy a soproni sportiskolások a fizikai fölényben lévő görögökkel szemben is tartották magukat, küzdöttek és tanultak. A tapasztalatokkal felvértezve pedig alig várják, hogy kezdődjön a rájátszás, itthon!

 

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés