Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Nem lehet több légiós a kosarasok utánpótlás-bajnokságaiban

Mészáros szerint csak a klubok pillanatnyi érdekét szolgálja, hogy bevonjanak egy Afrikából érkezőt a képzési programba. Rátgéber is megszólalt.:

:

A Kosárlabda Akadémia Pécs együttese az alsóházból érkezve nyerte meg a fiú kadétbajnoki nyolcas döntőt Sopronban. Akkor több kritika is illette a pécsieket, mondván, azért sikerült elhódítaniuk a trófeát, mert időközben leigazolták a 15 éves nigériai James Ugochukwu Nnajit.

Való igaz, a 207 centiméter magas center novemberben érkezett a mecsekiekhez, ám az akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, Rátgéber László elmagyarázta az utanpotlassport.hu-nak, hogy Ugochukwu nem az eredményesség miatt jött, sokkal inkább azért, hogy a magyar fiatalok általa jobbak legyenek:

– Jamest azért hoztuk, mert a magasságot nem lehet tanítani – mondta a portálnak Rátgéber László.

– A helyzet az, hogy idehaza nagyon nehéz centerpozícióra alkalmas ifjút találni. A magyar gyerekek képtelenek rendesen megtanulni a saját posztjukon játszani, ha időközben ötösnek állítják be őket.

Ezáltal nem tudják időben elsajátítani az igazi mélységi játékot, ami a támadás és a védekezés alappillére. Lehet ellentmondani, de tessék megnézni, hogyan szerepelünk a korosztályos Európa-bajnokságokon.

Mindazonáltal, nem ez az első eset, hogy a magyar alakulatok Afrikából vagy külföldről igazoljanak utánpótláskorú kosarast. A 2018–2019-es szezonra a hazai szövetség 38 külföldi fiúnak és 7 lánynak adott versenyengedélyt. Az utanpotlassport.hu megkérdezte a hazai szövetség szakmai és utánpótlás-bizottságának elnökét, Mészáros Lajost, szerinte milyen hatással vannak a fiatal légiósok az utánpótlás-bajnokságokra.

– A genetikával nem tudunk mit kezdeni, ez egyértelmű. Felteszem a kérdést: segítenék a magyar utánpótlás-válogatottakat ezek a játékosok? Nem gondolnám, mivel a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség szerint Európában, a nemzeti utánpótlás-alakulatokban nem vehetnek részt ezek az afrikai játékosok, míg a felnőtt-válogatottakban mérkőzésenként csupán egyetlen honosított sportoló kaphat lehetőséget. Ha tényleg kiemelkedően jók, akkor profiként pillanatok alatt elviszik őket a nálunk fejlettebb kosárlabda-kultúrájú országokba. Csupán a klubok eredményességét segítik, de hogy legyen jó magyar center, azt nem.

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a különbséget látni kell az afrikai és a magyarlakta, szomszédos országokból érkező gyerekek között:

– A magyar kosárlabdának érdeke, hogy a környező országokban élő magyar játékosokat bevonja a hazai képzési rendszerébe, az viszont egyáltalán nem, hogy az Afrikából érkezőket is, hiszen ez utóbbi csupán a klubok pillanatnyi érdeke lehet. Az akadémiai programunk keretében például szeretnénk, hogy szakmai együttműködés keretében Erdélyben is induljon akadémiai nevelőműhely.

A szövetség nemrégiben tartotta tisztújító közgyűlését, amelyen a küldöttek egyhangúlag megszavazták a következő négy év szakmai stratégiáját. A program kiemelt részéhez tartozik a klubokban végzett utánpótlás-nevelés produktivitásának mérése és a képzés hatékonyságának emelése.

– A produktivitás alatt mi azt értjük, egyes csapatok meghatározott időn belül hány utánpótlás- és felnőtt válogatottat, valamint NB I-es sportolót adnak a magyar kosárlabdának. Persze, e fogalomba tartozhat az utánpótlás-bajnokságokban elért helyezés is, ám ez utóbbi semmiképpen sem lehet fontosabb az előbb említetteknél.

Éppen ezért úgy határoztunk, magyar okmányok nélkül (állampolgárság vagy igazolvány) a továbbiakban nem lehet tizennyolc év alatti játékost igazolni. Természetesen, akik már itt vannak, maradhatnak – zárta le az elnök.

Fotó: hunbasket.hu

10 hozzászólás

10
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
9 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Sneccike12BossesyOroszlanyi BanyaszBezseArtur Doki Recent comment authors
Sneccike12
Olvasó

Nyilván azért nem tetszet a Mészáros családnak mert nem a Vasas nyert

Bossesy
Olvasó

Úgy emlékszem, egyszer Gulyás Robi mesélte, hogy az édesapján keresztül fedezték fel. A hozzá hasonlóan magas középkorú férfit megszólította egy kosaras szakember, hogy nincs-e véletlenül egy fia? Gondolván, hogy egy ekkora embernek a fia sem lehet zsokéalkatú. Az idősebb Gulyás mondta, hogy de igen, és úgy keresték meg Robit, hogy lenne-e kedve kosarazni. Paksiak biztos jobban tudják, hogy így volt-e, de mindenesetre mutatja, hogy nyitott szemmel kell járni, mindenhol, minden lehetséges helyen és időben toborozni. Az más kérdés, hogy nem minden magas játékosból lesz jó kosaras (tehetség híján), de meg kell próbálni bevonzani őket.

Bezse
Olvasó

Fideszmilliardos R.Laci évek óta ezt a magasságot nem lehet tanítani dumát nyomja ( elismerve minden sikerét , respekt ) . De hánynom kell a többségében HAMIS
papírokkal idehozott feketéktől és egyesületektől ( fvar , pecs ) Láttam elég sok gyereket sírni a csalások miatt elbukott meccseken. Mészárosnak ezer %ig igaza van !!!!!!!

Artur Doki
Olvasó

KálmánBá is valami hasonlót szeretett volna brígölni,anno a Sport tv stúdiójában.
Szép kis afrikázás lett belőle…

bakiba
Vendég
bakiba

A probléma az, hogy a Rátgéber akadémia irdatlan állami és TAO pénzt kap. És ez nincs így rendben.
Mészárosék munkája meg külön történet. Ilyen emberekkel nem lehet messze jutni.

Setback
Vendég
Setback

15 évesen 207 cm?

Luffanat
Olvasó

Genetika? Ha nyitott szemmel járunk az utcán, akkor mindenhol, akár Pesten, akár vidéken rácsodálkozhatunk “hűdemagas” emberekre. A magyarok körében pont úgy, mint bármely más népnél megvannak a magas emberek. Egyszerűen csak rá kell venni őket, hogy a.) sportoljanak, b.) akkor már kosárlabdázzanak. És ez rohadt nehéz, mert meg kell találni őket, le kell csábítani, majd meg kell tartani. Vetélytárs a virtuális világ, a lustaság és a többi sportág. Erre könnyű megoldás az akadémiák részéről, hogy elcsábítják más, kisebb klubok tehetséges, vagy magas játékosait, illetve hoznak külföldről. Nehezebb lenne megoldani, hogy a lakóhelyünkön megtaláljuk a magas embereket, majd olyan körülményeket teremtsünk,… Olvass tovább »

viccmester
Olvasó

Rátgéber Laci, meg az “akadémiája” nettó szégyen, a fölöslegesen kidobott pénz kategória, jogi értelemben, HŰTLEN KEZELÉS!
De ebben a témában igaza van, 100%-ban. Sokkal inkább, mint ennek a vén hülye kommunistának!
Lajos Bácsi szeretné visszaforgatni a történelem kerekét az 50-es évekig!
Már tönkre tették a budapesti kosárlabdát, most még a teljes ország van hátra…
Szalay Feri bácsi U23 szabályáról meg ne is beszéljünk!? Ő a férfi A-csoportot akarja lebutítani B csoportos szintre!?
Állítsuk meg Lajos Bácsit, meg Feri Bácsit! Zárjuk be őket valami jó borospincébe, aztán beszélgessenek ott életük végéig, de ne a kosárlabdáról…

Oroszlanyi Banyasz
Olvasó

Mitől van igaza?
Luffanat fölötted rátapintott a lényegre. A magyar átlagmagasság nem tér el a környező népekétől. Viszont csak mi küzdünk évtizedek óta krónikus centerproblémával. És erre nem az helyes válasz, hogy idehozunk a nagyvilágból lóbaszó 14 (?) éves gyerekeket. A helyes válasz az lenne, hogy a milliárdokból kitömött akadémiák a toborzások során kiemelt figyelmet fordítsanak a magas fiatalokra. Első körben csábítsák el őket a kosárlabda irányába, második lépésben meg kezdjék el őket megtanítani a játékra. Hiú ábránd, hogy majd a bokorban találunk egy született labdaügyes kétméteres culát. Tenni kell érte, hogy legyen MAGYAR center – az nem megoldás, hogy importálunk.

Lesek
Olvasó

Majd lesznek az afrikaiaknak magyar felmenőjük…

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés